Női egyetemi bajnokság: Magabiztos győri győzelem Szombathelyen
03
Mar
2023
Női egyetemi bajnokság: Magabiztos győri győzelem Szombathelyen
2023. március 3.  |  10:52
Komplett fordulót, sőt még egy elhalasztott mérkőzést is rendeztek a héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság nyugati csoportjában. A helyezések alapján rangadónak ígérkező Szombathely-Győr találkozó a címvédő győriek fölényes sikerével zárult. A "trónkövetelő" TF simán verte a PTE-PEAC csapatát, a Ludovika Csata pedig a papírformának megfelelő soproni sikere után három negyeden át tartotta a lépést a Közgázzal, de a fővárosi derbi végére elfáradt.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Nyugati csoport, 10. forduló
 
SzOESE - UNI Győr 48-89 (7-18, 8-23, 17-26, 16-22)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 40 néző. V.: Kiss, Antoni.
 
SzOESE: Balogh 9/3, Kardos 11, MEZŐSI 13/3, Püspöki 2, PLÓZER 6. Csere: Nemény 2, Farkas 3/3, Horváth 2, Hegyi. Edző: Szabó László.
 
UNI Győr: Baffy 6, ROZMÁN 13/6, Perl 2, SZŰTS 10, BÁNSZEGI 12. Csere: Pozsgai, Sándor 4, REIDER 11, Horváth B. 2, HORVÁTH D. 6/6, CHROMÉJ 9, MIHÁLY 14/6. Edző: dr. Barthalos István.
 
A mérkőzés előtti tabellán elfoglalt helyezéseket figyelembe véve a második helyen álló SZOESE csapata fogadta a harmadik, de egy meccsel kevesebbet játszó UNI Győr csapatát. A hazaiak fogadkoztak, hogy jó lenne már a mumusuknak kikiáltott címvédő győrieket „végre” megverni, mivel nem mostanság sikerült ez nekik. Talán a nagy teher, illetve az irányító Preisinger Boglárka hiánya rányomta a bélyegét a SzoESE játékára, 11-2-vel kezdett a Győr. Rettentő sok hiba, pocsék dobóforma jellemezte a hazaiakat, míg a címvédő könnyedén, sokat cserélve szinte „szétfutotta” a szombathelyi csapatot.
 
A második negyed ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, a vendéglátó nem tudott javítani a dobóformáján, a sok eladott labdán, a vendégek viszont rátettek még egy lapáttal, és 26 ponttal mentek a nagyszünetre. A harmadik negyedben mindent megpróbáltak a hazaiak, jól kezdték a negyedet, de csak fellángolásra futotta, a győriek még 9 ponttal megfejelték a félidei tetemes előnyüket. A vendég edző minden játékosának biztosított bőven játékpercet, szinte mindenki meghálálta a bizalmát. A győriek az utolsó negyedre sem lassítottak, így a vége 41 pontos vendég győzelem lett.
 
Szabó László: - Gratulálok a Győr csapatának! Mi még ahhoz nem állunk készen, hogy három meccset játszunk egy hét leforgása alatt. Nagyon rosszul dobtunk sajnos, és ez meg is pecsételte azt, hogy esetleg szoros mérkőzés legyen. Ettől függetlenül szerintem a Győr egy nálunk sokkal jobb csapat. Gratulálok nekik!
 
dr. Barthalos István: - Megmondom őszintén, hogy tartottam a mérkőzéstől, mert a Szombathely az elmúlt mérkőzéseit szépen hozta az egyetemi bajnokságban. Mindamellett tudom, hogy papíron jobb játékerőt képviselünk, de Szombathelyen mindig nehéz nyerni. Szerencsére nem sikerült megnehezíteniük a dolgunkat, és így hoztuk a kötelezőt, mondhatom azt, hogy könnyedén. Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban!
 
 
 
TFSE - PTE-PEAC 96-43 (26-9, 25-15, 24-8, 21-11)
Budapest, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, 30 néző. V.: Tóth, Molnár.
 
TFSE: Dúl 4, KENYERES 15/6, ÚR 12/9, Szeitl 10, VÍGH 16. Csere: BURJÁN 5/3, Kelemen 10, Szabó Em. 3/3, Szabó Ev. 5/3, HERMAN 9, Munkácsi 2, Dömötör 5. Edző: Kováts Gabriella.
 
PTE-PEAC: Mándity, HALASEH 12/3, Asztalos 9/3, Németh 8, BÁTAI 14. Csere: Janho, Tóth, Szomor. Edző: Gyenge Gábor.
 
Vendég kosárral kezdődött a mérkőzés, és csaknem a negyed közepéig tartotta magát a pécsi csapat. Utána a hazaiak nagy lendületet vettek, Kenyeres Anett zsinórban 6 pontot szerzett, ezzel beigazolódni látszott a papírforma. A kék-fehérben játszó lányok 26, míg ellenfelük csupán 9 pontot szereztek az első negyed végére. A második etapban megrázták magukat a vendégek, elsősorban Asztalos Fruzsina jelesketett kintről és a festékből egyaránt. Ezt ellensúlyozandó a hazaiak 4 hárompontost is értékesítve 51-24-es vezetéssel vonulhattak a félidei szünetre.
 
A folytatásban a TF-es lányok agresszív letámadásának köszönhetően labdákat és gyors kosarakat szerezni, ami ellen a pécsiek nem igazán találtak orvosságot. A harmadik negyed végéhez érve 43 pontos különbség volt a két csapat között. Az utolsó 10 percben mindkét csapat kicsit tartalékosra vette a játékot, sok hiba és fáradtság volt megfigyelhető, így a különbség csupán minimálisan nőtt, és végül 96-43-os hazai sikerrel zárult a mérkőzés. Hazai oldalon Vígh Bernadettet érdemes kiemelni (16 pont, 15 lepattanó, 2 blokk, 29 VAL), míg a vendégek legeredményesebb játékosa a szintén dupla-dupláig jutó Bátai Eszter (14 pont, 15 lepattanó, 2 blokk, 21 VAL) volt.
 
Kováts Gabriella: - Nem könnyű egy ilyen mérkőzést értékelni. Természetesen örülünk a győzelemnek, és hogy mindenki pontot tudott szerezni, aki pályára lépett, de tegyük hozzá, nem életünk mérkőzése volt, és sok hibával játszottunk. Ez most belefért, de jövő héten ennél koncentráltabbnak kell lennünk. Sok sikert a továbbiakban a pécsieknek!
 
Gyenge Gábor: - Először is gratulálok a TF-nek a győzelemhez, de a saját játékosaimnak is a hozzáállásukhoz! Kevés edzéssel ennyi volt bennünk, remélem, ezen tudunk majd változtatni! Sok sikert kívánunk a TF csapatának!
 
 
 
SMAFC - Ludovika Csata 39-63 (7-18, 13-19, 13-16, 6-10)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Hernicz, Rokob.
 
SMAFC: KARÁCSONY 11, SCHMIDL 16/6, Gaál, Gondár 2, Czirják 6. Csere: Sengbouapha 4, Németh N., Horváth M. Edző: Márkus Tamás.
 
Ludovika Csata: BORZA 14/6, Tóth K. 6, Kovács A. 2, SÜLE 14, PETI 19. Csere: LANTOS 8. Edző: Vincze Viktória.
 
Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat gyors tempót diktált. A dobások jobban ültek a Csata csapatának, ezért 11 pontos vendég vezetés alakult ki a negyed végére. A SMAFC igyekezett meccsben maradni, és a második, illetve a harmadik negyedben próbált felzárkózni. A jobb dobószázaléka miatt viszont végül több mint 20 ponttal a minden negyedet megnyerő Ludovika csapta győzött. Peti Zsófia 19 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával vette ki részét a vendégek sikeréből.
 
Márkus Tamás: - Gratulálok a lányaimnak! Ha a helyzeteinket jobb százalékkal értékesítjük, akár egy szorosabb mérkőzés is kialakulhatott volna. Ennek ellenére voltak szép megmozdulásaink, amire a későbbiekben lehet építeni.
 
Vincze Viktória: - Gratulálok mindkét csapatnak, sok sikert kívánok a továbbiakban a Sopronnak!
 
 
 
Halasztott mérkőzés az 5. fordulóból
 
Közgáz SC és DSK - Ludovika Csata 75-57 (21-9, 17-13, 12-20, 25-15)
Budapest, Kinizsi u., 20 néző, V.: Gruber, Horváth E.
 
Közgáz: VÁRI 10/3, CSOMA 4, Horváth P. 4, Imre 2, RYAN 17. Csere: KISS A. 21/6, KOVÁCS O. 14/6, Németh V. 2, Szanthoffer, MUNKÁCSI 2, Édes. Edző: Németh Kata.
 
Ludovika Csata: BORZA 22/6, Tóth K. 2, Szarka 5, SÜLE 10, Peti 3. Csere: Kovács A. 2, DARVAS 9, Mészáros, Lantos 4. Edző: Vincze Viktória.
 
Az agresszíven kezdő Ludovika a mérkőzés elején meglepte a kissé "álmosan" indító Közgázt, ám 0-5 után Ryan Júlia kosara "felébresztette" a hazaiakat, s e találat egy 21-4-es hazai roham kezdetét jelentette. Ahogy a mérkőzést, a második negyedet is a vendégek kezdték jobban, és egy egységes csapatjátékkal bemutatott 8-1-es rohammal 5 pontra feljöttek. Ekkor azonban Ryan dupláira és Kovács Orsolya tripláira építve egy 10-3-mal ismét 10 pont fölötti előnyt szerzett a Közgáz, amely 16 egységnyi előnnyel térhetett pihenőre.
 
A második félidőt két gyors duplával kezdve hamar 20 pontra nőtt a Közgáz előnye. A vendégek nem adták olcsón a bőrüket, Borza Laura vezérletével egy 10-2-es rohammal a szakasz közepére a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötték vissza magukat. A negyed második felében állandósult a 10 és 15 pont közötti hazai előny. A negyed végén két duplával 10-en belülre kerültek a vendégek. A záró szakaszt Kiss Anna vezetésével 12-0-lal kezdve 20 pontosra növelve előnyét a Közgáz eldöntötte a mérkőzést, amelynek egyetlen dupla-dupláját a vendégek játékosa, Süle Gebriella (10 pont, 11 lepattanó) érte el. 
 
Németh Kata: - Hullámzó mérkőzésen sikerült nyerni, aminek nagyon örülök. Felhőtlen akkor lenne az öröm, ha kiegyensúlyozottan játszanánk jól. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
Vincze Viktória: - Gratulálok a Közgáznak! Mi most rengeteg hibával játszottunk, van egy hetünk, hogy kijavítsuk ezeket.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek