Férfi egyetemi bajnokság: Menetel a Miskolc, nagy verést kapott a tartalékos címvédő TF
15
Feb
2023
Férfi egyetemi bajnokság: Menetel a Miskolc, nagy verést kapott a tartalékos címvédő TF
2023. február 15.  |  14:08
A SOTE visszavágott a középcsapatok csatájában a Nyíregyházának az őszi vereségért, a DMSE fölényesen nyerte az alsóházi rangadót az Eger ellen, a DEAC gond nélkül nyert az ELTE otthonában, a Miskolc pedig az első három negyedben irányítva a játékot a BME ellen is megőrizte veretlenségét a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi keleti csoportjában. Nyugaton - mondhatnánk - a helyzet változatlan, már csak azért is, mert a Mosonmagyaróvár, ahogy ősszel Budapesten, most is simán verte a címvédő TF-et, amely - tegyük hozzá - erősen tartalékos összetételben utazott el a találkozóra. A csoport másik két mérkőzése is elég egyoldalú volt: a Közgáz a Ludovikát verte simán, a SMAFC pedig Veszprémben aratott fölényes győzelmet.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 10. forduló
 
Semmelweis Egyetem - Nyíregyházi Egyetemi SE 81-72 (26-24, 11-12, 18-22, 26-14)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Sentényi, Gombos.
 
Semmelweis Egyetem: Kórodi 4, SZŐKE 14/6, Schirer 9/6, PAULOVITS 20/3, Hajdú 6. Csere: VÁMOSI 11/6, KINTSCHER 8, Kovács 2, Csipán 2. Edző: Weisz Miklós.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Vaskó 9/9, TISZA 23/12, SZILASI 12/3, Verba 6, Nagy 6. Csere: DEMETER 16/15, Bíró. Edző: Vida Zoltán.
 
A két együttes ősszel egy igen fordulatos mérkőzést játszott egymással, akkor a hazai nyíregyháziak örülhettek egy 10 pontos sikernek, így visszavágó is izgalmasnak ígérkezett. Ennek megfelelően hatalmas lendülettel kezdtek a felek. A hazai csapat jól járatta a labdát, és a Szőke Soma - Paulovits Barna duó pontjaira alapozva diktálta tempót. A vendégek a Szilasi Bence - Verba Szabolcs - Tisza Bálint trió pontjaira támaszkodva tartották a lépést, és betörésekből voltak főleg eredményesek. A második negyedre mindkét edző ráérzett, hova kell helyezni a hangsúlyt védekezésben, a csapatok dobószázalékai visszaestek. A Nyíregyháza nem tudott olyan hatékonyan betörni, rendre távoli dobásokat vállaltak kevés sikerrel, a SOTE játékosai pedig nem tudták egymást olyan helyzetbe hozni, mint az első negyedben. A nagyszünetre egypontos hazai vezetéssel mehettek a csapatok.
 
A harmadik negyedben ismét a támadásé volt a főszerep, a vendégek elkapták a fonalat távolról, 6 triplát süllyesztettek el csak ebben a negyedben. A budapestiek főleg közelről tudtak eredményesek lenni. A negyedik negyedre 3 pontos előnnyel mehetett a Nyíregyháza. A medikusok jöttek ki jobban az utolsó etapra, egy 16-0-s futással megfordították a mérkőzést, és átvették az irányítást. Az első vendég pontokra egészen a 6. percig kellett várni. Innentől váltva estek a kosarak, és csak az volt a kérdés, hogy az őszi 10 pontos különbségnél többel tud-e nyerni a SOTE. A hazaiak az utolsó percben négyből három büntetőt is elhibáztak, így alakult ki a 81-72-es végeredmény. A Semmelweis Egyetem csapatából Paulovits Barnabás (20/3 pont, 13 lepattanó) és Vámosi Boldizsár (11/6 pont, 17 lepattanó) ért el dupla-duplát, rajtuk kívül Szőke Soma (14 pont, 5 lepattanó) tudott 10 pont fölé jutni. Nyíregyházi részről Tisza Bálint volt a legeredményesebb (23/12 pont, 5 lepattanó), de Demeter Ádám (16/15 pont) és Szilasi Bence (12/3 pont, 9 lepattanó) is 10 pont felett termelt.
 
Weisz Miklós: - Gratulálok a srácoknak, mert a fegyelmezett védekezésünknek köszönhetjük ezt a győzelmet! Tanultunk a korábbi hibáinkból. Ugyan most is voltak gyengébb periódusok, de ezeket támadásban tudtuk ellensúlyozni.
 
Vida Zoltán: - Először is gratulálunk az ellenfélnek! Küzdelmes, szoros mérkőzés volt, hajtott mindenki, de sajnos az ellenfél jött ki belőle jobban.
 
 
 
Debreceni Medikus Sportegyesület - Eszterházy SC 98-66 (25-6, 26-21, 23-21, 24-18)
Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok, 20 néző. V.: Fülöp, Bács.
 
Debreceni Medikus Sportegyesület: Nádasi 2, CSOMOR 9, KOVÁCS G. 24/6, CSIRPÁK 22/3, BELAL 9. Csere: SOLIMAN 20/6, Taghiyev 10/6, Bakos 2. Edző: Kovács István.
 
Eszterházy SC: KEREKES 15, Holecz 5/3, Kelemen 2, KÁTAI 17/9, BAJUSZ 16. Csere: Kovács 6, Hőgerl Bence, Hőgerl Buda 5, Monos. Edző: Klepej Roland.
 
Az első mérkőzésen egypontos debreceni siker született, így a visszavágón szoros mérkőzésre volt kilátás. A hazaiak ennek szellemében koncentráltan kezdtek, míg a vendégek a mérkőzés elején az öltözőben maradtak. Nem ültek a távoli dobásaik, sok eladott labdájuk volt, míg a DMSE nyugodtan gyűjtögette a pontokat. Hamar kialakult a 20 pont különbség, ami az egész mérkőzésre rányomta a bélyegét. Végül minden negyedet a debreceniek nyertek, akik elsősorban a palánk alatt voltak termékenyek, így megérdemelten húzták be a mérkőzést. A DMSE csapatánál kiemelkedően játszott Kovács Gábor 24 ponttal és 6 kiharcolt faulttal, Csirpák Patrik bődületes dupla-duplát gyártott 22 ponttal és 18 lepattanóval, Kaerem Soliman pedig a padról adott lendületet 20 ponttal és 7 lepattanóval. Az egrieket a Bajusz Ábel-Kátai Zsolt-Kerekes Hunor trió vezette összesen 48 ponttal és 17 lepattanóval.
 
Kovács István: - Végre szinte teljes csapattal tudtunk kiállni, és ennek meg is lett az eredménye. Koncentráltan kezdtünk, és viszonylag hamar döntésre vittük a meccset a szimpatikus egriek ellen. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
Klepej Roland: - Lassan kezdtünk, és ez meghatározta az egész mérkőzést. Utána agresszívebb védekezésre váltottunk, de későn ébredtünk, távoli kosarak híján ma ennyire futotta a csapattól. Gratulálok a debrecenieknek, és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban!
 
 
 
ELTE BEAC – DEAC 51-94 (18-21, 10-28, 6-23, 17-22)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Nepp, Molnár.
 
ELTE BEAC: Szabó B. 1, Turi 10/6, Szabó I. 3, Morauvszki 3/3, ANTAL 19/6. Csere: Jónás 8, Deák 3/3, Ipacs 4, Nagy, Sipos M. Edző: Csányi Zoltán.
 
DEAC: POLLÁK 17/15, Horváth 10, Kiss, Varga 6, FÁBIÁN 20. Csere: VÁRBÍRÓ 7/3, CZERMANN 15, Sipos T. 8/6, SÓLYOM 6, Velkey 5/3. Edző: Nagy Lajos.
 
Nagy elánnal vetették magukat a csapatok a küzdelembe, látványos és kiegyenlített első negyedet láthattak a kilátogató nézők. Aztán a második negyedben szigorítottak a védekezésükön a hajdúságiak, így a nagyszünetre már több mint 20 pontos előnnyel mehettek. Fordulás után sem találták a hazaiak a rést a DEAC védőfalán, és a záró etap már csak formalitás volt, a kérdés a különbség nagysága lett, amely a végére átlépte a 40 pontot. A debrecenieket Czermann Patrik 15 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával, Várbíró Gergő pedig nagy mezőnymunkával (7-7 pont és szerzett labda, 6 lepattanó, 11 gólpassz) segítette a fölényes fővárosi sikerhez.
 
Csányi Zoltán: - A játékunk sajnos nagy csalódás volt, többet vártunk magunktól. A srácok nagyon hullámzó teljesítményt nyújtanak, az elmúlt hét bravúrjait most egy nagyon halovány teljesítmény követte. Pedig jól kezdtünk, aztán ahogy a debreceni egyetemisták rápörögtek a mérkőzésre, mi ugyanolyan ütemben bizonytalanodtunk el. Persze ha arra gondolok, hogy ellenfelünk stabil kerettel, magasabb osztályban is megállja a helyét, nekünk pedig sérülések és betegségek miatt hétről hétre új fiatalokat kell beépítenünk, így nézve ez volt a realitás.
 
Nagy Lajos Róbert: - Az elején kicsit álmosan kezdtünk, aztán sikerült felpörögnünk, aminek ez a szép siker lett a vége. A fiúk végig nagy sebességgel játszottak, szép megoldásokkal és jó játékkal sikerült nyernünk.
 
 
 
Miskolci Egyetem – BME-MAFC 84-69 (29-20, 23-16, 17-11, 15-22)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 50 néző. V.: dr. Nagy, Siska-Sándor.
 
Miskolci Egyetem: Orliczki 7, KOZÁK M. 21/6, Csák 8/6, KOZÁK B. 19/12, Gerőcs 6. Csere: Ragályi 8, Szicsák 8, Sándor 4, Gadus 3/3, Molnár. Edző: Béres Dávid.
 
BME-MAFC: Pollák 3, Láng-Miticzky 3/3, Tóth K. 2, Vargovics 10/3, Szántó 6. Csere: ROZS 24, Schaul 13/9, Kósa 5/3, Horváth M. 2, Pásztor 1, Bartha. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Parázs mérkőzésnek ígérkezett, hiszen idegenben csak 2 ponttal bizonyult jobbnak a miskolci gárda. Kosarakban gazdag negyeddel indult a találkozó, a Kozák Márton (21/6 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) által vezényelt hazaiak jobban kezdtek. A vendégek ezt nem hagyták szó nélkül, és a második negyedben Rozs Máté (24 pont, 9 lepattanó, 7 kiharcolt fault) kosaraival egyre közelebb zárkóztak a miskolciakhoz. A második negyedben a tudatosabban játszó, csapatként "több lábon álló" miskolci gárda ellépett hullámvölgybe kerülő, több labdát eladó fővárosi ellenfelétől, és szünetre 16 pontos előnyre tettek szert.
 
Félidő után újra egymásnak „estek” az ellenfelek, de a negyed inkább a feljavult védekezésről szólt mindkét oldalon. Messziről Kozák Bertalan (19/12 pont, 6 lepattanó, 4 kiharcolt fault) süllyesztett el jól időzített távoli dobásokat, amelyekkel tovább növelték előnyüket a hazaiak. A vendégektől néhány szép felvillanásra futotta, ilyen volt Szántó Levente (6 pont, 8 lepattanó, 1 blokk) demoralizáló zsákolása. Az utolsó játékrész izgalmakkal teletűzdelt negyed volt. Mindkét oldalon lehetőséget kapott mindenki a bizonyításra. Ekkor a BME-MAFC gárdája játszott jobban, pontosabban, de a hazai győzelmet nem tudta kétségessé tenni, így végül a Miskolci Egyetem csapata megőrizte veretlenségét hazai pályán.
 
Béres Dávid: - Először is gratulálok a fiúknak a győzelemhez! Idegenben is szoros mérkőzést játszottunk ellenfelünkkel, ennek tudatában az első perctől fogva koncentráltan játszottunk. További sok sikert kívánok a BME-MAFC csapatának!
 
Weisz-Tiba Klára: - A mérkőzés elején, amit fiúktól kértem, sajnos, nem sikerült a pályán is megvalósítani. Mélyen tudásunk alatt játszottunk, amit a hazai csapat ki is használt, és pontokra váltott. Gratulálok a miskolciaknak a győzelemhez!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 12. forduló
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr - TFSE 122-73 (37-23, 31-15, 26-15, 28-20)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Erős.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: GEIGER 25/9, KÁMÁN B. 15/9, BAKON 26/21, HÁGEN 14, Kámán K. 7/3. Csere: GOSZTOLA 7/3, Szabó 4, Varga Z. 4, Friedl 5/3, Garancz 5/3, VARGA T. 8/3, Jakab 2. Edző: Laky Tibor.
 
TFSE: Pataki 2, Rátkai 12/6, LEPSIK 11/3, Nagy 9/3, KELENFÖLDI 19. Csere: Pozsik 10/6, Szlávik 8/3, Balsay 2. Edző: Boros Zoltán.
 
Ahogy ősszel a fővárosban, most a visszavágón is biztos mosonmagyaróvári siker született. Triplákkal a fővárosban és most, a visszavágón is alaposan megszórták a címvédő TFSE gárdáját a mosonmagyaróváriak. A két összecsapás között az volt a különbség, hogy amíg ősszel a fővárosban egy aránylag erős TF-et, most egy erősen tartalékos, kulcsjátékosai többségét nélkülöző címvédőt győztek le, végig nagy fölényben és helyenként igen látványosan játszva, összesen 18 triplát szerezve a mosoniak. 
 
Laky Tibor: - Élni tudtunk a sors adta lehetőséggel, és nagyon fontos két pontot szereztünk a tartalékosan felálló TFSE ellen. Gratulálok a csapatnak a győzelemhez!
 
Boros Zoltán: - Tartalékos csapattal érkeztünk. Egy félidő kellett, mire az egy osztállyal felettünk játszók sebesség-különbségét fel tudtuk venni. Most ennyire tellett tőlünk, semmi baj, hiszen ebből is tudunk tanulni, építkezni. Gratulálok a hazai csapatnak!
 
 
 
Közgáz SC és DSK - Ludovika SE 122-60 (32-13, 26-10, 34-13, 30-24)
Budapest, Kinizsi u., 30 néző. V.: Novák, Hartai.
 
Közgáz: KUTROVICH 16/6, Papp 11/3, PFANDLER 19, GALAMBOS 18/6, Csepregi 4. Csere: DORMÁN 12, Bartha 16/6, GRILLI 14, LIMPEK 11. Fóti 1. Edző: Vladár Csaba.
 
Ludovika SE: Kézdi 6, Tóth M. 2, SZÉNÁSY 14/6, DÉR-SZABÓ 29, Póczos S. 5/3. Csere: Darvas, Póczos M. 2, Szénásy. 2. Edző: Mészáros István. 
 
A Közgáz a végül tripla-dupláig jutó Pfandler Bence (19 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) és Papp Dominik révén hamar magához ragadta a kezdeményezést, s a nyitó etap közepére 10 pontos előnyt szerzett. A folytatásban is nagy fölényben játszottak a hazaiak, a Közgáznál a kispadról beszálló játékosok többsége is hamar fölvette a ritmust. Az első három negyedben egyértelműen jobb volt Közgáz csapata, amelyben Kutrovich Bence látványos kosarakkal ragadtatta tapsra a szép számú közönséget, Galambos Ádám pedig "izmos", 18 pontos, 17 lepattanós dupla-duplával járult hozzá a fölényes hazai sikerhez. A Ludovikának a mezőny messze legeredményesebb játékosának bizonyuló Dér-Szabó Dániel, valamint Szénásy Zsombor révén voltak ügyes felvillanásai. A negyedik negyed nagy dobópárbajt hozott, a Közgáz magabiztos sikerét nem fenyegette veszély.
 
Vladár Csaba: - Bevallom, kicsit tartottam a találkozótól, a Ludovikának ugyanis voltak jó meccsei. Örülök annak, hogy egy élvezetes mérkőzést tudtunk játszani velük, amelyen a szebb arcát mutatta a csapat, jó védekezésből indulva sok könnyű kosarat szereztünk. Köszönöm a játékot csapatomnak és lelkes, helyenként ügyesen játszó ellenfelünknek!
 
Mészáros István: - Gratulálok a győzelemhez a Közgáznak! Sajnos ez nem a mi szintünk, de a srácok mindent megpróbáltak, voltak jó megoldásaik, elégedett vagyok velük. Jövő héten nyerünk!
 
 
 
Veszprémi Egyetemi SC - SMAFC 18-100 (1-28, 9-26, 5-28, 3-18)
Veszprém, 50 néző. V.: Propszt, Fülöp.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Piukovits 8/3, Polgár 3, Rózsás 2, Kubik 1, Mogyorósi 5. Csere: Nádasdi, Csernák 2, Rácz. Edző: Kerekes Gábor.
 
SMAFC: BŐHM 32/12, KALINCSÁK 20/6, HEISZENBERGER 8, HENCZ 16, RÉTI 10. Csere: Janzsó 3, Nagy 2, FEKETE, 9/6, Veöreös. Edző: Pongrácz Levente.
 
A soproni csapat egy igazán erős kerettel érkezett. Egyértelművé téve a különbséget, negyedről negyedre növelte előnyét. A hazaiaknak egy-egy megvillanásuk volt, de a SMAFC végig nagy fölényben játszva elérte a 100 pontot, és simán, biztosan nyert, így összességében a hazaiak villanásai kevésnek bizonyultak a mérkőzésen. A vendégektől Kalincsák Kolos 20 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el, a nagy mezőnymunkát végző Heiszenberger Norbert (8 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz) nem sokkal maradt el a tripla-duplától. 
 
Kerekes Gábor: - Sajnos a SMAFC egy egészen más szint, mint amit mi képviselünk. Az ellenfél jóval képzettebbnek bizonyult mind játéktudás, mind fizikai felkészültség terén. Végig tudták a saját játékukat játszani.
 
Pongrácz Levente: - A győzelmet, amiért jöttünk, megszereztük, helyenként jó játékkal. Köszönjük a Veszprémnek a mérkőzést, és további sikereket kívánok a csapatoknak!
 
 
 
Elhalasztott mérkőzés:
 
PTE-PEAC - SzOESE, 2023.04.03.
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek