Férfi egyetemi bajnokság: Két bravúrgyőzelemmel rájátszásban a PTE-PEAC
06
Apr
2023
Férfi egyetemi bajnokság: Két bravúrgyőzelemmel rájátszásban a PTE-PEAC
2023. április 6.  |  14:15
Férfi vonalon is befejeződött az alapszakasz a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A nyugati csoportban a sokáig a rájátszásba jutást jelentő képzeletbeli vonal alatt "helyezkedő" PTE-PEAC két, korábban előtte álló gárdát is legyőzve, a címvédő TFSE otthonában elért hosszabbításos diadallal és a tartalékos SzoESE elleni magabiztos hazai sikerével, a szombathelyieket megelőzve, a csoport negyedik helyén végezve bejutott a rájátszásba. A keleti csoportban elhalasztott mérkőzéseket játszottak. Itt a legnagyobb tétje a BME-MAFC - ELTE BEAC fővárosi derbinek volt, amelyen a harmadik hely dőlt el. A jól kezdő "műszaki alakulat" végül 11 ponttal nyert, s így - mivel az egymás elleni összevetésben jobbnak bizonyult riválisánál - a harmadik helyen végzett, de az ELTE BEAC is bejutott a rájátszásba.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Nyugati csoport
 
18. forduló
 
SMAFC – Óbudai Egyetem Kandó SC 80-59 (25-12, 15-16, 20-19, 20-12)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V.: Hernicz, Rokob.
 
SMAFC: TÓTH D. 15/9, Bőhm 11/6, Heiszenberger 2, HENCZ 26/6, RÉTI 14. Csere: HORVÁTH M. 12/6, Fekete, Janzsó, Nagy, Veöreös, Maksoud. Edző: Pongrácz Levente.
 
Kandó SC: Sirák 4, LEVELEKI 12, Groska 8/6, VÍGH 17, KARAKÓ 10. Csere: Sipos 5/3, Szemerszki 3/3, Schriffert. Edző: Őri Gergely.
 
A SMAFC szinte a lehető legjobb összeállításával lépett pályára, óbudai oldalon viszont több meghatározó játékos is hiányzott. A hazai csapat már az első negyedben kiépített magának egy nagyobb, 10 pont fölötti előnyt. A folytatásban a vendégek védekezés- és ritmusváltásokkal próbáltak felzárkózni, de ezek inkább csak apró fellángolások voltak. A sportszerű mérkőzést biztosan nyerte a SMAFC szervezett, tudatos játékának köszönhetően. 
 
Pongrácz Levente: - Két irányítóval kiegészülve a csapat merőben más arcát mutatta, de ez teljesen érthető is ebben a helyzetben. Az Óbuda szívós mentalitása miatt a mérkőzés az utolsó negyedig nyílt volt, de a végén az állóképesség és az idő is nekünk dolgozott. Örülök, hogy ezzel a győzelemmel meg tudtuk szerezni a hatodik helyet. Készülünk a keresztjátékra.
 
Őri Gergely: - Borzasztó enerváltan kezdtük a mérkőzést, de ez elmondható szerintem az egész mérkőzésre, hogy fásultan játszottunk. Borzasztó dobószázalék is társult ehhez az egészhez, illetve 23 eladott labdával mérkőzést egyszerűen nem lehet nyerni. Gratulálok a Sopronnak, és jó utazást majd Nyíregyházára!
 
 
 
SZOESE – Közgáz SC és DSK 77-67 (24-18, 16-17, 24-15, 13-17)
Szombathely, 80 néző. V.: dr. Magyari, Esztergályos.  
 
SZOESE: KISS 9, HORVÁTH 14, Érsek, VICZE 11, TAKÁCS 29/12. Csere: Németh 6, Nárai 2, Schöll 6. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
KÖZGÁZ: PFANDLER 20/12, Grilli 4, Jenei 3, Úr 10, GALAMBOS 20. Csere: Papp 7/3, Csepregi 3, Fóti. Edző: Vladár Csaba.
 
Mindkét csapatnak a végső helyezés szempontjából kulcsfontosságú mérkőzés volt. A SZOESE esélyt adhatott magának a harmadik hely megszerzésére, a Közgáz pedig az első helyét biztosíthatta volna be egy győzelemmel. Ennek megfelelően nagy iramban kezdődött a meccs. A hazaiak folyamatosan vezettek néhány ponttal, ám a vendégek rendre felzárkóztak. Az első negyed néhány pontos hazai vezetéssel zárult. A második tíz percben sem változott a játék képe: a SzoESE próbált ellépni, de a Közgáz folyamatosan tapadt ellenfelére, miközben fizikális, de sportszerű játék folyt a pályán, helyenként kimondottan látványos megoldásokkal. A félidő 5 pontos szombathelyi vezetéssel zárult, viszont a szünetben összerakta a védekezését a SzoSE, és a harmadik játékrész első perceiben igyekezett eldönteni a meccset. Egy 11-0-s hazai roham után Vladár Csabának időt kellette kérnie. Bár sikerült rendeznie a sorokat, és ismét kiegyenlített lett a mérkőzés, döntőnek bizonyult a  Közgáz 3 perces „rövidzárlata”. A végjátékban sikerült 10 ponton belülre kerülniük a vendégeknek, de az addig is jól játszó Takács Zsolt egy triplával bebiztosította a hazai győzelmet. A SzoESE-ben a 29 pontos, 8 lepattanós (28 VAL) Takács Zsolt teljesítménye emelkedett ki, vendég oldalon pedig Galambos Árpád (21 VAL) és Pfandler Bence (25 VAL) 20-20 pontja volt dicséretre méltó. 
 
Kéri Péter: - Gratulálok a Közgáznak a csoportelsőséghez! Ismét jó mérkőzést játszottunk velük. Egy-két perctől eltekintve végig koncentráltak voltunk. A harmadik negyed első perceiben mutatott védekezésünk bizonyult döntőnek.
 
Vladár Csaba: - Sajnos volt egy periódusa a mérkőzésnek a harmadik negyed elején, ahol a SZOESE a jó védekezésével eldöntötte a mérkőzést. Ezután sem adtuk fel a meccset, de nem sikerült győznünk. Gratulálok a SzoESE-nek, jobbak voltak!
 
 
 
TFSE - PTE-PEAC 97-100 hosszabbítás után (20-24, 27-25, 23-19, 19-21, 8-11)
Budapest, Testnevelési Egyetem L2 terem, 40 néző. V.: Józsa, Tóth.
 
TFSE: PATAKI 24/15, Kopácsi, HERLÓ 21/12, LEPSIK 12, COHILL 17/9. Csere: Csomós 15/15, DÉKÁNY 5/3, Pozsik 1. Edző: Boros Zoltán.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 13, VÁITS 25/9, Schuj 7/3, NAGY K. 28/12, VEILANDICS 8. Csere: ALTEKRUSE 13/3, Zsók 6, Németh Z., Németh Zs. Edző: Moósz Milán.
 
Jobban kezdtek a pécsi egyetemisták, 9-2-re vezettek 3 perc után, majd hamar ledolgozta hátrányát a TFSE, a negyed közepén 12-12-re állt a találkozó. Az első negyed 4 pontos pécsi vezetéssel zárult. A második negyedben tovább növelte előnyét a PTE-PEAC Nagy Kevin és Váits Olivér tripláival. A félidő vége a hazai csapaté volt, a TF a félidő végére 2 pontra felzárkózott. Szünet után átvette a vezetést a hazai csapat. Fordult a kocka, ekkor a pécsiek futottak az eredmény és az ellenfelük után, de a vendégek tapadtak az elsősorban a Pataki Levente és Herló György ponterősségében bízó TF-re. A negyedik negyed 2 pontos hazai vezetésről indult. Ebben felváltva estek a kosarak, s a rendes játékidő izgalmas hajrájában nem tudták döntésre vinni a dolgot a felek - jöhetett a hosszabbítás. Ebben a PTE-PEAC 5 pontos előnyre tett szert, amit a TFSE nem tudott már ledolgozni. A remek mérkőzésen hazai részről Lepsik Richárd (12 pont, 10 lepattanó), a vendégektől pedig Fülöp Zsombor (13 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát. 
 
Boros Zoltán: - Nagyon sok hibával játszottunk, támadásban rengeteg volt az eladott labda, védekezésben pedig figyelmetlenségek voltak, kritikus helyzetekben elvesztettük a védőlepattanókat. A rendes játékidőben eldönthettük volna a javunkra mérkőzést, sajnos nem sikerült. Gratulálok a pécsieknek, és további sok sikert kívánok nekik!
 
Moosz Milán: - Az egész mérkőzés nagyon hullámzó volt, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. A végén a szerencsésebb csapat nyert, ami nagy örömünkre mi lettünk. Gratulálok mindkét csapatnak, nagy küzdelem volt!
 
 
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr – Veszprémi Egyetemi SC 100-27 (34-3, 23-8, 20-6, 23-10)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Káli.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: Varga Z. 2, GARANCZ 18/6, FRIEDL 13/9, GOSZTOLA 28/12, Hágen 8. Csere: Tuvshinbayar 10, Piukovits K. 6, SZABÓ M. 9, JAKAB 6. Edző: Laky Tibor.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Piukovits O. 9/3, Rózsás 7/3, Kubuk 2, Csernák, SLAVÓCZKI 8. Csere: Nádasdi, Polgár, Szabó 1. Edző: Kerekes Gábor.
 
A hazai csapat végig kézben tartva a mérkőzést magabiztos győzelmet aratott. A házigazdánál Gosztola Gábor 28 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el. 
 
Laky Tibor: - Tét nélküli mérkőzésen mindkét csapat nagy lelkesedéssel játszott. Köszönjük az ellenfélnek a sportszerű mérkőzést!
 
Kerekes Gábor: - Csalódott vagyok a mai mérkőzés kapcsán. Nem sikerült megvalósítanunk, amit edzésen próbáltunk gyakorolni. Talán az utolsó negyedben láttam néhány szép megmozdulást. Az sem segített, hogy a mai mérkőzésre hiányos kerettel tudtunk érkezni. Gratulálok a hazai csapatnak a győzelemhez!
 
 
 
Elhalasztott mérkőzés a 2. fordulóból
 
SZOESE – Ludovika Sportegyesület 104-53 (28-24, 29-13, 27-6, 20-10)
Szombathely, 30 néző. V.: Esztergályos, dr. Popgyákunik.  
 
SZOESE: KISS 17/9, HORVÁTH 27/6, Nárai 9/3, Gyánó 7/3, Frisnyák 9. Csere: Vicze 9, VÁRKONY 7/3, Brindza 8/6, NÉMETH M. 11/6. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
Ludovika Sportegyesület: Erdős 13, DÉR-SZABÓ 17, Darvas, BUKA 23/3, Polgár. Edző: Mészáros István.
 
Erősen tartalékos kerettel, mindössze 5 játékossal érkezett a vendég csapat a 2. fordulóból elhalasztott mérkőzésre. A SzoESE 24 órán belül a második meccsét játszotta, és a hétfői, Közgáz elleni nehéz mérkőzés "utóhatása" érződött is a hazaiakon az első negyedben, védekezésük meg sem közelítette a tőlük megszokottat. A második játékrészben azért összeállt a szombathelyi "elhárítás", azaz a védekezés, és kezdett nőni a csapatok közötti különbség. Kéri Péter minden játékosának tudott lehetőséget adni a bizonyításra, és ők éltek is ezzel. A második félidőben egyre jobban fáradtak a tartalékos fővárosiak, és folyamatosan nyílt az olló a csapatok között. Végül a SZOESE megérdemelt, nagyarányú győzelmet aratott. Hazai oldalon az előző napon is jól játszó Horváth Csaba kiemelkedő teljesítménnyel ért el 46 VAL-t (27 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó, 7 szerzett labda). A Ludovika csapatából Dér-Szabó Dániel hozott össze dupla-duplát 17 ponttal és 14 lepattanóval.
 
Kéri Péter: - Az előző napi győzelem után szerettünk volna egy jó meccset játszani, és gyakorolni. A védekezést gyengén kezdtük, de aztán sikerült rendezni a sorainkat. A támadójátékunk viszont helyenként kimondottan látványos és okos volt. Köszönjük a Ludovikának a sportszerű játékot!
 
Mészáros István: - Nehezen sikerült erre a meccsre összeszedni a csapatot, de ennek ellenére szerettünk volna tisztességesen helytállni. Ennyi emberrel így sikerült. A végére már nagyon elfáradtunk.
 
 
 
Elhalasztott mérkőzés a 12. fordulóból
 
PTE-PEAC – SZOESE 86-64 (27-15, 25-12, 18-17, 16-20)
Pécs, Ifjúság út 6., 50 néző. V.: Farkas, Földvári, Fleischmann.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 17/12, NAGY 36/21, Schuj 2, Mezei 2, Zsók 6. Csere: ALTEKRUSE 11/3, Németh Z. 2, VEILANDICS 8, Németh Zs. 2. Edző: Moosz Milán.
 
SZOESE: Gundinger 4, HORVÁTH CS. 7, Kiss M. 18/6, Gyánó 3/3, VICZE 16. Csere: Nárai 8/3, Frisnyák 8, Brindza. Edző: Kéri Péter.
 
A mérkőzés tétje az volt, hogy ki szerzi meg a nyugati csoport negyedik helyét. Villámrajtot vett a Szombathely, a mérkőzés legelején rögtön 6-0-lal kezdtek a vendégek. A PEAC-nak a mérkőzés elején nemigen mentek a dobások. A negyed közepén szinte egy csapásra megváltozott minden, és ez Nagy Kevinnek volt köszönhető - nem túlzás, hogy az első negyed az ő teljesítményéről szólt, gyors egymásutánban hat (!) hárompontost süllyesztett el! Négyet 45 fokból, egyet az alapvonalról faulttal együtt, majd 8 méterről középről! Ekkor már 24-8-at mutatott az eredményjelző, benne volt a pakliban, hogy innen nem tud felállni az erősen tartalékos vendég gárda. A második negyedben zónára váltott a PEAC, támadásban pedig főként Fülöp Zsombor és Andreas Altekruse gyorsaságát tudta kihasználni. Ezt a negyedet is simán nyerték a hazaiak. A második félidőben belefért némi könnyelműsködés a PEAC részéről, kicsit el is laposodott a játék. A negyedik negyedet inkább már csak "lepörgették" a csapatok, és próbáltak nézőket szórakoztató megoldásokkal előrukkolni. A PTE-PEAC megérdemelten nyert, s jutott ezzel a legjobb nyolc közé.
 
Moosz Milán: - Le a kalappal a csapat előtt, a legjobb 8-ba kerültünk! Örülök, hogy sikerült az egyetemi bajnokságban is jó eredményt elérni, szeretnénk jó meccseket játszani a favoritnak számító DEAC ellen. Sok sikert kívánunk a Szombathelynek!
 
Kéri Péter: - Gratulálok a Pécsnek a továbbjutáshoz! Sajnos nem azzal a kerettel tudtunk kiállni erre a meccsre, mint az eddigi mérkőzéseken. Ennek több oka is van. Azokkal a játékosokkal, akikkel eljöttünk, próbáltunk a lehetőségeinkhez képest a legtöbbet megtenni. Ez ma ennyire volt elég. Szomorúak vagyunk, hogy nem folytathatjuk, a Pécsnek sok sikert a Debrecen ellen!
 
 
 
 
Keleti csoport
 
Elhalasztott mérkőzés a 8. fordulóból
 
BME-MAFC - Nyíregyházi Egyetemi SE 83-72 (21-17, 27-23, 20-18, 15-14)
Budapest, Camugo, 60 néző. V.: Kruk, Hegedűs.
 
BME-MAFC: VARGOVICS 12, POLLÁK 14/6, Láng-Miticzky 11/3, PÁSZTOR 8, TÓTH 26/3. Csere: ROZS 8, Kósa 4, Koflanovics, Bartha, Szántó, Horváth. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: VASKÓ 10/9, DEMETER 23/18, Nagy, SZILASI 12/6, Mokánszki Máté 12/3. Csere: Bálint 9/3, Kusnyír, Mokánszki Milán 6, Verba. Edző: Vida Zoltán.
 
A mérkőzés döbbenetes BME-MAFC hengerrel kezdődött, 5 perc elteltével 10-0 állt az eredményjelzőn. Vargovics Balázs (12 pont, 2-2 lepattanó-kiharcolt fault, 4 gólpassz) vezetésével a hazai csapat szellemes megoldásokkal forgatta fel fenekestől a nyíregyházi taktikát. Hamar csatlakoztak a többiek is, hazai oldalon igyekezett mindenki kivenni a részét a pontgyártásból. Rozs Máté (8 pont, 4 lepattanó, 3-3 kiharcolt fault-gólpassz) megint jól szállt be a padról. Néhány keményebb ütközésből már rögtön az elején lehetett látni, hogy senki nem adja olcsón a bőrét. A végig jól teljesítő Demeter Ádám (23/18 pont, 6 lepattanó, 3 kiharcolt fault) jelentkezett be a vendégektől egy triplával jelezve társainak, hogy elkezdődött a meccs. A többiek is eszméltek nyíregyházi részről, és újabb hármasokkal közel maradtak a fővárosiakhoz. Leginkább Szilasi Bence (12/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 2 kiharcolt fault) talált rést a hazai védelmen. Ebben a negyedben gyakorlatilag egyetlen ziccer kivételével minden kosarukat a triplavonalon kívülről szerezték a nyírségiek. A második negyed elég változatos volt. A nyíregyháziak Demeter vezetésével nagy lendülettel folytatták a felzárkózást.
 
Ez olyannyira sikerült, hogy a 16. percben át is vették a vezetést. Ekkor jött azonban a Pollák Árpád-Vargovics duó, és 3 perc leforgása alatt fordított a BME-MAFC, amely 4 pontos hátrányból 8 pontos előnyre tett szert. Pásztor Mátyás (8 pont, 3 szerzett labda, 2-2 lepattanó-gólpassz) 100%-os mezőnymutatóval dobott, de védekezésben is kiemelkedő érdemei voltak ezen a meccsen. Pollák (14/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) pedig két triplát is elsüllyesztett a NYESE kosarába ebben a szakaszban. A harmadik negyed Tóth Kornél (26/3 pont, 17 lepattanó, 10 kiharcolt fault, 6 gólpassz, 50!!!VAL) szenzációs szárnyalásáról szólt, kintről is, bentről is eredményesen játszott. A Horváth Marcell-Vargovics páros vezetésével jó védekezés bontakozott ki hazai oldalon. Demeter tartotta meccsben a Nyíregyházi Egyetem csapatát, a vendégek nem jöttek zavarba a nagy nyomástól, amit védekezésben kaptak, a két csapat közti különbség azonban szép lassan nőtt. A negyedik negyedben kissé ráült az eredményre a BME-MAFC csapata, így a nyíregyháziak "látótávolságon" belül maradtak. A vendégek egy utolsó nagy rohamba kezdtek, de a hazai csapat végül visszaverte a támadást.
 
Weisz-Tiba Klára: - Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert nagyon érett játékkal, okosan kosárlabdázva nyertük ezt a mai mérkőzést. A nyíregyháziak tabellán elfoglalt helye nem mutatja valódi erejüket. Sok a rutinos, harcedzett játékos. Ezért is nagy dolog, hogy ilyen szépen és higgadtan játszottunk végig.
 
Vida Zoltán: - Örülök, hogy tudtunk egy küzdelmes, hajtós mérkőzést játszani a BME-MAFC csapatával. Továbbra is sok sikert kívánok nekik!
 
 
 
Elhalasztott mérkőzések a 12. fordulóból
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - Eszterházy SC 93-53 (29-13, 18-14, 26-11, 20-15)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 20 néző. V.: Gergely, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: VASKÓ 17/9, Demeter 3, TISZA 32/9, NAGY L. 9, MOKÁNSZKI 9. Csere: Kusnyír, SZILASI 17/9, Bíró 6, Verba. Edző: Vida Zoltán.
 
Eszterházy SC: Kovács 5, POMÁZI 15/9, Högerl B.H. 4, KEREKES 23/9, Bajusz 6. Csere: Monos, Högerl B. Edző: Klepej Roland.
 
A páratlan negyedekben egyértelműen az egri veresége iránti visszavágás vágyától fűtött Nyíregyháza akarata érvényesült. A hazai együttesből Tisza Bálint (32 pont, 11 lepattanó) és Vaskó György (17 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplát ért el. A lelkes egri együttes a páros negyedekben Kerekes Hunor és Pomázi Patrik vezetésével felnőtt a feladathoz, de a fölényes hazai győzelmet nem tudta kétségessé tenni.
 
Vida Zoltán: - Örülök, hogy sikerült visszavágnunk az idegenbeli vereségért. Sok sikert kívánunk az Egernek!
 
Klepej Roland: - Először is gratulálok a Nyíregyháza csapatának! Egy más szerkezetű csapattal találkoztunk, mint hazai pályán. Sajnos szűkebb rotációval érkeztünk. Fizikálisabb mérkőzés volt, mi még nem vagyunk azon a szinten, mint a nyíregyházi játékosok, azért több olyan játékos van náluk, akik magasabb osztálybéli csapatoknál edz és készül. Próbáltuk védekezésváltásokkal megzavarni az ellenfél csapatát, ez még hellyel-közzel az első félidőben sikerült is, viszont a második félidőre már elfáradtunk, beestetek a Nyíregyháza kinti dobásai, és a végére már kinyílt az a bizonyos olló. További sok sikert a rájátszásban!
 
 
 
BME-MAFC – ELTE BEAC 76-65 (27-11, 21-12, 17-26, 11-16)
Budapest, Camugo, 120 néző, V.: Bagi, Novák.
 
BME-MAFC: Vargovics 9/3, POLLÁK 12/3, Láng-Miticzky 8/3, Pásztor 3, TÓTH 16/3. Csere: ROZS 17, Kósa 4, Koflanovics 6/6, Vantal, Horváth, Bartha, Kódor. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
ELTE BEAC: Szabó B. 6/6, Sipos 6, Orczi 3/3, Szász 4, Morauvszki 7/3. Csere: BORSOS 15/6, SZABÓ I. 7/3, Antal 4, Nagy 5, Deák 3/3, Baroch 5, Ipacs. Edző: Csányi Zoltán.
 
Ez a mérkőzés a keleti csoport 3-4. helyét volt hivatott eldönteni, így nagy volt a tét, a csapatok kellő komolysággal is álltak a meccshez. A találkozó első kosarát Vargovics Balázs varázslatos passzból Láng-Miticzky Dániel szerezte szinte úszva a levegőben, majd gyorsan egy hárompontost is elsüllyesztett a BME-MAFC kapitánya. Az első hazai kosarakra még válaszolt szépen az ELTE BEAC, ám ekkor a hazaiak egy 6 perces 20-0-s rohammal sokkolták vendégeiket. A „hívó szóra” begyújtotta a rakétákat Tóth Kornél (16/3 pont, 11 lepattanó, 5 szerzett labda, 4 kiharcolt fault), aki fizikai erejét kihasználva rendezte a palánk alatti eseményeket, illetve Pollák Árpád (12/3 pont, 4 gólpassz) és Láng-Miticzky Dániel (8/3 pont, 2-2 lepattanó-szerzett labda, 3 gólpassz), akik tarthatatlanok voltak mezőnyben. Ehhez társult egy masszív hazai védekezés, amelynek a Pásztor Mátyás-Vargovics-Tóth trió adta az alapját. Csereként jól szállt be Rozs Máté (17 pont, 8 lepattanó, 4 kiharcolt fault), aki rutinjával tovább emelte a házigazdák játékának színvonalát.
 
Az ELTE BEAC csapatának a negyed végéig egy utolsó másodperces kosár kivételével már csak büntetőből sikerült pontot szereznie. A második negyedben kicsit lassabban, de tovább nőtt a különbség. Az ELTE BEAC védekezésváltásával csak lassítani tudta a hazai "hengert", megállítani nem. Pályára lépett a hidegvéréről ismert Koflanovics Kristóf is, aki elsüllyesztett két triplát és adott 5 gólpasszt, miközben a mellette játszó négy hazai kosaras folytatta a szédítő iramot. Az ELTE BEAC felocsúdott az első döbbenetből. Morauvszki Gergely, Antal Ármin és Orczi Ferenc is nagyon jó időben szerzett kosarat. Szünet után az ELTE BEAC egy új meccset kezdett. Mintha egészen más csapat lett volna a pályán a vendégektől, mint az első félidőben. Mindenki igyekezett beletenni a közösbe, és bizony az utolsó két percben egy 12-2-es rohamot futva kellemetlen helyzetbe hozták az addig roppant magabiztos hazaiakat. Ebben a szakaszban Borsos Balázs (15/6 pont, 3 kiharcolt fault, 2 gólpassz) ihletett formában játszott: egész csapatát hátára véve gyártotta a pontokat, és közben kongatta a képzeletbeli vészharangot társainak, hogy itt az utolsó esély fordítani valamit a helyzeten.
 
Kissé megzavarta a hazai csapatot, hogy Pollák kipontozódott, illetve Láng-Miticzky és Pásztor is beszedett egy-egy kisebb sérülést. A negyedik negyed a fiatal hazai tehetség, Kósa Gergely kosaraival indult, akinek a lelátón saját szurkolótábora volt. A rutinos, de szintén fiatal Rozs csatlakozott hozzá pontgyártásban. Hazai részről nem esett sok kosár a végjátékban. A vendégeknél a Borsos-Nagy Joel-Szabó Imre trió szállította a pontokat. Utolsó nagy rohamot indított ekkor az ELTE BEAC, de a BME-MAFC állta a sarat, és megtartotta 10 pont körüli előnyét a mérkőzés végéig. A "műszaki alakulat" ezzel nemcsak visszavágott az ősszel elszenvedett 4 pontos vereségért, hanem meg is előzte riválisát az utolsó pillanatban, és csoportja harmadik helyén zárt, de a negyedik helyre "befutó" ELTE BEAC is folytathatja a rájátszásban.
 
Weisz-Tiba Klára: - A srácaim minden meccsen produkálnak egy olyan etapot, amitől még nekem is tátva marad a szám. Aztán persze igyekeznek gyorsan "vissza rángatni" a földre. Nagyon örülünk, hogy sikerült ez a visszavágás, számunkra presztízs értékű volt. Az ELTE BEAC senkinek nem könnyű ellenfél, nagyon szépen látszik a tudatos szakmai munka, amivel évről-évre lépdelnek előre. Most, hogy lezárult az alapszakasz, és újabb fejezet következik, mindenképpen szeretném megemlíteni nagyszerű kollégámat, Riba Gábort, aki jelentősen hozzájárul a csapat fizikai állapotának elképesztő fejlődéséhez. Az ELTE BEAC-nak pedig sok sikert kívánok a rájátszásra!
 
Csányi Zoltán: - Az első két negyed felejthető játékát némileg sikerült javítanunk a mérkőzés második felében. Nagyon kapkodók és pontatlanok voltunk támadásban, védekezésünk pedig nagyon nem akart összeállni. Annak viszont örülök, hogy cseréink remekül szálltak be a mérkőzésbe. Készülünk a keresztjátékra, amihez a BME-MAFC csapatának is sok sikert kívánok!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek