Tippmix Férfi NB I: Hosszabbításban győzött Kaposváron a Kecskemét
03
Dec
2022
Tippmix Férfi NB I: Hosszabbításban győzött Kaposváron a Kecskemét
2022. december 3.  |  21:45

Eilingsfeld vezérletével nyert az Atomerőmű

Ruják és Eilingsfeld kosárváltásával indult a mérkőzés, majd a paksiaktól Frank talált be távolról. 2-5 után Atkinson és Grubor is eredményes tudott lenni, így 2-12-re léptek meg a paksiak. Illés triplája a legjobbkor jött a hazaiaknak. Továbbra is az Atomerőműnél maradt a kezdeményezés, a hetedik percben már 5-19-t mutatott az eredményjelző. Dimitrijevics hármasa nagyon kellett az oroszlányiaknak, fokozatosan felkapaszkodtak 10-21-re. Ezután azonban a paksi támadások megakadtak, egy 9-2-s rohanással lőtávolságon belülre került az OSE a negyed végére (19-23).
A második negyedet is jobban kezdték a vendégek, Atkinson és Elingsfeld dupláira nem érkezett válasz, sőt Kovács is betalált távolról. Dimitrijevics és Calloway pontjaira építve faragott hátrányából az OSE, azonban így is még biztosan az atomvárosiak vezettek. Tíz pont körül állandósult a különbség, amiből nem sikerült jobban visszajönniük a hazaiaknak – hiába talált be Barnjak és Calloway is újra. A félidőben 39-49 állt az eredményjelzőn.

Eilingsfeld kosaraira többször is válaszoltak az oroszlányiak, majd Barnjak hárompontosa után újra lőtávolságon belül voltak. 49-55 után azonban újra a paksi erőcsatár zsákolt egyet, majd Grubor értékesített két büntetőt. A játékrész feléhez közeledve Eilingsfeld távolról is betalált, amikor muszáj volt időt kérnie Simon Petrovnak. Összekapta magát a negyed hajrájára az OSE, és végül Illés hármasának köszönhetően újra nyílt lett a meccs (67-72).

Több lehetősége is volt az OSE-nak, hogy öt ponton belülre kerüljenek, azonban az első két percben mindkét csapat elrontotta a támadásait. A kosárcsendet Edwin büntetője, majd Atkinson középtávolija törte meg. Barnjak révén próbálta tartani a lépést a hazai csapat, de Eilingsfeld és Grubor is válaszolt. Barnjak mellett Calloway is hármast dobott, ezzel 80-85 állt az eredményjelzőn a 37. percben. Hiába örültek a hazaiak, Kovács az ellentámadásból válaszolt, így újra a paksiaknak állt a zászló. Az utolsó percben még mindent megpróbáltak a hazaiak, azonban innen már nem engedte ki a kezéből a meccset az ASE. Végül izgalmas végjátékban, öt ponttal nyertek a vendégek (90-95).

 

MVM-OSE Lions - Atomerőmű SE 90-95 (19-23, 20-26, 28-23, 23-23)
Bajnokság, 10. forduló
Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Papp Péter, Pozsonyi László, Lengyel Ádám József (Bogárdi János)

OSE: Ruják 2, Illés 10/6, Szabadfi -, Calloway 14/12, Krestinin 12. Csere: Barnjak 22/9, Dimitrijevics 19/6, Werner 2, Dorogi 4, Mucza 3/3, Carev 2.

ASE: Edwin 12/3, Frank 7/6, Grubor 15/9, Eilingsfeld 26/3, Atkinson 13. Csere: Kovács Ák. 12/6, Taiwo 5, Pajor 5/3, Karosi -.


Hosszabbításban nyert Kaposváron a Kecskemét

Griffin és Aris kosaraival villámrajtot vett a Kaposvár, míg a kecskemétiektől Karahodzsics szerzett két pontot büntetőből (5-2). Tovább nyomtak a hazaiak, Hughes is beköszönt egy zsákolással, valamint a ráadás büntetőt is értékesítette, majd újra eredményes tudott lenni, időt kért Forray Gábor (10-2). A kis szünet meg is tette a hatását, Townes és Dramicsanin vezérletével villámgyorsan kiegyenlítettek a vendégek, ám jókor jött Hendlein triplája hazai szempontból (15-12). Ezután felváltva jöttek a kosarak, Dramicsanin viszont továbbra is megállíthatatlan volt (18-18). Aris viszont tudta tartani vele a lépést, már a második tripláját süllyesztette el, ezzel újra előnybe hozva az övéit. A negyed végén még maradt ideje a KTE-nek egyenlíteni, így továbbra is egálról folytathatták a felek. 22-22.
Puska duplájára Townes távolija érkezett válaszként a második etap elején, majd Bogdán is feliratkozott a pontszerzők közé (26-25). Ivkovic iramodott meg Karahodzsics blokkja után, a találkozón először átvette a vezetést a Kecskemét (26-27). Sokáig nem örülhettek a vendégek, Puska triplája hullott be, de Borisov erre, majd Csorvási ziccerére is válaszolt (31-31). Hendlein is beleállt egy hármasba, amit Aris büntetője követett, elment néggyel a KKK, ami ezen a találkozón már “soknak” számított (35-31). Dramicsanin újabb kosarat dobott, majd egy olyan periódus következett, amely több hibát is hozott mindkét oldalon, hogy aztán újfent Dramicsanin találatával újra egyelítsen a Kecskemét (35-35). Egy hazai időkérés után Ivkovic állhatott a vonal mögé, nem is hibázott, megint fordított a KTE (35-37). A félidő előtt Aris egalizált, majd Klobucar eladott labdája után még a fordításra is volt lehetősége a kaposváriaknak, de Griffin kísérlete kimaradt, továbbra sem tudtak dűlőre jutni a felek. 39-39.

A fordulás után Griffin jutott el a gyűrűig, majd kisvártatva egy triplát is bedobott, jobban kezdtek a somogyiak, főleg, hogy Hughes közelije is célt ért (46-39). A magasember ezután zsákolással fejezett be egy akciót, 9-0-ás futásban volt ekkor a Kaposvár. Townes állította meg a hazai rohamot egy duplával, majd több dobás is kimaradt mindkét oldalon, így nem csökkent a hazai előny (48-41). Klobucar vitt végig egy gyorsindítást, amire Hendlein válaszolt Griffin passzából. Összességében a félidő elején kialakított előnyét jól őrizte a somogyi alakulat, amely sokáig úgy tűnt, hogy megnyugtató fölényben várhatja a záró etapot, ám egy nagy hajrával megint felzárkóztak a kecskemétiek, sőt, Borisov hármasával fordítottak is. 50-51.

Hughes jelentkezett egy közelivel, ezt a felvonást is a hazaiak nyitották jobban, ezúttal 6-0-ás futást produkáltak Hendleinék (56-51). Kisebb gólcsend után megint a kaposváriak találtak be, míg a Kecskemét ebben a negyedben egyelőre nem tudott kosarat szerezni a vendég együttes (58-51). Borisov triplája törte meg végül a csendet, de Hughes hamar válaszolni tudott, beemelte a ráadás büntetőt is (61-54). Triplákkal próbált meccsben maradni a KTE, ezúttal Dramicsanin célzott pontosan, sőt, egymás után kétszer talált be, így egy pont lett közte (61-60). Időt kért a Kaposvár, amelyet követően Hughes szerzett kosarat, de erre is hármassal válaszolt a Kecskemét, ezúttal Klobucar küldte a helyére a labdát, döntetlen lett az állás (63-63). Újfent Hughes jelentkezett, majd Townes egyenlített büntetőből, kevesebb, mint egy perccel a vége előtt (65-65). Aris adta el a labdát kulcspillanatban, de Griffin blokkjának köszönhetően nem került hátrányba a somogyi csapat, sőt, Krnjajszki nagyon fontos hármast dobott, időt kért Forray Gábor tizennégy másodperccel a vége előtt (68-65). Klobucar vállalta el a dobást, be is ment a távoli, közel nyolc másodperce maradt a kaposváriaknak, Ivan Rudez is időt kért (68-68). Griffin kísérlete lejött a gyűrűről, jöhetett a hosszabbítás. 68-68.

A ráadás alaphangját Karahodzsics egy zsákolással adta meg, majd Wittmann is hozzátett kettőt, miközben sorozatban jöttek az elhibázott dobások a hazaiaktól (68-72). Griffin szépített büntetőből, aztán Hughes ki is egyenlített, de azonnal jött egy Wittmann-tripla válaszként (72-75). Krnjajszki hozta fel egyre az övéit egy betöréssel. Sikerült kivédekeznie a vendégek akcióját a hazaiaknak, de Krnjajszki távolija lejött, Dramicsanin pedig büntetett a túloldalon (74-77). Négy másodperc maradt, Aris hármasa lejött, ezzel pedig el is dőlt a találkozó. A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét elképesztően nagy csatában, hosszabbításban győzte le a Kaposvár együttesét. 74-77.

Kometa Kaposvári KK – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét h. u.: 74-77 (22-22, 17-17, 11-12, 18-17, 6-9)
Bajnokság, 10. forduló
Kaposvár, Városi Sportcsarnok
V.: Praksch Péter Árpád, Makrai Márton, JAKAB László Imre (Téczely Tamás)

KKK: Aris 12/6, Puska 7/3, Griffin 11, Hendlein 8/6, Hughes 24. Cserék: Krnjajszki 8/3, Hajduk -, Bogdán 2, Halmai -, Csorvási 2.

KTE: Townes 15/3, Klobucar 10/6, Ivkovic 4, Borisov 10/6, Karahodzsics 10. Cserék: Wittmann 6/3, Kiss -, Fazekas -, Kucsera -, Dramicsanin 22/9.


Már az első negyedben eldöntötte a Körmend elleni meccset a DEAC

Taylor zsákolása nyitotta a mérkőzést, Drenovac pedig két büntetőt dobott be. Nem kellett sokat várni a Körmend válaszára Ferencz kintről volt eredményes. Drenovac megint hibátlan volt a vonalról, Scott pedig egy betöréssel szerezte meg első pontjait (8-3). Omeneka tett fel egy könnyű kosarat a palánk alól, Drenovac középtávolról is hibátlanul célzott, majd egy 2+1-et is bemutatott. Kiss törte meg a DEAC játékosának sorozatát, Mócsán is megkezdte a mérkőzést egy duplával. Tóth is feliratkozott az eredményjelzőre, sőt a magyar magasember és a DEAC pontkirálya révén hirtelen 15 pontos előnyben találta magát a hazai együttes (22-7). Parrish csak egy büntetőt dobott be, Scott viszont egy szép tempót, Mitchell már nem hibázott a vonalról, aztán Drenovac és Cakarun váltott kosarat, Mitchell egy pontjára pedig Tóth dobott rá hármat (29-13). A negyedet Cakarun, Mócsán és Tóth kosarai zárták. 33-15

A második negyedet Mitchell büntetői indították el, Taylor dolgozott eredményesen a festékből, kétszer egymás után, így másfél perccel az etap megkezdése után érkezett is a körmendi időkérés. Mitchell kettő plusz egyel és egy duplával lopta közelebb csapatát ideiglenesen, Drenovac viszont tarthatatlan volt, most épp kintről (42-22). A folytatásban is a két fent említett játékos cipelte hátán saját csapatát, majd Mócsán is dobott egy triplát. Cakarun kosarával 16-ra jött fel a Körmend, s ez így is marad Polyák és Moore pontjai után. Sőt a vendégek kettesének újabb kosara után már csak 13 volt a differencia, mely megmaradt a félidőig, köszönhetően annak, hogy Drenovac két büntetőjét Cakarun annulálta egy ziccerrel. A félidőre így is megnyugtató, 13 pontos előnnyel mehetett a DEAC. 51-38

A második félidő Taylor kosarával kezdődött, Cakarun válaszolt. Eltelt már három perc is a harmadik negyedből, mikor Drenovac bedobta második hármasát, majd megtette ezt Mócsán is, Antonisz Konsztantinidesz időt is kért (59-40). Taylor megint jól dolgozott a palánk alatt, a másik oldalon Mitchell próbált ritmust adni csapatának, de Scott sem hibázott kintről a DEAC-ból. Drenovac egy bedobott büntetőjével már 23 volt közte, ráadásul Tóth is hozzátett ehhez, aztán megint Mitchell jelentkezett, most egy triplával. Tóth 2+1-et vitt véghez, mondani sem kell a túl oldalon megint Mitchell villant (70-47). Doktor két büntetője után Mócsán vitte végig szépen a labdát, Omeneka állította vissza a közte 20-at. Drenovac folytatta remeklését, Parrish dobása zárta a negyedet. 74-54

Másfélperc telt el a zárófelvonásból mikor Polyák büntetőjével tört meg a jég, Doktor a túloldalon ziccerig ment. Parrish lopta kétpontnyival közelebb a Körmendet, majd egy debreceni eladott labda után időt kért a vendégek mestere. Doktor gólpasszát Balogh használta ki, így 15-re jöttek fel a vasiak, majd ismét betalált a fiatal játékos, apró szépséghiba, hogy a másik oldalon Tóth is szerzett egy kettest. Mócsán találta meg a sarokban Polyákot aki bedobta a hármast, Tóth révén pedig újra 20 volt a differencia. Az utolsó ötperc nem ígérkezett körömrágósnak, a mérkőzés gyakorlatilag eldőlt. Doktor eddigi három pontos szezoncsúcsát már 7-re növelte, majd Moore verte meg a festékben Tóthot (85-68). Scott ötödik DEAC játékosként lépte át a 10 pontos határt, míg a túloldalon Balogh tett hozzá még kettőt pontjaihoz. A DEAC fontos és magabiztos győzelmet aratott, míg a Körmend sorozatban négy győzelem után kapott ki. 90-72

 

DEAC - Egis Körmend 90-72 (33-15, 18-23, 23-16, 16-18)
Bajnokság, 10. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, dr. Mészáros Balázs, Sörlei Attila (Balogh László György)

DEAC: Scott 14/3, Polyák 6/3, Drenovac 27/6, Gáspár M. -, Taylor 10. Csere: Mócsán 12/6, Tóth Á. 18/3, Kenéz -, Balázsi -, Neuwirth.

Körmend: Chambers -, Mitchell 17/3, Ferencz 3/3, Moore 11/3, Omenaka 4. Csere: Balogh M. 8, Kiss M. 2, Parrish 5, Cakarun 13, Doktor P. 9.


Magabiztosan nyert a Sopron

A találkozó előtt a 8. helyen álló Sopron KC fogadta az utolsó előtti Budapest Honvéd SE-t. A két csapat között csupán két győzelem volt a hazaiak javára, de a mérkőzés egyértelmű esélyesének ettől függetlenül a hazaiak tűntek.

Durham büntetője jelentette a meccs első kosarát, amire Peringer válaszolt az ellentámadásból. 1-2 után Barnett köszönt be távolról, így már 4-2-re a hazaiak vezettek. Mijovics, majd Simon válaszolt a vendégek részéről, így újfent a vendégeknél volt az előny. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyik sem tudott meglépni a másiktól. A negyed utolsó két perce azonban a soproniaknak jött össze jobban. Supola hárompontos akciójával, majd Shine triplájával a hazaiak megléptek. Mijovics még válaszolt, de az utolsó kosár Barnett nevéhez fűződött (21-16).

Nem hozott kosáresőt a második negyedben sem, azonban a hazaiak kapták el jobban a fonalat. Sitku hárompontosát követően már 27-16-ra vezetett a Sopron. Több támadást is elhibáztak a csapatok mindkét oldalon, a kosárcsendet Peringer duplája törte meg. Tíz pont körül állandósult a soproniak előnye, azonban a félidő végére a Honvéd némileg magához tért. Hiába jött vissza Demeter kosarával 33-26-ra a fővárosi együttes, Barnett triplája jelentett a félidő utolsó kosarát (36-26).

Peringer közelijére Jones válaszolt, majd Simon dobott triplát a második félidő első két percében. Ezt követően a hazaiaknak ment jobban, a Honvéd több támadást is elrontott, miközben Shine és Barnett egy-egy hármasát követően már 48-31 volt az állás. A felek között állandósult a tisztes távolság, sőt Shine pontjainak köszönhetően már hússzal is mentek a soproniak. A negyedet végül Demeter közelije zárta (55-37).

A záró játékrész első perceiben a Sopron bebiztosította a győzelmét, visszaverte a vendégek próbálkozásait. A Honvéd nem tudott már erőre kapni. Durham talált be ezekben a percekben párszor, majd, amikor a fővárosiak újra húsz ponton belül voltak, Takács Norbert kétszer is távolról talált be. A Honvéd oldaláról Takács Dániel válaszolt többször is ebben a szakaszban. A végén csak a különbség maradt kérdéses, 19 ponttal hozták a hazaiak a kötelezőt (80-61).

Sopron KC - Budapesti Honvéd SE 80-61 (21-16, 15-10, 19-11, 25-24)
Bajnokság, 10. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
V.: Győrffy Pál Attila, Farkas Gábor, Major Ádám (dr. Gincsai János Péter)

Sopron: Joseph 7, Jones 11, Valerio-Bodon -, Barnett 16/9, J. Durham 9. Csere: Csendes 2, Sitku 11/3, Csátaljay -, Takács N. 6/6, Supola 3, Shine 13/6, Molnár M. 2.

Budapesti Honvéd: Kopácsi -, Simon K. 9/6, Mijovics 7/3, Demeter 12, Peringer 8. Csere: Vámos -, Reizinger 4, Takács D. 11/9, Csomós -, Cohill 2, Tarján 4, Hajdu 4.

 

Nem volt esélye a meglepetésre a ZTE-nek

Keller Ákos kosarával indult az összecsapás, Ostojic válaszolt. Pot középtávolról, Rakicevic és Brown közelről volt eredményes (6-4). Ostojic egyenlített, majd Pot előbb egy duplát majd egy 2+1-et szerzett, Tiby pedig két büntetőt dobott be, ismét Ostojic volt az, aki magára vállalta a pontszerzés terhét a vendégektől (13-9). Pot 4/4-el és 9 ponttal hozta le az első hat percet, a ZTE védelme nem találta rá az ellenszert, majd Cowells dobta be az első hazai triplát, így kilenc pontos különbségnél érkezett az első vendég időkérés. A játékmegszakítás után Rakicevic talált tiszta dobóhelyzetet a “körte” tetején, nem is hibázott (18-11). Perl találta meg egy gólpasszal Baracot, Csuti hozta picit közelebb a Zalaegerszeget. Keller Iván faultja után Barac hagyott egy pontot a vonalon, Csuti szerzett újabb két pontot. Cowells büntetőzött hibátlanul, ugyan így tett Smith a másik oldalon, az ő kosarai zárták a negyedet. 23-17

A második negyed Trice és Csuti pontokkal kezdődött, így két pontra jött fel a ZTE, Perl dobott be két büntetőt, majd két tempót, így újra levegőhöz jutott a Falco (29-21). Kovács kosara után 10-re nőtt a differencia, jött is a Zalaegerszeg időkérése. Trice próbálta felrázni az övéit gyors négy ponttal, Brown hármasa kicsit lehűtötte a kedélyeket, sőt Pot passza után még egyet elsüllyesztett. Ha egy üzlet beindul minden összejön, Keller a harmadik szombathelyi triplát is bedobta a negyedben, a triplafesztivált Ostojic szakította meg egy ponttal (40-26). Ez sem a Falco sem Brown kedvét nem vette el, triplája után O’Reilly szerezte meg első kosarát, majd távolról is beköszönt. A félidő utolsó másfél percében Pot tört be két pontért, aztán Ostojic törte fel a Falco védelmét, ő érte el elsőként a 10 pontos határt a vendégektől, harmadikként a mezőnyből Brown és Pot után. A félidőben már több kosár nem esett, így 12 pontos előnnyel mehetett szünetre a szombathelyi gárda. 45-33

A második félidő első két percében két kosár született, Ostojic kettesére, Keller Ákos egy triplával válaszolt. Tiby is kintről célzott hibátlanul, Ostojic zsákolt nagyot a másik palánknál. Cowells hármasa már a nyolcadik volt a mérkőzésen, Trice triplája viszont csak a második volt a vendégektől (54-40). Brown egy büntetőt dobott csak be, Perl passzával Tiby szerzett könnyű két pontot, Rakicevic egy nehéz triplát értékesített. Barac csak úgy mint Perl Tiby-t találta meg, amiótán Krasovec mester időt kért. Használt a szünet, Kell Iván és Trice lopta közelebb a ZTE-t, Perl viszont szép duplát dobott be. Barac és O’Reilly váltott kosarat, majd ismét a zalaegerszegi légiós tett egy pontot a közösbe. Krivacevic támadólepattanó után harcolt ki egy faultot, mindkét büntetőjét a helyére küldte, Rakicevic negyedbeli második hármasát dobta be. A játékrész Perl pontjaival fejeződött be. 67-53

Keller Ivén próbálta megindítani a nagy rohamot a vendégeknél, Trice és Rakicevic egy-egy triplával járult ehhez hozzá, közben Krivacevic szerzett 4 pontot a Falconak. A ZTE-nek volt sansza még közelebb kerülni a hazaiakhoz, végül mégis Brown dobott egy újabb hármast. Pot révén már 15 volt közte, Smith 2+1-es akciót mutatott be (76-64). Barac dobott be két büntetőt és egy középtávolit, Trice robogott végig egy ziccerig a túloldalon, majd Smith tett hozzá kettőt pontjai számához. Barac is átlépte a 10 pontos határt Keller Ákos gólpasszából, az utolsó négy perce így nem maradt igazából sok izgalom. Ostojic 2+1-e után volt lehetősége bemenni 10 alá a ZTE-nek többször is, ám végül Perl büntetői következtek. Smith az utolsó negyedre kapta el a fonalat, újabb 2+1-ével 10 pont volt a differencia, egészen Tiby két büntetőjéig. Az utolsó két percre kérdés már nem maradt, a Falco 9-1-re javította a mérlegét, míg a ZTE sorozatban másodszor kapott ki. 94-80

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Zalakerámia ZTE KK 94-80 (23-17, 22-16, 22-20, 27-27)
Bajnokság, 10. forduló
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Balog György Attila, Kapusi Gábor (Bognár Tibor)

Szombathely: Pot 13, Kovács B. 4,Brown 15/12, Tiby 14/6, Keller Á. 8/6. Cserék: Perl 15/3, Cowels 8/6, Krivacevic 6, Barac 11, Verasztó -, Takács -, Sövegjártó -.

Zalaegerszeg: Smith 14, O'Reilly 8/3, Polster -, Rakicevic 15/9, Ostojic 17/6. Cserék: Trice 14/3, Szalay -, Keller I. 6, Zsíros -, Csuti 6, Németh -.

Vármegyei szövetségek