Férfi egyetemi bajnokság: Mosonmagyaróvári siker a nyugati rangadón
18
Mar
2023
Férfi egyetemi bajnokság: Mosonmagyaróvári siker a nyugati rangadón
2023. március 18.  |  18:28
A nyugati csoport mérkőzései hoztak több izgalmat a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A keleti csoportban a legszorosabb találkozón is 24 pont volt a különbség a felek között, ennyivel nyert a Miskolc Nyíregyházán. A nyugati csoport rangadóján szoros első félidő után végül biztosan, 25 ponttal nyert az SzoESE gárdáját 44 ponton tartó Mosonmagyaróvár. A legtöbb izgalmat a két középcsapat, az Óbuda és a PTE-PEAC összecsapása hozta. Szünetben még biztos győztesnek látszott a vendég pécsi gárda, de a második félidőre nagyot javuló Óbuda kiélezetté tette a végjátékot - fordítani azonban már nem tudott.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 13. forduló:
 
ELTE BEAC - DMSE 89-62 (25-20, 25-6, 21-19, 18-17)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Gaál, Molnár.
 
ELTE BEAC: SIPOS 9, Szabó I. B. 6, MORAUVSZKI 12, ORCZI 12/6, Antal 7/3. Csere: JÓNÁS 10/6, Nagy 7/3, Ntumazah 2, TURI 11/6, Ipacs 4, Szász 2, SZABÓ B. 7/3. Edző: Csányi Zoltán.
 
DMSE: Soliman, CSOMOR 31/21, Somi 5/3, UDUOISE 8, BELAL 14. Csere: Nádasi 2, Ahmad, Adham, Halász I 2. Edző: Kovács István.
 
Az első negyedben remekül tartotta magát a Csomor Péter vezette tartalékos debreceni csapat, így a kosarakban gazdag első 10 percben nem tudott jelentős előnyt kiépíteni a hazai alakulat. Aztán a második etapban összeszedte a védekezését az ELTE, és csupán 6 pontot engedélyezett az ellenfelének. Szünetben 24 ponttal vezettek a hazaiak, és ezzel a félidőre gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. Fordulás után kiegyenlített mederben folyt a játék, mindkét csapat remek megoldásokat mutatott be. Végül a hazaiak a második negyedben nyújtott remek játékuknak és egységes csapatmunkájuknak köszönhetően magabiztos győzelmet arattak.
 
Csányi Zoltán: - Csapatom nehezen lekövethető módon kétpólusú, azaz képesek vagyunk bárkinek a dolgát megnehezíteni, nyerni, vagy nem. Ez, gondolom, összefügg a srácok leterheltségével, ezáltal a koncentrációval. Ezúttal a jobbik arcunkat mutattuk, aminek azért örülök, mert ezzel biztosítottuk helyünket a rájátszásban. Gratulálok ezért a fiaimnak, no meg persze a debreceni fiataloknak is, hiszen küzdelmes, jó mérkőzést játszottunk velük!
 
Kovács István: - Két szimpatikusan küzdő csapat játékát az ELTE nyerte, amiért gratulálok nekik, ugyanakkor csapatomnak is jár az elismerés, hiszen mindent megtettek a siker érdekében!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - Miskolci Egyetem 69-93 (20-21, 15-23, 11-19, 23-30)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 30 néző. V.: Gergely, Nyírei.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: VASKÓ 14/3, Nagy L., Demeter 14/3, MOKÁNSZKI 10, VERBA 16/6. Csere: BÍRÓ 15/3, Edző: Vida Zoltán.
 
Miskolci Egyetem: ORLICZKI 15/9, Csák 3, SÁNDOR 14/12, RAGÁLYI 7, GERŐCS 23. Csere: LAKATOS 15/3, Molnár L. 4, Taskó, Molnár B. 8, Nyíri 3/3. Edző: Béres Dávid.
 
Pörgős, jó iramú mérkőzést láthatott a közönség, ahol végig a vendégek irányították a játékot. A miskolciak sokszor az előre eltervezett játékukat szép kosarakkal fejezték be, a palánk alatt többet dolgoztak. A második félidőre elfáradt a hazai csapat, ez okozta a nagyobb arányú vereségét. A mérkőzés egyetlen dupla-dupláját a hazaiak játékosa, Mokánszki Milán érte el 10-10 ponttal és lepattanóval.
 
Vida Zoltán: - Örülök, hogy az első félidőben partiban tudtunk lenni a Miskolccal. A miskolciak nagyobb játékerőt képviselnek. A végére elfáradtunk, de gratulálok a csapatomnak!
 
Béres Dávid: - Köszönjük a mérkőzést a vendéglátónak! Jól kezdték a mérkőzést. Gratulálok a fiúknak a győzelemhez!
 
 
 
Eszterházy SC – DEAC 58-118 (15-29, 22-34, 11-28, 10-27)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 20 néző. V.: Sörlei, Lónáth.
 
Eszterházy SC: KEREKES 12/6, Hőgerl Buda 10/6, Bajusz 6, Pomázi 7/3, Kátai 7/6. Csere: Hőgerl Bence, Kovács, Lénárt 2, HOLECZ 13, Monos 5/3. Edző: Klepej Roland.
 
DEAC: Pollák 5, HORVÁTH B. 14, Sólyom 5/3, SIPOS 15/9, FÁBIÁN 21. Csere: TURÁN 15/9, KISS K. 27/12, CZERMANN 16. Edző: Nagy Lajos.
 
Egyoldalú mérkőzést láthattak a nézők a Leányka úton. A hazaiak a lényeges magasságkülönbségnek köszönhetően palánk alatt alapból hátrányból indultak. Ezt a DEAC remekül kihasználta, már az első negyedben jelentős előnyre tett szert. A második negyedben tovább növelték előnyüket a vendégek, köszönhetően a sok gyors kosárnak és a jó kinti dobóformájuknak. A mérkőzés végkimenetelére nem voltak hatással az időnként szép akciókat vezető egriek, így sima debreceni győzelemmel zárult a találkozó. Czermann Patrik 16 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával vette ki részét a DEAC fölényes sikeréből.
 
Klepej Roland: - Gratulálok az ellenfélnek! Sajnálom, hogy nem tudtuk jobban megnehezíteni a dolgukat. További sok sikert nekik!
 
Nagy Lajos: - Helyenként jó sebességgel játszottunk. Megvolt kívül-belül az egyensúly. Gratulálok a csapatomnak, az egrieknek pedig további sok sikert!
 
 
 
BME-MAFC - Semmelweis Egyetem 104-50 (25-16, 24-16, 30-9, 25-9)
Budapest, Camugo, 50 néző, V.: Kruk, Hegedűs.
 
BME-MAFC: VARGOVICS 17/3, Pollák 8/6, LÁNG-MITICZKY 12/3, Pásztor 2, TÓTH 13. Csere: SCHAUL 9/3, KÓSA 21, ROZS 10, KOFLANOVICS 2, Bartha 2, Rados 8, Horváth. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Semmelweis Egyetem: Kóródi, SCHIRER 10, Jankó 9/3, Paulovits 9, VÁMOSI 12. Csere: Csipán 6, Hajdú 4, Székely, Kintscher. Edző: Weisz Miklós.
 
A mérkőzés szép SOTE-s kosárral kezdődött, majd jött egy látványos BME-MAFC akció: Vargovics remek passzát Láng-Miticzky Dániel (12/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) magasra emelkedve értékesítette gyönyörű megoldással. A hazai csapat kapitánya ezután még gyorsan hozzátett újabb 5 pontot mutatva társainak a megfelelő irányt. A Semmelweis szépen tartotta a tempót a papíron esélyesebb ellenfelével, azonban a padról érkező Rozs Máté (10 pont, 4 lepattanó, 2 kiharcolt fault, 2 gólpassz) ponterős játékának köszönhetően a negyed végére kissé ellépett a BME-MAFC. Végül Pollák triplája zárta a negyedet. A második negyed Schaul Levente (9/3 pont, 4 lepattanó) parádéjával kezdődött hazai szempontból. Mellette Vargovics Balázs (17/3 pont, 5 szerzett labda, 2 gólpassz) gyűjtögette tovább szorgalmasan a pontokat, illetve Kósa Gergely (21 pont, 10 lepattanó, 3 kiharcolt fault) szállt be a kispadról eredményesen. SOTE oldalon Schirer Tom (10/6 pont, 2-2 kiharcolt fault-gólpassz) vállalt komoly szerepet a pontszerzésben. A félidei szünetre már tetemes, 17 pontos BME-MAFC vezetéssel tértek a csapatok.
 
A második félidő őrületes BME-MAFC hengerrel kezdődött. A hazaiak rájöttek, hogy lehet gyorsabban is futni, és rendre leindították a fáradni látszó SOTE-sokat. Hosszú volt a kispad, és mindenki igyekezett a lehető legtöbbet hozzátenni a játékhoz. Láng-Miticzky és Tóth Kornél (13 pont, 9 lepattanó, 3 szerzett labda) pontok tekintetében volt kiemelkedő, Koflanovics Kristóf (8 gólpassz, 3 szerzett labda) látványos asszisztjai mellett pedig Kósa is elemében volt a palánk alatt. A BME-MAFC játékosai ekkor nagyon szigorú, faulthatáron történő védekezéssel próbálták megtörni a medikusokat. Vámosi Boldizsár (12 pont, 6 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 2 gólpassz) vezetésével hősies küzdelmet vívott a SOTE a fizikálisan erősebb BME-MAFC ellen, de az olló tovább nyílt. A negyedik negyed hasonló játékot hozott: a BME-MAFC agresszívan, és gyorsan játszott, a SOTE pedig sok labdát eladva küzdött.
 
Weisz-Tiba Klára: - Az elején nagyon látszott, hogy nagyjából egy hónapja nem tudtunk meccset játszani. Aztán a második félidőre sikerült igazán megérkeznünk a mérkőzésbe, és olyan fordulatszámon dolgozni, amit negyven percen keresztül szeretnék látni a jövőben. A srácaimnak gratulálok, a SOTE-nak pedig aranyérmet kívánok a Medikus kupán!
 
Weisz Miklós: - Próbáltuk felvenni azt a tempót, amit a BME-MAFC diktált, de ettől pontatlanná vált a játékunk. Ennyi eladott labdával csak ennyire futotta tőlünk.
 
 
 
 
Nyugati csoport, 16. forduló
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr - SzOESE 69-44 (15-16, 17-12, 21-9, 16-7)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Földesi, Tóth, Káli.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: Kámán B. 9, Bakon 9/9, Geiger 5/3, HÁGEN 27/9, Kámán K. 4. Csere: GOSZTOLA 11/3, Szabó M., Varga T. 2, Garancz 2, Friedl, Varga Z., Jakab. Edző: Laky Tibor
 
SzOESE: Kiss M. 3/3, Horváth Cs. 10/3, Soós 7/3, Érsek 5/3, VICZE 14. Csere: Németh 1, Habel 1, Novák 3/3, Nárai, Frisnyák, Várkony. Edző: Kéri Péter.
 
Az alapszakasz végeredményét alapvetően befolyásoló mérkőzésen két nagyon nagy akarással küzdő, harcos alakulat találkozott egymással. Az első félidő kiegyenlített játékát követően a hosszabb és stabilabb paddal rendelkező hazai alakulat végül a mezőnyből kiemelkedő Hágen Tamás vezérletével magabiztos győzelmet aratott.
 
Laky Tibor: - Látszott a mérkőzésen, hogy mindkét csapat ideges volt, hiszen az eredmény nagyon fontos volt a végső sorrenddel kapcsolatban, ráadásul Szombathelyen hárompontos vereséget szenvedtünk. Azt gondolom, hogy a második félidei védekezésünk hozta meg számunkra a győzelmet.
 
Kéri Péter: - Gratulálok a Mosonmagyaróvárnak a győzelemhez! Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó mérkőzést játszottunk. A legjobban védekező és a legjobban támadó csapat találkozott egymással. Nekünk a védekezésünk rendben volt, azt csináltuk, amit kellett, és a fiúk mindent megtettek. Sajnos azonban a támadójátékunkon érződik, hogy két hónapig nem tudtunk a téli időszakban együtt edzeni. Próbálunk tovább menni és ezen javítani.
 
 
 
TFSE - Ludovika Sportegyesület 119-69 (25-18, 23-14, 31-19, 40-18)
Budapest, Testnevelési Egyetem L2 terem, 40 néző. V.: Hervay, Horváth.
 
TFSE: PATAKI 15/6, Kopácsi, LEPSIK 18, HERLÓ 21/3, NAGY D. 11. Csere: POZSIK 34/12, Tombor 9, Balsay 11/3. Edző: Boros Zoltán.
 
Ludovika Sportegyesület: Buka 2, Sándor 12, DÉR-SZABÓ 28, Tóth 6, Póczos 4. Csere: Szénásy 15, Darvas, Kézdi. Edző: Mészáros István.
 
Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a végére 7 ponttal ellépett a TF. A folytatásban folyamatosan nőtt a különbség a sokoldalúan játszó, 18 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát elérő Lepsik Richárd kosarainak köszönhetően, így szünetben már csaknem 20 ponttal vezetett a TF. A második félidő elején a szintén dupla-duplát jegyző Dér-Szabó Dániel (28 pont, 11 lepattanó) kosaraival próbált felzárkózni a Ludovika, később azonban a vendégek sok eladott labdája miatt a TFSE tovább tudta növelni előnyét. Az utolsó negyedben a további sikeres gyorsinditásoknak es Pozsik Zsombor hárompontosainak köszönhetően végül fölényesen nyert a hazai csapat.
 
Boros Zoltán: - Az elején kicsit nehezen lendültünk bele, főleg védekezésben, amit sikerült a második félidőben agresszívabbá tennünk, ezzel sikerült sok gyorsindítást végrehajtanunk. Örülök, hogy olyan játékosok is többet tudtak játszani, akik kevesebb szerepet kapnak. További sok sikert a Ludovikának!
 
Mészáros István: - Gratulálok az ellenfélnek, nagyon jól játszottak! Mi egy darabig tartottuk a lépést, de kevesen voltunk, nagyon elfáradtunk.
 
 
 
Veszprémi Egyetemi SC - Közgáz SC és DSK 23-122 (6-28, 7-31, 2-34, 8-29)
Veszprém, 50 néző. V.: Propszt, Fülöp.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Piukovits 13, Rózsás, Kubik, Rácz 1, Slavóczki 1. Csere: Nádasdi 2, Csernák 4, Szabó 2. Edző: Kerekes Gábor.
 
Közgáz SC és DSK: JENEI 11, Fóti 6, GRILLI 23/3, GALAMBOS 43, CSEPREGI 17. Csere: Meződi 7/3, CSIKÓS 15. Edző: Vladár Csaba.
 
Mindkét csapat tartalékosan érkezett a mérkőzésre. A Közgáz végig stabilan hozta a formáját, a saját játékát tudta játszani. A hazai csapat szünet után teljesen kiesett a ritmusból, jól mutatja ezt a harmadik negyed 2-34-es eredménye. Az utolsó negyedre ugyan valamit javult a veszprémi teljesítmény, de a Közgáz csapatára és a végeredményre ez nem volt hatással, fölényes vendég siker született. Galambos Árpád 43 pontos, 16 lepattanós dupla-duplája kiemelkedett a mezőnyből, de Csikós Máté (15 pont, 12 lepattanó) is dupla-duplát ért el.
 
Kerekes Gábor: - Elégedetlen voltam a mérkőzéssel. Ugyan nagy a különbség a két csapat között, de ma nem láttam a fiúkban a fejlődést. Rengeteget hibáztunk, izgultunk, labdákat adtunk el folyamatosan. Ritmustalan volt a játék sajnos. Érdemes lesz a fiúkkal átbeszélni a mérkőzésen tapasztaltakat, hogy építkezhessünk belőle, a Közgáznak pedig sok sikert kívánok a bajnokságban!
 
Vladár Csaba: - Szimpatikus csapattal játszottunk ma Veszprémben. Próbáltunk jó védekezésből gyors támadásokat vezetni, ami többnyire sikerült is. Köszönjük a játékot, és további sok sikert kívánok!
 
 
 
Óbudai Egyetem Kandó SC – PTE-PEAC 88-94 (15-23, 21-30, 26-17, 26-24)
Budapest, Lónyay Református Gimnázium, 20 néző. V.: Jankovics, Novák.
 
Óbudai Egyetem Kandó SC: Sirák, Leveleki, Groska 2, VÍGH 28/6, KARAKÓ 28. Csere: HALÁSZ 21/3, Sipos 9/3, Szemerszki. Edző: Őri Gergely.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 12, SCHUJ 12/6, Nagy K. 16/9, MEZEI 30/3, VEILANDICS 7. Csere: Váits 10, Wilcsinszky 5, Zsók 2, Németh. Edző: Moosz Milán.
 
Kiegyenlített játékot hozott az első negyed, felváltva estek a kosarak mindkét oldalon, egészen a 8. percig. A negyed hajrájában, 15-14-es hazai vezetés után a vendégek egy 9-0-s rohamot futva 8 pontos előnnyel zárták a negyedet (15-23). A hazaiak az első negyed végi 2,5 perc kosárcsendet követően a folytatásban sem találták a játék ritmusát, így a pécsi alakulat tovább növelte előnyét, kiépítve a félidőre egy megnyugtató, 17 pontos vezetést (36-53).
 
A félidőt követően Nagy Kevin hárompontosával 20 pontra nőtt a vendégek előnye. Ezt követően védekezést váltottak az óbudaiak, ami kicsit megzavarta a pécsi együttest, így a nem akármilyen dupla-dupláig jutó Vígh Marcell (28/6 pont, 25 lepattanó, 5 gólpassz) és Karakó Bálint (28 pont, 23 lepattanó) páros vezette hazaiak támadójátéka feljavult, és a negyed végére sikerült 9 pontra felzárkózniuk (62-71). A záró részben a nagy erőket mozgósító óbudaiak tovább folytatták a menetelésüket, a Vígh-Karakó duó mellett a közel dupla-dupláig jutó Halász Ákos (21/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) vezérletével apránként faragtak a különbségen, és nyílttá tették a találkozó végét. A hajrában azonban az óbudai bravúr elmaradt, és a dupla-duplát hozó Mezei Máté (30 pont, 15 lepattanó) vezérletével a pécsi együttes nyert.
 
Őri Gergely: - Az első félidőben összeszedett hátrányunk rányomta a bélyegét a mérkőzésre. A második félidőben jól sikerült a védekezésváltásunk, így fel tudtunk zárkózni, és újra meccsbe kerültünk. A végjátékban ismételten nem volt szerencsénk, illetve a 20 pontos hátrány ledolgozásában elfáradtunk, így nem tudtunk már egyenlíteni. Örülök neki, hogy volt tartásunk, és nem estünk szét 20 pontos hátránynál sem, ehhez gratulálok a srácoknak! A Pécsnek meg természetesen a győzelemhez!
 
Moosz Milán: - Egy jó mérkőzést játszottunk. Gratulálok az ellenfélnek, mert végig szívósan játszottak, és Wilcsinszky Ádám vezérletével be tudtuk húzni a mérkőzést.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek