Tippmix Férfi NB I: A Szolnok 21 pontos hátrányból fordítva nyerte a forduló rangadóját
07
Jan
2023
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok 21 pontos hátrányból fordítva nyerte a forduló rangadóját
2023. január 7.  |  21:58
Rajt-cél győzelmet aratott a Zalaegerszeg
 
A 2023-as esztendő első egerszegi összecsapása nem akármilyen derbi volt, hiszen az ősi rivális Egis Körmend látogatott Zalaegerszegre. Ráadásul hosszú idő után először fordult elő, hogy a hazai meccs idején a tabellán előkelőbb pozícióban található a ZTE, mint a piros-feketék. A teltház, valamint a két szurkolótábor szokásos hangpárbaja sem maradt el az örökrangadón, melyen szoros összecsapást várt mindkét szimpatizáns tábor – természetesen ellentétes eredménnyel.
 
Az elmúlt hetekben akadt némi változás a vendégek játékos-keretében – Brandon Parrisht az a Justin Edwards váltotta, aki a 2017-es szezonban bajnoki címig vezette az Albát, majd Körmenden is eltöltött egy szezont – amit a Covid miatt márciusban lefújtak. Justin ugyan csütörtökön megérkezett Vas megyébe, ám a papírjai nem készültek el, így még csak a kispadról szurkolhatott új csapattársainak. A zuhanyhíradó szerint azonban nem végleges még a piros-feketék kerete, hamarosan újabb légiós is érkezhet az immár Kocsis Tamás által irányított együtteshez…
 
A ZTE-nél ehhez képest nyugalmasan – és igencsak eredményesen – teltek az ünnepek. Az Oroszlány hazai legyőzése után a Kecskemétet és a Szegedet idegenben győzte le Sebastjan Krasovec gárdája, méghozzá mindkét esetben fölényesen, ezzel pedig az előkelő ötödik pozícióban zárhatta a 2022-es esztendőt – erre pedig nem mostanában volt példa Zalaegerszegen. Az egyetlen szomorkodásra okot adható dolog az volt, hogy az OSE ellen súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedő Németh Ákos sajnos nem volt hadra fogható nevelőegyesülete ellen – a kék-fehér hívek azonban így is reménykedtek abban, hogy hazai pályán a ZTE örülhet a találkozó végén.
 
Szorosan alakult a meccs eleje, Cakarun és Ostojic párharca pikánsnak ígérkezett. Smith két zsákolással jelentkezett, megadva az alaphangot – bár a szurkolók egyik oldalon sem voltak csendesek már kezdetben sem. Polster triplájára Moore válaszolt egy távolival, izgalmas és jó meccset láthatott a teltházas publikum. Harapott a ZTE, O’Reilly hármasa után időt kellett kérnie Kocsis Tamásnak; ám hiába: Smith látványos, harmadik zsákolása után az egész csarnok talpon volt, remek volt a hangulat. Hát még Keller Iván buzzer-beaterénél: 27-16-ra nyerte a ZTE az első negyedet.
 
Kicsit jobban ment a Körmendnek a második negyed elején, ám a kezdeti lendület csupán 3-4 percig tartott. Zsíros és Polster is betalált a 6,75-ösön túlról, egyre látványosabban és hatékonyabban játszottak a kék-fehérek. Zsíros remekül kosarazott, a különbség pedig egyre nőtt, a hazai publikum örömére, és a körmendi szurkolók legnagyobb bánatára. 57-36-os félidei állásnál nem volt csoda, hogy az egyik vendégszurkoló azt kiabálta az öltözőbe vonuló, lógó orrú piros-feketéknek: „Szedjétek össze magatokat!”
 
Beszédes volt a félidei statisztika: a ZTE mind a kilenc pályára lépő játékosa dobott pontot – Ostojic és Smith is hibátlanul célozva; a vendégek puha védekezését pedig az is mutatta, hogy mindössze négy faultot kaptak. A ZTE szurkolók a csapat eddigi legjobb első félidei játékát láthatták a rangadón, csupán az volt a kérdés, kitart-e a kék-fehérek lendülete az egész mérkőzésen.
 
Ferencz hármasa, Omenaka és Durázi zsákolása jelezte, hogy Kocsis Tamás némileg rendet rakott a fejekben az öltözőben. Krasovec mester kétszer is időt kellett, hogy kérjen, hiszen jól kapta el a fonalat a Körmend a fordulás után. Meg is jött a vendégdrukkerek hangja – 150-en érkeztek a vasi kisvárosból a derbire, minden vendégjegy elkelt – a ZTE azonban összekapta magát és 15 pontnál nem engedte közelebb az MTE-t.
 
77-62-ről folytatódott a játék 30 perc után, a ZTE visszatalált a kezdeti útra, okosan tartotta előnyét, az utolsó 6-7 percben pedig állva hagyta a vasiakat. 95-71-nél indult a busz, innen pedig nem volt megállás: az extázisban szurkoló publikum űzte-hajtotta kedvenceit, akiknek eszük ágában sem volt megállni 100 pontnál sem – ezt Trice dobta büntetőből. Végül a fiatalok is pályára kerültek, a különbség pedig a 30 pontot is átlépte. 109-77-re nyerte a ZTE az örökrangadót, ahol hét játékosa is kétszámjegyű pontot ért el. Smith megint hatalmasat játszott – hetek óta óriási formában van a zalaiak centere; de Ostojic sem tudott hibázni, ráadásul mindketten 8-8 lepattanót is begyűjtöttek. O’Reilly jobbnál-jobb passzokkal szolgálta ki társait, 11 asszisztja önmagáért beszél. Még jobban örültek azonban a zalai nézők a 38 magyar pontnak: Keller Iván, Zsíros Péter, Polster Péter és Csuti Kornél is rászolgáltak arra a hatalmas ünneplésre, amiben a teltházas publikum részesítette őket. A Körmend sok hibával játszott, különösen távolról gyengélkedtek a piros-feketék, de a csapatjátékban mutatkozott a legnagyobb különbség a két gárda között. A ZTE a játék valamennyi elemében felülmúlta ellenfelét és parádés játékkal szolgálta ki hálás közönségét. Hosszú lesz az este Egerszegen, hiszen hatalmas ünneplés vette kezdetét öltözőben és sörözőkben egyaránt az örökrangadót követően.
 
Zalakerámia ZTE KK – Egis Körmend 109-77 (27-16, 30-20, 20-26, 32-15)
 
Bajnokság, 15. forduló
Zalaegerszeg, Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Nagy Viktor, Söjtöry Tamás (Fekete László)
 
Zalaegerszeg: Trice 12, O'Reilly 12/6, Smith 18, Polster 8/6, Ostojic 15. Cserék: Keller 13/9, Rakicevic 14/6, Zsíros 13/9, Csuti 4, Szalay -, Simó -.
 
Körmend: Chambers 17/3, Kiss -, Moore 5/3, Mitchell 13/3, Cakarun 11. Cserék: Omenaka 10, Durázi 14/3, Ferencz 5/3, Doktor -, Takács 2, Geröly -, Herczeg -.
 
 
 
A harmadik negyedben átrohant az Alba az OSE-n
 
A harmadik helyezett Alba Fehérvár látogatott az Oroszlány otthonába a bajnokság 15. fordulójában. Mint ismert, a bajnokság 2. fordulójában hatalmas különbséggel, 106-39-re kiütötték a fehérváriak az OSE-t. Volt tehát miért visszavágnia a hazai együttesnek, az immáron kiegészült új légiósukkal, Shane Henry-vel.
 
Szorosan alakult a találkozó első negyede, közel öt perc elteltével 9-7-re vette át a vezetést az Oroszlány Calloway tripláját követően. DeCosey zsákolását követően 11-11-nél egyenlített az Alba, majd 16-13-ra a vezetést is átvették Ford hárompontosa után. Hiába lépett meg pár ponttal a vendég csapat, a ponterősen kosarazó Dimitrijevics távolijával ismét közelebb kerültek a hazaiak. A negyedet Vojvoda triplája zárta, három ponttal tartott előrébb az első tíz percet követően a Zollner-legénység (18-21).
 
Dorogi az etap elején rögtön egyenlített, majd Mucza pontjaival a vezetést is átvette az OSE. A negyed közepéig az oroszlányiak tartottak előrébb, ám az Alba fokozatosan kapaszkodott vissza, majd Vojvoda zsákolását követően a vezetést is átvették. A hátralévő percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Úgy tűnt, hogy Dimitrijevics büntetőinek köszönhetően előnnyel zárhatja a félidőt az OSE, ám a slusszpoén ismét a vendégeké volt, ezúttal Szabó révén (38-38).
 
Villámrajtot vett a második félidő elején az Alba, Somogyi vezérletével a 25. percben már egy 17-0-s rohanásnál tartottak. Az OSE közel öt perc elteltét követően talált be, ekkor Dorogi értékesített egy közelit. Az Alba lendülete nem hagyott alább, a 28. percben 42-66 állt az eredményjelzőn Pongó hármasát követően. A negyedet összességében 30-6-ra nyerték a vendégek, ezzel megalapozva sikerüket (44-68).
 
Nem adta fel az Oroszlány, a záró etap közepére Illés kosarát követően visszajött 15 pontra. DeCosey azonban fontos büntetőket értékesített, majd Pongó újabb triplát dobott. Újra húsz ponttal vezettek a vendégek, innentől már csak a különbség volt kérdéses a végén (66-83).
 
MVM-OSE Lions - Arconic-Alba Fehérvár 66-83 (18-21, 20-17, 6-30, 22-15)
 
Bajnokság, 15. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: dr. Mészáros Balázs, Makrai Márton, Sörlei Attila (Hartyáni Zsolt)
 
OSE: Dimitrijevics 20/3, Ruják 2, Carev 7/3, Calloway 5/3, Krestinin 4. Csere: Mucza 15/6, Dorogi 5/3, Szabadfi -, Henry -, Illés 8/6.
 
Alba: Somogyi 13/6, Pongó Ma. 11/9, DeCosey 13/3, Ford 14/3, Philmore 8. Csere: Takács Ma. 2, Takács Mi. 2, Szabó Zs. 5/3, Góbi -, Balsay 1, Vojvoda 14/3.
 
 
 
A harmadik negyedben döntött a Falco Kaposváron
 
Kovács közelijével indult a mérkőzés, majd Gabric tett vissza egy támadólepattanót a hazaiaknál, ám Tiby azonnal válaszolt (2-4). Brown is feliratkozott a pontszerzők közé, kosár kosarat követett az első percekben (6-6). Gabric szerzett labdája és Brown középtávolija után a találkozón először vezetéshez jutott a Kaposvár, de Keller és Tiby révén gyorsan fordított a Falco (8-10). Elsősorban Tiby és Isiah Brown pontpárbaja határozta meg a mérkőzést, melléjük kezdett felzárkózni Perl és Hughes, de a két csapat közti távolság gyakorlatilag minimális maradt. 24-25.
 
Puska találatával kezdődött a második etap, ezzel újra előnyhoz jutottak a somogyiak, ám erre Perl egy triplával reagált. Isiah Brown csak az egyik büntetőjét értékesítette, majd a vendégetől Verasztó is hármassal jelentkezett, elment néggyel a Falco, de Brown ezúttal mindkét egypontosát a helyére küldte, majd egy trojkát is bevágott (32-31). Kovács eladta a játékszert, a gyorsindítást pedig Puska fejezte be, kénytelen volt időt kérni Milos Konakov (34-31). Továbbra is lendületben maradtak a hazaiak, Gabric is távolról jelentkezett, de erre már válaszolni tudtak a sárga-feketék, Keller zsákolt. Mindkét oldalon elkezdett több hiba csúszni a játékba, Ivan Rudez időkérése után Gabric szakított meg egy rossz szériát, amire Zachary Brown trojkája érkezett (39-36). A triplavonalon túlról remek szériát kaptak el a vendégek, így rövid időn belül meg is tudták fordítani az eredményt, újra időt kért Ivan Rudez (41-44). A félidő vége előtt Hughes tett vissza egy támadólepattanót, de erre is hármassal válaszolt a Szombathely. 43-47.
 
A második félidőt a vendégek indították jobban, Perl vezérletével egy 6-2-es futást repesztettek (45-53). Gabric bravúros triplát dobott, de Pot azonnal válaszolt, majd Tiby büntetőzött, ezzel meglett a közte tíz (48-58). Kapkodóssá vált a hazaiak játéka, sorra jöttek a hibák a somogyiaktól a támadóoldalon, így egyelőre nem sikerült közelebb férkőzniük a vasiakhoz (48-61). Hiába kért időt Ivan Rudez, továbbra sem tudott gyűrűbe találni a hazai együttes. Keller kapott az orrához egy ütközés után, le is kellett cserélni. Ez sem törte meg a szombathelyiek lendületét, továbbra is ugyanazon a hőfokon játszottak, Cowels triplája hullott be ezúttal (48-66). Perl középtávolija után már a húsz is meg lett közte, majd Barac vitt végig egy gyorsindítást, újfent időt kért Rudez vezetőedző (49-72). A későbbiekben sem javult a KKK játéka, közel húsz ponttal nyerte ezt a negyedet a Szombathely. 54-76.
 
A záró felvonás is szombathelyi pontokkal kezdődött, olyannyira, hogy már a harmincat súrolta alulról a differencia, sőt, kisvártatva el is érte azt, hiszen négy és fél percen keresztül nem szereztek kosarat a hazaiak (54-84). Nagy fordulat már nem történt a továbbiakban, mindkét oldalon lehetőséghez jutottak azok a játékosok, akik a szezon eddigi részében kevesebbet játszottak, hiszen a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely magabiztos győzelme nem forgott veszélyben. 61-86.
 
Kometa Kaposvári KK – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 61-86 (24-25, 19-22, 11-29, 7-10)
 
Bajnokság 15. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Benczur Tamás, Tóth Cecília, Balog György Attila (Dernei Gábor)
 
Kaposvár: I. Brown 17/6, Aris 8/6, Puska 4, Gabric 16/12, Hughes 12. Cserék: Halmai 4, Paár -, Hendlein -, Antalics -.
 
Szombathely: Pot 13/6, Z. Brown 3/3, Kovács 5/3, Tiby 14/3, Keller 7/3. Cserék: Perl 24/3, Cowels 6/6, Verasztó 3/3, Barac 5, Krivacsevics 6, Sövegjártó -, Takács -.
 
 
 
Nagy fordítás után, szoros meccsen nyert a Szolnok Sopronban
 
A tabella alapján a 15. forduló rangadójának mindenképp a Szolnok soproni vendégjátéka számított. Az Olaj a második helyről várta a fordulót 12-2-es mérleggel, míg az SKC a negyedikről, 10-4-es mutatóval. Már a bemelegítésnél kiderült, hogy Andre Jones nem tudja vállalni a játékot.
 
A mérkőzés Joseph floaterével indult, majd Durham dobta át Williamsont egy tempóval. Szubotics már 1 perc 14 másodperc után begyűjtött két faultot, Gasper Potocnik pedig időt kért, Barnett a szabálytalanságért megítélt két büntetőt bedobta. Gilszki maradt üresen kint, megszerezve a vendégek első pontjait, Supola nehéz fadeaway dobása után, Juwan Durham zsákolt, Joseph alley-oopját Barnett húzta be (12-3). Valerio-Bodon a sarokból szórt be egy triplát, Joseph betörése után már 14 ponttal húzott el a Sopron, így az Olaj kénytelen volt kikérni második idejét is. A játékmegszakítás után Durham dobott középről egy középtávolit, Barnett fordulásból tett hozzá még kettőt a hazai előnyhöz. Juwan Durham ziccerével ez már 20 pont volt, majd hatpercnyi szolnoki kosárcsend után Jabril Durham tört be szépen, Joseph tripláját, Williamson dobta vissza (26-8). Molnár passza találta teljesen üresen Barnettet, aki hatalmasat zsákolt, Barnesnak egy közelivel sikerült feliratkozni az eredményjelzőre. A születésnapos Molnár dolgozott szépen a festékben, Jabril Durham törte fel a hazai védelmet egy ziccerrel. Barnes hármasával zárkózott a Szolnok, Barnett egy gyorsindítást fejezett be zsákolással. 32-15
 
A második negyed kicsit lassabban indult mint az első, Pongó szép passzcsel után vágta be a hármast, Molnár dobott egy horgot, a túloldalon azonban szabálytalansága ellenére is értékesítette a ziccert Griffin, a plusz egy azonban kimaradt. Joseph-floater után Csendes ellen fújtak sportszerűtlent, Pongó kettőből egy büntetőt dobott be, egy alapvonali bejátszás után Révész maradt teljesen üresen (36-23). Egy nagyszerűen lejátszott gyorsindításból Pongó dobott egy ziccert – a gólpasszt Jabril Durham jegyezte -, Kosztasz Flevarakisz időt is kért. Rudner triplája révén hosszú idő után 10 alá is benézett az Olaj, a Sopron 7 és fél perc alatt összesen 4 pontot szerzett. Valerio-Bodon 2+1-e így kellett a hazaiaknak mint egy falat kenyér, sőt Durham is bemutatott egy ilyen akciót, ezzel 14-re növelve a differenciát. Valerio-Bodon egy pontot a vonalon hagyott, Révész nehéz dobást értékesített fordulásból, az SKC fiatalja most tökéletesen célzott mindkét alkalommal. A félidőt Barnes dudaszós hármasa zárta, így a félidőre 12 pontos előnnyel vonulhatott a Sopron. 45-33
 
Barnett dobott elképesztően nehéz középtávolit, Williamson bejátszását Barnes váltotta két pontra, Barnes hármasával újra 10 alá került a Szolnok. Supola 2 másodperccel a támadóidő lejárta előtt dobott ziccert, Rudner hármassal válaszolt, Barnes befejezett egy gyorsindítást, így már csak hat volt közte, a hazaiak ismét az időkérés mellett döntöttek (49-43). Williamson mindkét büntetőjét a helyére küldte, Rudner keze pedig nem hűlt ki, Juwan Durham sarkazott ki szépen egy ziccert, majd dobta át Szuboticsot. A Szolnok játéka megakadt, Valerio-Boden hármasa után Gasper Potocnik időt kért (56-50). Jabril Durham verte meg Csendest, Révész pöcizte vissza Szubotics rossz dobását, Barnes büntetőivel 0-0 után ismét döntetlent mutatott az eredményjelző. A harmadik negyedet Jospeh triplája zárta, így három pont megmaradt a hazai előnyből. 59-56
 
A záró etap Szubotics kosarával indult, Barnes triplájával pedig a mérkőzés folyamán először átvette az Olaj a vezetést, Szubotics labdaszerzése és ziccere után érkezett a hazai időkérés (59-63). Barnett pontjaival szakította meg a vendég futást a Sopron, Valerio-Boden a sarokból volt eredményes, Barnes rögtön visszadobta a triplát. Szubotics szórt be egy nehéz tempót, Durham elképesztő gólpasszát Williamson tette fel a palánk alól (64-70). Joseph kosara nagyon kellett az SKC-nak, a túloldalon azoban faultolta Durhamet, aki mindkét büntetőt bedobta. Juwan Durham verte meg Szuboticsot, aki egy távoli triplával javított azonnal. Valerio-Boden saroktriplájával zárkózott 4-re a hazai gárda, majd a magyar fiatal egy visszalépős középtávolit is elsüllyesztett, így a szolnokiak időt kértek 1 perc 29 másodperccel a vége előtt (73-75). Durham döntő pillanatban lopott labdát Joseph-től, ziccerével ismét 4 volt közte, Juwan Durham lépéshibája a Szolnok kezébe került a mérkőzés sorsa, viszont négyből három büntetőt elrontottak, így Joseph dobhatott kettőt a vonalról, viszont nem sikerült egyenlítenie, így a Szolnok behúzta a mérkőzést, amivel továbbra is tapadnak a Falcóra. 76-78
 
Sopron KC - Szolnoki Olajbányász 76-78 (32-15, 13-18, 14-23, 17-22)
 
Bajnokság, 15. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Kapitány Gellért, Farkas Gábor (Páli dr. Kálmán)
 
Sopron: Joseph 14/6, Supola 4, Valerio Bodon 20/12, Barnett 17/3, J. Durham 17. Csere: Csendes -, Sitku -, Molnár M. 4, Takács -.
 
Szolnok: Durham 10, Gilszki 3/3, Barnes 23/15, Szubotics 9/3, Williamson 8/3. Csere: Pongó 6/3, Révész 8, Griffin 2.
 
 
 
A DEAC nyerte a szomszédvári rangadót
 
Szomszédvári rangadót rendeztek Nyíregyházán, ahol takarékossági szempontokat figyelembe véve a Zrínyi Ilona Gimnázium tornatermében fogadták az egy győzelemmel az utolsó helyen álló nyírségiek a DEAC csapatát. A meccsel kapcsolatban nehezen lehetett megjósolni, hogy mire lehet majd számítani a nyíregyháziaktól, hiszen a téli szünet alatt a keretükben két változás is történt: visszatért Pipiras, valamint leigazolták Copes-t a palánk alá. A hajdúságiaknál is történt játékoscsere, Gumbs helyére a korábbi magyar válogatott Govens érkezett.
 
Taylor három pontjával indult a meccs, amit Pipiras rögtön egalizált távolról. Perry pontjainak köszönhetően 10-6-ig még a nyíregyháziak vezettek, majd Tóth Ádámnak és Drenovacnak köszönhetően megfordította a meccset a Debrecen. A 8. percben még 14-18 volt az állás, ám ezt követően a vendégek futottak egy 9-0-s sorozatot, így tisztes előnyt építettek ki a a folytatásra (14-27).
 
A folytatásban sem sikerült magához térnie a Nyíregyházának, a különbség egyre inkább csak nőtt. A 15. percben Polyák hárompontosát követően már közel húszpontos volt a differencia a felek között. A nyíregyházi nevelésű hátvédnek köszönhetően 23-44-nél már ez is összejött. Hiába dobott Kass is triplát, a vendégek rögtön válaszoltak, a különbség pedig nem akart csökkenni. A félidőben 24 ponttal tartottak előrébb (31-55).
 
Polyák triplájával indult a második félidő, majd Scott kettesét követően már közel harmincpontos volt a vendégek fórja. Ennek ellenére a Nyíregyháza összekapta magát és Pipiras vezérletével sikerült egy egál negyedet játszania. Hiába került vissza a húszpontos lőtávolság környékére a hazai együttes, a fontos pillanatokban Drenovac vagy Mócsán betalált a vendégek részéről. A debreceniek vezetését semmi nem veszélyeztette (56-80).
 
Ahogy arra számítani lehetett, az utolsó negyed már csak formalitás volt. Az első három percben a DEAC nyomatékosította, hogy a hazaiaknak esélye sem lehet ezen az estén. A végén Perry és Bazsó még valamelyest kozmetikázott az eredményen, aminek köszönhetően a negyedet is megnyerte a HÜBNER. A meccs győztesének kilétéhez azonban kétség sem férhetett, simán nyertek a vendégek (75-96).
 
HÜBNER Nyíregyháza BS - DEAC 75-96 (14-27, 17-28, 25-25, 19-16)
 
Bajnokság, 15. forduló
Nyíregyháza, Zrínyi Ilona Gimnázium Tiszavasvári úti Tornacsarnoka
V.: Földházi Tamás Péter, Frányó Péter, Györfy Rúben (dr. Gincsai János Péter)
 
Nyíregyháza: Perry 20/3, Kass 10/6, Szobi 2, Pipiras 12/3, Williams 8. Csere: Copes 8, Kiss B. 6/6, Bazsó 7, Fazekas -, Dickerson 2.
 
DEAC: Scott 6, Polyák 9/9, Drenovac 19, Kovács Ák. 6, J. Taylor 18. Csere: Sagodi 3/3, Balázsi 2, Kenéz -, Neuwirth 2, Govens 2, Tóth Á. 11, Mócsán 18/12.
 
 
 
Egylabdás meccsen győzte le az Atomerőmű SE-t a Honvéd
 
A két győzelemmel a 13. helyen álló Honvéd a 8-6-tal 6. ASE-t fogadta az alapszakasz 15., az új esztendő első bajnoki fordulójában. Rontott támadások után Eilingsfeld középtávolija nyitotta a pontok sorát, támadásban mindkét oldalon sok volt a pontatlanság, bő három perc játék után Atkinson növelte a vendégelőnyt a vonalról (0-4). Tanoh révén tripla volt a hazaiak első kosara, válaszul Atkinson zsákolt, Buckingham pedig a sarokból talált be (3-9). Simon volt eredményes faulttal együtt, a ráadás büntető kimaradt, de a lepattanóból Demeter csökkentette a differenciát, ám betörését Bucskingham annulálta (7-11). Kopácsi hármasával egy pontra zárkóztak a fővárosiak, Sherman révén pedig a vezetést is átvették 12-11-nél. Eilingsfeld ziccert dobott, a hazaiak amerikaija válaszolt erre, de a magyar válogatott magasember egy középtávolit is a helyére küldött (14-15). Edwin tett vissza egy lecsorgó labdát, Sherman egyenlített távolról, a negyedet Edwin három egypontosa zárta (17-20).
 
Az atomvárosiak kezdték jobban a második negyedet, Eilingsfeld centergólját Edwin egyéni akciója követte (17-24). Tanoh középtávolijával szépített a BHSE, Edwin 2+1-es akciója után Demeter duplája következett. Felpörögtek a csapatok, Atkinson közelről talált be, Demeter rossz triplakísérletéből Simonnak köszönhetően gólpassz lett (23-29). Grubor sportszerűtlen hibát vétett, de csak egy pontot szerzett belőle a Honvéd, Eilingsfeld tizedik pontjávalval 24-31-nél a mérkőzés addigi legnagyobb különbsége alakult ki. Hazai időkérés után Kopácsi vert be egy saroktriplát, Sherman büntetőivel ismét egy labdányira zárkóztak a piros-fehérek, időt is kért Csirke Ferenc (29-31). Egy-egy elhibázott támadás után Buckingham tette fel a labdát faulttal együtt, a plusz egy is pontos volt, 1:11-el a félidő vége előtt, 29-34-nél Baksa Szabolcs ismét magához szólította övéit. Hatott az eligazítás, Kopácsi megszerezte harmadik hárompontosát, Simon pedig végigszáguldott a pályán, majd ziccert dobott, így egállal vonulhattak pihenőre a csapatok (34-34).
 
A nagyszünet után Mijovics fejezett be jól egy gyorsindítást, Atkinson válaszolt az ellentámadásból, de újabb könnyű kosarat szereztek a hazaiak Simon révén (38-36). Eilingsfeld volt szemfüles a hazai palánk alatt, kicsivel később technikait kapott, de a büntető kimaradt, Edwin egy 2+1-gyel visszavette a vezetést csapatának (38-41). Tanoh fejezett be kosárral egy gyors hazai támadást, Atkinson kettőből egy büntetőt dobott be. Simon távolijával már a budapestiek álltak jobban, Simon növelte egy ponttal a hazai fórt egy, a vendégek által erősen vitatott Edwin-fault után, majd Völgyi is feliratkozott a pontszerzők közé, 46-44-nél időt kért az ASE-pad. Atkinson szerzett fontos kosarat második esélyből, Mijovics révén volt válaszuk a hazaiaknak (48-44). A paksi magasember újabb támadólepattanót tett vissza, mire a hazaiak szerb irányítója egy trojkát küldött a helyére (51-48). Demeter és Buckingham is kettőből egy szabaddobást értékesített, Edwin mindkettőt a helyére küldte (52-51). A játékrész vége a büntetőzésről szólt, Simon higgadt maradt a vonalnál, majd újra Edwin következett, de ezúttal nem talált be, így 54-51-es hazai vezetéssel fordultak a felek az utolsó tíz percre.
 
Atkinson zsákolása vezette fel a zárónegyedet, az amerikai center büntetőjével egyenlített az ASE (54-54). Edwin faulttal együtt dobott kosarat, de a plusz egy kimaradt, így Demeter ziccere után ismét döntetlen állt a táblán. Atkinson is kihagyott egy büntetőt, de egy másikat értékesített, kevesebb, mint három perc alatt összeszedte a negyedbeli négy csapathibát a Honvéd. A túloldalon Mijovics hibátlanul büntetőzött, Atkinson visszavette a vezetést a paksiaknak (58-59). Tanoh jelentkezett egy nagy hármassal, Demeter pedig zsákolt egy eladott labdából, bő hat perccel a vége előtt Csirke-időkérés következett (63-59). Tanoh betörésével már hattal mentek a hazaiak, ráadásul a labdát is megszerezték öt perccel a vége előtt. Nem tudtak élni az eséllyel, fiatal játékosuk egy támadóhibával kipontozódott, ám Buckingham csak egyik büntetőjét váltotta pontra (65-60). Elrontotta alapvonali bedobását az ASE, Sherman büntetett, amire Buckingham válaszolt ugyancsak a vonalról. Edwin dobott be egy kulcsfontosságú tempót, három perccel a vége előtt Baksa kért időt (67-63). Rontott támadások után atkinson gyötörte a gyűrűbe a labdát, Buckingham triplájával pedig már a vendégek álltak jobban egy 7-0-s sorozatnak köszönhetően (67-68). 1:37 maradt az órán, egy újabb hazai időkérés után mindkét csapat rontott, majd Sherman vágott be egy clutch triplát, 39,5 másodperc maradt (70-68). Csirke Ferenc kihasználta utolsó idejét is, 24 másodperccel a vége előtt Atkinson állhatott a vonalra, de csak az egyik büntetőjét értékesítette. Szabálytalankodniuk kellett a vendégeknek, Sherman is kihagyta második egypontosát. Atkinson leszedte a lepattanót, Edwin vállalta el a mindent eldöntő triplát, de hibázott, így Mijovics üres ziccerével és 73-69-es Honvéd-sikerrel zárult a találkozó. A záró dudaszó után állva tapsolta csapatát a hazai közönség, a fővárosiak harmadik győzelmüket aratták a bajnokságban, paksi oldalon mindössze négy játékos szerzett pontot.
 
Budapesti Honvéd SE - Atomerőmű SE 73-69 (17-20, 17-14, 20-17, 19-18)
 
Bajnokság, 15. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Győrffy Pál Attila, Goda László, Pozsonyi László (Bognár Tibor)
 
Honvéd: Mijovics 12/3, Tanoh 12/6, Simon 13/3, Demeter 10, Peringer -. Cs: Kopácsi 9/9, Völgyi 2, Hajdu -.
 
ASE: Edwin 21, Pajor -, Buckingham 14/6, Eilingsfeld 12, Atkinson 22. Cs: Grubor -, Taiwo -, Karosi -.
 
 
 
 
Fotó - Wölfinger Béla, sakc.hu

Vármegyei szövetségek