Férfi egyetemi bajnokság: A SzoESE elvette a Mosonmagyaróvár veretlenségét
10
Dec
2022
Férfi egyetemi bajnokság: A SzoESE elvette a Mosonmagyaróvár veretlenségét
2022. december 10.  |  15:18
Öt csapat is 100 pont fölé jutott a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál, a keleti csoportban ez a DEAC-nak, az ELTE BEAC-nak és a Miskolcnak, a nyugatiban pedig a Közgáznak és a PTE-PEAC-nak sikerült. Pécsett nagy dobópárbaj alakult ki, a PTE-PEAC és óbudai ellenfele összesítve 200 pont fölé jutott. A játékhét egyetlen igazán izgalmas mérkőzését Szombathelyen játszották, ahol izgalmas csatában, feszült légkörű végjátékban a mérkőzés nagy részében ellenfele és az eredmény után futó SzoESE a maga javára fordítva a találkozót elvette a Mosonmagyaróvár veretlenségét.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 7. forduló
 
Keleti csoport
 
Semmelweis Egyetem – ELTE BEAC 45-106 (8-28, 14-26, 18-24, 5-28)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Gruber, Kozma.
 
Semmelweis Egyetem: Kintscher 3, Kórodi 4, Szőke 3, JANKÓ 15/6, Paulovits 9. Csere: Hajdú 5/3, Kovács, Körmöczi 6, Székely. Edző: Weisz Miklós.
 
ELTE BEAC: SIPOS 13/9, MOLNÁR A. 18/6, SZABÓ B. 9/3, Orczi 5, MORAUVSZKI 15. Csere: SZÁSZ 11/3, Zsarnóczi 4, Antal, Baroch 4, KOSZTRICZ 11, Szabó I. 8, Ntumazah 8. Edző: Csányi Zoltán.
 
Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a nagy tempó miatt sok hiba csúszott mindkét oldalon a játékban, de a 4. percig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Ezután pontosított játékán az ELTE és 4 perc alatt egy 16-0 futással tetemes előnyre tett szert. A negyed végére kerek 20 pontos ELTE vezetés alakult ki. A második negyed elején tovább nőtt a különbség, de utána úgy nézett ki felvette a ritmust a SOTE. A negyed végére fáradni látszott a hazai gárda így a félidei szünetre gyakorlatilag eldőlni látszott a mérkőzés. A második félidőben tovább hengereltek a vendégek, szervezett védekezésükkel rendre rossz dobóhelyzetbe vagy eladott labdákba kergették a medikus csapatot.
 
Az utolsó negyedre teljesen szétesett a SOTE, sem támadásban, sem védekezésben nem tudták felvenni a versenyt a vendégekkel, akik 100 pont fölé jutottak a végére. Az ELTE legeredményesebb játékosa Molnár Alex lett 18 ponttal, de rajta kívül Szász Kevin, Morauvszki Gergely, Sipos Márton és Kosztricz Levente is 10 pont fölé jutott. A Semmelweis Egyetem csapatából Jankó Árpád eredményes játéka említhető meg, ő 15 pontig jutott a mérkőzésen.
 
Weisz Miklós: - Közeledik a vizsgaidőszak, fejben teljesen máshol jár a csapat, jól fog jönni a szünet.
 
Csányi Zoltán: - Élvezetes mérkőzés volt, gyorsan, pontosan játszottunk. Mint mindig, most is öröm volt ezekkel a srácokkal együtt lenni.
 
 
 
DEAC – Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület 101-65 (25-20, 30-19, 21-15, 25-11) 
Debrecen, Oláh Gábor utcai Spotcsarnok, 10 néző. V.: Fülöp, Szűcs.
 
DEAC: Kenéz, Neuwirth 5/3, Balázsi, Gáspár, CZERMANN 12. Csere: Turán 18/9, Fábián 9, Sólyom 4, HORVÁTH B. 15/9, POLLÁK 18/12, VARGA S. 18/9, Sipos 2. Edző: Erdei Ádám.
 
Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület: DEMETER18/15, VASKÓ 16/12, Szilasi 17/9, Mokánszki 6, Bíró 5/3. Csere: Kusnyír, Nagy 3. Edző: Vida Zoltán.
 
A találkozó elején hamar egymásnak feszültek a felek, mindkét oldalon potyogtak a távoli találatok, azonban Szilasi Bence hármasa után vendég vezetés állt az eredményjelzőn (13-15). Az első tíz perc végére rendezte a sorait a házigazda, így Turán Simon és Horváth Botond triplájával öt pontos előnyt kovácsolt a DEAC (25-20). A folytatásban magas fordulatszámon pörögtek a debreceniek, a nagyszünetre Czermann Patrik és Pollák Balázs vezetésével szép megoldásokkal operálva elléptek nyírségi szomszédjaiktól (55-39). A fordulás után Vaskó György vezetésével próbált kapaszkodni a NYESE, de a haza gárda továbbra is termelte a pontokat, majd Pollák találataival 20 pont fölé tornázta fórját a Debreceni Egyetem (76-54).
 
A negyedik felvonásban az érdemi kérdések már eldőltek, és a Nyíregyháza gárdáján a fáradtság jelei megmutatkoztak, így a negyed során dobott 11 pont kevésnek bizonyult, hogy megnehezítsék a házigazdák dolgát, akik Horváth és Sólyom Bence kosaraival a százpontos határt átlépve zsebelték be újabb győzelmüket az Egyetemi Bajnokság idei utolsó fordulójában (101-65). A DEAC sikeréből Czermann (12-12 pont és lepattanó), valamint Varga Sándor (18 pont, 11 lepattanó) dupla-duplával vette ki részét. 
 
Erdei Ádám: - A találkozó elején kellett egy kis idő, hogy elkapjuk a ritmust, de ezt követően felgyorsult a játékunk. Jól járt a labda támadásban. A második félidőre pedig a védekezésünk is rendben volt, melynek köszönhetően magabiztos sikert arattunk.
 
Vida Zoltán: Gratulálok a hazai csapatnak. Az első félidőben erőn felül teljesítettünk, viszonylag szorossá tudtuk tenni az első játékrészt. További sok sikert kívánok a Debrecen csapatának.
 
 
 
BME-MAFC - DMSE 91-57 (24-12, 25-16, 16-14, 26-15)
 
BME-MAFC: Vantal 6, SCHAUL 15/6, LÁNG-Miticzky 8/6, ROZS 16, Pásztor 6. Csere: POLLÁK 12, SZÁNTÓ 8, Vargovics 2, Horváth 4, Bartha 4, KÓSA 10, Szücs. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Debreceni Medikus SE: CSOMOR 16/12, Somi 5, Nádasi 3, BELAL 17/3, UDUOISE 14. Csere: Soliman 2, Halász, Adham. Edző: Kovács István.
 
Kissé pontatlanul kezdtek a csapatok, és az első pár perc még nem indult látványos játékkal. Aztán Schaul Levente (15/6 pont, 3 lepattanó) vezetésével beindult a hazai gépezet. Pillanatok alatt állva hagyták a műszakisok a lelkes, de sok hibával játszó orvosisokat. Könnyű ziccerekkel és pontos távoli dobásokkal indított a BME-MAFC Láng-Miticzky és Pollák közreműködésével egy 13-0-s, három perces etapot irányítás alá véve a játékot. A másik oldalon Belal Albukai (17/3 pont, 7 lepattanó, 2 lepattanó) fújt riadót Csomor Péterrel (16/12 pont, 4 szerzett labda) vállvetve. A második negyed Szántó Levente (8 pont, 15 lepattanó, 2 gólpassz) látványos akcióival kezdődött. Majd a frissen beállt fiatal tehetség, Kósa Gergely (10 pont, 2 lepattanó) is megvillantotta tudását, és gyorsan dobott hat pontot.
 
Debreceni oldalról gyakran válaszolt Csomor és Belal, de ennek ellenére a vendégcsapat fokozatosan leszakadt a házigazdáktól. A második félidő hazai szemszögből 21 pontos előnyből indult. Ám Uduoise (14 pont, 9 lepattanó, 4 szerzett labda) agilis játékának köszönhetően zárkózni kezdtek a debreceniek. Ekkor Rozs Máté (16 pont, 3 lepattanó, 4 szerzett labda), és Pollák Árpád (12 pont, 3 lepattanó, 5 gólpassz) összjátékával megint hirtelen nagyra nőtt a két csapat közötti különbség. Ezután már jelentős esemény nem történt. A BME-MAFC játékosai sok labdát szerezve látványos indításokkal növelték előnyüket. Szépen hozták helyzetbe egymást. A Debreceni Medikus csapata pedig lankadatlan lelkesedéssel szólt közbe egy-egy jól irányzott dobással.
 
Weisz-Tiba Klára: - A Debreceni Medikus SE az idei szezon egyik meglepetés csapata. Ennek megfelelő odafigyeléssel készültünk rájuk. A csapatom játéka a tervezettnél kicsit lassabban, de alakul. Most jön egy kis szünet, amit sok munkával fogunk tölteni, hogy a megfelelő pillanatra összeálljon a kép és odaérjünk, ahová szeretnénk.
 
Kovács István: - Barátságos hangulatú mérkőzést játszottunk. Gratulálok az ellenfélnek, illetve a saját csapatomnak is, hiszen kiváló szezonunk volt eddig.
 
 
 
Miskolci Egyetem – Eszterházy SC 104-52 (32-14, 22-4, 29-17, 22-17)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 100 néző. V.: Takács, Lónáth.
 
Miskolci Egyetem: Orliczki 4, KOZÁK B. 25/9, SÁNDOR 15/9, Gerőcs 6, Ragályi 5. Csere: SZŐKE 14/3, GADUS 13/3, Molnár 8, NYÍRI 6, Szicsák 6, Kozák M. 2, Csák. Edző: Béres Dávid.
 
Eszterházy SC: KEREKES 15, Pomázi 9/9, Bajusz 7, Kátai 6/3, Kelemen 5/3. Csere: Lénárt 6/6, Kovács 2, Högerl B. H. 2, Högerl B., Monos. Edző: Klepej Roland. 
 
Már a mérkőzés elején beindult a miskolci „olajozott gépezet”. A hazaiaknál majdnem dupla dupláig jutó Kozák Bertalan (25/9 pont, 8 lepattanó) letette a névjegyét a jegyzőkönyvasztalra. A vendégek Kerekes Hunor (15 pont, 3 lepattanó) révén nem maradtak válasz nélkül. Az első félidő eredményét tekintve, úgy tűnt, eldőlni látszódott a mérkőzés, de a félidei szünet után újult erőre kaptak az egriek. Pomázi Patrik (9/9 pont) messziről ostromolta a miskolci „várat”, melyre válaszul Sándor Bence (15/9 pont 8 lepattanó) jelentkezett, távoli dobópárbaj alakult ki. Az utolsó negyedben nehezen született meg miskolci részről a 100. pont, de Gadus Fábián (13/3 pont) a Télapó puttonyából előkapott hatalmas zsákolásával meghozta. Az egriek tisztes helytállással hagyták el a küzdőteret. A miskolciak továbbra is megőrizték hazai veretlenségüket.
 
Béres Dávid: - Az év utolsó egyetemi mérkőzését játszottuk hazai környezetben. Az egrieknek szeretném megköszönni a mérkőzést, hogy kellő komolysággal álltak a meccshez. A Mikulás meghozta nekünk a győzelmet. Gratulálok a fiúknak a győzelemhez! Minden vizsgázónak sikeres vizsgaidőszakot kívánok!
 
Klepej Roland: - Tudtuk, hogy ezen a mérkőzésen sem mi vagyunk az esélyesek, de szerettük volna sebességben és agresszióban felvenni a versenyt a miskolci csapattal. Sajnos az igyekezetünk sokszor rossz döntéseket eredményezett, amit az ellenfél rendre kihasznált. Voltak jó periódusaink, de egy ilyen jó erőkből álló csapat ellen ez kevés. Gratulálok a Miskolcnak, és további sok sikert kívánok nekik a bajnokságban!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
SZOESE – Mosonmagyaróvár UNI-Győr 78-75 (21-27, 16-17, 18-16, 23-15)
Szombathely, 30 néző. V.: Kovács, Antoni.
 
SZOESE: Kiss 8, Németh, Érsek 3/3, VICZE 24, TAKÁCS ZS. 32/15. Csere: Gyánó, Nárai 1, Novák 4, Habel 6. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: KÁMÁN B. 17/6, BAKON 29/27, GARANCZ 17/6, Kámán K., Hágen 9/3. Csere: Gosztola, Szabó 3, Friedl, Varga. Edző: Laky Tibor, Léránt Gábor.
 
A SZOESE egy TF elleni egypontos vereség után szeretett volna javítani a korábbi évekhez képeset kicsit gyengébb mérlegén míg az eddig veretlen vendégek egy 20 pontos pécsi győzelemmel hangoltak a meccsre. Az első percekben hazai oldalon Vicze Kristóf, míg a mosonmagyaróváriaknál Kámán Bálint szállította a pontokat. Jobb ritmusban játszottak a vendégek és a SZOESE amúgy stabil védekezése most nagyon gyengén működött. Kéri Péter védekezés váltással próbálta megtörni az ellenfél ritmusát és ez a második negyedben meg is hozta az eredményét. Bár nem tudtak közelebb kerülni a szombathelyiek, de nem nőtt tovább a különbség, amit elsősorban Bakon Csanád parádés dobóformájának köszönhetett Laky Tibor csapata.
 
A szünet után nagyot változott a játék képe. A vendégek támadójátéka ekkor nagyon akadozott és egy 13-6-os etappal 50-50-nél utolérte őket a SzoESE. A negyed utolsó perceiben viszont újra fordult a helyzet és végül a Mosonmagyaróvár várhatta 5 pont előnnyel a záró 10 percet. Takács Zsolt lépett elő főszereplővé hazai oldalon és két perc alatt dobott 11 pontjával már öt pontos SZOESE előnyt mutatott a tábla. Ezután már nem tudtak fordítani a vendégek és egy izgalmas és feszültséggel teli meccsen veszítették el veretlenségüket. Hazai oldalon Takács Zsolt (32 pont, 13 lepattanó, 5 kiharcolt fault) és Vicze Kristóf (24 pont, 12 lepattanó, 7 kiharcolt fault) egyaránt dupla-duplát és 37 VAL-t értek el. A vendégeknél pedig kiemelkedett Bakon Csanád 29 pontja közte 9 triplával (29 VAL) és Kámán Bálint megszokott sokoldalú játéka (17 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 9 kiharcolt fault).
 
Kéri Péter: - A múlt héten a saját hibánkból veszítettünk el egy fontos meccset és mondhatni győzelmi kényszerben léptünk ma pályára. Rossz ritmusban kezdtünk, de sikerült ritmus váltanunk védekezésben és ez meghozta az eredményt a másik oldalon is. Egy nagyon jó Mosonmagyaróvárt sikerült legyőznünk ma, ezért nagyon büszke vagyok a csapatra. El kell gondolkozni azon, hogy az egyetemi bajnokság meccseit három játékvezető vezesse, mert egyes mérkőzések dinamikája egyre inkább igényelné ezt.
 
Laky Tibor: - Gratulálok a SzoESE-nek a pályán elért eredményhez. Azonban nem tudnék nyugodtan távozni, ha nem tennék fel kérdéseket. A szakma állandóan azzal foglalkozik, hogy miért tart ott a magyar utánpótlás és a magyar kosárlabda, ahol tart. Szerintem azért is, mert ilyen inkompetens játékvezetést engedünk meg, ilyen feltörekvő bajnokságban, mint az egyetemi bajnokság. Ezzel pedig két jól küzdő csapat játékát teszik tönkre és egyetlen pozitív hozadéka a mai estének, hogy egyik csapatból sem sérült meg senki, de ez nem a játékvezetők tevékenységén múlott.
 
 
 
Közgáz SC és DSK – Veszprémi Egyetemi SC 116-42 (29-6, 28-14, 23-14, 36-8)
Budapest, Kinizsi u., 10 néző. V.: Nepp, Káré.
 
Közgáz SC és DSK: Jenei 2, Papp D. 15/3, GRILLI 14, GALAMBOS 19, BARTHA 22/6. Csere: MEZŐDI 17/3, CSIKÓS 16, Fóti 5, Dormán M. 6. Edző: Vladár Csaba.
 
Veszprémi Egyetemi SC: MOGYORÓSI 18/3, Rózsás, Szabó T. 2, PIUKOVITS 19/3, Slavóczki. Csere: Kubik, Halász 3, Polgár, Nádasdi, Varga. Edző: Kerekes Gábor.
 
A jelentős tudásbéli és magassági fölényben lévő Közgáz már gyakorlatilag az első negyedben eldöntötte a találkozót. A két középső szakaszban Piukovits Olivér és Mogyorósi Hunor villanásaival a lelkes veszprémiek időnként kiegyenlítetté tették a játékot a szépségbe néha "belehaló" hazaiakkal szemben. A záró etapban már mindkét szakvezető már többnyire csapata cserejátékosait játszatta. s a hazai cseresor jóval erősebbnek bizonyult a veszpréminél. A hazai csapatból Galambos Árpád (19 pont, 14 lepattanó) és Csikós Máté (14 pont, 12 lepattanó) dupla-duplával vette ki részét a fölényes győzelemből. de ugyanezt a veszprémiektől Piukovits (19 pont, 10 lepattanó) is elérte.
 
Vladár Csaba: - Gratulálok mindkét csapatnak a játékhoz. Nagyobb koncentrációval is kosárlabdázhattunk volna, de az eredménnyel nem lehetünk elégedetlenek. Az is biztos viszont, hogy a jövő héten ennél jóval több kell majd, hogy sikerrel vívjuk meg a rangadót Mosonmagyaróváron.
 
Kerekes Gábor: - A Közgáz egészen más színvonalon kosárlabdázik, mint a mi csapatunk. Az eredmény ellenére büszke vagyok csapatomra, mert végig hajtott, küzdött és mindent kiadott magából. Sok sikert kívánok a Közgáznak a folytatásra.
 
 
 
Ludovika SE – TFSE 47-75 (15-17, 7-24, 14-13,11-21)
Budapest, Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Józsa, Gombos.
 
Ludovika SE: DÉR-SZABÓ 24/9, Sándor 5/3, Póczos M. 6, Kézdi 4, Póczos S. Csere: SZATMÁRI 5/3, Tóth 3/3, Darvas, Buka, Gémesi. Edző: Mészáros István.
 
TFSE: Kopácsi, Pataki 5, DÉKÁNY 6, Csomós 6/6, KELENFÖLDI 18/6. Csere: COHILL 20, Szlávik 2, Rátkai 2, Pozsik 6, Nagy 8, Tombor, Balsay 2. Edző: Boros Zoltán.
 
Jó Ludovikás kezdés után a második percben időt kért a TFSE edzője, kicsit nagyobb erőbedobásra ösztökélte csapatát. Ennek ellenére az első negyed kiegyenlített volt, szinte egyenlő állással. A folytatásban aztán kijött a címvédő nagyobb tudása, meggyőző második negyeddel jelentős vendég előnnyel tértek félidei pihenőre a csapatok. A harmadik negyedben meglepetésre ismét összekapta magát a Ludovika, ügyes kosarakat szereztek, és meg is nyerték ezt a negyedet. A végén mindenki pályára került, a hosszabb kispad most is érvényesült. Összességében a hazai csapat helyt állt, voltak kimondottan jó periódusaik, a címvédő pedig láthatólag csak annyit adott ki magából, amennyi a biztos győzelemhez kellett. A hazai csapatból Dér-Szabó Dániel és Szatmári Roland, a vendégeknél pedig a 18 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával "jelentkező" Kelenföldi Domonkos és Cohill Erik nyújtott átlag felettit.
 
Mészáros István: - Gratulálok a TFSE-nek a győzelemhez, jól játszottunk mi is, élvezhető volt a meccs.  Jól néztek ki a honvédos játékosok egymással szemben. Meg a két honvédos edző egymással szemben.
 
Boros Zoltán: - Biztos győzelmet arattunk. Sportszerű mérkőzés volt, mindenki pályára került. Volt, aki egy percre, volt, aki többre. Gratulálok mindkét csapatnak.
 
 
 
PTE-PEAC – Óbudai Egyetem Kandó SC 122-87 (28-26, 36-21, 34-23, 24-17)
Pécs, Ifjúság út 6., 20 néző. V.: Nagy, Földvári.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 10/3, SCHUJ 15, Wilcsinszky 6, MEZEI 38, Zsók 8. Csere: NAGY 40/18, Németh Z. 3, Veilandics 2, Németh Zs. Edző: Moosz Milán.
 
Óbudai Egyetem Kandó SC: Groska 6, CSIKÓS 27/12, BAATARSUKH 24/12, Leveleki 10, Karakó 8. Csere: BODNÁR 10, Szemerszki 2. Edző: Őri Gergely.
 
A mérkőzés elején a végül 38 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával záró Mezei Máté szokásához híven gyors kosarakkal nyitott alsó posztról, de az ellenfél mongol játékosa, Anuujin Baatarsukh gyorsan válaszolt két hárompontossal. Az első negyedben hiába támadott le a PTE-PEAC, ez nem bizonyult hatékonynak, hiszen a vendégek rendre ét tudták játszani és sokszor kosárral is tudták befejezni támadásaikat. A negyed végén tudott csak Nagy Kevin révén hárompontossal egyenlíteni a PTE-PEAC, a slusszpoént pedig egy újabb Mezei dupla jelentette. Ennek ellenére továbbra is folytatta a letámadást a hazai csapat, amelyet néha zónával variáltak.
 
Ekkor már egyre többször tudták hibára kényszeríteni az óbudaiakat, főként Nagy Kevin, Fülöp Zsombor és Schuj Márton révén szerezték gyors kosaraikat. A Fülöp-Mezei kapcsolatból is többször voltak eredményesek. Nagy Kevin ekkor már három hárompontosnál járt, csakúgy, mint Baatarsukh az óbudaiaktól, aki különösen jó százalékkal célzott az egész mérkőzésen. A harmadik negyedben már kicsit szétszakadt a pálya és a PTE-PEAC 25 pontra hizlalta előnyét. A negyedik negyedre ugyan felszívták magukat a vendégek, jó pár szép blokkot mutatott be Bodnár Dánieltől, és bár Csikós Botond is belelendült a pontgyártásba, de a hazaiak győzelme nem forgott veszélyben. 
 
Moosz Milán: - Az agresszív védekezésünk felőrölte az ellenfelet és ez volt a kulcsa a mai győzelemnek. Bár voltak hibák főként az elején, az egyéni védekezéssel elégedett vagyok.
 
Őri Gergely: - Ahhoz képest amilyen kerettel jöttünk egész jó meccset játszottunk. A nyolcvanhét dobott pont az jó, viszont túl sok pontot kaptunk, főként a rengeteg figyelmetlenségből, ez a rövid kispadunknak is betudható. A hazai csapatnak gratulálok a jó dobóformához.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek