Tippmix Női NB I: A Győr ellen folytatta remek sorozatát a DVTK
22
Jan
2023
Tippmix Női NB I: A Győr ellen folytatta remek sorozatát a DVTK
2023. január 22.  |  21:00

A magyar bajnokság 17. fordulójának rangadóján a DVTK – Hun-Therm 94-87-es győzelmet aratott a SERCO UNI Győr együttese ellen.

A mérkőzést Beatrice Mompremier pontjai vezették fel, mire Aho Nina válaszolt egy 2+1-es akcióval. Aho Tyra hárompontosával már 6-2-es állást regisztrálhattunk, a pontszerzés azonban ezután sem lassult. Kezdetét vette ugyanis a szokásos adok-kapok játék, ennek köszönhetően viszont a hazai együttes meg tudta tartani pár pontos előnyét. Már az első pillanattól kezdve egy kiélezett, szoros mérkőzést láthattunk, mely még izgalmasabbá vált, amikor a Győr 11-10-nél egy pontra zárkózott fel, méghozzá Domba Réka hárompontosával. A vendég egyenlítés, vagy adott esetben a fordítás azonban elmaradt. Bacsó Zsófia volt ugyanis sikeres távolról, mellyel ismét növekedni kezdett a felek közti különbség. Az ötödik percben épp Arella Guirantes süllyesztett egy újabb triplát az ellenfél hálójába, miután már 19-12-t mutatott az eredményjelző. Ekkor vendég időkérés szakította meg a játékot. A folytatásban viszont gyönyörűen rendezte sorait a Győr. Következett ugyanis Sabina Oroszová triplája, Dombai 2+1-es akciója, majd Aaryn Ellenberg hárompontosa, ezzel a 9-0-ás szakasszal pedig 19-21-nél fordított Cziczás László együttese. Ezúttal a miskolciak kértek időt eligazításra. Visszatérve továbbfolytatódott az agresszív kosárlabda. Bár a csapatok nagyon keményen védekeztek, mindkét félnél akadt valaki, aki megtalálta a rést a védelmen – a Győr oldalán előszőr Dombai Réka, majd a DVTK csapatából Kányási Veronika volt sikeres. Az eredményjelző 22-23-at mutatott, amikor Bacsó állhatott vonal mögé. A fiatal bedobó mindkét dobása találat lett, mellyel ismét a Miskolc felé billent a mérleg. A vendégek azonban továbbra sem hagyták magukat, s Bach Boglárka büntetőjével később 24-24-nél egyenlítettek. A negyed viszont ezután egy 7-2-es diósgyőri periódussal zárult, mellyel a differencia ismét 5 pontra nőtt.

A második felvonás 31-26-ról folytatódhatott. A játékrészt Kiss Angelika találata indította, mellyel a Miskolc tovább tudta növelni előnyét. A hurok tehát egyre inkább szorult Cziczás László együttese körül, a győriek pedig továbbra sem igazán találták a ritmust. Védekezésben egyre több hibát vétettek, mely sok üres dobást eredményezett a Miskolc számára. A vendégek szerencséjére a DVTK játékosai azonban nem fejezték be túl jó százalékban a dobásokat. Ennek ellenére viszont a különbség négy perc elteltével mégis elérte a 10 pontot (38-28). Ez már jó ébresztőként szolgált a győri együttes számára. Ezután ugyanis Ellenberg vette kezei közé az irányítást, aki kezdetnek három pontot dolgozott le csapata hátrányából. 39-31-nél győri időkérés következett. Visszatérve azonban ismét kiegyenlítődött a pontszerzés, így tehát 43-35-nél továbbra is nyolc pont volt a felek közti különbség. Ekkor pedig Völgyi Péter kért időt játékosainak. A játék ezután is hasonló ritmusban folytatódott. Felváltva szerezték a találatokat a résztvevők, a Miskolc pedig éppen annyira tartotta kordában a mérkőzést, hogy magabiztos távolságban tudhassa a Győrt. 49-39-nél Cheridene Green szerzett pontokat büntetőkből, majd következhetett a negyed utolsó perce. Az első félidő pedig végül egy 5-0-ás vendég hajrával zárulhatott, mellyel az állás 49-44-re változott. A felek tehát végül innen fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebb játékosa pedig Aaryn Ellenberg volt a Győr oldaláról, aki kevesebb, mint 17 perc játékidő alatt 13 pontot jegyzett neve mellé.

A nagyszünetből visszatérve tehát 5 pontos diósgyőri előnnyel folytatódhatott a mérkőzés. A második félidő első találatát Kiss Angelika szerezte, mely tovább növelte a vendég együttes hátrányát, ekkor viszont Aaryn Ellenberg talált be távolról. A győri légiós hárompontosa azonban tulajdonképpen csak két pontot ért a végén, ugyanis a Miskolc következő támadása során a játékvezetők a győri kispadnak ítéltek technikai hibát. Ezért Arella Guirantes állhatott vonal mögé, a sikeres büntető után pedig 52-47-re változott az állás. A vendégek ekkor váltottak ritmust, s egy 4-0-ás szakasszal újból egy pontra zárkóztak fel (52-51). A fordítás viszont ezúttal is elmaradt, erről pedig egészen pontosan Bernáth Réka triplája gondoskodott. A küzdelmet azonban továbbra sem adta fel a Győr. Nagy Dóra indított támadást, melyet végül két jó büntetődobással fejezhetett be, majd következtek Mompremier és Ellenberg sikeres büntetői, ezzel pedig 55-55-nél ismét egált regisztrálhattunk. A felek ezután egy jó darabig fej-fej mellett haladtak, s egy-két pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki. Hosszabb idő után, 61-64-nél viszont ismét a Győr felé billent a mérleg. A vendégek ugyanis Ellenberg triplájával szerezték meg a hárompontos előnyt, az öröm azonban ezúttal sem tarthatott sokáig, hiszen Guirantes triplájával ismét egyenlített a DVTK. Ez pedig csak a kezdete volt a 8-2-es miskolci periódusnak, melyet végül Cziczás László időkérése szakított meg. A negyedből ekkor már viszont csak pár másodperc maradt hátra, mely során további találat nem is született, így tehát a találkozó záró szakasza 69-66-ról folytatódhatott.

Az utolsó tíz percet egy 5-0-ás rohammal indította a Miskolc, vagyis ismét vendég időkérés következhetett. Visszatérve 74-66-ot mutatott az eredményjelző és a Győré volt a labda. Dubei Debóra indított támadást, bejátszotta Mompremiernek, aki kiosztotta, ezzel pedig Dubei süllyesztett egy triplát a Miskolc hálójába. A válasz viszont szinte azonnal érkezett is Kányásitól, akit pedig Ellenberg követett egy újabb hárompontossal. Ekkor egészen pontosan 76-72-t regisztrálhattunk, majd a játékvezetők jóvoltából egy pillanatra lelassult a játék. A fél perces “szünetet” követően azonban folytatódott a könyörtelen pontszerzés. Egymás után pakolták a pontokat a táblára a játékosok, ezzel pedig a 4-5 pontos különbség állandósulni látszódott. A Győr végül 84-81-nél faragta le hátrányát ismét három pontra, mely lehetőséget adott számukra az egyenlítésre. Ennek reményét viszont a DVTK csírájában elfojtotta, sőt, kihasználva a vendégek pillanatnyi frusztrációját, előnyüket ismét tíz pont közelire növelték. Ekkor következhetett a végjáték. Egy teljes perc volt hátra a találkozóból, 92-85-öt regisztrálhattunk a Miskolc javára, és győri időkérés következett. Cziczás László tanítványai ezután is minden idegszálukkal az egyenlítésre koncentráltak, agresszív játékuk viszont a játékvezetők szerint átlépte a faulthatárt. A vendégek ki is fejezték nemtetszésüket, mely végül egy újabb technikai hibát eredményezett. Ez volt végül a végjáték első miskolci büntetője, melyet még kettő másik követett. A 94-87-es végeredményt azonban végül Nagy Dóra utolsó másodperces találata rögzítette. Bár szépen tartotta magát a SERCO UNI Győr, de a forduló rangadójának győzelmét végül a DVTK – Hun-Therm együttese szerezte meg.


DVTK - Hun-Therm - SERCO UNI Győr 94-87 (31-26, 18-18, 20-22, 25-21)

Bajnokság, 17. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Tóth Cecília, Nagy Viktor, Györfy Rúben (Dernei Gábor)

DVTK - Hun-Therm: Aho T. 3/3, Green 16, Aho N. 7, Garbin 10/6, Guirantes 23/12. Csere: Oláh -, Kiss 8, Vég-Dudás -, Bacsó 5/3, Grigalauskyte -, Kányási 14/3, Bernáth 8/3.

SERCO UNI Győr: Ellenberg 30/21, Dombai 10/3, Oroszová 12/3, Dubei 10/6, Mompremier 12. Csere: Rozmán -, Nagy 6, Weninger -, Varga -, Török -, Williams 6, Bach 1.

 

A bajnokság 17. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 75-70-es győzelmet aratott a Ludovika Csata otthonában.

A mérkőzést Ruthy Hebard sikeres büntetői indították, majd Studer Ágnes pontjai következtek, mellyel a Szekszárd 4-0-ás előnyre tett szert. Ekkor szerezte meg Horváth Bernadett a hazaiak első találatát, méghozzá távolról, amivel 3-4-re változott az állás. A vendégek azonban egy pillanatra sem lassítottak, egy újabb 4-0-ás szekszárdi periódus vette kezdetét, melynek köszönhetően végül 5 pontra növelték előnyüket. Jelentősen elszakadni azonban továbbra sem tudtak a fővárosi együttestől. Következőnek ugyanis Barna Judit, majd Czank Tímea voltak sikeresek, az ő találatukkal pedig ismét egy pontra zárkózott fel a hazai gárda (7-8). Fordítani azonban huzamosabb ideig nem tudtak Tursics Krisztián tanítványai, ugyanis egy ponthiányosabb szakasz következett, mely során egyik fél sem szerzett kosarat. Bő egy perc elteltével viszont Horváth Bernadett indított támadást, akit végül dobása közben faultoltak. A hazaiak irányítója így tehát kettőt dobhatott, találatait követően pedig a Csata felé billent a mérleg (9-8). Ezután, Szabó Fanni állhatott hasonlóképpen vonal mögé, s ezekkel a sikeres büntetőkkel már három pontra nőtt a budapestiek előnye. A Csata ezt követően is stabilan tartotta magát. Rendkívüli tempót diktáltak támadásban, védekezésben pedig koncentráltan játszottak, ez a remek teljesítmény pedig az eredmény alakulásán is abszolút meglátszódott. A felek közti különbség ugyanis 20-10-nél érte el végül a tíz pontot, majd a negyed vége előtt még Jáhni Zsófia is betalált. A második felvonás így tehát 22-10-ről folytatódhatott, 12 pontos hazai előnnyel.

A következő tíz percet a Szekszárd pontjai vezették fel, mellyel Zseljko Djokics együttese ismét tíz pont alá férkőzött. Sydney Wallace távoli találata azonban az egyetlen kosár volt több, mint két perc leforgása alatt, a felek ugyanis sorozatos hibákat vétettek, legfőképen a támadótérfélen. 22-13-at mutatott tehát az eredményjelző, a feszültség pedig egyre inkább növekedett a Ludovika Arénában, mígnem a játékvezetők a vendégeknek ítéltek egy technikai hibát. Ezért Horváth Bernadett dobhatott egy büntetőt, mely találattal a differencia ismét tíz pont lett. Ezután, 23-13-nál szekszárdi időkérés következett, majd visszatérve Studer Ágnes állhatott ismét vonal mögé, a játékvezetők ugyanis a hazai együttes kispadjának is ítéltek egy technikai hibát. A pillanatnyi őrület után azonban a megszokott ritmusban folytatódott a játék. Kosárra-kosár volt a válasz, amivel Csata magabiztosan tartotta kialakított előnyét. Az ötödik percben 28-18-at regisztrálhattunk, majd az azutáni percekre is az adok-kapok játék volt jellemző. 35-26-ot regisztrálhattunk, amikor kezdetét vette a félidő hajrája. Az utolsó másfél percet Horváth büntetői vezették fel, majd Szabó Fanni vágott be egy hárompontost a sarokból. Ezzel 14 pontra nőtt a Csata előnye. Szekszárdi időkérést követően egy vendég találattal folytatódott a játék, mely végül a félidő utolsó kosara lett. A felek így tehát 40-28-ról fordulhattak.

A második félidőt Sydney Wallace kosara indította, melyre Jáhni Zsófia válaszolt egy szintén közeli találattal. A felek pedig az ezt követő percekben is fej-fej mellett haladtak, mígnem 47-38-nál a Szekszárd ismét tíz pont alá férkőzött – ekkor Miklós Melinda, majd Ruthy Hebard volt sikeres. A tíz pontos különbség azonban hamar visszaállt. Következőnek ugyanis Hebard szabálytalankodott védekezésben, melyet a játékvezetők végül sportszerűtlen hibának ítéltek. A faultért Czank Tímea dobhatott kettőt, találataival pedig 49-38-ra változott az állás. A mérkőzés ritmusát, az első félidőhöz hasonlóan, azonban továbbra is a hazai együttes diktálta. Bár a Szekszárdnak is megvoltak a maga találatai, Zseljko Djokics tanítványai egyszerűen nem találták azt a pluszt, amivel jelentősebben fel tudtak volna zárkózni a Csatához. A hazai gárdában Czank Tímea, illetve Horváth Bernadett végzett kiváló munkát, akik együttesen 24 pontot szereztek a Csata összesített 51 pontjából. A harmadik negyed végén továbbra is 10 ponton táncolt a felek közti különbség, melyet a játékrész lefújásának pillanatáig a Szekszárd végül 7 pontra faragott le. A mérkőzés záró szakasza így tehát 54-47-ről folytatódhatott.

Fotó: Ludovika Csata

Az utolsó tíz percet egy 5-1-es szakasszal indította a Szekszárd, mellyel három pontra tudott felzárkózni. A Csata azonban időben kapcsolt, s Szabó Fanni vezetésével meggátolta a vendégeket a fordításban. Szabó ugyanis előszőr közelről, majd következőnek távolról is betalált, mellyel a 16-ik pontját szerezte meg. A KSC ekkor eddig még nem látott energiákat mozgósított. Zseljko Djokics tanítványai kétszeres erőbedobással dolgoztak a pályán, aminek meg is lett az eredménye, hisz végül két pontra sikerült felzárkózniuk. Az eredményjelző ekkor egészen pontosan 60-58-at mutatott és hazai időkérés következett. A szekszárdi roham ezzel azonban még nem ért véget. A rövid taktikai szünetből visszatérve Hebard volt ismét sikeres, amivel a vendégek 60-60-nál egyenlíteni tudtak. Ezután pedig csak tovább fokozódtak az izgalmak. A játékvezetők következőnek ugyanis Horváth Bernadettnek ítéltek technikai hibát, amiért Studer Ágnes dobhatott. Bár Studer nem talált be a büntetővonalról, Hebard ezután viszont találattal zárta a következő támadást, amivel a Szekszárd vette át a vezetést (60-62). Ezután megint csak fej-fej mellett haladtak a csapatok. Felváltva érkeztek a találatok, mígnem a vendégek 3 pontos előnyre tettek szert. A Csata kétségbeesetten próbált egy távoli kosárral válaszolni, ami viszont nem érkezett. 65-68-nál így végül szekszárdi időkérés szakította meg a játékot. A meccs a folytatásban is abszolút kiélezett maradt, az előnyt azonban továbbra is a Szekszárd élvezhette. 70-74-nél Tursics Krisztián kért időt csapatának, majd következhetett a mérkőzés végső egy perce. A Csata mozgósította maradék energiáját is, ez viszont már nem volt elég egy újabb fordításhoz. Az utolsó másodpercekben a játékvezetők még Samantha Fuehringnek ítéltek egy technikai hibát, amiért Sydney Wallace dobhatott, ezzel pedig kialakult a 70-75-ös végeredmény.


Ludovika Csata - Atomerőmű KSC Szekszárd 70-75 (22-10, 18-18, 14-19, 16-28)

Bajnokság, 17. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
dr. Mészáros Balázs, Lengyel Ádám József, Rózsavölgyi Alexandra (dr. Gincsai János Péter)

Ludovika Csata: Fuehring 14/9, Barnai 7, Czank 12/6, Horváth 14/3, Gábor 1. Csere: Jáhni 6, Boros -, Szabó 16/12, Kastl -, Toman D. -.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Hebard 29, Goree 15, Holcz 1, Mányoky -, Studer 7. Csere: Bálint -, Horváth -, Miklós 10/6, Wallace 9/3, Boros -, Krnjic 4.

 

A bajnokság 17. fordulójának záró mérkőzésén az NKA Universitas PEAC 87-57-es sikert aratott a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós otthonában.

Solanch Aldazabal találatával a BKG szerzett vezetést, de erre Rátkai Eszter válaszolt egy triplával. Pontszegény játék jellemezte az első szakaszt. Öt perc után még csak 6-3 állt az eredményjelzőn. Ekkor a BKG vezetett és volt lehetőségük a hazaiaknak, hogy nagyobb előnyt építsenek fel. Ez nem sikerült, öt pontnál jobban nem tudtak ellépni Geedti Tibor tanítványai és ahogy az ilyenkor menetrendszerűen lenni szokott, a magasabban rangsorolt gárda ezt idővel kihasználta. A PEAC Simon Zsófia két találatával végül 11-11-nél érte utol a BKG-t, majd Beatriz Sanchez két büntetőjével a negyed hajrájában a vezetést is átvette. A második szakasz elején Kiss Virág villant meg, majd Szücs Réka és Olawuyi Adenike talált be. Összességében egy 10-0-s futást mutatott be a ritmust váltó és jóval pontosabb játékot bemutató PEAC, ezzel pedig megalapozta későbbi sikerét.

A BKG kosárcsendjét 23-11 után Katona Szidónia és Raina Perez triplái törték meg, így 23-17-nél még volt egy felzárkózása a házigazdának. Erre azonban a pécsiek felnőtt csapatában is kiválóan helytálló ifjú tehetség Rátkai Eszter triplája érkezett válaszul. Kifejezetten látványos szakasz bontakozott ki, a folytatásban Solanch Aldazabal és Sierra Calhoun is betalált távolról. A félidő hajráját már faultok tették töredezetté. Vári Zita és Raina Perez büntetőivel 29-24-re szépített a BKG, de összességében Jovac Gorenc együttesének a vezetése nem forgott veszélyben. Hazai oldalról Vári Zita, a pécsiektől Rátkai Eszter és Cierre Burdick találatai zárták le az első 20 percet. A PEAC végül 33-28-ra ment. A harmadik negyed legelején Kiss Virág kapott a térdéhez, de szerencsére a kiváló center nem szenvedett súlyos sérülést és tudta folytatni a mérkőzést. A másodikhoz hasonlóan a harmadik etapot is egy nagy futással kezdte a PEAC. Ezúttal egy újabb 10-0-s szakaszt rögzíthettünk a jegyzeteinkbe.

Szépen megoszlottak a terhek a pécsiek döntő futása során. Wentzel Nóra, Rátkai Eszter, Sierra Calhoun és Cierra Burdick voltak a pontszerzők. A BKG kosárcsendjét Szabó Dóra törte meg, de erre Sierra Calhoun két triplája érkezett válaszul, amivel 49-30-ra módosult az állás. A 20 pontos különbség jelentette határt Kiss Virág villanásai után 54-32-nél lépte át a PEAC. A harmadik negyed végén pedig már a 30 pontos előnyhöz voltak közelebb a pécsiek. Simon Zsófia triplája zárta ezt a szakaszt, így 65-38-ra alakította az eredményt. Ez volt a PEAC negyedik triplája a harmadik negyedben. A záró szakaszban nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Mindkét csapat bő rotációval játszott és minden nevezett játékos pályára került. A pécsiekre csütörtökön Európa Kupa nyolcaddöntő vár, ezt is figyelembe kellett venniük. A BKG pedig majd a BEAC csapatával vív kulcsmeccset a rájátszásért zajló versenyfutásban. A hazaiak 71-51-re visszakapaszkodtak, de innen 14-4-es futást produkált a PEAC. Szücs Réka triplájával 85-55-nél alakult ki a 30 pontos különbség. Ez pedig már nem változott a végéig. Ama Degbeon és Olawuyi Adenike alakította ki a 87-57-es végeredményt.


BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - NKA Universitas PEAC 57-87 (11-13, 17-20, 10-32, 19-22)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 17. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Jakab László Imre, Sörlei Attila, dr. Németh Patrik (Sarkadi-Nagy Ágnes)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Perez 11/6, Aldazabal 10/6, Katona 12/3, Takács, Degbeon 4. Csere: Duka 5/3, Vári 10/6, Szabó 5/3, Zsámár, Gróf, Kovács, Andi.

NKA Universitas PEAC: Kiss 13/3, Calhoun 16/9., Rátkai 10/6, Wentzel 3, Burdick 8. Csere: Katanic 6, Laczkó 4, Simon 7/3, Szücs 7/3, Olawuyi 7, Pap, Sanchez 6.

Vármegyei szövetségek