Tippmix Női NB I: A PEAC otthonában győzött a Vasas
06
Apr
2023
Tippmix Női NB I: A PEAC otthonában győzött a Vasas
2023. április 6.  |  09:00

A bajnokság 5-8. helyért zajló párharcok első mérkőzésén a Vasas Akadémia 78-69-es győzelmet aratott az NKA Universitas PEAC otthonában, elvéve ezzel a pécsiek pályaelőnyét.

A mérkőzést Kiss Virág sikeres büntetője indította, melyre Tóth Orsolyától érkezett a válasz. Így tehát 2-1-nél a vendég Vasas Akadémia került lépéselőnybe. Ezután azonban ismét Kiss Virág remekelt a PEAC oldalán, kinek újabb négy pontjával már 5-2-re változott az állás a hazai együttes javára. Gorec vezetőedző tanítványai azonban továbbra sem tudtak elszakadni ellenfelüktől, akik végül 5-6-nál ismét átvették a vezetést. A PEAC egy ideig csak büntetőkkel tudta korrigálni a gyengébb kezdést, s végül 9-9-nél egyenlített is. A vezetést ezúttal viszont nem sikerült átvennie, a vendégek ugyanis ritmust váltottak, s egy 5-0-ás periódussal megint csak elléptek. Ekkor azonban ismételten Kiss Virág szállt be jókor a pontszerzésbe, aki lendületet adott csapatának, vezetésével pedig egy pontra zárkózott fel a Pécs (13-14). A mérkőzés ezt követően is igencsak kiélezett volt, az előny azonban a folytatásban is a Vasasé maradt. Az utolsó egy percben még Salamon Zsófia remekelt, kinek kosarával ki is alakult a negyed 17-20-as eredménye. A vendégek ekkor tehát három pontos előnyt élvezhettek.

A második felvonás hasonló játékkal folytatódott: Jazmon Gwathmey találata után Budácsik Dorottya büntetői következtek, majd Olayemi Olawuyi dobásával 20-21-re változott az állás. Hatalmas csata folyt a pályán. Míg a PEAC megfordítani próbálta a találkozót, addig a Vasas megtartani próbálta pár pontos előnyét. A következő percekben viszont nagyon úgy festett, hogy a vendégek jártak nagyobb sikerrel. Előszőr ugyanis Budácsik, majd Pardee talált be távolról, ami 22-29-nél hét pontos előnyt kreált a fővárosi együttesnek. Ekkor tehát Gorec vezetőedző kért időt eligazításra. A rövid taktikai szünet azonban csak egy pillanatra szakította meg a vendégek pontszerzését, visszatérve ugyanis Budácsik Dorottya és Salamon Zsófia pontjaival folytatódott a játék, ezzel pedig már tíz pont fölé nőtt a különbség (22-33). A vendégek láthatóan megállíthatatlan tempót diktáltak. Összesítve 11-0-nál jártak, amikor Sierra Calhoun volt sikeres közelről. Ezzel azonban nem tudott jelentősebben közelebb férkőzni a hazai gárda, s a differencia végül 10 pont körül kezdet el állandósulni. 26-38-nál Shaquilla Nunn talált be és ismét pécsi időkérés következett. A folytatásban a Vasas továbbra is koncentrált kosárlabdát játszott, melynek köszönhetően Pavlovic vezetőedző tanítványai magabiztosan tartották előnyüket. Sőt, 28-40-nél újabb időkérésre kényszerítették ellenfelüket, majd a továbbiakban sem lassítottak a tempón, s 30-45-nél a különbség már a 15 pontot ostromolta – igazi csapatjátékot láthattunk a vendégek részéről. A félidő hátralévő perceiben a PEAC Kiss Virág vezetésével összesen 5 pontot tudott lefaragni hátrányából, a csapatok így tehát végül 37-47-ről fordulhattak.

A második félidőt fej-fej mellett indították a csapatok. Kosárra-kosár volt a válasz, így tehát az eddigi nagyszámú differencia is megmaradt. Egészen pontosan 49-62-t regisztrálhattunk, továbbra is a Vasas javára, amikor némileg lelassult a pontszerzés, ekkor pedig Jovan Gorec időkérése szakította meg a játékot. A taktikai szünet első pillantásra úgy tűnt, hogy jót is tett a pécsi együttesnek, visszatérve ugyanis szinte azonnal Wentzel Nóra volt sikeres. A vendégek azonban gyorsan rendezték soraikat, s légiósaik vezényletével ismételten 15 pontos előnyre tettek szert. 55-66-ot mutatott az eredményjelző és egy újabb pécsi időkérés következett. A statisztikára ekkor rápillantva pedig azt lehet látni, hogy a PEAC több sebből vérzett. Amellett ugyanis, hogy védekezésben nem tudták megállítani ellenfelük támadásait, támadásban sem értékesítették jó százalékban dobásaikat, ez pedig tíz pont fölötti hátrányba helyezte őket. A negyed végén még Laczkó Sára értékesített egyetlen büntetőt, amivel 52-66-ra változott az állás.

Innen folytatódhatott tehát a mérkőzés záró szakasza. Az utolsó játékrész első perceiben pedig ismét állandósulni kezdett a differencia. A Pécs számára a reménysugarat végül Kiss Virág játéka jelentette, aki ekkor egymagában már 18 pontnál járt. Öt percre a találkozó végétől Jovan Gorec együttese azonban továbbra is 12 pontos hátrányban volt. Egészen pontosan 59-71-et mutatott a kijelző, s ezúttal vendég időkérés szakította meg a játékot. Visszatérve azonban már egyre inkább körvonalazódott a győztes kiléte. A PEAC minden energiáját mozgósította, Gorec vezetőedző lányai azonban továbbra sem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz, így tehát a végső fordítás is elmaradt. A hajrában még egy 7-0-ás periódusnak köszönhetően megvolt a végső ellenállás, a 78-69-es győzelmet azonban a Vasas Akadémia szerezte meg, mellyel elvették az NKA Universitas PEAC pályaelőnyét. Folytatás szombaton következik, Pasaréten.

 

NKA Universitas PEAC - Vasas Akadémia 69-78 (17-20, 20-27, 15-19, 17-12)

TIPPMIX NŐI NB I. A - Play-Off, 5-8. heyért, 1. mérkőzés
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia - Fűzy Ákos Centerpálya
Nyilas István, Kovács Nimród János, Földesi Ádám (Németh Csaba János)

NKA Universitas PEAC: Kiss 18, Katanic 15, Calhoun 4, Wentzel 11/3, Gwathmey 4. Csere: Sanchez -, Pap -, Rátkai -, Szűcs -, Simon 6/6, Laczkó 4/3, Olawuyi 7.

Vasas Akadémia: Smailbegovic 12/6, Papp 6, Salamon 7/3, Tóth 8, Budácsik 6/3. Csere: Nunn 13, Padee 10/6, Madár K. -, Gelei -, Van Rijs -, Madár E. 16.

 

A play-out második fordulójában a Ludovika-Csata 70-65-re múlta felül a VBW CEKK Cegléd gárdáját.

A mérkőzést Horváth Bernadett és Kiana Williams egy-egy triplája vezette fel. Ezt követően a Ludovika-Csata ragadta magához a kezdeményezést. Nem telt el öt perc és 10-3-ra léptek el a hazaiak. Laufer Gabriella törte meg a CEKK kosárcsendjét. Czank Tímea és a visszatérő Sam Fuehring felelt erre, így 14-5-nél már 9 pont választotta el a feleket. Nem sokat kellett várni és a lélektani 10 egység fölé nőtt a Csata előnye. A legnagyobb differencia 12 pont volt az első negyedben. 10 perc után 22-12 állt az eredményjelzőn. A második etap elején sem változott a játék képe. Tartotta 9-10 pontos vezetését a Csata. Szerelem-Kobolák Cintia tripláját követően akadt egy felzárkózása a vendég gárdának, de 24-17 után ismét megugrott 29-17-re a Csata.

A félidő utolsó öt percében 31-21 után jött el az első fordulat. Rakita Lili állt a ceglédiek élére, egymaga 11 pontot szerzett sorozatban. Előbb egy 8-2-es futáshoz segítette csapatát, amivel 33-29-nél teljesen nyílttá tette az összecsapást. A félidőt pedig a triplája zárta és ezzel 33-32-nél már csak egy pont választotta el a feleket. A félidőben hazai oldalon a 9 pontos Sam Fuehring volt a legeredményesebb, a vendégeknél a 13 egységnél járó Rakita Lili. A Csata a 27 kísérletéből 12-t, míg a CEKK 26-ból 13-at értékesített mezőnyből. A lepattanókban 21-17-re vezettek a ceglédiek és mindkét gárdának 8 eladott labdája volt. A harmadik negyed elején Samantha Cooper találatával 34-33-nál a vezetést is átvette a Cegléd. Erre azonban Barnai Judit és Sam Fuehring válaszolt. A Ceglédnél visszatérő probléma, hogy beragad a harmadik etapok elején. Ezúttal viszont tudta tartani a lépést.

A harmadik negyed második felében fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a felek. 42-39 után a CEKK 45-42-re fordított és ekkor Tursics Krisztián időt is kért. Rendezte sorait a házigazda. Amikor Boros Berta triplája célt ért, 49-45-nél már a Csata mellé jegyezhettünk fel egy 7-0-s sorozatot. A harmadik negyed hajrájában tovább növelte előnyét a házigazda. Az első fordulóban a PINKK ellen remeklő Toman Dóra találata zárta a negyedet és ezzel 55-47-re ment a Csata. A záró szakasz elején ismét Rakita Lili volt a főszereplő és az öt pontja látótávolságba hozta vissza a CEKK-et. 55-52 után azonban Jáhni Zsófia és Barnai Judit is megvillant, így tartotta 5-7 pontos vezetését a hazai gárda. Gyakorlatilag az egész negyedik negyedet ez a lélektan jellemzte. Megugrott a Csata 65-54-nél már 11 ponttal. Innen viszont Kiana Williams és Rakita Lili triplájával újra nyílt lett a meccs. Erre azonban Gyöngyösi Janka gyorsan felelt hárompontossal és Csata nem engedett fordítási esélyt riválisának. Végül 70-65-ös sikert aratott a fővárosi gárda.

 

Ludovika Csata - VBW CEKK Cegléd 70 -65 (22-12, 11-20, 22-15, 15-18)

TIPPMIX NŐI NB I. A - RÁJÁTSZÁS A 9-12. HELYÉRT
Budapest, Ludovika Aréna
Varga-Záray Katalin, Szilágyi Bálint, dr. Németh Patrik (Nagy János)

Ludovika-Csata: Horváth 5/3, Czank 2, Szabó 8, Gyöngyösi 8/6, Barnai 14. Csere: Fuehring 13, Gábor, Jáhni 8, Toman D. 5, Boros 7/3.

VBW CEKK Cegléd: Horváth, Cooper 15/3, Szerelem-Kobolák 3/3, Williams 11/9, Laufer 8. Csere: Szabó 2, Rakita 21/12, Viszmeg, Szirony 5.

 

A play-out második fordulójában a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós 92-65-re múlta felül a PINKK Pécsi 424 együttesét.

Tenyér Zsófia és Vincze Nikolett révén a találkozó legelején a PINKK került kisebb lépéselőnybe. Erre azonban sorrendben Ama Degbeon, Dominique McBryde, Raina Perez és Vári Zita felelt. A találataikkal 12-5-re fordított a CEKK. A vendégek időt kértek és ezt követően Tenyér Zsófia büntetőjével még szépített a PINKK. Összességében viszont ez a villámgyors 12-0-s futás alapjaiban meghatározta a mérkőzés képét. Nem sokat kellett várni és egy újabb 13-2-es etapot mutatott be a BKG, amivel 25-9-re szakadt el. Innentől egy-egy pécsi felzárkózást leszámítva döntően kétszámjegyű differencia jellemezte a találkozót. 10 perc játékot követően 28-16-ra mentek a hazaiak. A második szakasz elején Vincze Nikolett triplája indította az előbb említett egyik felzárkózást. Amikor Vincze ismét eredményesnek bizonyult távolról, 30-26-nál mindössze négy pont választotta el a feleket.

A BKG Raina Perez és Vári Zita egy-egy hármasával vett új lendületet. A különbség 36-26-nál visszaugrott 10 pontra. Erre még Tenyér Zsófia felelt, majd 39-31-nél ismét akadt egy kisebb felzárkózása a PINKK-nek. A félidő hajrája viszont a BKG-nak sikerült jobban. Egészen pontosan egy újabb 12-0-val zárták le az első 20 percet a hazaiak, amivel 52-31-re szakadtak el. A félidőben a BKG-nál a 14 pontos Ama Degbeon és a 10 egységnél járó Raina Perez volt a legeredményesebb. A PINKK-nél a három triplát értékesítő és így 9 pontos Vincze Nikolett. A harmadik negyedet Árvai Noémi és Kovács Kitti találatai vezették fel. Erre Duka Lili és Ama Degbeon válaszolt hazai oldalról. 20 pont környékén állt be a meccs. Ez egy kiegyenlítettebb és pontszegényebb szakasz volt. Hazai részről Dominique McBryde, Raina Perez és Vári Zira egy-egy hármasát érdemes kiemelni.

A harmadik negyed utolsó két percébe 66-40-ről érkeztünk. Itt felváltva estek a találatok, így 68-44-ről indult a záró szakasz. Ahogy az utolsó két perc a harmadik etapban, úgy a záró negyedben is nyíltsisakos küzdelemben felváltva estek a találatok. Mindkét oldalon minden nevezett játékos pályára lépett. A BKG úgy menedzselte stabilan 20 pont feletti előnyét, hogy 24 percnél többet egyetlen játékosa sem szerepelt. 74-52 után egy 7-1-es hazai futást rögzíthettünk. A különbség azonban nem ekkor, hanem a mérkőzés utolsó két percében érte el a 30 pontot. Szabó Dóra triplájával 89-59-re ugrott meg a BKG. A hajrában 30 egység alá zárkóztak a vendégek, de az érdemi kérdések jóval korábban eldőltek.


BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - PINKK Pécsi 424 92 -65 (28-16, 24-15, 16-13, 24-21)

TIPPMIX NŐI NB I. A - RÁJÁTSZÁS A 9-12. HELYÉRT
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Pozsonyi László, Lengyel Ádám József, Gruber Nikolett Lilla (Schäffer Béla Róbert)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Perez 13/9, Vári 13/9, Zsámár 9/9, McBryde 12/3, Degbeon 15. Csere: Duka 2, Szabó 8/6, Aldazabal 6, Katona 4, Takács 6, Gróf 4.

PINKK Pécsi 424: Árvai 7, Vincze 9/9, Tenyér 12/3, Zsilinszky 4, Kovács 14. Csere: Bojtár 2, Horváth 9/3, Szücs 6/3, Pucz, Borbás 2.

 

Vármegyei szövetségek