Női európai kupák: Szoros magyar vereségek
26
Jan
2023
Női európai kupák: Szoros magyar vereségek
2023. január 26.  |  20:30

EUROLIGA

 

Az Euroliga 11. fordulójában a DVTK HUN-Therm hatalmas küzdelemben 78-77-es vereséget szenvedett a Mersintől.

Tiffany Hayes triplájával a mérkőzés elején a Mersin szerzett vezetést. Erre Cheridene Green válaszolt, de a folytatásban 8-2-re megugrottak a vendégek és az ekkor megszerzett pár pontos előnyüket az első szakaszban végig őrizték. A DVTK Cheridene Green villanásai mellett Darcee Garbin és Arella Guirantes tripláival szépített, majd Kiss Angelika hozta fel 16-14-re a mieinket. A különbség a folytatásban 2-4 pont között alakult. A Mersinnek 25-18-nál volt egy megugrása, de Arella Guirantes és Kiss Angelika 25-22-re felhozta a DVTK-t az első etap végére. Kifejezetten jó támadójáték jellemezte ezt a szakaszt, DVTK 16-ból 9-et, a Mersin 14-ből 9-et dobott be. Eközben egyik fél sem hibázott büntetőt. A második negyed elején DeWanna Bonner növelte a különbséget, de Darcee Garbin és Arella Guirantes révén 27-27-nél egyenlített a DVTK. A második szakasz pontszegényebb játékot hozott. Sikerült a DVTK-nak limitálni a Mersin sztárjait. Bernáth Réka duplájával 29-27-nél a vezetést is átvették a mieink.

Roberto Iniguez időkérése után sem tudott váltani a Mersin, ami egyértelműen a DVTK kiváló munkáját dicséri. Ráadásul egy sportszerűtlen is becsúszott a vendégeknél. Bernáth Réka büntetőivel így tartotta minimális előnyét a diósgyőri gárda. 32-31-nél hosszabb időre befagyott az eredmény. Völgyi Péter a félidő utolsó három percébe fordulva rendelte magához a tanítványait. A rövid eligazítást követően Darcee Garbin triplát értékesített, majd Cheridene Green büntetőket. Erre rendre jött válasz a Mersintől. Feszült lett a hajrá, Tiffany Hayes technikait is kapott. Arella Guirantes keze pedig nem remegett meg büntetőnél, majd a félidő legvégén sem egy remek megoldásnál. 20 perc után 41-40-re ment a DVTK. Guirantes már 14 pontnál járt, míg a Mersin legeredményesebbje a 10 pontos DeWanna Bonner volt. A harmadik negyed elején Bonner egy triplával folytatta a pontgyártást. Hasonló volt a forgatókönyv, mint az első etapban. Két perc alatt 6-0-t csinált a török gárda és az ekkor megszerzett előnyüket igyekeztek menedzselni. A DVTK Darcee Garbin és Arella Guirantes villanásaival kapaszkodott.

A harmadik negyed hajrájában Bernáth Réka és Arella Guirantes tripláival ismét a DVTK ragadta magához a vezetést. Ezúttal 51-50-nél volt az a pillanat, amikor befagyott az eredmény. Kiss Angelika és Bernáth Réka révén a mieink vettek új lendületet. A játékrész hajrájában viszont a Hayes-Bonner kettős révén ismét a Mersin-hez került a kezdeményezés. Laura Cornelius triplájával erősítették meg az előnyüket. Az utolsó 10 percnek 60-56-ról futottak neki a felek. Aho Nina triplájával faragott a hátrányán a DVTK, majd betalált Bernáth Réka és ismét Aho Nina. Kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán. A DVTK 63-62-nél és 65-63-nál is vezetett. Az utolsó öt perc nagy fordulatokat hozott. Előbb 8-0-val 71-65-re elszakadt a Mersin. Aho Nina két triplájával viszont 71-71-nél egyenlített a DVTK. Egy emberként ugrott talpra a rendkívüli hangulatot varázsoló diósgyőri publikum. Másfél perccel a vége előtt Arella Guirantes és Kányási Veronika találataival a vezetést is sikerült megszerezni. Az utolsó percbe 77-74-ről érkeztünk. Időkérés után DeWanna Bonner két találatával fordított a Mersin. Az utolsó 13 másodpercben volt labdája a DVTK-nak a győzelemhez. Arella Guirantes mindent megpróbált, ezúttal viszont nem sikerült dobóhelyzetet kiharcolnia. Hatalmas szívvel küzdött a DVTK és végül 78-77-es vereséget szenvedett a sztárokkal megerősített Mersintől.


DVTK HUN-Therm - CBK Mersin 77-78 (22-25, 19-15, 15-20, 21-18)

Euroliga, 11. forduló
Miskolc, DVTK Aréna

DVTK HUN-Therm: Green 10, Aho N. 11/9, Garbin 10/6, Guirantes 21/9, Bernáth 15/6. Csere: Aho T., Kányási 2, Grigalauskyte, Kiss 8.

CBK Mersin: Cornelius 9/3, Gray 13, Hollingsworth 4, Hayes 12/6, Bonner 25/3. Csere: Yalcin, Takmaz 3, Fitik, Atas 9/9.

 

EURÓPA KUPA

 

Az Európa Kupa nyolcaddöntő párharc első mérkőzésén az NKA Universitas PEAC 74-66-ra alulmaradt a francia Villeneuve-d’Ascq gárdájával szemben. A visszavágót február 1-én rendezik Franciaországban.

Az első két percben egyik fél sem talált be. A vendégek legismertebb játékosa Kennedy Burke szerezte a találkozó első találatát. Ez rögtön egy tripla volt. Erre Kiss Virág válaszolt, de Janelle Saloun hárompontosával és Kariata Diaby, illetve Kamiah Smalls dupláival tovább nőtt a vendégek előnye. Jól mutatja ez a névsor, hogy milyen sok lábon áll az idei Villeneuve-d’Ascq. 5 perc után már 10-2 állt az eredményjelzőn. Kiss Virág és Wentzel Nóra találataival igyekezett új lendületet venni a PEAC. Nem sokkal később Sierra Calhoun is megvillant. Az öt pontjával 12-11-re szépítettek a mieink. Sőt, Wentzel Nóra révén a vezetést is sikerült megszerezni. Ahogy az első, úgy az utolsó két percben sem esett kosár. Az első negyed végén 13-12-re ment a PEAC. A mieink 11-ből 6-ot, a vendégek 20-ból 5-öt dobtak be mezőnyből. A második negyedet Kiss Virág duplája vezette fel, egy triplával azonban egyenlítettek a vendégek. A pécsiek sem maradtak adósak a jó távoli dobásokkal, Szücs Réka is betalált távolról, amivel 20-20-ra alakította az eredményt.

A második negyedben 24-24-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Éppen két újabb hárompontos volt az, amivel a PEAC tudott szusszanásnyi előnyhöz jutni. Előbb Simon Zsófia alakította 27-24-re az eredményt, majd Wentzel Nóra 30-28-ra. A félidő hajrájáig, ha minimális különbséggel is, de jellemzően a mieink jártak előrébb. Végül 34-33 után az utolsó fél percben fordítottak a franciák. A nagyszünetben így 36-34-nél náluk volt az előny. A pécsieknél a 12 pontos Kiss Virág, a vendégeknél a 10 egységnél járó Kamiah Smalls volt a legeredményesebb. A harmadik negyedet egy francia találat vezette fel, melyre Ivana Katanic gyorsan válaszolt. Ezt követően viszont ismét a Villeneuve-d’Ascq villant meg. Ezúttal Janelle Salaun volt a pontszerző. Innentől végig a rivális járt előrébb. Egy triplát követően a harmadik negyed feléhez közelítve 46-38-nál már 8 egység választotta el a feleket. Kiss Virág és Wentzel Nóra révén igyekezett faragni a különbségen a PEAC. Másfél perccel a harmadik etap vége előtt 51-47-re szépítettek a mieink.

Hullámzóan alakult a negyed végjátéka. Előbb 55-47-re újra elléptek a vendégek, hogy aztán Simon Zsófia triplájával 55-50-re alakítsa az eredményt a PEAC. A harmadik etapban mindkét gárda kereken 50%-kal dobott mezőnyből, de a pécsieknek az eladott labdák nagyon sokba kerültek. Az első félidőben mindössze öt volt ezekből, a harmadik negyedben ehhez  négy jött. Az 55-50-ről induló záró szakaszt egy kosárváltás vezette fel, majd Sierra Calhoun büntetőivel 57-54-re szépített a PEAC. Ez volt legszorosabb mérkőzésállás ebben a periódusban. Az utolsó öt perchez közelítve 63-56-nál hosszabb időre befagyott az eredmény. Érdekes volt figyelni, hogy melyik fél tud innen váltani a mérkőzés hajrájára. Ez a Villeneuve-d’Ascq lett. Kamiah Smalls két találatával 67-56-ra léptek el a vendégek. Ezzel először lépte át a 10 pontot differencia, Jovan Gorec azonnal időt kért. Győzelmi esélyeket nem kínált az utolsó pár perc, de minden pont számít egy ilyen párharcban és ezt jól tudták a pécsiek is. 71-60 után utolsó két percben még sikerült felzárkózni hét pontra, de 71-64 után egy triplával ismét kétszámjegyű volt a differencia. A 74-66-os végeredményt Simon Zsófia két büntetője alakította ki. Nagyot küzdöttek a pécsiek, de a nyolcpontos hazai vereség után rendkívül nehéz lesz a visszavágó.


NKA Universitas PEAC - Villeneuve-d'Ascq LM 66-74 (13-12, 21-24, 16-19, 16-19)

Európa Kupa, rájátszás - 2. forduló, 1. mérkőzés
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya

NKA Universitas PEAC: Kiss 20, Katanic 2, Calhoun 7/3, Wentzel 18/3, Burdick 4. Csere: Simon 8/6, Szücs 7/3, Sanchez.

Villeneuve-d'Ascq LM: Smalls 24/9, Diaby 6, Ben Abdelkader 2, Burke 15/6, Salaun 12/6. Csere: Djekoundade 8, Hirsch 4, Diallo 3.

Vármegyei szövetségek