Női egyetemi bajnokság: Befejeződött az alapszakasz
05
Apr
2023
Női egyetemi bajnokság: Befejeződött az alapszakasz
2023. április 5.  |  09:38
A héten véget ért az alapszakasz a Nemzeti Egyetemi Bajnokság két csoportjában a hölgyeknél. A nyugati csoportban a négy közé, azaz a keresztjátékba jutás szempontjából egy ki-ki mérkőzésen a Közgáz simán legyőzte a PTE-PEAC együttesét, a másik két találkozón a papírformának megfelelően győri, illetve szombathelyi siker született. A keleti csoportban két halasztott mérkőzést pótoltak. A tét nélküli fővárosi derbin az ELTE BEAC a BME-MAFC otthonában is megőrizte veretlenségét, az északkeleti rangadó pedig színvonalas játékot és 10 pontos miskolci sikert hozott a DEAC ellenében.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Nyugati csoport, 14. forduló
 
SZOESE – SMAFC 120-45 (23-7, 25-10, 43-19, 29-9)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 50 néző. V.: Kovács, Antoni.
 
SZOESE: Preisinger 4, BALOGH V. 16, MEZŐSI 26/6, PÜSPÖKI 16/3, PLÓZER 37. Csere: Horváth K. 9, Kardos 6, Farkas Zs., Hegyi 6, Nemény. Edző: Szabó László.
 
SMAFC: Schmidl 25/3, Gondár 4, Sengbouapha, Gaál, CZIRJÁK 16. Csere: Németh, Borza, Róla, Vincze, Szabó. Edző: Márkus Tamás.
 
Az esélyes hazai csapat nagy elánnal kezdett, sok hibára kényszerítette a vendégeket. Gyakran a labda felhozása is nehézséget okozott a SMAFC csapatának. A nagyobb tudású vendéglátók sok könnyű kosarat szereztek. A mérkőzés hamar eldőlt, de a soproni együttest dicséret illeti, mivel játékosai végig küzdöttek, hajtottak. Hazai részről Püspöki Lotti 16 pontos, 11 lepattanós, 14 gólpasszos tripla-duplát ért el, Plózer Petra pedig 37 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával zárt. Soproni oldalon volt egy "dupla-duplázó" Czirják Anna (16 pont, 14 lepattanó) személyében.  
 
Szabó László: - Utolsó alapszakasz mérkőzésünkön jó játékkal, megérdemelten nyertünk egy nagyon szimpatikus SMAFC ellen. Próbálunk a rájátszásra még jobb formába kerülni.
 
Márkus Tamás: - Gratulálok az ellenfélnek és a saját csapatomnak is! Nagyszerűen helyt álltak a mai mérkőzésen is, köszönöm nekik az egész éves munkát, meglátjuk, hogy a rájátszásban lesz-e párunk, és játszunk-e a keresztjátékban. Ha nem, akkor is egy szuper szezon volt, köszönöm nekik!
 
 
 
Közgáz SC és DSK - PTE-PEAC 97-48 (25-16, 22-10, 25-12, 25-10)
Budapest, Kinizsi u., 20 néző. V.: Nepp, Nagy-Pál.
 
Közgáz SC és DSK: VÁRI 11/3, Kovács O. 2, KISS A. 16/6, RYAN 19/3, MUNKÁCSI 4. Csere: Horváth P. 7/3, CSOMA 15/3, NÉMETH V. 11/3, Édes 4, Imre 4, Szanthoffer 4. Edző: Németh Kata.
 
PTE-PEAC: Halaseh 7/3, Asztalos 5/3, Mándity 9/3, NÉMETH B. 9, BÁTAI 11. Csere: Tóth L., Szomor 7, Balog G. Edző: Gyenge Gábor.
 
Az első percekben a Közgáz dupláira triplákkal felelve tartotta a lépést a pécsi csapat a hazaiakkal a nyugati csoport 4. helyének megszerzése szempontjából döntő fontosságú találkozón. A szakasz közepén egy 8-0-lal elléptek a hazaiak, a PEAC azonban 2 pontra feljött. A negyed végén Ryan Júlia kosaraival egy 11-4-es rohammal ellépett a hazai együttes. Az emberfogást és a zónát gyakran váltogató pécsiek a második etap közepéig tartották a lépést a Közgázzal, sőt 5 pontra fel is zárkóztak. A félidő hajrájában Kiss Anna nagy sorozatával, egy 18-2-es rohammal szünetig 20 pont fölé hizlalta előnyét a hazai együttes. A második félidőben folyamatosan nőtt a különbség, edzőmeccs jelleget öltött a találkozó, s a Közgáz szünet után elsősorban Németh Vera és Csoma Petra vezérletével végül simán nyert - a pécsiektől egy-két szép felvillanásra futotta.
 
Németh Kata: - Örülök a győzelemnek és annak, hogy bejutottunk a rájátszásba, ahol remélem, hogy tudunk majd két jó mérkőzést játszani. Köszönjük a játékot a pécsieknek, és gratulálok mind a két csapatnak!
 
Gyenge Gábor: - Gratulálok a Közgáznak a győzelemhez és a rájátszásba jutáshoz! Mi sajnos a múlt heti nagy győzelmünk után erre a mérkőzésre sem fizikálisan, sem pedig mentálisan nem tudtunk ráhangolódni, de összességében az alapszakaszban nyújtott teljesítményéhez saját csapatomnak is gratulálok!
 
 
 
UNI Győr – Ludovika Csata 95-54 (23-12, 22-14, 22-15, 28-13)
Győr, Egyetemi edzőcsarnok, 40 néző V.: Fülöp, Novák.
 
UNI Győr: CHROMÉJ 14, Horváth D. 2, Perl 7/3, SZŰTS 18, BÁNSZEGI 19. Csere: Rozmán 6/3, Mihály 2, Sándor 2, Baffy 9/3, Horváth B. 6, BOGNÁR 10/6, Taskó. Edző: dr. Barthalos István.
 
Ludovika Csata: Borza 9/3, Szarka 12/3, SÜLE 10, Darvas 8/6, PETI 6. Csere: Tóth 4, Lantos, Kovács 5. Edző: Vincze Viktória.
 
A már tét nélküli mérkőzés - a hazaiak már biztosították a második helyüket, míg a fővárosiak egy tisztes helytállás reményében léptek pályára - első negyedében elhúzott az esélyes hazai csapat. A két középső szakaszban helyenként ügyesen kombinálva felnőtt a feladathoz az egyetlen győri NB I-es bajnokcsapat játékosa, Vincze Viktória által dirigált Ludovika. A mérkőzés végére jelentős különbség alakult ki, az egyre jobban fáradó vendégek ellen a záró etapban közel 30 pontot dobtak a győriek.
 
dr. Barthalos István: - Az eredmény szempontjából már nem volt érdekes ez a találkozó, mert fix helyünk volt a csoport második helyén, viszont a felkészülés szempontjából nagyon értékes mérkőzés volt. Úgy gondolom, hogy mindkét csapat kihozta magából a maximumot. Készülünk tovább a négyesdöntő felé.
 
Vincze Viktória: - Gratulálok a győrieknek és a saját csapatomnak is! Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban! Készülünk tovább a következő megmérettetésekre.
 
 
 
 
Keleti csoport, elhalasztott mérkőzések a 8. fordulóból
 
Miskolci Egyetem - DEAC 69-59 (12-16, 21-11, 20-13, 16-19)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 30 néző. V.: Takács, Siska-Sándor.
 
Miskolci Egyetem: BACSÓ 15/6, OLÁH 22/6, SZEGECZKI 10/6, Márkusz 6, Hajdu 2. Csere: Takács A. 6/6, KABABIK 7, Kecskés 1, Lukács, Tóth B., Balla, Kápolnai. Edző: Lippai Szabolcs.
 
DEAC: MEZEI 6, BACZUK 16/6, SZABADOS 15, Mondl 7, Holinka-Miklós 2. Csere: KOVÁCS R. 11/3, Gaál 2, Bárdos, Szöllősi, Szabó. Edző: Kovács Imre.
 
Az már a mérkőzés előtt biztos volt, hogy mindkét csapat az első négyben végez az alapszakasz után, ettől függetlenül nagy csatát láthattak a kilátogató nézők. Az első negyedben még a vendégek vezettek, azonban a nagyszünetre már a miskolci lányok mehettek előnnyel a pihenőre. Fordulás után is állandósult a hazai vezetés, de nem "dőlhettek hátra" egy pillanatra sem a miskolciak, mert a 13 pontos, 10 gólpasszos dupla-dupláig jutó Mezei Dóra irányította DEAC végig próbált "tapadni" rájuk. Végül 10 pontos hazai siker született, így a Miskolc megszerezte a csoport második helyét, míg a DEAC a negyedik helyen végzett.
 
Lippai Szabolcs: - Gratulálok a lányoknak a győzelemhez és a keleti második helyhez! Nagyon szeretnénk a rájátszásból döntőbe jutni. További sok sikert a DEAC-nak!
 
Kovács Imre: - Gratulálok a miskolci csapatnak, megérdemelten nyertek! A csapatom küzdött becsülettel, láttam ma olyan jó dolgokat, amik eddig nem voltak ránk jellemzőek, viszont mindig okozunk magunknak olyan hullámvölgyet, ami eldönti a mérkőzést.
 
 
 
BME-MAFC – ELTE BEAC 28-58 (11-20, 5-9, 7-5, 5-24)
Budapest, Camugo, 50 néző. V.: Gruber, Szőts.
 
BME-MAFC: Korondán 4, Bozsó 5/3, Budavári 7, Tamás 7/3, Horváth. Csere: Turcsics 2, Bordrogi 1, Török, Pálfi 2, Kriston. Edző: Gorácz Árpád.
 
ELTE BEAC: TAKÁCS 15/3, Zsámár, Bogdán 5/3, Solymosi 2, NAGYI T. 12. Csere: Orosz 4, Simoncsik 6/6, Varga A. 12, Mudra, Katona, Milkovics. Edző: Földi Alexandra.
 
A két tartalékos csapat mérkőzésén érezhető volt a tétnélküliség. A már csoportelső ELTE BEAC játékosai valamivel motiváltabbak voltak, így simán verték a BME-MAFC együttesét. Nagyi Tímea 12 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával járult hozzá a vendégek fölényes sikeréhez.
 
Gorácz Árpád: - Sajnos az ezen a mérkőzésen nyújtott teljesítményünk értékelhetetlen volt. Sok sikert kívánunk az ELTE csapatának a rájátszásban!
 
Földi Alexandra: - Ezt a mérkőzést semmiképp sem sorolnánk a jobb meccseink közé, de a csapat mindenképp gratulációt érdemel, hiszen veretlenül játszotta le az alapszakaszt! A neheze most jön, mindent megteszünk a négybe jutásért. A BME csapatának további sok sikert kívánunk!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek