Tippmix Női NB I: Tovább menetel a Sopron és a Győr
14
Jan
2023
Tippmix Női NB I: Tovább menetel a Sopron és a Győr
2023. január 14.  |  21:00

A női bajnokság 16. fordulójában a Sopron Basket 80-53-as sikert aratott a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós otthonában.

Kevesebb, mint 48 órával a CBK Mersin felett aratott győzelme után lépett ismét pályára a Sopron. A rendkívül megerőltető sorozat ellenére igyekezett gyorsan magához ragadni a kezdeményezést Gáspár Dávid együttese. Fegyverneky Zsófia duplájával és Varga Alíz triplájával került lépéselőnybe az összecsapás elején a címvédő. Nem sokkal később Sitku Zsuzsanna is hárompontost értékesített, de BKG nem hagyta magát leszakítani. Kiválóan megoszlottak a terhek hazai oldalon. Az első szakaszban összesen hat pontszerzője volt a BKG-nak. 8-5 után Ama Degbeon, Raina Perez és Katona Szidónia révén 11-8-ra fordított a házigazda. Gáspár Dávid időt is kért, mely után Varga Alíz és Sitku Zsuzsanna révén vette vissza a vezetést a Sopron. Ezzel új ritmust kapott a címvédő, mely 8-1-es sorozattal zárta le az első szakaszt és így 20-14-re vezetett 10 perc után. A Sopron 14-ből 6-ot, a BKG 10-ből 4-et értékesített. Elsősorban az eladott labdák okozhattak fejfájást a szakvezetőknek, a BKG-nál 9, de a Sopronnál is 5 szerepelt a statisztikán.

A második negyedet Böröndy Vivien triplája vezette fel, majd betalált Alice Kunek, Dragana Stankovic és Sitku Zsuzsanna is, így 29-15-nél már hazai időkérés következett. Elsősorban a védekezést tekintve rendezte a sorokat a BKG és így ezen 13-15 pont környékén látszott állandósulni a differencia. A félidő utolsó két percébe érkezve Ezi Magbegor pörgette fel a játékot. Az ausztrál klasszis öt gyors pontjával 40-24-re megugrott a Sopron. Ezt követően Czukor Dalma villant meg egy 2+1-es helyzettel, majd Ezi Magbegor zárta le a félidőt. Sokáig szépen tartotta magát a BKG, de 20 perc után így végül 45-26 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyedet Yvonne Turner duplája indította, 47-26 után azonban a BKG is tudott szépíteni Raina Perez és Katona Szidónia révén. Sőt, a folytatásban Ama Degbeon 52-35-re felhozta a hazaiakat. Kifejezetten jó szakaszt futott a BKG. Amikor Solanch Aldazabal 52-37-re szépített, Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie.

A rövid eligazítás után Ezi Magbegor hármast értékesített, de erre Raina Perez válaszolt szintén távolról. Végül a Böröndy Vivien és Czukor Dalma vezérletével produkált eredményes hajrát a Sopron, így a harmadik szakasz végére 63-44-re megugrottak a vendégek. A negyed végén a büntetőkkel már a 12. pontját szerezte Böröndy Vivien, aki csapata legeredményesebbje volt ekkor. A Sopron gárdájában Jelena Brooks kapott pihenőt az Euroliga csata után, de Fegyverneky Zsófia is mindössze 10 percet töltött a pályán. A záró szakaszt Czukor Dalma triplája vezette fel. 20 pont fölé nőtt a soproni előny és innentől nem lehetett kérdés a győztes kiléte. A BKG négy percig nem értékesített mezőnykosarat. Ez idő alatt 71-44-re lépett el a Sopron, ezzel összességében 14-2-es futást bemutatva. Elfáradó riválisa ellen gyorsan növelte előnyét a címvédő. A legnagyobb különbség Böröndy Vivien duplája után 78-46-nál alakult ki. A meccset hazai oldalról Solanch Aldazabal öt pontja zárta le, a 80-53-as végeredményt pedig Dragana Stankovic duplája alakította ki.


BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - Sopron Basket 53-80 (15-20, 11-25, 18-18, 9-17)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 16. forduló
Szigetszentmiklós Városi Sportcsarnok
Rácz Zsolt Róbert, Varga-Záray Katalin, Rózsavölgyi Alexandra (Balogh László György)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Perez R. 11/3, Aldazabal 7/3, Katona 10, Takács 3, Degbeon 11. Csere: Duka, Vári 7/3, Szabó 2, Gróf, Jones 2, Andi.

Sopron Basket: Fegyverneky 4, Magbegor 12/6, Varga 7/3, Sitku 11/3, Böröndy 14/6. Csere: Kunek 11/3, Stankovic 9, Czukor 8/3, Turner 4, Völgyi.

 

A bajnokság 16. fordulójában a SERCO UNI Győr 87-74-es győzelmet aratott a Ludovika Csata együttese ellen.

A mérkőzés Beatrice Mompremier találatával indult, majd Samantha Fuehring pontjaival a vendégek vették át a vezetést. 2-5-nél Dombai Réka hárompontosa következett, amivel egyenlített a Győr, miután fej-fej mellett haladtak a csapatok. Egyszer az egyik, majd a másik fél vette át a vezetést, pár pontnál nagyobb előny viszont egyszer sem alakult ki. Az ötödik percbe érkezve ismét egált, egészen pontosan 14-14-et regisztrálhattunk, amikor is Szabó Fanni volt sikeres. A következő pontokat pedig szintén Szabó szerezte, méghozzá egy triplát süllyesztett a hazaiak hálójába, amivel ismét a Csata felé billent a mérleg. A győriek azonban továbbra sem hagyták magukat. 18-17-nél újból fordítottak, védekezésben azonban továbbra is voltak hiányosságaik, amiket a vendég együttes maximálisan kihasznált. Következett tehát a negyed hajrája, az előny pedig megint csak a Csatáé volt, a játékrészt viszont Török Ágnes duplájával zárult amivel 20-21-re változott az állás. A második felvonás tehát innen folytatódhatott.

A következő tíz perc hasonlóan kiélezetten folytatódott. Előszőr a Csata oldaláról Czank Tímea, majd a győriektől Peyton Williams volt sikeres, miután pedig Szabó Fanni és Dombai Réka váltottak kosarakat. Williams újabb találata után 26-25-re változott az állás, illetve hazai időkérés következett. A játék ezután egy ponthiányosabb periódussal folytatódott, mígnem a győriek szereztek újabb pontokat. Ez már kellő ébresztőként szolgált a Csata játékosainak, akik közül Fuehring lépett fel határozottabban, az ő vezetésével pedig 28-28-nél ismét egyenlítettek a vendégek. Ezután azonban Dubei Debóra vágott be egy jól időzített triplát az ellenfél kosarába, s hogy csírájában elfojtsa a hazai rohamot, Tursics Krisztián vezetőedző kért időt csapatának. A pályára visszatérve viszont a szerzett pontok száma újból leredukálódott. Két perc leforgása alatt csupán Dombai Réka szerzett kosarat, miután pedig egy újabb hazai időkérés vette kezdetét. A folytatásban már egyre inkább megmutatkozott a papírforma. A Győr csak úgy pakolta a pontokat a táblára, amivel előnyüket végül tíz pont fölé tudták növelni. Az eredményjelző ekkor egészen pontosan 41-30-at mutatott, a félidőből pedig bő egy perc volt hátra. A lefújásig még Horváth Bernadett és Samantha Fuehring szerzett pontokat a vendégeknek, amivel a félidő 41-35-ös eredménye is kialakult.

A második félidőt a vendégek egy 5-0-ás rohammal indították, amivel egy pontra zárkóztak fel (41-40). Ekkor Nagy Dóra kosara következtek, melyre ismételten Fuehring válaszolt, méghozzá egy 2+1-es akcióval. Ezzel tehát 43-43-nál egyenlített a Csata. Ezután pedig megint csak kosárra-kosár volt a válasz. A sorozatot Török Ágnes kosár-jó-akciója indította, majd Szabó Fanni hárompontosa következett, ezután pedig Horváth Bernadett és Dombai Réka váltottak találatokat. Mondani sem kell, az állás továbbra is egál volt, 48-48-at regisztrálhattunk. Ezután viszont egy vendégerős periódus vette kezdetét. 5-1-nál járt a szakasz, amikor Cziczás László kért időt együttesének. A rövid szünet előtt azonban még Szabót faultolták dobása közben, amiért visszatérve egy büntetőt dobhatott a vendégek bedobója. Találat ezúttal viszont nem született, így az állás változatlan maradt. Az eligazítás azonban láthatóan kitisztította a győri fejeket, s két egymást követő győri találattal újból egál lett a mérkőzés (53-53). Az izgalmaknak viszont még kosár sem volt vége. A csapatokat egy hajszál választotta el egymástól. A pályán hatalmas küzdelmek folytak, ami az eredmény alakulásán is abszolút tükröződött. Pár pontnál nagyobb különbség pedig ezután sem alakult ki. Teltek a percek, majd következett a játékrész hajrája, amikor is 56-58-at mutatott a kijelző. A hátralévő időben még a Győr kiegyenlített, így tehát a záró szakasz 61-61-ről vette kezdetét.

Az utolsó tíz percet Nagy Dóra találatai indították, amivel ismét a Győr vette át a vezetést. A hazai együttes irányítója összesen öt pontot szerzett csapatának, amivel az állás 67-61-re változott. Ekkor Tursics Krisztián kért időt eligazításra. A győriek viszont a támadásaikon kívül védekezésben is nagyon gyors tempót diktáltak. Cziczás László tanítványai ugyanis egész pályán támadták le ellenfelüket, ami láthatóan megzavarta a Csatát. Higgadtan és agresszívan kosárlabdáztak, melyet a vendégek egy teljesen más taktikával próbáltak ellensúlyozni. A kék-fehér gárda ugyanis zónavédekezést alkalmazott, remélvén, hogy ez majd zavart okoz a Győr dobóinál. Pár percig tehát a védekezésen volt a hangsúly, nem is nagyon született további találat, majd a kosárcsendet Horváth Bernadett triplája törte meg. Erre pedig szinte azonnal Dombai Rékától érkezett a válasz. A Győr ekkor kapcsolt még magasabb fokozatba. Hatalmas nyomást gyakoroltak ellenfelükre, amivel előnyüket végül tíz pontra tudták növelni (74-64). A Csatának ekkor még bő négy perce volt a fordításra. Együttesüket továbbra is Samantha Fuehring kiváló teljesítménye vitte előre, akin viszont egyre inkább megmutatkozott a fáradtság. 78-69-nél ismét vendég időkérés következett, majd visszatérve Bach Boglárka vette kezei közé az irányítást. S bár a vendégek továbbra sem adták fel a küzdelmet, a felek közti különbség egyre inkább növekedett. A találkozó utolsó egy percében már 15 pont volt a differencia, ami a lefújásig csupán három pontot változott. Hatalmasat küzdött a Ludovika Csata, de a 87-74-es győzelmet végül a SERCO UNI Győr szerezte meg.

 


SERCO UNI Győr – Ludovika Csata 87-74 (20-21, 21-14, 20-26, 26-13)

Bajnokság 16. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Győrffy Pál Attila, Pozsonyi László, Sörlei Attila (Bognár Tibor)

SERCO UNI Győr: Nagy 11/6, Dubei 10/6, Mompremier 8, Dombai 30/15, Oroszová 4. Csere: Rozmán -, Williams 10, Török 10, Bach 4, Weninger -, Varga -, Baffy .

Ludovika Csata: Fuehring 23/3, Czank 9/3, Jáhni 7/3, Gábor -, Horváth 12/3. Csere: Szabó 14/6, Toman D. 2, Barnai 7, Boros -, Toman R. -.

 

A bajnokság 16. fordulójában a TFSE-MTK 81-60-ra legyőzte a VBW CEKK Ceglédet. Ezzel a TFSE-MTK idei negyedik sikerét ünnepelhette.

Theodoreán Alexandra és Dúl Panka révén gyorsan magához ragadta a kezdeményezést a TFSE. Dúl Panka extrán kezdett, csapata első 11 pontjából nyolc a nevéhez fűződött. A Cegléd nagy erőket mozgósított, hogy meccsben maradjon. A hazaiak 11-8-ra felzárkóztak, majd az utolsó két percbe érve 18-15-nél is megközelítették három pontra a riválisukat. Fordítani viszont nem tudtak. Hegedűs Janka két találatával vett új lendületet a TFSE. 25-15-nél már 10 egység választotta el a feleket. Dúl Panka két büntetője zárta az első negyedet, így 27-15-ről fordultak a folytatásra a csapatok. A második negyedet Németh Alma duplája vezette fel. Ezt követően Kiana Williams talált be, majd jött Dúl Terka triplája. Felváltva estek a kosarak, kifejezetten pontgazdag szakasz kerekedett, mely során Laufer Gabriella és Szerelem-Kobolák Cintia hármasaival 35-24-nél hosszú idő után 10 egység alá faragta a hátrányát a CEKK.

A második negyedben a hazaiak a hat triplakísérletükből hármat értékesítettek. A TFSE sem maradt adós távoli dobásokkal. A hazai felzárkózásra ugyanis Theodoreán Alexandra válaszolt távolról. Dúl Panka duplája után 39-25-nél visszaállt a nagyobb differencia a felek között. Ezen 12-16 pont között látszott állandósulni a TFSE előnye. A félidő hajrájában Samatha Cooper és Kiana Williams kettőse 43-35-re rövid időre felhozta a ceglédieket. Időkérést követően a TFSE újra megugrott 50-35-re, ezen sorozat alkalmával ráadásul a kisebb sérüléssel bajlódó Ty Marshall is megszerezte első pontjait a vendégeknél. A félidőt azonban Kiana Williams triplája zárta. A nagyszünetre 50-38-ról vonult a két gárda. A TFSE a 41 mezőnykísérletéből 20-at értékesített, a CEKK 26-ból 16-ot. A hazaiaknál a 10 pontos Samantha Cooper, a vendégeknél a 12 egységnél járó Dúl Panka volt a legeredményesebb. A harmadik negyed Laufer Gabriella és Pusztai Petra kosárváltásával indult. Samatha Cooper és Kiana Williams 10-12 egység környékén tartotta csapata hátrányát. A TFSE biztos vezetése nem forgott veszélyben, de a döntő futást még nem tudta bevinni.

Az előzőekben kiemelt döntő futásra 54-44 után került sor, amikor egy 8-2-vel 62-46-ra elszakadtak a vendégek. Innen még 62-50-nél volt egy felzárkózása a Ceglédnek, de ezt követően 7-0-val zárta a harmadik szakaszt a TFSE. Dúl Panka triplája alakította ki a 69-50-es állást. A záró szakasz elején közel két percig nem találtak be a csapatok. Laufer Gabriella triplája törte meg a kosárcsendet. A TFSE első mezőnykosara Lauren Manis nevéhez fűződött. Sokáig kifejezetten pontszegény negyedet láthattunk. Az utolsó öt percbe fordulva 71-54 állt az eredményjelzőn. Theodoreán Alexandra duplája indította a hajrát. Végül Dúl Panka találatával 75-54-nél lépte át a 20 pontot a differencia. Ekkor még három perc volt hátra. A végjátékban büntetőkből megszerezte első pontjait a hazaiaknál Horváth Boglárka. A TFSE-nél Király Andi szép triplát értékesített. 14 másodperccel a vége előtt pedig a TFSE fiatalja, Turi Eszter büntetője alakította ki a 81-60-as végeredményt.

 


VBW CEKK Cegléd - TFSE-MTK 60-81 (15-27, 23-23, 12-19, 10-12)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 16. forduló
Albertirsa, Sportcsarnok
Nyilas István, Jakab László Imre, Gruber Nikolett Lilla (Schäffer Béla Róbert)

VBW CEKK Cegléd: Horváth 2, Cooper 15/6, Szerelem-Kobolák 5/3,Williams 17/3, Laufer 11/6. Csere: Szabó 2, Rakita 8, Viszmeg, Szirony.

TFSE-MTK: Theodoreán 11/3, Németh 3, Manis 14, Dúl P. 19/3, Dúl T. 9/3. Csere: Szeitl, Pusztai 8, Turi 1, Hegedűs 6, Marshall 5, Burján, Király 5/3.

 

A bajnokság 16. fordulójának nyitómérkőzésén az E.ON ELTE BEAC magabiztos, 102-64-es győzelmet aratott a sereghajtó PINKK Pécsi 424 csapata ellen.

A mérkőzést Morgan Green középtávoli találata indította, melyre Zsilinszky Lilla egy hárompontossal válaszolt. Ezzel tehát a vendég PINKK vette át a vezetést, majd kezdetét vette a szokásos adok-kapok játék. A felváltva történő kosárszerzés pedig egészen 9-7-ig tartott. Ezután ugyanis Tóth Franka, Milkovics Réka, majd Angyal Barbara voltak sikeresek, amivel a BEAC 9 pontos előnyre tett szert. Ekkor vendég időkérés következett. A folytatásban azonban nem telt el sok idő, s Morgan Green ziccerével a különbség máris tíz pont fölé nőtt. Ezután pedig ismét állt a játék, ezúttal a játékvezetők jóvoltából. Green ugyanis egy súlyosabbnak tűnő sérülést szenvedett a pécsiek palánkja alatt, akit később ölben vitt le a pályáról csapattársa. A mérkőzés ezután Tenyér Zsófia büntetőjével folytatódott (18-8). Csapattársuk elvesztése azonban nem zavarta meg az újbudaiak játékát. Sőt, ritmust váltottak, és újabb pontokat pakoltak a táblára. A PINKK bár minimálisan tudta tartani a lépést, a differencia továbbra is 10 pont fölötti volt. Három percre a negyed végétől egészen pontosan 24-12-t regisztrálhattunk, amikor Árvai Noémi találata következett. Ezután viszont kifejezetten kiélezetté vált a találkozó. Az etap végül egy 7-5-ös periódussal zárult, mellyel az állás 31-19-re változat.

A második felvonást Tóth Franka találata vezette fel, mellyel a BEAC játékosa a nyolcadik dobott pontját szerezte meg, vezetve a mezőnyt. Ezzel a kosárral pedig egy 8-0-ás hazai szakasz vette kezdetét, mellyel a különbség végül a húsz pontot is elérte. A vendégek rosszabb  periódusát végül Kovács Dénes vezetőedző időkérése szakította meg, akinek a rövid taktikai szünet kezdetén egy technikai faultot ítéltek a játékvezetők. Visszatérve tehát Angyal Barbara állhatott vonal mögé, találatával pedig 40-19-re változott az állás. Az eligazítás azonban láthatóan jót tett a PINKK együttesének. A folytatásban ugyanis Bojtár Boglárka volt sikeres távolról, majd szintén az ő büntetőtalálatai következtek, mellyel összesen öt pontot faragott le csapata hátrányából. Azonban, természetesen a BEAC pontjai sem maradtak el. Ana Vojtulek következőnek egy hárompontost süllyesztett a vendégek hálójába, ami egy pont híján megint csak húszra növelte a felek közti különbséget. Az ötödik percbe érkezve a kijelző 43-26-ot mutatott, amikor Mészárosné Kovács Andrea kért időt. A játék ezután Zsámár Lili triplájával folytatódott. A BEAC játékosai továbbra is magabiztosan, szépen kosárlabdáztak, amivel abszolút irányították a mérkőzés ritmusát. S bár a vendégeknek is megvoltak a maguk válaszai, a parkettet abszolút a hazaiak dominálták. A félidő végül 65-40-el végződött, mely eredményt Katona Boglárka büntetői rögzítették. A mezőny legeredményesebb játékosa ekkor Vincze Nikolett volt 16 dobott ponttal.

A második félidőt Angyal Barbara és Zsámár Lili triplái indították, mellyel a differencia a harminc pontot is meghaladta (71-40). A vendégek gyengébb kezdését Kovács Kitti próbálta meg pontjaival korrigálni, ez azonban csak egy pillanatra tudta megszakítani a hazai rohamot. Ismét Angyal volt ugyanis sikeres, aki ezzel a 16-ik pontját szerezte meg. Ekkor Zsilinszky kapcsolódott be a pontszerzésbe, méghozzá egy triplával, mellyel a vendégek ismét harminc pont alá férkőztek. A BEAC viszont továbbra is könyörtelen tempót diktált. Felváltva szerezték a pontokat a pályán lévő hazai játékosok, akik közül a harmadik negyed végére szinte már mindenki szerzett kosarat. A mérkőzés záró szakasza, egy 18-8-as játékrész után, 83-48-ról folytatódott, melyet a BEAC 5-0-val indított. Ekkor már nem is lehetett kérdéses a győztes kiléte. Mészárosné Kovács Andrea együttese ugyanis 40 pontos előnnyel rendelkezett, a PINKK pedig sajnálatos módon továbbra sem találta a ritmust. Míg támadásban nem tudták jó százalékkal értékesíteni dobásaikat, védekezésben szintén nagyok voltak a hiányosságok, amiket a BEAC maximálisan kihasznált. Az utolsó ellenállás részükről a végső percekben érkezett, amikor is egy 10-0-ás periódust produkáltak. Ez azonban már túl későnek bizonyult. A 102-64-es végeredményt végül Angyal Barbara találata rögzítette, amivel az E.ON ELTE BEAC magabiztos győzelmet aratott.


E.ON ELTE BEAC – PINKK Pécsi 424 102-64 (31-19, 34-12, 18-8, 19-16)

Bajnokság 16. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Söjtöry Tamás, Szilágyi Bálint, dr. Németh Patrik (Vághy Tamás János)

E.ON ELTE BEAC: Tóth 14, Green 6, Milkovics 9/3, Angyal 18/9, Vojtulek 15/3. Csere: Zsámár 13/9, Koch 4, Juhász 10/3, Orosz 4, Radócz 5/3, Benke -, Katona 4.

PINKK Pécsi 424: Zsillinszky 8/6, Szűcs 6/6, Vincze 20/3, Tenyér 8, Kovács 7. Csere: Bojtár 9/9, Horváth 1, Árvai 2, Pucz -, Borbás -, Temes 3/3.

 

VálaszVálasz mindenkinekTovábbítás

Vármegyei szövetségek