Női egyetemi: Fővárosi sikerek a csoportrangadókon
27
Feb
2023
Női egyetemi: Fővárosi sikerek a csoportrangadókon
2023. február 27.  |  13:10
Rangadókat rendeztek a múlt héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság mindkét csoportjában. A keletiben az ELTE BEAC fölényes győzelmet aratott az erősen tartalékos miskolciak ellen, a nyugatiban pedig bár a harmadik negyed közepéig tartotta a lépést a vendéglátó, címvédő Győr a TF-fel, végül 14 pontos vendég siker született. Keleten izgalmas, nagy csatában győzte le a DEAC a SOTE együttesét, nyugaton pedig egy amúgy "döcögős" kezdés után színvonalassá, fordulatossá váló találkozón a SzoESE 8 ponttal jobbnak bizonyult a Közgáznál.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 7. forduló
 
ELTE BEAC - Miskolci Egyetem 89-48 (20-9, 27-13, 25-15, 17-11)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Horváth, Sentényi.
 
ELTE BEAC: BOGDÁN 14/12, Orosz 8/3, TAKÁCS E. 19/15, SOLYMOSI 10, Nagyi 8. Csere: Varga A. 4, Simoncsik 10/6, Kutrik, Levente, MAJSA 16, Salamon, Szerencsés. Edző: Földi Alexandra, Laklóth Anna.
 
Miskolci Egyetem: Kecskés 5/3, Takács A., LUKÁCS 10/6, Szegeczki 18, KABABIK 6. Csere: Lenkovics 4, Kápolnai 2, Balla 3/3. Edző: Lippai Szabolcs.
 
A két csapat őszi, Miskolcon lejátszott, s a fővárosiak által biztosan nyert mérkőzéséhez képest mindkét keretben történtek szignifikáns változások – különböző elfoglaltságok és kötelezettségek következtében –, így talán nem volt nagy meglepetés az idegesnek nevezhető, sok hibával tarkított kezdés sem egyik, sem másik oldalon (9-7, 5 perc után). A Földi - Laklóth edzőpáros talán emiatt is vetett be 10 játékost az első negyed során, és a keret forgatása megtette hatását: előbb Bogdán Réka egyszer, majd Takács Emese kétszer villant a triplavonalon túlról, míg Simoncsik Petra középtávolija egy 11-2-es roham végére tett pontot, amivel a negyed végi ELTE-előny magabiztossá vált (20-9). Vadnyugati pisztolypárbajra emlékeztető "tűzharccal" indult a második negyed. A triplaváltás után felváltva eső duplákkal vétették észre magukat a csapatok (27-16), hogy aztán csak hazai oldalon maradjon „éleslőszer”. Nagyi Tímea, Simoncsik, Solymosi Panna és Takács kosaraival – utóbbi a negyedik távoliját is a helyére küldte – egy 12-2-es etapot repesztettek a házigazdák (39-18). A magabiztos előny érzésre beérhetetlenné vált, már csak azért is, mert az első félidő utolsó két perce is a hazaiakról szólt: Orosz Zoé, Bogdán és Takács újabb találataival 25 pontra hízott a felek közti differencia (47-22).
 
Hiába indult újra a játék 4 vendég ponttal, a találkozó tendenciáinak megfelelően amint a hazaiak megrázták magukat, dominálni tudtak – Takács ötödik és Bogdán harmadik jó hárompontosával 30 fölé kúszott a különbség (59-28). Bogdán újabb messziről elengedett "bombája" és Majsa Judit 3 kosara még tátongóbbá tette az ellenfelek közötti szakadékot (68-28), ami aztán a negyed végeztével 35 pontra csökkent. A parti utolsó felvonásában sem változott a játék képe, ami feltétlenül jó visszajelzés lehetett a hazai edződuónak, ugyanis a különbség nemhogy csökkent, de még nőtt is. Hazai oldalon aki pályára került, hasznossá tette magát vagy mezőnymunkával, vagy pontszerzés terén – ezt támasztja alá az a tény is, hogy a találkozó végére öten szereztek minimum 10 pontot, heten pedig legalább 8-at hazai oldalon. Az ELTE BEAC végül 41 pontos sikert aratva őrzi veretlenségét a bajnokságban – immáron biztos csoportelsőként zárva az alapszakaszt (89-48).
 
Földi Alexandra: - Gratulálunk a lányoknak! Örülünk, hogy mindenki sokat tudott játszani, és éltek is a lehetőséggel. Érthetően érezni még az összeszokottság hiányát, de szépen alakul majd ez is. A Miskolcnak további sok sikert kívánunk!
 
Lippai Szabolcs: - Sajnos betegségek miatt tartalékosan tudtunk elutazni, így edzőmérkőzésnek fogtuk fel a találkozót. A lányok kihozták a meccsből, amit lehetett. További sok sikert az ELTE csapatának, reméljük még találkozunk velük az idei bajnokságban!
 
 
 
BME-MAFC - Nyíregyházi Egyetemi SE 97-53 (22-15, 28-6, 16-17, 31-15)  
Budapest, Camugo, 50 néző. V.: Józsa, Kruk.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 11, Drávecz 10, SZAKONY 24/9, Korondán 14, SINKA 20/6. Csere: Horváth 4, TURCSICS 10, Bordrogi 4. Edző: Gorácz Árpád.
 
Nyíregyházi ESE: Marton 24/3, Oláh 6, Páll, Ádám, KARAKÓ 23. Csere: Seres. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
Szűk kerettel érkeztek a nyíregyháziak, ennek ellenére az első tíz percben remekül tartották magukat. Aztán a hazaiak szigorítottak a védekezésükön, így a második etapban jelentős különbség alakult ki. Fordulás után ismét kiegyenlítetté vált a játék, sőt, a negyedet meg is nyerték a vendégek. A záró etapban aztán némiképp elfáradtak, és a műszaki alakulat ismét fölényesen nyerte a szakaszt és a mérkőzést is.  Bozsó Katica tripla-duplával (11 pont, 12 lepattanó, 17 gólpassz) vezette biztos győzelemre csapatát, a vendégektől Marton Dorottya (24 pont, 11 lepattanó) és Karakó Dorina (23 pont, 15 lepattanó) ért el dupla-duplát, igaz mindketten több mint 10 labdát el is adtak.
 
Gorácz Árpád: - Nagyon ellentétes negyedeket játszottunk, az elsőben és a harmadikban csapnivalóan védekeztünk, a másodikban és negyedikben már elfogadhatóan produkáltak a lányok.
 
Farkasinszki Orsolya: - Voltak igazán jó pillanataink a mérkőzésen. A gyorsindításokkal sajnos nem értünk vissza, több helyzetet kihagytunk, de elégedett vagyok a lányokkal. Javítunk a hibákon. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
DEAC - Semmelweis Egyetem 65-61 (20-19, 17-15, 17-14, 11-13)
Debrecen, Debreceni Egyetem Játékcsarnok, 30 néző. V.: Kisházi, Bács. 
 
DEAC: KOVÁCS R. 12/6, MEZEI 21/6, Király 6, Gaál 3/3, Holinka-Miklós 7/3. Csere: Szöllősi, Baczuk, Szabó 2, Mondl 6/3, KERNÁCS 8. Edző: Kovács Imre.
 
Semmelweis Egyetem: Opitz 2, GANGL 19/3, Novák 9/3, MAJSAI 16/12, Szabó 4. Csere: Kiss 7, Nagy, Som 4, Buzinkay. Edző: Hegyi Hanna.
 
Mezei Dóra kosaraival kezdte a mérkőzést a DEAC, de a túloldalon Majsai Melinda vezetésével "tapadtak" a debreceniekre a fővárosiak, így tíz perc nagy "adok-kapok" után szinte egállal álltak a felek (20-19). A folytatásban próbált előnyt kovácsolni magának a hazai együttes Kernács Réka és Kovács Rebeka révén, de a SOTE sem lassított, így a fehér-fekete előny mindössze 3 pontos volt a félidőre (37-34). A fordulás utáni játékrész hasonlóan alakult, ismét felváltva estek a találatok. Az "állóvizet" az elsüllyesztett triplák kavarták fel, a negyedik szakaszt megelőző percekben Mezei remekelésével kicsit elléptek a hajdúságiak (54-48). Az utolsó negyedre lelassult a játék, kevesebb találat esett. A végjátékban mindent megtettek a budapestiek a fordítás érdekében, s Gangl Kinga ponterős játékával egalizáltak is nem sokkal a vége előtt, ám a Debrecen a gyors taktikai megbeszélés után Mezei hárompontosával eldöntötte a találkozót (65-61).
 
Kovács Imre: - Gratulálok mind két csapatnak, nagy küzdelem folyt a pályán! Örülök, hogy a múlt heti fiaskót sikerült kijavítani!
 
Hegyi Hanna: - Először is büszke vagyok a lányaimra, mert szinte az egész meccsen hajtottak, küzdöttek az Női Amatőr NB1-ben is szereplő DEAC ellen. Sajnos a két pontot végül nem tudtuk elhozni, habár úgy gondolom, hogy nem csak rajtunk múlt. Nehéz volt végig lélekben is küzdeni úgy, hogy ellenfelünk dobásai felét érvényesíti. Ez most így sikerült, de dolgozunk tovább a célunk megvalósításáért! Gratulálok a Debrecenieknek a győzelemhez!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 9. forduló
 
Közgáz SC és DSK - SMAFC 109-34 (29-18, 21-5, 28-5, 23-6)
Budapest, Kinizsi u., 15 néző. V.: Czupi, Lázár.
 
Közgáz SC és DSK: VÁRI 22/12, Szanthoffer, KISS A. 10, ÉDES 12, RYAN 14. Csere: KOVÁCS O. 16/3, CSOMA 15/3, Gáspár 8, Németh V. 9. Edző: Németh Kata.
 
SMAFC: KARÁCSONY 13/3, Schmidl 12, Gondár, Borza 3, Czirják 6. Csere: Gaál, Horváth D., Sengbouapha. Edző: Márkus Tamás.
 
Az esélyes hazaiak kezdtek jobban, és a soproni zóna ellen türelmes, pontos játékkal, a végül 15 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Édes Emese vezérletével 11-2-re elhúztak. Ezt követően azonban Karácsony Tamara és Schmidl Bíborka révén felbátorodtak, és ügyes, pontos akciókat vezetve egy 13-2-es rohammal fordított a SMAFC a megzavarodó hazaiak ellen. Az első negyedben azonban Kiss Anna és Kovács Orsolya kosaraival visszavette a vezetést a Közgáz. A második negyedtől már elég egyoldalú lett a találkozó, Vári Anna, Csoma Petra és a szintén dupla-dupláig jutó Ryan Júlia (14 pont, 17 lepattanó) vezérletével fölényes győzelmet aratott a hazai csapat.
 
Németh Kata: - Örülök a győzelemnek és annak, hogy sikerült gyakorolni, és időnként meg is valósítani a zóna ellen gyakoroltakat. Köszönjük a játékot a soproniaknak, és gratulálok mindkét csapatnak!
 
Márkus Tamás: - Gratulálok a lányoknak, káprázatos első tíz percet produkáltak. Tizennyolc pontot dobtak, a szezon messze legjobb első negyedét produkálták. Sajnos a folytatás már nem így alakult, a Közgáz fölényes győzelmet aratott, amelyhez gratulálok nekik! Megyünk tovább!
 
 
 
Ludovika Csata - SZOESE 46-61 (10-18, 16-17, 13-9, 7-17)
Budapest, Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Sértő, Takács.
 
Ludovika Csata: Tóth 8, Borza 6/6, Szarka 12/9, Peti 8, Süle 10. Csere: Mészáros, Kovács 2, Darvas. Edző: Vincze Viktória.
 
SZOESE: Preisinger 2, Balogh 7, MEZŐSI 25/9, Püspöki 7/3, PLÓZER 16. Csere: Hegyi, Horváth, Kardos 4, Nemény. Edző: Szabó László.
 
Süle Gabriella kosarával kezdődött a mérkőzés, és az első percekben jól tartotta magát az esélytelenebbnek számító Ludovika Csata. Hat perc után 10-10 állt az eredményjelzőn, innentől azonban csak a szombathelyi lányok szereztek pontot az első dudaszóig. Plózer Petráék 8-0-s sorozatukkal le is szakították a vendéglátót. A 6. után a 14. percben szerzett ismét pontot a Csata, ekkor 23-11-re vezetett a SZOESE. 27-12 is volt az állás, de Szarka Zsófia és Borza Laura hárompontosaival valamelyest visszakapaszkodott a Ludovika, és csak egyetlen ponttal veszítette el a második negyedet.
 
A térfélcsere után sokáig tíz pont körül billegett a különbség. A pontszegény negyedben ritkán és felváltva estek a kosarak, rutinosan tartotta előnyét a Szombathely. A 29. percben aztán Tóth Kincső vezérletével a Csata hozott új lendületet a mérkőzésbe, és egy 11-2-es rohammal 44-39-re jött fel a záró etap előtt. Lendületben maradtak a hazaiak, s a nagy rohamhoz újabb 4 pontot hozzátéve 44-43-nál gyakorlatilag ledolgozták jelentős hátrányukat. Innen azonban rákapcsolt a Balogh Viktória, Plózer és Mezősi Anna vezette Szombathely, amely 13 válasz nélkül hagyott ponttal végleg "lerázta" a Ludovika Csatát.
 
Vincze Viktória: - Gratulálok a saját csapatomnak, mert a múlt héthez képest ugrásszerű a fejlődés! Végre megvalósították a pályán, amit az edzéseken gyakoroltunk. További sok sikert a Szombathely csapatának!
 
Szabó László: - Gratulálok a Csatának, de nekünk is jár a gratuláció! Régóta nem játszottunk mérkőzést, ami látszik is a csapatunkon. Bízom benne, hogy ennél jobban is fogunk játszani még.
 
 
 
UNI Győr - TFSE 70-84 (20-24, 16-26, 21-17, 13-17)
Győr, Egyetemi edzőcsarnok, 30 néző V.: Káli, Erős.
 
UNI Győr: CHROMÉJ 15, BAFFY 17/6, Perl 4, Szűts 8, BÁNSZEGI 15/3. Csere: Rozmán 9, Horváth D. 2, Reider, Pozsgai, Mihály, Horváth B., Sándor. Edző: dr. Barthalos István.
 
TFSE: DÚL 15/9, Kenyeres 4, BURJÁN 15, Király 6/3, VÍGH 28/3. Csere: Herman 4, KELEMEN 6, Szeitl 4, Dömötör 2, Szabó, Úr. Edző: Kováts Gabriella.
 
Király Andrea hármasával indult a találkozó, aztán az ellentámadásból Szűts Boglárka harcolt ki két büntetőt. Jó ritmusban zajlott a rangadó. Ha szűken is, de a TF vezetett, ám a címvédő "tapadt" ellenfelére. A negyed vége felé a hazaiak beálltak zónába, kicsit meglepték a vendégeket. A negyed Rozmán Lilla visszalépéses tempójával zárult (20-24). A második felvonásban folyamatosan nőtt a két csapat között a különbség, Vígh Bernadettet nem tudták tartani a palánk alatt a hazaiak. A szakasz közepén 10 pont fölé nőtt a "trónkövetelő" TF előnye, szünetben 14 ponttal "ment" a TF.
 
A második félidőt Baffy Fanni kosarával, Chroméj Hajnalka 2+1-es akciójával és Bánszegi Borbála triplájával, azaz 8-0-lal kezdve 6 pontra feljött a címvédő. A TF első szünet utáni pontjaira 3 percet kellett várni, Burján Laura dobott büntetőket. A Győr továbbra is jól támadott, folyamatosan zárkózott (50-54). Ekkor azonban Dúl Terka vezérletével "megrázta magát" a TF, amely egy 13-4-gyel ismét elhúzott, s 10 pontos előnyről várhatta a záró etapot. Ez Vígh ziccerével kezdődött, majd parázs, igazi rangadó hangulat uralkodott. A kemény játékban sok volt a személyi hiba, a hazai szakvezető technikait kapott, a TF pedig végül Győrben is győzni tudott. 
 
dr. Barthalos István: - Mind a két csapat teljes kerettel érkezett a rangadóra. Azért is mondom, hogy rangadó, mert az előzetes elvárásokhoz képest, az előző mérkőzésünkből kiindulva teljes mértékben a TF volt az esélyes. Úgy gondolom, hogy minden játékosom mindent megtett azért, hogy méltóképpen hagyjuk el a pályát. Szépen küzdöttünk. Sajnálom, hogy gyatrán dobtuk a büntetőket. Úgy gondolom, hogy dicséretet érdemel mindkét csapat, de meg kell jegyeznem azt, hogy az egyetemi bajnokság olyan szintre fejlődött, hogy ezeket az úgynevezett kiemelt mérkőzéseket javasolnám a szövetség és a döntéshozók felé, hogy komiszárral vagy három játékvezetővel vezessék, és így minél jobb minőséget tudunk biztosítani az összecsapásokra.
 
Kováts Gabriella: - Mindig nagyon nehéz vendégként a győriek csarnokában játszani, az ebből adódó feszültséget azonban a kritikus pillanatokban átfordították a lányok energiává. A kilátogatók egy igazi brusztolós, érzelmekkel teli mérkőzést láthattak, ez sokban köszönhető annak, hogy folyamatosan reflektálni kellett a kifogásolható játékvezetésre. Nagyon örülünk a győzelemnek, és büszke vagyok a lányokra, ellenfelünknek pedig további sok sikert!
 
 
 
A 8. fordulóból el halasztott mérkőzés
 
SzOESE - Közgáz SC és DSK 78-70 (14-17, 14-15, 24-21, 26-17)
Szombathely, Vas Megyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, 40 néző. V.: Kovács, Antoni.
 
SzOESE: Preisinger 5, BALOGH V. 23/12, MEZŐSI 16/9, PÜSPÖKI 15/9, PLÓZER 13. Csere: Horváth K., Nemény, Kardos 6, Farkas, Hegyi. Edző: Szabó László.
 
Közgáz SC és DSK: VÁRI 18/3, Édes 1, Kiss 4, Ryan 4, Imre 6. Csere: CSOMA 10, Németh 4, Munkácsi, HORVÁTH P. 21/15, Szanthoffer 2. Edző: Németh Kata.
 
Pikáns mérkőzésre volt kilátás, hiszen mindkét együttes a nyugati csoport harmadik helyéért küzd. A hazai csapatnak rosszul kezdődött a hete, hisz kiderült, hazai pályájuk, az egyetemi csarnok világítási, csatornázási gondok miatt nem fogadhat csapatokat, így "albérletben" kellett lejátszani a mérkőzésüket, szinte a SzoESE játékosai számára is ismeretlen közegben. Érződött a nagy tét, sok hibával kezdődött az összecsapás, egymás hibáiból éltek a csapatok. Fej-fej mellett haladtak a felek, egyik csapat sem tudott nagyobb előnyt kiépíteni. A színvonal azért fokozatosan javult, szünetre a vendégek tudtak 4 pontos előnyt összehozni.
 
A második félidőben egy harcosabb, kevesebb hibával játszó Szombathely jött ki a pályára, lüktetőbb volt a játék és kimondottan élvezetes, színvonalas, mivel vendég oldalon is voltak szép támadások. A hazaiak a harmadik negyedben 3 pontot lefaragtak a félidei 4-ből. Az utolsó negyedben egyszer az egyik, majd a másik csapat vezetett egy-két ponttal. A végjáték a SzoESE-nek sikerült jobban, így 8 ponttal sikerült megnyernie a mérkőzést. Hazai oldalon 4 játékos emelhető ki, akik ponterős játékkal rukkoltak ki: Mezősi Anna (16 pont), Püspöki Lotti (15 pont, 8 gólpassz), Balogh Viktória (23 pont 9 lepattanó), míg a dupla-duplát elérő Plózer Petra, aki 13 pontja mellé leszedett 11 lepattanót. Vendég oldalon kiemelendő Csoma Petra 10 pontja, 7 lepattanója és 5 gólpassza, Vári Anna 18 pontja és 7 gólpassza, továbbá a bátran vállalkozó Horváth Petra 21 pontja.
 
Szabó László: - Minden jó, ha a vége jó. A mérkőzés előtti napon még nem tudtuk, hogy hol fogunk, és tudunk-e egyáltalán mérkőzést játszani. Ehhez képest a második félidőben kiválóan játszottunk, és ez hozta meg a sikert. Gratulálok a Közgáz csapatának is!
 
Németh Kata: - Nehéz értékelni ezt a mérkőzést. Azt gondolom, egy nyert meccset buktunk el, amiben maximálisan én is benne voltam, nem csak a lányok. Tanultuk belőle, gratulálok az ellenfélnek!
  
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek