Férfi egyetemi bajnokság: Hosszabbításos alsóházi rangadó Egerben
12
Feb
2023
Férfi egyetemi bajnokság: Hosszabbításos alsóházi rangadó Egerben
2023. február 12.  |  13:32
Jóval több volt az izgalom keleten, mint nyugaton a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a legutóbbi játékhéten a férfiaknál. A nyugati csoportban mind az öt találkozó elég egyoldalú volt. Nem úgy a keleti csoportban. A DEAC extra harmadik negyedével ugyan biztosan verte a BME gárdáját, de az ELTE BEAC alaposan megszenvedett a fővárosba mindössze öt játékossal érkező Nyíregyháza ellen, a nyeretlen egri legénység pedig nagyon közel volt első győzelme megszerzéséhez. de végül hosszabbítás után alulmaradt a SOTE elleni alsóházi rangadón.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 9. forduló
 
DEAC - BME-MAFC 87-63 (13-17, 23-17, 29-7, 22-22)
Debrecen, Debreceni Egyetem Játékcsarnok, 20 néző. V.: Fülöp, Kisházi.
 
DEAC: Pollák B. 10, Neuwirth, Balázsi 12/3, Horváth B. 7/3, CZERMANN 11/3. Csere: Varga 5/3, KENÉZ 8/3, Velkey, TURÁN 8/3, FÁBIÁN 10, Kiss K. 5/3, Gáspár 11. Edző: Nagy Lajos, Erdei Ádám.
 
BME-MAFC: Koflanovics 4, LÁNG-MITICZKY 18/9, Tóth 5/3, Pollák Á. 5/3, SZÁNTÓ 13/3. Csere: Schaul 6, Pásztor 2, Kódor 6, Vargovics 2, Horváth M., Baranyi 2. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
A BME kezdte jobban a találkozót, a fővárosiak egy lendületes rohammal indítottak, Szántó Levente zsákolása után már a tíz pontot kezdte súrolni a kiépített előnyük (2-10). A házigazdák kezdtek "éledezni" ezután és hamar ledolgozták hátrányukat Kenéz Csanád és Balázsi Soma pontjaival, ám a budapestiek előnye végül megmaradt (13-17). A DEAC ritmust váltott a folytatásra és hamar átvette az irányítást, majd Gáspár Mátyás és Pollák Balázs vezetésével gyarapították a pontokat, azonban a túloldalon is estek találatok, elsősorban Láng-Miticzky Dániel jóvoltából. így a debreceni előny mindössze két egységnyi volt a szünetre (36-34).
 
A fordulás utáni etapban mindössze hét pontot engedélyezett a hajdúsági gárda a riválisának, ennek eredményeként Czermann Patrik és Horváth Botond vezérletével húsz pont feletti fórral várhatták a mindent eldöntő felvonást a debreceni egyetemisták (65-41). A negyedik negyedben mindent megtett a BME a felzárkózás érdekében, de még a kiegyenlített erőviszonyok jegyében lezajló periódus is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megnehezítsék a magas fordulatszámon pörgő DEAC dolgát (87-63).
 
Erdei Ádám: - Az első félidőben puhán védekeztünk, sok volt a ki nem kényszertett hibánk, melyekkel az ellenfelünk rendre megbüntetett. A fordulás után úgy mentünk fel a pályára, ahogy igazából kezdenünk kellett volna a meccset, rendre nehéz dobásokra kényszerítettük riválisunkat, támadó oldalon pedig megtaláltuk a megfelelő egyensúlyt a benti és kinti vállalások között, melyeket jó százalékkal értékesítettünk. Örülök neki, hogy a csapat nehéz helyzetekben összezárt és egymásért küzdve végül magabiztos sikert arattunk.
 
Weisz-Tiba Klára: - A 3. negyed gyenge játéka sajnos megpecsételte a sorsunkat. A mérkőzés többi részében szépen játszottunk és koncentráltunk. Ha az élmezőnybe szeretnénk tartozni, nem engedhetünk meg magunknak ilyen hosszú leolvadást.
 
 
 
Eszterházy SC - Semmelweis Egyetem 80-92 (19-26, 13-12, 24-16, 19-21, 5-17)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 20 néző. V.: Sörlei, dr. Nagy.
 
Eszterházy SC: KEREKES 19/6, HOLECZ 20/6, Kelemen 6, Kátai 9/3, BAJUSZ 17/6. Csere: Kovács 4, Hőgerl Bence, Hőgerl Buda 5/3. Edző: Klepej Roland.
 
Semmelweis Egyetem: KÓRODI 12, JANKÓ 24/3, Körmöczi 2, HAJDÚ 15/3, Paulovits 33/6. Csere: Csipán 6. Edző: Weisz Miklós.
 
A vendégcsapat kezdte jobban a mérkőzést, 0-9-es "repülőrajtot" véve. A hazaiaknak 4 perc kellett az első kosár megszerzéséhez. Utána szépen lassan beindult az egri csapat és három pontra fel is jöttek, de a negyed hajrájában a SOTE újra növelte előnyét. A folytatásban kiélezett, szoros volt a csata, az egyik legjobbját, Pomázi Patrikot nélkülöző egriek önmagukhoz képest remekül játszva a végül dupla-duplát elérő Holecz Gergő (20 pont, 10 lepattanó), Bajusz Ábel és Kerekes Hunor vezérletével tapadtak az orvosegyetemi gárdára harmadik negyed végén át is vették a vezetést, 2 pontos előnnyel fordultak az utolsó negyedre.
 
Az utolsó részben ismét kiélezett volt a mérkőzés olyannyira, hogy a rendes játékidő óriási izgalmak közepette döntetlennel zárult. A ráadásra "elfogyott" az egri "tűzerő", ekkor a 3 dupla-duplával záró játékosuk - Paulovits Barnabás (33 pont, 11 lepattanó), Jankó Árpád (24 pont, 13 lepattanó) és Hajdú Botond (15 pont, 10 lepattanó) jóvoltából egyértelmű fölényben játszottak a vendégek, míg a hazaiaknak sok eladott labdájuk és kihagyott kinti dobásuk volt a hosszabbításban. 
            
Klepej Roland: - Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelték a győzelmet. A kezünkben volt a mérkőzés sorsa a hosszabbítás előtti utolsó másodpercekben, de sajnos nem tudtunk élni a lehetőséggel. A ráadásban már a fáradtság rányomta a bélyegét a koncentrációra, és rendre a rossz megoldást választottuk. Ettől függetlenül gratulálok a csapatomnak is, rengeteget javult a játékunk. További sok sikert a Semmelweis Egyetemnek a folytatásban!
 
Weisz Miklós: - Sajnos hiányos kerettel tudtunk eljönni a mérkőzésre, emiatt nagyon fárasztó volt. Nehezen tudtuk megtalálni a jó megoldásokat az ellenfél agresszív emberfogása ellen, de végül sikerült. Ránk fért már a győzelem és sok sikert kívánok az Egernek.
 
 
 
ELTE BEAC - Nyíregyházi Egyetemi SE 78-72 (16-12, 17-22, 30-16, 15-22)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Józsa, Nagy-Pál.
 
ELTE BEAC: Sipos M. 10/6, Szabó I. B., MORAUVSZKI 23, Orczi 3/3, ANTAL 10. Csere: Jónás 3, Deák, Ntumazah 2, TURI 27/21, Baroch, Sipos B., Zsarnóczi. Edző: Csányi Zoltán.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Demeter 16/6, VASKÓ 12/9, Nagy 2, SZILASI 14/6, VERBA 28/15. Edző: Vida Zoltán.
 
A mérkőzés első félidejében jól tartotta magát a mindössze öt játékossal érkező nyírségi alakulat - amelynek játékosai közül ketten is, Szilasi Bence (14 pont, 15 lepattanó) és Vaskó György (13 pont, 11 lepattanó) dupla-duplát értek el -, és egy pontos előnnyel mehetett a nagyszünetre. Fordulás után nagyobb sebességre kapcsoltak a hazaiak és a dupla-dupláig jutó Morauvszki Gergely (23 pont, 13 lepattanó), valamint a 7 triplát is beemelő druszája, Turi Gergely ponterős játékának köszönhetően a záró etapra jelentős vezetéssel futhattak ki a pályára. A vendégek nem adták meg magukat, új erőre kaptak, szorossá tették a hajrát, de a mérkőzést megfordítani már nem tudták, az ELTE megtartott a végső dudaszóra hat pontot az előnyéből.
 
Csányi Zoltán: - Nehéz ez a mérkőzés után bármit is mondani. Szörnyen dekoncentráltak voltunk az elején, amit az ellenfél rutinos játékosai remekül kihasználtak. Igaz mi meg voltunk tizenketten, de igazából hadra fogható játékosom nekem is annyi volt, mint ellenfelünknek. Így aztán végig kiélezett mérkőzést játszottunk a nyíregyházi fiatalokkal. Próbáltam kicsit pihentetni a félig egészséges játékosaimat a mérkőzés során, ami azért a végjátékban kifizetődött, így egy nagyon fontos győzelmet arattunk.
 
Vida Zoltán: - Gratulálok mindkét csapat teljesítményéhez, egészen jól tartottuk magunkat, de a végén hiába próbáltunk meg mindent, nem tudtuk befogni az ELTE fiataljait.
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
Miskolci Egyetem – DMSE, 2023.02.28.
 
 
 
Nyugati csoport, 11. forduló
 
SMAFC - Közgáz SC és DSK 60-87 (11-30, 19-21, 22-15, 8-21)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V.: Hernicz, Rokob.
 
SMAFC: TÓTH D. 16/12, KALINCSÁK 13/3, Heiszenberger 2, HENCZ 19/6, Réti 8. Csere: Kemény 2, Fekete, Janzsó, Nagy, Veöreös. Edző: Pongrácz Levente.
 
Közgáz SC és DSK: Jenei 2, Kutrovich 11/9, PFANDLER 7/3, ÚR 21, BARTHA 20/6. Csere: FÓTI 10, Csepregi 2, GRILLI 7/3, Dormán 2, Papp 5/3. Edző: Vladár Csaba.
 
Nagy lendülettel kezdte a mérkőzést a Közgáz, gyors indításaikkal és pontos távoli dobásaikkal el is léptek a hazai csapattól. Az első negyed végére megrázta magát a SMAFC és közelebb zárkóztak ellenfelükhöz, ám a második negyed közepére megint ellépett Vladár Csaba együttese. A második félidő elején ismét belelendült a Közgáz és újra jó százalékkal értékesítették külső dobásaikat és úgy tűnt nem engednek a nyomásból. Ekkor azonban a hazaiak zónája agresszívabbá vált, labdákat szereztek és tizenkét pontra felzárkóztak. Tíz pont alá azonban továbbra sem tudott bekúszni a SMAFC. A házigazdák megint ritmust veszítettek és állandósult a 25 pont körüli különbség, mely a végére is megmaradt. Hiába küzdött tisztességesen a SMAFC, megérdemelt nagy arányú vendég győzelem született.
 
Pongrácz Levente: - Megmagyarázhatatlanul rosszul kezdtük a mérkőzést. Az egész meccsre jellemző volt, hogy a palánk alatti jelenlétünk nem létezett. A mérkőzés közepén fegyelmezett védekezéssel némiképp visszajöttünk a mérkőzésbe, de a Közgáz jó játéka miatt a győzelemre nem volt esélyünk.
 
Vladár Csaba: - Nagyon örülök a győzelemnek a hosszú út után. Szerintem egész jól védekeztünk, ebből tudtunk építkezni, sok könnyű kosarunk volt. További sok sikert kívánok a Sopronnak.
 
 
 
TFSE - Veszprémi Egyetemi SC 109-55 (29-9, 23-8, 26-24, 31-14)
Budapest, Testnevelési Egyetem L2 terem, 30 néző. V.: Jankovics, Hervay Tibor.
 
TFSE: Velkey 3/3, Kopácsi, LEPSIK 21/3, NAGY D. 22/3, RÁTKAI 14. Csere: Pozsik 4, BALSAY 14/3, PATAKI 9/9, Szlávik 6, TOMBOR 16/3. Edző: Boros Zoltán.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Piukovits 14, MOGYORÓSI 19/3, CSERNÁK 8, Kubik 4, Rózsás 10. Csere: Nádasi, Rácz, Polgár. Edző: Kerekes Gábor.
 
A mérkőzést 4-0-val kezdte a Veszprém, majd a TFSE fokozatosan magára talált és átvette a vezetést, és Pataki Levente hárompontosaival, továbbá Lepsik Richárd hatékony palánk alatti munkájával magabiztos előnyre tett szert. A harmadik negyedben Piukovits Olivér és Mogyorósi Hunor kosarainak köszönhetően a Veszprém próbált felzárkózni, és majdnem meg is nyerte a negyedet. A negyedik negyedben ismét a TFSE - amelyből Rátkai Bálint 14 pontos és 10 lepattanós dupla-duplát ért el - dominált,  és biztosan nyerte a mérkőzést. 
 
Boros Zoltán: - Sokat fejlődött a Veszprém csapata az őszi mérkőzésünkhöz képest. Gratulálok mindkét csapat teljesítményéhez, így tovább!
 
Kerekes Gábor: - Nagyon tisztességes meccset játszottunk. Az erőfölény természetesen látszott a TFSE részéről, azonban ők is nagyon korrekten álltak a mérkőzéshez. Büszke vagyok a csapatomra, mert hétről hétre látok egyéni fejlődéseket a munkájukban. Sok sikert kívánok a TF-nek a bajnokság további részében.
 
 
 
Ludovika SE - Szombathelyi Egyetemi SE 47-78 (11-21, 11-27, 10-17, 15-13)
Budapest, Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Tóth, Molnár.
 
Ludovika SE: Szatmári 15, Tóth 5/3, Sándor 7/3, RENKECZ 18/3, Póczos S. Csere: Gémesi, Darvas, Póczos M. 2. Edző: Mészáros István.
 
Szombathelyi Egyetemi SE: Gyánó 9/3, KISS M. 14/3, TAKÁCS ZS. 14/3, Érsek 4, NOVÁK 10/3. Csere: Gundinger 2, Németh 4, NÁRAI 14/6, Frisnyák 3, Várkony, Brindza 4. Edző: Kéri Péter.
 
Az első kosarat még a Ludovika dobta, de aztán folyamatosan kidomborodott a vendégek nagyobb játékereje. Mindenben felülmúlták a hazaiakat, akik a Honvéd játékosok hiánya miatt elég tartalékosan álltak fel erre a meccsre. A második félidő már kiegyenlítettebb volt, az utolsó negyedet el is csípték a ludovikások. Azonban egy pillanatig nem fért kétség az esélyesebb szombathelyiek győzelméhez. Hazai részről Renkecz Máté (18 pont, 10 lepattanó),  szombathelyi részről pedig Kiss Mihály (14 pont, 10 gólpassz) és Takács Zsolt (14 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát. 
 
Mészáros István: - Ma egy kicsit kevesebben voltunk a vártnál, de igyekeztünk helytállni. Mindenki jól küzdött, és helyenként csináltunk ügyes dolgokat. Gratulálok az ellenfélnek, sok sikert kívánok nekik a továbbiakban.
 
Kéri Péter: - Nekünk a termünk bezárása miatt eddig nem sikerült edzenünk, kíváncsi voltam mire leszünk képesek. Nos az elején kicsit döcögött a gépezet, de aztán látszott, hogy nem felejtettünk el kosárlabdázni. Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez, megérdemelten nyertünk ilyen arányban is.
 
 
 
Óbudai Egyetem Kandó SC - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 73-97 (12-26, 20-20, 24-36, 17-15)
Budapest, Lónyay Református Gimnázium, 30 néző. V.: Vida, Kruk.
 
Óbudai Egyetem Kandó SC: HALÁSZ 32/9, Groska 2, Szarvas, KARAKÓ 14/6, Bodnár 4. Csere: VÍGH 18/3, Sirák 3/3, Szemerszki. Edző: Marossy Dávid.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: KÁMÁN B. 15/3, BAKON 24/18, HÁGEN 14, GOSZTOLA 11/3, KÁMÁN K. 7/3. Csere: Varga Z. 11, Szabó 8/3, Friedl 6, Garancz 1, Jakab, Hadaró. Edző: Laky Tibor.
 
A vendégek kapták el jobban a rajtot, semmit nem lehetett érzékelni abból, hogy a Mosonmagyaróvár lenne az utazó vendégcsapat, a 7. percben már 12 pontos (5-17) előnyük volt az óbudaiakkal szemben. A negyed végéig nem nagyon változott a játék képe, a hazaiak mintha az öltözőben ragadtak volna (12-26). A folytatásban nem tudtak a vendégek jobban ellépni a fővárosiak elől, egál negyedet hozva, maradt a félidőre az első negyedben kialakult különbség (32-46). A 3. negyed elején ritmust váltott az Óbuda csapata és 9 pontra megközelítette a vendég együttest (40-49). Ám ekkor a Bakon Csanád - Kámán Bálint duó révén egy 10-0-as rohammal visszaverte a vendég együttes a fővárosiak zárkózását, majd rá 1 percre ismét előlépett a jó dobóformát kifogó Bakon Csanád (24/18 pont) és egymaga zsinórban három triplát is elsüllyesztett, megpecsételve ezzel a hazaiak sorsát.
 
Ezzel a mérkőzés el is dőlt a 26. percben (44-71). A záró etapban érdemi változás nem történt egyik oldalon sem, maradt a 3. negyed közepén kialakult különbség, így megérdemelten, végül sima győzelmet szerzett az óvári együttes (73-97). Hazai oldalon említésre méltó, a csapatát a hátán cipelő, 32/9 pontig jutó Halász Ákos. Mellette a dupla dupláig jutó Vígh Marcell (18/3 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) és Karakó Bálint (14/6 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz) próbálták még tartani a lépést Mosonmagyaróvár ellen. A vendégeknél egyedül Kámán Bálint jutott el dupla dupláig, 15/3 ponttal, 13 gólpasszal és 4 szerzett labdával.
 
Marossy Dávid: - Bár sérülések és egyéb okok miatt hiányos kerettel készültünk a mérkőzésre, ennél jobb kezdésre számítottam. Mondhatni a csapat egy része az öltözőben maradt, ami egy ilyen jól felkészített csapat ellen nem megengedhető. A legtöbb problémánk az átmeneti védekezéssel adódott, a legritkább esetben sikerült a visszarendeződés. A 3. negyedben viszont sikerült megtalálnunk legalább támadásban a ritmust és felzárkóznunk. Összegezve egy sportszerű, sok pontot hozó mérkőzést sikerült játszanunk, az ellenfélnek gratulálok a győzelemhez! Tanulságként levonható, hogy komolyabb célok eléréséhez a védekezésünket rendbe kell rakni.
 
Laky Tibor: - Idén is célunk a csoportunkban az 1-4-be kerülés, amihez eggyel közelebb kerültünk ezzel a mérkőzéssel. Köszönjük a sportszerű, jó mérkőzést, és egyben örülök, hogy az Óbudaiak nem azzal a kerettel léptek ma pályára, mint amivel hozzánk jöttek el, mert akkor bizony meggyűlt volna a bajunk.
 
 
 
A 10. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
Ludovika SE - PTE-PEAC 61-100 (8-24, 17-26, 17-32, 19-18)
Budapest, Ludovika Aréna, 20 néző. V.: Gaál, Káré.
 
Ludovika SE: Gémesi 9/3, Szatmári 8/3, Dér-Szabó 8, Polgár 13/6, SÁNDOR 12/3. Csere: Darvas 2, Hutás 7/3, Póczos M. 2. Edző: Mészáros István.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 14/3, SCHUJ 22/12, Nagy 17/3, ZSÓK 6, NÉMETH ZS. 12. Csere: Németh Z. 5, Fehér 9/3, Veilandics 6, Wilcsinszky 9. Edző: Moósz Milán.
 
8-8-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Utána hatásos volt pécsi letámadás a sok hibával, de lelkesen játszó hazaiak ellen. A két csapat múlt heti pécsi találkozójához képes képest nagyobb ellenállást tanúsított a Ludovika részéről, amely az utolsó negyedet - ahogy előző nap a szombathelyiek ellen -  meg is nyerte. Ezzel együtt nem volt kérdéses az első három negyedben nagyobb tudását érvényre juttató PTE-PEAC magabiztos győzelme.
 
Mészáros István: - Igyekeztünk jobban játszani, mint egy hete Pécsen, azt hiszem ez sikerült is. Dicséret illeti a csapatot, két nap alatt két mérkőzés, mindkettőn helyt álltunk a nálunk lényegesen erősebb csapatok ellen. A szezon eleje óta van tartásunk, az idei Ludovika sokat fejlődött az eddigiekhez képest. Gratulálok az ellenfélnek, kitűnő játékosok alkotják.
 
Moósz Milán: - Ez a mérkőzés jól szolgálta az NB II-es felkészülésünket, lelkes csapat ellen tudtunk gyakorolni.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek