Női egyetemi bajnokság: Pécsi bravúr, papírforma meccsek, félbeszakadt keleti rangadó
13
Mar
2023
Női egyetemi bajnokság: Pécsi bravúr, papírforma meccsek, félbeszakadt keleti rangadó
2023. március 13.  |  09:15
Egy meglepetés született a múlt héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban: a PTE-PEAC legyőzte az esélyesebb SzoESE együttesét. Szintén a nyugati csoportban a Győr fölényesen verte a SMAFC csapatát, a TF pedig a hamar megszerzett 20 pont körüli előnyét - kisebb hullámvölgyeket leszámítva - végig megtartva győzött a Közgáz otthonban. A keleti csoportban a SOTE simán nyert Nyíregyházán, a Miskolc-DEAC összecsapás viszont áramszünet miatt félbeszakadt.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 8. forduló
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - Semmelweis Egyetem 50-96 (13-30 ,9-26, 17-14, 11-26)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 30 néző. V.: Gergely, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: HOMONYIK 10, Nagy 2, Marton 22/3, Ádám, KARAKÓ 16. Csere: Ignácz, Seres. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
Semmelweis Egyetem: Nagy H. 3/3, OPITZ 14, MAJSAI 11/3, NAGY K. 23/3, SZABÓ P. 8. Csere: BALOGH J. 16, KISS M. 10, Kuczik 4, Som 7/3. Edző: Hegyi Hanna.
 
Kemény, küzdelmes játékkal indult a mérkőzés, ám már az első negyed közepétől fölénybe kerültek a vendégek. A palánkok alatt több labdát vesztettek a hazaiak, és a passzaik is gyakran voltak pontatlanok. A Semmelweis Egyetem csapata szépen felépített játékot mutatva biztosan hozta az első félidőt. A harmadik negyedben a hazaiak feljavultak, szervezett védekezésük révén támadójátékuk is pontosabb lett, s a végül 16 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával záró Karakó Dorina vezérletével meg is nyerték a szakaszt. A záró etapban a Majsai Melinda és Nagy Krisztina vezette vendég csapat megrázta magát, és látványos játékkal biztosan nyerte a mérkőzést.
 
Farkasinszki Orsolya: - Viszonylag jól kezdtünk, majd jöttek az ellenfél kinti dobásai, amit nem tudtunk levédekezni. Ezt csak a harmadik negyedben tudtuk valamelyest kompenzálni, kicsit koncentráltabban játszani, ami egy jobb negyedet hozott számunkra. Ez azonban nagyon kevés volt ahhoz, hogy a mérkőzés összképén változtassunk. Gratulálok az ellenfélnek, mi pedig remélhetőleg a hibáinkból tanulva újult erővel várjuk a következő összecsapást!
 
Hegyi Hanna: - Nagyon örülök ennek a mérkőzésnek, hiszen a részfeladatokban, amelyeket edzésen is gyakorlunk, nagyon sok előrelépés van. A csapatjátékunk is szépen kezd összeállni, aminek eredményét mutatja a sok gólpassz. Gratulálok a lányoknak a győzelemhez, és további sok sikert kívánok a Nyíregyházának!
 
 
 
A Miskolci Egyetem - DEAC találkozó a harmadik negyed közepén, 52-35-ös hazai vezetésnél áramszünet miatt félbeszakadt, a mérkőzés sorsáról a versenybíróság dönt.
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
BME-MAFC — ELTE BEAC, egyeztetés alatt
 
 
 
Nyugati csoport, 11. forduló
 
Közgáz SC és DSK - TFSE 66-86 (11-23, 20-26, 18-19, 17-18)
Budapest, Kinizsi u., 30 néző. V.: Nagy-Pál. Czupi.
 
Közgáz SC és DSK: Vári 8/6, Csoma 4, Kovács O. 7/3, Ryan 16, MUNKÁCSI E. 7/3. Csere: HORVÁTH P. 10, Kiss A. 8, Németh P., 2, Szarka, Garami 2. Edző: Németh Kata.
 
TFSE: KENYERES 10, SZEITL 8, Munkácsi A. 7/3, KIRÁLY 20/12, VÍGH 8. Csere: Dömötör 6, KELEMEN 15/3, Mérész 2, Szabó Ev. 7/3, Szabó Em. Edző: Kováts Gabriella.
 
A két kezdőötösben ott volt a két Munkácsi nővér, hazai oldalon Enikő, a TF-nél pedig Adél. Egyértelműen a vendégek "kapták el" jobban a rajtot, s egységes csapatjátékkal, szervezett védekezéssel 21-5-re elhúztak a nagyon görcsösen kezdő, közeli helyzetek sokaságát elrontó Közgáztól. A negyed második felében a hazaiak kiegyenlítetté tették a játékot. A második szakasz elején a zónára váltó TF ellen Horváth Petra triplájával a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte vissza magát a Közgáz. Ezt követően azonban a hazaiak több labdát is eladtak, és egy 9-0-lal 20 pontosra növelte előnyét a TF.
 
A második negyed közepétől helyenként látványos "adok-kapok" alakult ki, és egészen a negyedik negyed közepéig állandósult a 20 pont körüli vendég vezetés. Demoralizáló lett volna a hazaiak számára, ha Szeitl Vanessa a saját térfelének közepéről eleresztett, s csont nélkül a gyűrűbe hulló hármasát nem a negyed lejártát jelző dudaszó megszólalása utáni pillanatban ereszti el. Így azonban a záró etap derekán Ryan Júlia vezérletével újfent a 10 pontos közelébe jött vissza a Közgáz, de a végül 20 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Király Andrea két triplája végképp lezárta a találkozót.
 
Németh Kata: - Örülök, hogy sikerült egy pörgős, jó mérkőzést játszanunk. Gratulálok mind a két csapatnak!
 
Kováts Gabriella: - Azután, hogy a második negyed közepére megvolt a húszpontos előny, "dzsemborira" vettük a mérkőzést, a lányok élvezték a játékot. Örülök a győzelemnek, de a bajnokság későbbi szakaszaiban ez már nem fér majd bele.
 
 
 
PTE-PEAC - SZOESE 79-72 (20-10, 11-27, 25-22, 23-13)
Pécs, 20 néző. V.: dr. Danka, Földvári.
 
PTE-PEAC: SZOMOR 14/9, Halaseh 4, Némedi 10, Németh B. 5, BÁTAI 16. Csere: Janho 2, MÁNDITY 13/3, ASZTALOS 15/6. Edző: Gyenge Gábor.
 
SZOESE: Preisinger 4, MEZŐSI 19, Kardos 5, PÜSPÖKI 20/6, PLÓZER 14. Csere: Horváth K. 10. Edző: Szabó László.
 
A hazaiak kezdték jobban a mérkőzést, melynek köszönhetően 10 pontos előnyre tettek szert. A szünet előtt azonban nagyot változott a játék képe: felpörögtek a vendégek, s két dupla-duplával záró játékosa, Püspöki Lotti (20 pont, 16 lepattanó) és Plózer Petra (14 pont, 17 lepattanó) vezérletével a pihenőre már a szombathelyiek vonultak 6 pontos előnnyel. A folytatásban a hazai csapat emberfogás helyett zónára váltott, mely az egész második félidőben hatékonynak bizonyult. Egyrészt ennek, másrészt a jó csapatmunkának, valamint az utolsó percekben leszedett, elsősorban a szintén dupla-duplát elérő Bátai Eszter (16 pont, 14 lepattanó) révén megszerzett lepattanóknak köszönhetően végül megérdemelt pécsi győzelem született egy élvezetes, fordulatos, több igen jó egyéni teljesítményt hozó mérkőzésen.
 
Gyenge Gábor: - Nagyon örülök a győzelemnek, mert egy papíron esélyesebb csapatot sikerült legyőznünk, elsősorban jobb dobó teljesítményünknek köszönhetően. Szerencsére jól kezdtük a mérkőzést, így még a nagyon gyenge második negyed is belefért. A szünet után a mérkőzés eleji formájukat mutatták a lányok, akiknek ezúton is gratulálok a győzelemhez! Természetesen a szombathelyi csapat is megérdemli a dicséretet, akik hosszú utazást követően játszottak!
 
Szabó László: - Gratulálok a hazai csapatnak! Sajnos a második negyed kivételével elfelejtettünk védekezni, az első és az utolsó negyedben pedig a támadásunk sem működött. Megérdemelt pécsi siker született.
 
 
 
UNI Győr - SMAFC 144-22 (30-4, 40-4, 36-14, 38-0)
Győr, Egyetemi edzőcsarnok, 20 néző. V.: Fülöp, Novák.
 
UNI Győr: CHROMÉJ 28, BAFFY 19/3, PERL 14/6, Szűts 6, Bánszegi 8. Csere: HORVÁTH B. 9, BOGNÁR 21/15, Király 6, SÁNDOR 9, INCZÉDI 10, Mihály 9/3, Nagy Cs. 5. Edző: dr. Barthalos István.
 
SMAFC: Sengbouapha 4, Gondár, Schmidl 4, Erős 4, CZIRJÁK 10. Csere: Gaál, Takács, Varga, Horváth. Edző: Márkus Tamás.
 
Papírforma eredmény született a mérkőzésen. A győri csapat végig nagy fölényben, helyenként örömjátékot játszott, minden játékosa pályára került, és szerzett pontot is. A vendég csapatot is dicséret illeti, a soproniak tisztességgel küzdöttek, ráadásul a mérkőzés egyetlen dupla-duplát elérő játékosa is közülük került ki Czirják Anna (10 pont, 13 lepattanó) személyében. 
 
dr. Barthalos István: - Nehéz egy ilyen mérkőzés után mit mondani, de úgy gondolom, hogy szépen tudta szolgálni a felkészülésünket. Köszönjük a Sopronnak, hogy megtiszteltek minket a jelenlétükkel, szép számmal itt voltak a játékosok, és mindent megtettek annak érdekében, hogy mindent kihozzanak magukból.
 
Márkus Tamás: - Gratulálok mindkét csapatnak, a mai meccsben ennyi volt!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek