Női Euroliga: Remek negyedik negyed, soproni győzelem a Schio ellen
20
Dec
2022
Női Euroliga: Remek negyedik negyed, soproni győzelem a Schio ellen
2022. december 20.  |  20:15

A női Euroliga B-csoportjában a Sopron Basket 80-61-re legyőzte a Famila Schiót és ezzel 5/2-es mutatóval zárta a csoportkör első felét, így igen kedvező pozícióból várja a januári folytatást.

Ezi Magbegor duplája vezette fel a remek hangulatú összecsapást, melyre Jasmine Keys és Costanza Verona válaszolt. Felváltva estek a kosarak. Kifejezetten pontgazdag szakasz kerekedett, öt perc után 10-8 állt az eredményjelzőn. Ezt követően Giorgia Sottana és Fegyverneky Zsófia tripláit jegyezhettük fel, majd 13-11-nél megtorpantak a csapatok. Az utolsó három percbe fordulva George Dikeoulakos, a Schio vezetőedzője időt is kért. A hajrára ismét felpörgött a játék. Rhyne Howard és Marina Mabrey révén fordítottak az olaszok, de jött Ezi Magbegor, majd Czukor Dalma triplája és végül Varga Alíz villanása, így 23-21-re a Sopron vezetett. A második etap elején Böröndy Vivien és Dragana Stankovic növelte a soproni előnyt. Sőt, Jelena Brooks triplája után 30-23-ra is sikerült ellépni. Ekkor még hat perc volt a félidőig.

Mindkét gárda több támadást vezethetett ennél a 7 pontos különbségnél. Végül Astou Ndour és Marina Mabrey törte meg a kosárcsendet a vendégektől. A spanyol válogatott klasszis centere triplát is értékesített, amivel 30-30-nál egyenlítettek a vendégek. Fordítani azonban nem tudtak. A legjobbkor jött Alice Kunek és Yvonne Turner találata, így 34-30-ra ismét elszakadt a Sopron. A félidő hajrája viszont a Schiónak sikerült jobban. Az utolsó percben Rhyne Howard triplát értékesített, amivel 37-35-nél átvették a vezetést. A félidei statisztikán azt láthattuk, hogy a Sopron 31-ből 14-et, míg a Schio 26-ból 15-öt dobott be mezőnyből. A mieink 17-12-re vezettek a lepattanókban és már 8 szerzett labda szerepelt a soproni statisztikai lapon, míg az olaszoknál csak négy. Talán ezekkel az adatokkal lehet a legjobban visszaadni a játék képét. A soproni csapatteljesítményt dicséri, hogy már kilenc pontszerzőt regisztrálhattunk. A harmadik negyed elején Jasmine Keys büntetőivel még az olaszok növelték az előnyüket. A Sopron Czukor Dalma és Jelena Brooks tripláival ragadta magához a vezetést. Azóta már tudjuk, hogy ezt végig meg is őrizte. Fontos kiemelni, hogy a harmadik negyedben a hatból négy triplakísérlete sikeres lett a magyar csapatnak. Ez hatalmas önbizalmat adott a folytatásra.

Már a harmadik szakasz felénél – Böröndy Vivien ellen elkövetett sportszerűtlennél vagy éppen a 48-43-nál vezetett akcióknál – megnyílt esély nagyobb arányban elszakadni az olaszoktól. Ezzel még nem tudott élni a Sopron, sőt 48-45-nél Gáspár Dávidnak időt is kellett kérnie. Ezt követően jött Alice Kunek öt pontja és Jelena Brooks duplája. Az olaszok a jól védekező soproni csapat ellen távoli kísérletekkel próbálkoztak. Egy be is hullott, de négy pont így is maradt az előnyből. A sokáig emlékezetes negyedik negyed 55-51-ről indult. Dragana Stankovic és Jelena Brooks másfél perc alatt 59-51-es előnyhöz juttatta a mieinket. Olasz időkérést követően is folytatódott a két szerb játékos remeklése. Brooks újabb hármasa után 64-51-nél ismét olasz időkérés következett. Hengerelt tovább a Sopron, Brooks és Fegyverneky Zsófia tripláival 70-51-nél már 15-0-ban voltak a mieink. Négy és fél perc maradt a mérkőzésből és már nem is feltétlenül a győzelem megszerzése, hanem a végeredményben megjelenő különbség csökkentése miatt jött a Schio újabb időkérése. A hajrában a 20 egységet is átlépte a differencia. A Schio 75-53 után igyekezett még szépíteni, de a Sopron magabiztos sikere nem forgott veszélyben. Fegyverneky Zsófia duplája zárta a találkozót. Joggal szólt a vastaps közönségtől, egy nagyon szép és fontos sikert aratott az ünnepi hétvége előtt a magyar bajnok.


Sopron Basket - Beretta Famila Schio 80-61 (23-21, 12-16, 20-14, 25-10)

Euroliga, 7. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Nemanja Ninkovic (Szerbia), Paulina Gajdosz (Lengyelország), Ivana Ivanovic (Szerbia) - Damir Kunosic (Bosznia-Hercegovina)

Sopron Basket: Kunek 10/3, Fegyverneky 10/6, Magbegor 6, Brooks 24/12, Böröndy 3. Csere: Varga 5/3, Stankovic 9, Czukor 9/9, Turner 4.

Beretta Famila Schio: Mabrey 6, Verona 5/3, Howard 10/3, Keys 8, Ndour 13/3. Csere: Bestagno 3, Mestdagh 6/6, Sottana 8/3, Crippa, Penna, Zahui 2.

Vármegyei szövetségek