Tippmix Női NB I: Bejutott a rájátszásba a BEAC
05
Mar
2023
Tippmix Női NB I: Bejutott a rájátszásba a BEAC
2023. március 5.  |  20:41
A Csata otthonában nyert a BEAC és bejutott a rájátszásba
 
Ki-ki meccset vívtak a csapatok és a tét érezhetően rányomta a bélyegét a játékra. Villámrajtot vett a Csata: Toman Dóra, Szabó Fanni és Horváth Bernadett találataival öt és fél perc alatt 12-2-re léptek el a hazaiak. A BEAC pontszerzője sokáig mindössze Morgan Green volt. Végül Ana Vojtulek találata, majd Milkovics Réka bravúros triplája törte meg a vendégek kosárcsendjét. Összességében azonban 10 pont környékén látszott beállni a differencia. Az első negyedet Horváth Bernadett hármasa és  Czank Tímea két büntetője zárta, amivel 19-7-re ment a Csata. A hazaiak a 16 mezőnykísérletükből 6-ot értékesítettek, míg a BEAC 15-ből 3-at. Ráadásul a vendégeket az öt eladott labda is komoly hátrányba hozta. A második negyed elején Morgan Green öt pontjával került közelebb riválisához a BEAC. Amikor Juhász Angéla duplája célt ért, 19-14-nél már csak 5 pont választotta el a feleket. Nem sokkal később pedig Morgan Green 19-17-re alakította az eredményt.
 
A második negyed elején a Csata ragadt be. Közel négy percet kellett várni az első hazai pontokra, melyek büntetőkből Sam Fuehring nevéhez fűződtek. Szabó Fanni triplájával még 24-17-re megugrottak Tursics Krisztián tanítványai, de ekkor már egy jóval kiegyenlítettebb találkozót láthattunk. Sokáig felváltva estek a találatok. Végül 28-20 után kezdett egy újabb felzárkózásba a BEAC. Még két perc volt a félidőből, amikor Morgan Green triplájával 28-27-re visszajött Mészárosné Kovács Andrea csapata. Innen a félidőt öt hazai pont zárta, így végül 20 perc után 33-27 állt az eredményjelzőn. A nagyszünetben a Csatánál a 10 pontos Szabó Fanni, a BEAC-nál a 13 egységnél járó Morgan Green volt a legeredményesebb. A harmadik negyed elején is folytatódott a kiegyenlített játék. Továbbra is felváltva estek a kosarak: Ana Vojtulek, Barnai Judit, majd Morgan Green voltak a pontszerzők.
 
Az újabb fordulat 35-31-es Csata vezetés után jött el. Morgan Green, Ana Vojtulek és Zsámár Lili 9-0-s futást vezényelt, amivel 40-35-re fordított a BEAC. Tursics Krisztián időt kért, de a folytatásban Morgan Green és Angyal Barbara 44-35-re alakította az eredményt. Ez egy 13-0-s szériát jelentett, aminek Gyöngyösi Janka vetett véget hazai részről. Nem csak számszerű eredményben, de lélektanilag is óriási fordulat állt be a találkozón. Jól mutatja a játék képét, hogy amíg az első félidőben összesen 4, addig csak a harmadik negyedben 7 eladott labdája volt a Csatának. A BEAC végül 6-8 pont között állandósította az előnyét. Az utolsó 10 percnek 50-42-ről vágtak neki a csapatok. Itt Katona Boglárka 15 másodperc után 10 pontra növelte a BEAC előnyét. 58-48-ig  pedig maradt is ez a különbség, de a Csata egy pillanatra nem adta fel.
 
Nagy izgalmakat tartogatott a hajrá, Jáhni Zsófi és Szabó Fanni tripláival ugyanis pillanatok alatt 58-54-re visszakapaszkodtak a hazaiak. Sőt, Jáhni Zsófi közelről is eredményesnek bizonyult, amivel 58-56-ra hozta fel csapatát. Még négy perc volt hátra, de azóta már tudjuk, hogy ennél a két pontnál közelebb nem került a Csata. A BEAC megugrott 64-58-ra,  innen azonban visszajöttek 64-62-re a hazaiak. Volt labdájuk az egyenlítéshez vagy a fordításhoz, amivel nem éltek. A BEAC az utolsó percben Angyal Barbara triplájával már újra 5 ponttal, 69-64-re ment. A végjátékban a büntetőknél már nem hibáztak a vendégek és ezzel kulcsfontosságú győzelmet arattak, matematikailag is bebiztosították helyüket a rájátszásban.
 
LUDOVIKA CSATA - E.ON ELTE BEAC 66-72 (19-7, 14-20, 9-23, 24-22)
 
TIPPMIX NŐI NB I. A, 21. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Goda László, Kapusi Gábor, Gruber Nikolett Lilla (Hoffmann Gergely)
 
Ludovika Csata: Fuehring 21, Horváth 6/6, Toman 2, Szabó 15/9, Barnai 4. Csere: Jáhni 11/3, Czank 2, Boros, Gyöngyösi 5/3.
 
E.ON ELTE BEAC: Angyal 10/3, Vojtulek 17, Milkovics 5/3, Green 25/3, Radócz. Csere: Koch 2, Katona 4, Zsámár 5, Juhász 4.
 
 
 
Hatalmas csatában aratott győzelmet az Atomerőmű KSC Szekszárd
 
A találkozót Jazmon Gwathmey találata indította, mellyel a vendégek kerültek lépéselőnybe. Következőnek Wentzel Nóra volt sikeres, méghozzá távolról, mellyel 5-0-ra változott az állás a PEAC javára. Ekkor a Szekszárd is megszerezte első pontjait – középtávolról Sara Krnjic talált be. Ezután viszont újabb öt pécsi pont következett, mellyel Jovan Gorec együttese nyolc pontra növelte előnyét. 2-10-nél tehát a hazai gárda vezetőedzője kért időt csapatának. Visszatérve Ivana Katanic sikeres büntetőjével folytatódott a játék, akit még a rövid taktikai szünet előtt Miklós Melinda faultolt dobás közben. Ezután pedig ismét felpörögtek az események. Katanic büntetőjére Krnjic válaszolt a Szekszárd oldaláról, majd ismét Gwathmey talált be. Studer Ágnes kosara után pedig már 6-13-at mutatott a kijelző. A következő percekben a PEAC pedig stabilan tartotta magabiztos előnyét, s a különbség végül 7-17-nél érte el a tíz pontot. Ez a jelentős differencia azonban már kellő ébresztőként szolgált Zseljko Djokics tanítványainak. A következő percekben egy 12-2-es rohamot futottak, mellyel 19-19-nél ismét kiegyenlítették a mérkőzést. Ekkor még bő két perc volt hátra a játékrészből. Tovább pergett tehát az idő, következő találat viszont csak az utolsó pillanatban érkezett – Sierra Calhoun volt sikeres közelről, ami ismét a Pécs felé billentette a mérleget.
 
A második felvonás ezzel tehát 19-21-ről folytatódhatott, az etap első találatát pedig Cyesha Goree szerezte, mellyel ismételten egál lett a találkozó. Fordítani azonban ezúttal sem tudott a szekszárdi gárda, sőt, Calhoun vezetésével a vendégek négy pontos előnyre tettek szert (21-25). Ekkor viszont ismét ritmust váltott a Szekszárd. Előszőr Krnjic talált be, majd 25-25-nél Dudásová kosarával megint csak egált regisztrálhattunk. Ezzel azonban még nem ért véget a remek szekszárdi periódus, két triplával ugyanis Zseljko Djokics együttese hat pontos előnybe került. A folytatásban azonban a Pécs is felvette a szekszárdiak által diktált ritmust, és Kiss Virág vezetésével, pár perc leforgása alatt, egy pontra zárkóztak fel a vendégek. 31-30-nál kevesebb, mint egy perc maradt hátra az első félidőből, majd a KSC kért időt eligazításra. Visszatérve a labda maradt a hazaiaké. Cyesha Goree indított támadás, melyet sikerült egy kiharcolt faulttal befejeznie. Két dobás következhetett tehát, melyből végül csupán egy lett találat, ezzel pedig kialakult a félidő 32-30-as végeredménye, méghozzá az Atomerőmű KSC Szekszárd javára. Húsz perc elteltével a mezőny legjobbja a 11 pontos Nikolina Dudásová volt.
 
A nagyszünet után hasonlóan kiélezetten folytatódott a játék. Az első találatot Ivana Katanic szerezte távolról, mellyel a vendégek vették át a vezetést, azonban, válaszként szinte azonnal érkezett Cyesha Goree kosara, mellyel ismét a Szekszárdé lett az előny. Egészen pontosan 34-33-at regisztrálhattunk, amikor a játékvezeték szakították meg a játékot. Egy kérdéses szituációt kellett ugyanis visszanézniük, mely Jazmon Gwathmey és Mányoky Réka között adódott. Gwathmey ugyanis Mányoky-t faultoltak, amit a bírók végül sportszerűtlen hiba helyett szimpla faultnak ítéltek. Ezzel pedig kezdetét vette egy szakasz, ahol a büntetők játszották a főszerepet, ám még így is, az előny a Szekszárdé maradt. A Pécs azonban ekkor láthatóan taktikát váltott, leginkább a védekezésükre vonatkozóan, melynek köszönhetően végül egy távoli dobást tudtak értékesíteni, ezzel pedig 38-40-nél ismét átvették a vezetést. A csapatok viszont ezután is könyörtelen tempót diktáltak. Kosárra-kosár volt a válasz, így tehát a következő percekben pár pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki, majd a Szekszárd zsinórban két hármast is bevágott, amivel 46-40-re változott az állás. A negyed hátralévő időszakában már csak egy találat született – Kiss Virág szerezte meg 14-ik pontját.
 
A mérkőzés záró szakasza 46-42-ről indulhatott. Két hosszú percig nem szereztek kosarat a csapatok, majd Sara Krnjic-et faultolták, aki a hibáért kettőt dobhatott. Találataival a Szekszárd előnye öt pontra nőtt (47-42). Ekkor végül a PEAC is megszerezte a negyed első pontjait. Ezúttal Kiss Virág volt sikeres, találata ellenére azonban nem tudtak ledolgozni hátrányukból a vendégek, Goree 2+1-es akciójának köszönhetően ugyanis a KSC stabilan tartotta lépéselőnyét. A frusztráció pedig egyre inkább érezhető volt a pécsi együttesen. 50-46-ot mutatott az eredményjelző, amikor a játékvezetők Gorec vezetőedzőnek ítéltek technikai hibát, amiért végül Sara Krnjic dobhatott. Találatával Krnjic volt a harmadik, aki átlépte a kétszámjegyű dobott pontot a hazai gárdából. Ez azonban ismét felébresztette a vendégeket, akik 51-51-nél megint csak egyenlíteni tudtak. Egy újabb fordításhoz viszont már nem volt elég a lendületük. A Szekszárd ugyanis még magasabb fokozatba kapcsolt, s előnyüket újból hét pontra tornászták fel. Ahogy azt a mérkőzés előtti beharangozóban Horváth Zsófia másodedző is elmondta, nagyon nagy jelentősége volt az összecsapásnak a hazai együttes számára, ez a mentalitás pedig a teljesítményükön is abszolút érzékelhető volt. Az utolsó percekben már utolérhetetlen ritmust diktáltak Zseljko Djokics tanítványai, melynek következtében a különbség végül tíz pontra nőtt. 61-51-nél még két perc volt hátra a találkozóból és pécsi időkérés következett. Visszatérve még a PEAC mozgósítani tudta tartalék energiáit, hat pontot faragott le hátrányából, ami ezúttal Djokics vezetőedzőt kényszerítette időkérésre. Az utolsó másodpercekben pedig már szinte kézzel tapintható volt a feszültség, majd a Pécs még közelebb férkőzött. Ekkor 61-59-et regisztrálhattunk, újabb szekszárdi időkérés vette kezdetét, a lefújásig pedig csupán tíz másodperc volt hátra. A labda a Szekszárdhoz került, amit végül nemcsak megtartani sikerült, de egyben Cyesha Goree-t is faultolták, aki végül kettőt dobhatott. Büntetőivel két további pont adódott az eredményhez. Ennek köszönhetően a találkozó tehát 61-59-es hazai sikerrel végződött, ezen kívül pedig a Szekszárd az egymás elleni összevetésben pontosan két ponttal lett jobb a PEAC-nál. Decemberben ugyanis 67-65-re nyert Jovan Gorec együttese, míg most a KSC 4 pontos győzelmet aratott, ennek értelmében tehát, ha az alapszakasz végén azonosan áll a két csapat, akkor az Atomerőmű KSC Szekszárd lesz előrébb a táblázaton.
 
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD - NKA UNIVERSITAS PEAC 61-59 (19-21, 13-9, 14-12, 17-17)
 
TIPPMIX NŐI NB I. A, 21. forduló
Szekszárd, Szekszárd Városi Sportcsarnok
Tőzsér Dénes Kelemen, Makrai Márton, Pozsonyi László (Bodrogváry Iván József)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós -, Goree 15, Dudásová 16/3, Krnjic 10, Studer 9. Csere: Bálint 3/3, Mányoky 8/6, Wallace 2, Szűcs -, Horváth -.
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 18/3, Katanic 8/3, Gwathmey 11, Laczkó -, Wentzel 9/3. Csere: Pap -, Olawuyi -, Rátkai -, Szűcs -, Simon 3/3, Calhoun 10/3, Sanchez -.

Vármegyei szövetségek