Tippmix Női NB I: A PEAC otthonában győzött a Győr
25
Feb
2023
Tippmix Női NB I: A PEAC otthonában győzött a Győr
2023. február 25.  |  22:40

A bajnokság 20. fordulójának rangadóján a SERCO UNI Győr 79-63-as győzelmet aratott az NKA Universitas PEAC csapata ellen.

A forduló rangadóját Dombai Réka találatai indították, mellyel a vendégek kerültek lépéselőnybe. Bő két perc elteltével továbbra is 4-0-át regisztrálhattunk, amikor a PEAC oldaláról Sierra Calhoun állhatott büntetővonalra – a Pécs légiósa csupán egy dobását tudta értékesíteni. Ezután ismételten Dombai volt sikeres, mellyel 1-6-ra változott az állás. Ezt követően Dubei Debóra is beállt a pontszerzők sorába, mellyel a Győr még tovább tudta növelni előnyét, majd azonban fordult a kocka. Ritmust váltott a pécsi együttes, s szinte egy perc leforgása alatt két pontra zárkóztak fel, s az ötödik percben már 6-8-at regisztrálhattunk. Ekkor Peyton Williams büntetői következtek, ezzel pedig egy újabb magabiztosabb vendég periódus kezdődött. A pontszerzés viszont 6-12-nél újabb megállóhoz érkezett. Viszonylag hosszabb ideig egyik féltől sem érkezett találat, mígnem megint csak beindult a pontszerzés. A PEAC azonban továbbra sem tudta utolérni ellenfelét. Elérkeztünk a negyed utolsó percéhez, amikor még mindig 5 ponttal ment a Győr, majd a pécsiek legrutinosabb játékosa, Simon Zsófia lépett elő, hárompontosának köszönhetően pedig két pontra faragta le hátrányát a hazai gárda. Ez a 13-15-ös állás már egészen az etap végéig megmaradt.

A PEAC a következő játékrész első perceiben nem csupán kiegyenlített, de 17-15-nél meg is fordította a mérkőzést. A Győr azonban nem hagyta meglépni a hazai együttest. Dombai Réka talált be, mellyel ismét egál lett a mérkőzés, ezzel pedig kezdetét vette az adok-kapok játék, mely során nem alakult ki nagyon különbség egy-két pontnál. Mompremier kosarát követően, egészen pontosan 21-21-nél, ismét egált regisztrálhattunk, amikor Wentzel Nóra indított támadást. A Pécs irányítója gyönyörűen fejezte be akcióját távolról, dobása közben pedig még faultolták is, amiért egyet dobhatott. Ezzel az összesített négy ponttal tehát a PEAC tett szert előnyre. Válasz azonban továbbra sem érkezett a Győr oldaláról. Következőnek ezúttal Kiss Virág volt sikeres, mely 27-21-re változtatta az állást, ekkor pedig vendég időkérés szakította félbe a játékot. A rövid taktikai szünet azonban szemmel láthatóan jót tett Cziczás László együttesének. A folytatásban ugyanis magasabb sebességbe kapcsoltak a győriek, és 27-28-nál ismét megfordították a mérkőzést. Ekkor már Jovan Gorec kért időt csapatának. Az eligazítás azonban nem zavarta meg a vendég gárdát. A játék Török Ágnes hárompontosával folytatódott, illetve védekezésben is abszolút érezhető volt a koncentráció a Győr csapatán. A problémák csak ezután jelentkeztek, s a Pécs végül 31-31-nél ismét egyenlíteni tudott. A felek ezután ismét fej-fej mellett haladtak. Egészen a lefújás pillanatáig kosárra-kosár volt a válasz, mígnem az utolsó pillanatban újból a Győr került lépéselőnybe. A nagyszünet végül 37-38-ról kezdődhetett.

A második félidő első percei hasonló ritmusban folytatódtak. A pontszerzést Beatrice Momremier indította meg ismét, akit Simon Zsófia követett. Ezután viszont egy újabb domináns vendég periódus vette kezdetét, melyet 11-2-nél Jovan Gorec időkérése szakított meg. Ekkor 39-49-et regisztrálhattunk, vagyis tíz pont volt a győriek előnye. Visszatérve Calhoun találatával szépített a PEAC, védekezésben azonban továbbra is problémáik adódtak. A Győr csapatkapitánya, Török Ágnes ugyanis kiváló dobóformát produkált, – négy távoli rádobásából, négy találat született – amire a Pécs nem igazán találta az ellenszert. Török vezetésével tehát a felek közti differencia ismét tíz pont fölé nőtt (41-54). A Győr ezután is magabiztosan tartotta előnyét, mely a játékrész végére 12 pont lett. Cziczás László tanítványai hihetetlenül higgadtan kosárlabdáztak, melynek köszönhetően igazán kedvező pozícióból kezdhették meg a mérkőzés záró szakaszát. Újabb négy perc elteltével ismét 6-0-nál járt a Győr. Ekkor a hazaiak kértek időt eligazításra, melyből visszatérve a játékvezetők technikait ítéltek a pécsi kispadnak. Tulajdonképpen ez volt a végső döfés a PEAC csapatának, Aaryn Ellenberg sikeres büntetőjével ugyanis 19 pontos hátrányba kerültek. A küzdelmet azonban még ekkor sem adta fel a hazai együttese, ám a Győr támadóorientált játékával továbbra sem bírtak. Az utolsó percekben a PEAC márcsak büntetőkből tudott pontot szerezni, mellyel nem igazán tudták megváltoztatni a mérkőzés végkimenetelét. A forduló rangadóját így tehát a SERCO UNI Győr nyerte – Cziczás László együttese végül 79-63-as győzelmet aratott az NKA Universitas PEAC otthonában.


NKA Universitas PEAC – SERCO UNI Győr 63-79 (13-15, 24-23, 11-22, 15-19)

TIppmix Női NB I. A-csoport, 20. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Földházi Tamás Péter, Cziffra Csaba Zsolt, dr. Mészáros Balázs (Fekete László)

NKA Universitas PEAC: Kiss 17, Gwathmey 13/3, Laczkó 3, Calhoun 12, Wentzel 8/3. Csere: Pap -, Olawuyi -, Rátkai -, Szücs -, Simon 8/6, Katanic 2, Sanchez -.

SERCO UNI Győr: Ellenberg 14/3, Dombai 8, Oroszová 2, Dubei 6, Mompremier 8. Csere: Rozmán -, Nagy 3, Weninger 2, Varga -, Török 16/12, Williams 8, Bach 12/6.

 

A bajnokság 20. fordulójában a DVTK HUN-Therm 88-58-as sikert aratott az E.ON ELTE-BEAC otthonában.

A DVTK együtteséhez a Salamanca elleni Euroliga találkozón hosszú kihagyás után visszatért Milica Jovanovic. Ez azt jelenti, hogy öt légiósa van csatasorban és így közülük az egyik játékosnak ki kell maradnia. Ezúttal az élet döntött erről, hiszen térdsérülés miatt Cheridene Green nem játszhatott. A BEAC-nak is van egy nagy hiányzója Tóth Franka személyében. Arella Guirantes duplája vezette fel az összecsapást, melyre Angyal Barbara triplája érkezett válaszul. Ezt követően közel két percig nem találtak be a csapatok, majd Guirantes és Juhász Angéla kosárváltása következett. Az első negyedre általánosságban is elmondható, hogy fej-fej mellett haladtak a csapatok és igazán nagy különbség nem alakult ki. 9-6-nál a BEAC-nak, majd 14-9-nél a DVTK-nak volt kisebb megugrása. A vendégek az ekkor megszerzett előnyüket a negyed végéig megőrizték. 10 perc után 16-14-re ment a DVTK. Sok kihagyott lehetőség jellemezte az első etapot. A BEAC 16-ból 5-öt, a DVTK 19-ből 6-ot dobott be mezőnyből az első 10 percben. A második negyed elején Milkovics Réka triplájával és Ana Vojtulek ziccerével 19-16-nál átvette a vezetést a BEAC, mely eközben elveszítette Orosz Zsófiát. A hazai fordításra Bernáth Réka triplája érkezett válaszul. Ekkor úgy nézett ki, hogy marad az első negyedben megismert forgatókönyv.

A DVTK végül 23-23 után tudott váltani. Amikor Aho Nina triplája és Arella Guirantes duplája célt ért, 33-23-nál már 10-0-ban voltak a vendégek. Azóta már tudjuk, hogy innentől végig a DVTK járt előrébb, de sokáig nem volt könnyű dolga Völgyi Péter együttesének. Morgan Green két villanása törte meg a BEAC kosárcsendjét, majd Juhász Angéla büntetői 33-29-re felhozták a hazaiakat. A félidei 35-29-es eredményt Kiss Angelika találata alakította ki. 20 perc után a vendégeknél a 11 pontos Arella Guirantes volt a legeredményesebb, a hazaiaknál Angyal Barbara járt 9 pontnál. A harmadik negyed elején Arella Guirantes, Aho Nina és Kiss Angelika erősítette meg a DVTK fölényét. Három percig nem talált be Mészárosné Kovács Andrea gárdája és ez idő alatt 42-29-re lépett el a DVTK. A különbség innentől már jellemzően 10 pont felett alakult. Rutinosan tartotta az eredményt a vendég gárda.

A BEAC 46-33 után Morgan Green öt pontjával még felzárkózott 46-38-ra, majd 53-46-nál is volt egy jobb sorozatuk a hazaiaknak. Ebben is Morgan Green remekelt, aki egymaga 9 pontot szerzett a harmadik negyedben. Az etap végjátéka azonban a DVTK-nak sikerült jobban, miután Arella Guirantes, Aho Nina és Kányási Veronika volt eredményes. A csapatok 59-46-ról futottak neki az utolsó 10 percnek. Darcee Garbin és Milkovics Réka egy-egy triplája vezette fel ezt a szakaszt. Itt már nem volt kérdés a DVTK fölénye. Rögtön a negyed elején még kétszer megvillant Garbin, amivel 66-49-nél kialakult az addigi legnagyobb különbség. Ekkor már egy időkérésen is túl volt a BEAC. A 20 pontos különbség 71-51-nél Monika Grigalauskytė két duplája után formálódott. Az utolsó öt percbe 73-53-ról érkeztek a felek. Gyorsan nyílt az olló a két együttes között. A végjátékban Oláh Fruzsina két triplával, míg Aho Tyra egy büntetővel iratkozott fel a pontszerzők közé. A DVTK keretéből a 88-58-as siker alkalmával így összesen 11 pontszerzőt jegyezhettünk fel.

 

E.ON ELTE BEAC - DVTK-Hun-Therm 58-88 (14-16, 15-19, 17-24, 12-29)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 20. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Kapitány Gellért, Varga-Záray Katalin, Szilágyi Bálint (Téczely Tamás)

E.ON ELTE BEAC: Angyal 15/6, Vojtulek 12, Orosz, Green 16/6, Juhász 4. Csere: Koch, Zsámár, Milkovics 22, Radócz.

DVTK HUN-Therm: Aho T. 1, Aho N. 6/3, Garbin 13/3, Grigalauskyte 11, Guirantes 22. Csere: Kányási 5, Bacsó 2, Vég-Dudás, Kiss 6, Jovanovic 11/9, Oláh 6/6, Bernáth 5/3.

 

A bajnokság 20. fordulójában a Ludovika Csata 85-63-as győzelmet aratott a VBW CEKK Cegléd otthonában.

A mérkőzés igencsak ponthiányosan vette kezdetét. Másfél percig egyik félnek sem sikerült találatot szerezni, mígnem Toman Dóra hárompontosa törte meg a csendet. Ezzel a Csata került lépéselőnybe. Ezután Barnai Judit pontjai következtek, majd a Cegléd oldaláról Kiana Williams is betalált. Barnai ezt követően újból sikeres volt, illetve Samantha Fuehring dobásai is betaláltak, ekkor pedig már 2-9-et mutatott az eredményjelző. A vendégek ezt követően is stabilan tartották előnyüket, mely a negyed ötödik percére egészen pontosan hét pontra nőtt (4-11). Ekkor ceglédi időkérés következett. Visszatérve azonban továbbra is könyörtelen ritmust diktált a fővárosi együttes, ennek köszönhetően pedig közel tíz pontra tudták növelni a differenciát. Ekkor azonban Viszmeg Míra vette kezei közé az irányítást, s egy jól időzített triplát süllyesztett az ellenfél hálójába (7-13), mellyel megkezdődött a ‘hárompontosok periódusa’. A Csata oldaláról előszőr Fuehring, majd a CEKK csapatából Williams volt sikeres távolról, mellyel 10-16-ra változott az állás. Itt egy pillanatra megszakadt a triplasorozat, méghozzá Czank Tímea közelijével, miután viszont ismét Williams dobott kosarat távolról. A csapatok csak úgy pakolták a pontokat egymásután a táblára. Minden hazai találatra azonban egy vendég kontra érkezett, amivel Tursics Krisztiánék meg tudták őrizni magabiztos előnyüket, sőt, a differencia 17-27-nél már tíz pontot is elérte. A játékrész 17-29-es eredményét végül Jáhni Zsófia kosara rögzítette.

A második felvonást Samantha Fuehring találata vezette fel, mellyel a Csata légiósa egészen pontosan a hetedik pontját szerezte meg. Ez pedig egy igencsak magabiztos vendég periódus kezdete volt. 8-0-át regisztrálhattunk, amikor a Cegléd oldaláról is megérkezett a negyed első találata, méghozzá Samantha Cooper jóvoltából. Ez a kosár pedig már kellő löketet adott a hazai együttesnek ahhoz, hogy jelentős pontokat dolgozzon le hátrányából – 30-38-nál ismét tíz pont alá férkőzött a Cegléd. Ez a kilenc pontos differencia a következő percekben pedig állandósulni látszódott, mígnem a CEKK ismételten ritmust váltott. A Csata számára a legnagyobb fejfájást ekkor Kiana Williams okozta, aki 15 perc játékidőt követően ugyanennyi pontot jegyzett fel neve mellé. A Cegléd az első félidőt végül egy 6-2-es szakasszal zárta, melynek köszönhetően öt pontra tudtak felzárkózni. A felek így végül 44-49-ről fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebb játékosa továbbra is Kiana Williams volt 20 ponttal, akit a Csata oldaláról Samantha Fuehring követett 12-vel.

A nagyszünet után hasonló ritmusban folytatódott a játék, mint ahogy a mérkőzés indult. A harmadik negyed első találatát közel három perc elteltével szerezte meg Samantha Fuehring, mire Samantha Coopertől érkezett a válasz. Ezután egy bombabiztos vendég periódus vette kezdetét. Tursics Krisztián tanítványai mind a védő-, mind pedig a támadótérfélen remekeltek, melynek köszönhetően egy 2-12-es szakasz következett számukra. Ezt csakis egy ceglédi időkérés tudta megállítani, a differencia ekkor pedig ismételten tíz pont fölött járt. A rövid taktikai szünet során azonban kellő fejmosást kapott a CEKK, visszatérve ugyanis 7 pontot szereztek sorozatban, míg a vendégeknek egyet sem sikerült, úgyhogy ezúttal Tursics Krisztián kért időt csapatának. A negyed hátralévő perceiben azonban nagy változás már nem történt a mérőzés alakulását tekintve. Williams továbbra is dominálta a Cegléd játékát, szép csapatmunkájának köszönhetően azonban az előny a Csatáé maradt. A záró szakasz végül 57-68-ról folytatódhatott, méghozzá egy 8-2-es vendég szakasszal. Ezzel egészen pontosan 17 pontra nőtt a Csata előnye, amit négy perce volt a CEKK csapatának lefaragni. Ez azonban nem sikerült a haza együttesnek. A Ludovika Csata végül egy újabb magabiztos periódussal zárta a találkozót, mellyel 85-63-as győzelmet tudott aratni a Cegléd otthonában. A mezőny legeredményesebbje a 25 pontos Kiana Williams lett, akit Samantha Fuehring követ 18 dobott ponttal, illetve 8 lepattanóval.

 

VBW CEKK Cegléd - Ludovika Csata 63-85 (17-29, 27-20, 13-19, 6-17)

TIPpmix Női NB I. A-csoport, 20. forduló
Albertirsa, Albertirsa Sportcsarnok
Győrffy Pál Attila, Pozsonyi László, JAKAB László Imre (Bogárdi János)

VBW CEKK Cegléd: Laufer 16/3, Cooper 17, Viszmeg 3/3, Williams 25/12, Kobolák -. Csere: Szirony -, Horváth -, Rakita -, Daróczi -, Szabó 2.

Ludovika Csata: Toman D. 8/3, Horváth 13/9, Fuehring 18/3, Czank 8/3, Barnai 12. Csere: Szabó 15/6, Gábor 2, Boros -, Jáhni 9/3, Gyöngyösi -.

 

A bajnokság 20. fordulójában a Vasas Akadémia 89-52-re múlta felül a PINKK Pécsi 424 gárdáját.

A Vasas Akadémia a rájátszásért zajló kiélezett versenyfutásban nem hibázhatott, míg a PINKK a múlt heti győri – ritkán látható mértékű – kiütéses veresége után szorosabb meccs reményében lépett pályára. Talán ezek a körülmények is közrejátszottak abban, hogy egy jó ritmusú, kemény negyed vezette fel az összecsapást. Schaquilla Nunn büntetőjével a Vasas szerzett előnyt, de erre Árvai Noémi és Zsilinszky Lilla duplájával felelt a PINKK. 4-1 után Papp Dia triplájával egyenlített a Vasas. Ezt követően viszont Vincze Nikolett villant meg és 9-6-nál ismét a PINKK került kisebb előnybe. A folytatásban 11-8-ra is vezettek a vendégek. A Vasas ekkor tudott váltani. Nadija Smailbegovic, Madár Eszter és Tóth Orsi állt a csapat élére. Ők hárman 12-0-s futást vezényeltek. A második negyednek 20-11-ről vágtak neki a felek. Itt az első percben Szerencsés Tamara és Zsilinszky Lilla voltak eredményesek. Felváltva estek a kosarak, de Zsilinszky villanásaival – három mezőnykosarat szerzett egymás után a PINKK centere – kisebb meglepetésre tartották a lépést a vendégek. Sőt, Vincze Nikolett triplája után 29-20-nál 10 pont alá bejöttek.

Rendezte sorait a Vasas és Madár Eszter, Madár Kata, illetve Szerencsés Tamara révén egy 9-0-s futással erősítette meg a vezetését. 38-20-nál időt kértek a vendégek. Ekkor már nem lehetett kérdés a hazai fölény. Nem sokkal később Nadija Smailbegovic 3+1-es megoldásával a 20 egységet is átlépte a differencia. A legnagyobb különbséget az első félidőben 46-20-nál jegyezhettük fel. A hajrában ismét betaláltak kétszer a vendégek, de így is 48-24-ről fordultak a nagyszünetre a felek. A Vasasnál a 12 pontos Madár Eszter, a PINKK-nél a 11 egységnél járó Vincze Nikolett volt a legeredményesebb. A harmadik negyedben nagyon sokáig – közel három percig – mindössze Papp Dia dupláját jegyezhettük fel. Ezt követően Katrina Pardee és Árvai Noémi törte meg a kosárcsendet. Ez egy kiegyenlített szakasz lett. Nagyobb ellenállást tudott kifejteni a PINKK, mint a múlt heti győri vendégjátéka alkalmával. A különbség 25-26 pont környékén látszott állandósulni.

A harmadik negyed második felében rögzíthettünk a jegyzeteinkbe szép triplákat Vincze Nikolettől, illetve hazai részről Szerencsés Tamarától és Nadija Smailbegovic-tól. Külön ki kell emelni Madár Eszter játékát. Már a harmadik negyed végén 16 pont, 11 lepattanós dupla-duplánál járt. Neki köszönhető, hogy végül 19-15-re ezt a szakaszt is megnyerte a Vasas. Az utolsó 10 percnek 67-39-ről vágtak neki a felek. Tenyér Zsófia duplájával indult a negyedik negyed, de érezhetően sokat kivett a PINKK-ből a harmadik etap helytállása. Nadija Smailbegovic és Szerencsés Tamara triplái után 73-41-nél lépte át a 30 pontot a különbség. Összesen hat hárompontost hozott a negyedik negyed. A hazaiaktól még Papp Dia és Van Rijs Dóra is betalált távolról, míg a vendégektől Horváth Zsanett és Bojtár Boglárka. Az utolsó három percbe érve 86-47-nél alakult ki a mérkőzés legnagyobb különbsége. Végül 89-52-es sikert aratott a Vasas Akadémia.


Vasas Akadémia - PINKK Pécsi 424 89-52 (20-11, 28-13, 19-15, 22-13)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 20. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Tőzsér Dénes Kelemen, Fodor Attila, Lengyel Ádám József (Balogh László György)

Vasas Akadémia: Nunn 3, Papp 8/6, Tóth 6, Madár K. 4, Madár E. 18. Csere: Budácsik 4, Smailbegovic 17/15, Van Rijs D. 3/3, Gelei, Szerencsés 11/6, Salamon 9, Pardee 6.

PINKK Pécsi 424: Szücs 2, Árvai 9, Vincze 20/15, Tenyér 2, Zsilinszky 8. Csere: Bojtár 6/3, Temes, Horváth 3/3, Pucz, Borbás 2.

Vármegyei szövetségek