Női Euroliga: Hazai pályán kapott ki a Szekszárd és a DVTK is
31
Jan
2023
Női Euroliga: Hazai pályán kapott ki a Szekszárd és a DVTK is
2023. január 31.  |  20:59

Az Euroliga 12. fordulójában a DVTK HUN-Therm 74-56-ra alulmaradt a Spar Gironával szemben.

A pécsi bajnoki rangadón bokasérülést szenvedő Arella Guirantes nélkül készült a DVTK a Girona elleni csoportrangadóra. Igyekezett gyorsan magához ragadni a kezdeményezést a spanyol gárda. Egy triplával és két büntetővel 5-0-ra léptek el másfél perc alatt. Cheridene Green szerezte a DVTK első találatát, majd a betegséggel küzdő Kányási Veronika is betalált. A mieink ezzel a lendülettel egészen 7-6-ra szépítettek, de fordítani nem sikerült. A folytatásban 12-6-ra és és 14-8-ra megugrott a Girona. Ennél a 14-8-as állásnál Völgyi Péter időt is kért. Összességében ekkor a vendégek akarata érvényesült. 21-10-nél rövid időre kétszámjegyűre nőtt a differencia. A játékrészt Bernáth Réka duplája zárta, így 21-12-ről fordultak a folytatásra a felek. A DVTK 14-ből 6-ot, a Girona 13-ből 7-et dobott be mezőnyből. Összességében viszont nem ez, hanem a hét eladott labda okozhatott fejfájást. A második szakasz első percében egyik fél sem talált be, majd Rebekah Gardner négy pontjával a Girona vett új lendületet. Fontos pillanatban érkezett Kányási Veronika triplája, de így is 10 pont környékén látszott beállni a differencia.

A második szakasz feléhez érkezve tovább növelte a nyomást a Girona. Amikor Brittney Sykes duplája célt ért, 30-15-nél már kétszer annyi pontjuk volt, mint a mieinknek. Az első negyedben nem dobhatott büntetőt a DVTK, a másodikban már igen. Aho Nina és Monika Grigalauskyte is ebből volt eredményes. Kányási Veronika villanásai után pedig 11 egységre zárkózott fel a magyar csapat. Sokat jelentett volna lélektanilag, ha a félidőre 10 ponton belülre sikerül jönni. Ez végül az utolsó másodpercekben össze is jött. Cheridene Green triplakísérlete ugyanis a palánk alatt Darcee Garbin kezében landolt, aki gyorsan visszatette a labdát. A 38-29-ről induló harmadik negyed első támadásából azonban rögtön betaláltak a spanyolok, így ezt a kis lélektani pluszt ezúttal nem sikerült megfogni. Bernáth Réka, Kányási Veronika révén rendre tudott felelni a Girona pontjaira a DVTK. Ez egyben viszont azt is jelentette, hogy érdemben nem változott a különbség. Becsülettel küzdött, hajtott a DVTK. Egy ilyen rendkívül fárasztó időszak végén a csapat egyik motorjának számító Arella Guirantes nélkül azonban nem mutatkoztak reális esélyek. Nem telt el három perc a harmadik negyedből, amikor már a 13. eladott labdát jegyezhettük fel. Ezt kihasználva a játékrész közepére a Girona 50-35-re lépett el.

A harmadik negyed második fele kiegyenlítettebb játékot hozott. Az ekkor már 15. pontját szerző Kányási Veronika vezetésével hatalmas erőket mozgósítva küzdött a felzárkózásért a DVTK. Ismét sikerült 11 pontra megközelíteni a Gironát. 50-39 után viszont 58-41-re megléptek a spanyolok. A végjátékban Bernáth Réka három büntetővel szépített, így 58-44-ről jött el a záró szakasz. A DVTK-nak ekkor mindössze 38,1%-os volt a mezőnymutatója. Ezen sikerült javítani a negyedik negyed elején. Amikor Bernáth Réka, Darcee Garbin és Kányási Veronika is megvillant, egy perc alatt 60-50-re alakult az állás. Sőt Garbin két büntetője után 60-52-nél már csak 8 pont választotta el a feleket. Ez volt a DVTK utolsó nagy rohama ezen az estén. Rengeteget kivett a felzárkózás a mieinkből. A Girona egy 12-0-futással 72-52-re lépett el és ezzel eldöntötte a győztes kilétét. Rebekah Gardner és Maria Araujo is triplát értékesített ezen futás során. Az utolsó két perchez közelítve Aho Nina törte meg a kosárcsendet, majd a végeredményt Monika Grigalauskyte alakította ki. A Spar Girona végig vezetve 74-56-ra győzte le az egyik legjobbját nélkülöző DVTK-t.

 

DVTK HUN-Therm - Spar Girona 56-74 (12-21, 17-17, 15-20, 12-16)

Euroliga, 12. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Manheim, Ofer (Izrael), Özge Şentürk Bayraktar (Törökország), Alin Faur (Románia) - Milan Brziak (Szlovákia)

DVTK Hun-Therm: Green 6, Kányási 17/3, Aho N. 3, Garbon 10, Bernáth 12/3. Csere: Aho T., Grigalauskyte 8, Bacsó, Kiss.

Spar Girona: Araujo 18/9, Murphy 7/3, Tolo 15, Sykey 7/3, Gardner 14/6. Csere: Flores 5, Parra 5/3, Etxarri 3/3, Ribas.

 

Az Euroliga 12. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 77-61-es vereséget szenvedett hazai pályán a Tango Bourges Basket csapata ellen.

A mérkőzést Laetitia Guapo hárompontosa, illetve Yvonne Anderson sikeres büntetője indította, mellyel a Bourges csapata került 4-0-ás lépéselőnybe. A válasz ezután Mányoky Rékától érkezett, aki szintén távolról talált be, ezzel pedig Zseljko Djokics együttese egy pontra zárkózott fel. A hazaiak ezt követően 5-4-nél fordítottak meg a mérkőzést, méghozzá Studer Ágnes ziccerből szerzett kosarával. A pontszerzésnek ezzel azonban még nem ért véget. Következett ugyanis Anderson triplája, mellyel ismét a vendégek felé billent a mérleg, a Szekszárd ezúttal viszont nem hagyta meglépni ellenfelét – középtávolról Bálint Réka volt sikeres, mellyel a KSC 7-7-nél tudott egyenlíteni. A csapatok pedig ezután egy darabig fej-fej mellett haladtak. Kosárra ugyanis kosár volt a válasz, így egy-két pontnál nagyobb különbség nem alakult ki. A hatodik percben 12-9-et regisztrálhattunk, egy 4-0-ás szekszárdi periódus után, s ezt követően a játékot a Bourges vezetőedzőjének időkérése szakította meg. A pályára visszatérve az eddiginél agresszívabb kosárlabdát láthattak a nézők. A csapatok mind támadásban, mind védekezésben magasabb fokozatba kapcsoltak, mely egy nagyon fizikális játékot eredményezett. S bár a vendégek tartották a lépést, a következő percekben az előny a Szekszárdé maradt. Ekkor Zseljko Djokics tanítványai egy újabb futamot indítottak, éppen 6-0-nál jártak, amikor ismét a vendégek kértek időt eligazításra. A játék 18-11-ről folytatódhatott, a negyedből pedig bő másfél perc volt hátra. A maradék időt a vendégek pedig maximálisan kihasználták, nemcsak, hogy kiegyenlítettek, de 18-19-nél meg is fordították a mérkőzést. Az etapot azonban Sydney Wallace sikeres büntetői zárták, mellyel 20-19-re változott az állás, visszaadva a Szekszárdnak az egy pontos előnyt.

20-19-ről folytatódhatott tehát a második felvonás. Zseljko Djokics tanítványai hatalmas elánnal kezdték a találkozót, lendületük pedig a második játékrészben sem csökkent. Studer Ágnes irányításával határozott, agresszív támadásokat láthattunk a hazaiaktól, míg védekezésben szintén koncentráltan játszottak. Ez pedig természetesen az eredmény alakulásán is tükröződött. Újabb másfél perc elteltével egészen pontosan 22-21-et regisztrálhattunk, amikor Alix Duchet süllyesztett egy triplát a KSC hálójába. Ezzel egy újabb bourgesi roham vette kezdetét, mígnem 5-0-ál Zseljko Djokics kért időt csapatának (22-26). Visszatérve azonban ismételten rendezni tudta sorait a szekszárdi együttes, egymásután kétszer is betaláltak közelről, így 26-26-nál újból egál lett az állás. Ezután pedig folytatódott a szokásos adok-kapok játék, mely egészen 31-34-ig tartott. Ekkor ugyanis a vendégek kerültek három pontos előnybe, s Zslejko Djokics vezetőedző kért időt a Szekszárd oldalán. A játék ritmusa a félidő hátralévő perceiben változatlan maradt. A csapatok ez idő alatt is fej-fej mellett haladtak, hol az egyik, hol pedig a másik fél vette magához az előnyt, ám, mint az első negyed végén, úgy most is a Szekszárdé volt az utolsó szó. A végső másodpercekben ugyanis Ruthy Hebard talált be közelről, mellyel 35-34-re változott az állás, így tehát a csapatok 1 pontos szekszárdi előnnyel kezdhették meg a nagyszünetet.

A második félidő szinte ugyanúgy, ugyanott folytatódott, ahogy, s ahol az első befejeződött. Felváltva szerezték ugyanis a pontokat a csapatok, 39-36-nál jártunk, amikor a játékvezetők Cyesha Goree-nak ítéltek technikai hibát. A Szekszárd légiósa ugyanis kosárral tudott befejezni egy gyönyörű betörést, mely után faultot reklamált. Vehemens reakciójával azonban bírók nem értettek egyet, a kirohanásáért pedig technikait adtak neki, amiért Alix Duchet dobhatott büntetőt. E döntés bár nem szakította meg a hazaiak jó sorozatát, a vendégeknek viszont nagyobb lendületet adott, akik 41-40-nél ismét egy pontra tudtak felzárkózni. Ekkor következtek viszont Studer Ágnes és Ruthy Hebard pontjai, melyek növelni tudták a felek közti különbséget. A Bourges azonban továbbra sem adta fel a harcot. Kőkeményen kapaszkodtak ellenfelük után, s bár védekezésben voltak kisebb-nagyobb problémáik, jó százalékban sikeres támadásaikkal partiban tudtak maradni. Egy percre a negyed végétől 50-49-et regisztrálhattunk, ez az állás pedig megmaradt egészen a játékrész végéig.

Kezdetét vette tehát a mérkőzés záró szakasza, mely hasonló izgalmakat tartogatott. Az utolsó tíz percet Pauline Astier sikeres tempója vezette fel, majd következett Ruthy Hebard sportszerűtlen hibája, amiért Laetitia Guapo állhatott vonal mögé. Ezután pedig szinte azonnal Sarah Michel volt sikeres, mellyel már 6-0-nál járt a Bourges. Az eredményjelző így 50-55-öt mutatott, majd következett Zseljko Djokics vezetőedző időkérése. A folytatásban viszont mintha valami megszakadt volna a Szekszárd oldalán. Míg a vendégek egyre határozottabban kosárlabdáztak, addig a KSC játékosai sorozatos hibákat követtek el a pályán. A hazai együttesnek legfőképpen az eladott labdákkal voltak problémái, így tehát nem meglepő, hogy újabb két perc elteltével a felek közti különbség egy pont híján 10 egységnyire nőtt. 50-59-nél tehát újabb hazai időkérés következett. A folytatásban pedig igencsak megnehezedett a dolga Zseljko Djokics együttesének. Tíz pontot kellett ugyanis ledolgozniuk, hogy utolérjék a Bourges-t, ellenfelük pedig enyhén szólva sem egyszerűsítette meg helyzetüket. Sőt, négy teljes percre a találkozó vége előtt még a hazaiak öt csapatfaultja is összegyűlt, így tehát minden hibáért kettőt dobhattak a vendégek. Két perc volt hátra a találkozóból, amikor 61-71-et regisztrálhattunk, a szekszárdi fordítás pedig sajnos egyre távolibbnak érződött. Leginkább a védőtérfélen mutatkozott meg a hazaiak fáradtsága, a mérkőzés hajrájában ugyanis már nem bírták tartani a Bourges játékosait. Az utolsó másodpercekben még egy pillanatra megszakadt a játék, Studer Ágnest kellett lecserélni, aki láthatóan kisebb sérülést szenvedett, majd az utolsó találatot Yvonne Anderson szerezte távolról, mely berögzítette a 77-61-es vendég sikert.


Atomerőmű KSC Szekszárd - Tango Bourges Basket 61-77 (20-19, 15-15, 15-15, 11-28)

Euroliga, 12. forduló
Szekszárd, Szekszárd Városi Sportcsarnok
Josip Jurcevic, Civil Güngör, Bojan Jovanic (Dragutin Ilic)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Goree 8, Studer 9/3, Bálint 4, Mányoky 11/9, Holcz -. Csere: Hebard 13, Knrjic -, Miklós -, Szűcs -, Wallace 16/3.

Tango Bourges Basket: Alexander 2, Anderson 15/12, Guapo 11/3, Michel 4, Steinberga 10. Csere: Astier 11/3, Bancale , Duchet 20/15, Godin 4, Zodia .

Vármegyei szövetségek