A NOB javaslatai az orosz és fehérorosz sportolókkal kapcsolatban
31
Mar
2023
A NOB javaslatai az orosz és fehérorosz sportolókkal kapcsolatban
2023. március 31.  |  08:47
Négyhónapos konzultációt követően közzétette javaslatait a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi versenyeken való részvételére vonatkozóan. Az ötkarikás szervezet széleskörű megbeszéléseket folytatott az olimpiai mozgalom szereplőivel.
 
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Végrehajtó Bizottsága hangsúlyozta, a testület egyelőre nem hozott döntést a fentebb említett sportolók 2024-es párizsi olimpián való részvételével kapcsolatban, arra egy későbbi időpontban kerül sor.
 
A NOB-tagok, nemzeti olimpiai bizottságok, nemzetközi szövetségek, sportolói képviselők bevonásával egyeztetve a NOB kihangsúlyozta, az olimpiai mozgalom a békét támogatja, mélyen együtt érez az ukrán emberek és az ukrán olimpiai közösség felfoghatatlan fájdalmával.
 
A háborút, fegyveres konfliktusokat nem tudja megakadályozni az olimpia, ahogyan a világban zajló politikai és társadalmi kihívásokat sem tudja megoldani; ez a feladat a politikára vár. Az ötkarikás játékok viszont példát tud mutatni egy olyan világról, amelyben mindenki ugyanazokat a szabályokat követi, és egymást is tiszteli.
 
Szolidaritás az ukrán sportolókkal
 
A NOB Végrehajtó Bizottsága megerősítette az egész olimpiai mozgalom elköteleződését, miszerint minden lehetséges módon segítik az ukrán sportolókat, hogy azok minél nagyobb létszámban képviselhessék hazájukat a 2024-es párizsi nyári és a 2026-os milánói téli olimpiai játékokon. Ennek érdekében a NOB több mint 2,6 milliárd forintos támogatásával mintegy megháromszorozta szolidaritási alapját az ukrán nemzeti olimpiai bizottság számára. Az elmúlt 12 hónapban legalább 3 000 ukrán sportoló, szakember részesült a segítségből.
 
Az orosz és fehérorosz kormányok elleni szankciók továbbra is érvényesek
 
A nemzetközi ötkarikás mozgalom irányító testülete újfent elítélte Oroszország ukrajnai megszállását, amely az olimpiai béke, az Olimpiai Charta egyértelmű megsértése. Ezzel kapcsolatban a NOB a következőket javasolta:
 
1. Ne rendezzenek nemzetközi sporteseményeket Oroszországban és Fehéroroszországban.
2. Ne szerepeljen a fenti két ország zászlaja, himnusza vagy nemzeti szimbóluma nemzetközi sporteseményeken.
3. Ne akkreditáljanak vagy ne hívjanak meg kormányzati vagy állami tisztségviselőket a fenti két országból nemzetközi sporteseményekre.
 
Politikai beavatkozás a sportban
 
Legutóbbi tanácskozásukon az olimpiai mozgalom szereplői ismét határozottan elutasították a politikai beavatkozás minden formáját a sportszervezetek autonóm döntéshozatalában a versenyeiken való részvételt illetően. Egyedül a sportszervezeteké a döntés joga, hogy kiket engednek versenyezni. A megbeszélések során kiemelt figyelmet fordítottak az ukrán sportközösségre.
 
Emberi jogi szempontok
 
Az ötkarikás mozgalom szintén kitért a már érvényben lévő, sportolókat, így orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező versenyzőket védő intézkedésekre. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése által 2022. december 1-jén elfogadott határozata szerint a „főbb nemzetközi sporteseményeket az egyetértés, a nemzetközi együttműködés, a béke és tolerancia szellemében kell megrendezni, bármelyféle hátrányos megkülönböztetés nélkül, az efféle események egyesítő, békítő jellegét pedig tiszteletben kell tartani”.
 
Nemzetközi sportesemények
 
A négyhónapos egyeztetés során a résztvevők arra kérték a NOB-ot, hogy határozza meg az irányvonalat, amely mentén a sportszervezetek egységesen össze tudják hangolni a részvételi szabályokat az orosz és fehérorosz sportolók tekintetében, így a NOB elnöksége a következő javaslatokat tette a nemzetközi szövetségek és sportesemény-szervezők számára:
 
1. Az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók csak egyéni, semleges versenyzőként vehetnek részt.
2. Az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező csapatok sportolói nem vehetnek részt versenyeken.
3. A háborút aktívan támogató sportolók nem versenyezhetnek. A háborút aktívan támogató szakembereket nem lehet benevezni versenyekre.
4. Az orosz vagy fehérorosz hadseregbe vagy nemzetbiztonsági ügynökségekhez szerződött sportolók nem versenyezhetnek. Az orosz vagy fehérorosz hadseregbe vagy nemzetbiztonsági ügynökségekhez szerződött támogató szakembereket nem lehet benevezni versenyekre.
5. A fentebb említett semleges versenyzőkre ugyanúgy vonatkoznak a doppingellenes követelmények, mint a többi résztvevő sportolóra, különös tekintettel a nemzetközi szövetségek doppingellenes szabályaira.
6. A háború felelősei ellen, vagyis az orosz és fehérorosz államokra és kormányokra kiszabott szankciók továbbra is érvényben maradnak:
     1. ne rendezzenek nemzetközi sporteseményeket Oroszországban és Fehéroroszországban;
     2. ne szerepeljen a fenti két ország zászlaja, himnusza vagy nemzeti szimbóluma nemzetközi sporteseményeken;
     3. ne akkreditáljanak vagy ne hívjanak meg kormányzati vagy állami képviselőket a fenti két országból nemzetközi sporteseményekre.
 
Egyelőre nincs döntés a 2024-es nyári és a 2026-os téli olimpiára vonatkozóan
 
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetősége megerősítette, ezen ajánlások nem érintik a soron következő nyári és téli olimpiai játékok részvételi szabályzatát; azt a döntést saját hatáskörben, a megfelelő időben fogja meghozni a NOB. A nemzetközi ötkarikás szervezet kiemelt figyelemmel kíséri az általa hozott ajánlások teljeskörű végrehajtását, a megfigyelési eljárás eredményei nagyban befolyásolják majd az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók részvételét a 2024-es nyári és a 2026-os téli olimpiákon.
 
 
 
Forrás, Fotó - nob.hu

Vármegyei szövetségek