Tippmix Női NB I: Szoros derbik játéknapja
03
Dec
2022
Tippmix Női NB I: Szoros derbik játéknapja
2022. december 3.  |  21:30

A bajnokság tizedik fordulójában az NKA Universitas PEAC hazai pályán 67-65-re győzte le az Atomerőmű KSC Szekszárd együttesét.

A mérkőzést 4-0-val indította a pécsi együttes. Előszőr Wentzel Nóra hárompontosát láthattuk, majd Laczkó Sára büntetője következett. Ezután a vendégek is megszerezték első pontjaikat – közelről Cyesha Goree volt sikeres. A későbbiekben azonban technikai hibát ítéltek a játékvezetők a Szekszárdnak, amiért Sierra Calhoun dobhatott büntetőt. A találat után 5-2-t mutatott az eredményjelző. Lerázni azonban továbbra sem tudta ellenfelét a PEAC, mely Victoria Vivians ziccerével 1 pontra zárkózott fel (5-4). Az izgalmak ezután is fokozódtak. A nemrég komolyabb sérülésből visszatérő Miklós Melindát ugyanis rossz ritmusban találta el a Pécs egyik játékosa, miután a vendég gárda stábtagjainak kellett lekísérni a pályáról. A sérülés bár nem tudni mennyire volt súlyos, a fiatal bedobót Boros Julcsi váltotta a pályán. A következő percekben a PEAC továbbra is magabiztosan tartotta előnyét. Egészen a hatodik percig, amikor is 10-5-öt regisztrálhattunk. Ekkor ugyanis Vivians büntetői következtek. Összesen négy sikeres találattal pedig ismét 1 pontra zárkózott fel a KSC. Fordítani viszont ezúttal sem tudtak Zseljko Djokics tanítványai. Ilona Selcova, majd Beatriz Sanchez triplái következtek, vagyis nemcsak a fordítás, de az egyenlítés is elmaradt. A Szekszárd végül a negyed utolsó másodpercében billentette maga felé a mérleget, és tíz perc elteltével már 16-18-at mutatott a kijelző. Az etap végére Miklós Melinda ‘sérülésének’ súlyossága is kiderült, hisz a fiatal játékos a játékrész végén már ismét pályán tartózkodott.

A második felvonás első perceiben újból egyenlített a hazai együttes, majd Laczkó Sára hárompontosával vissza is vették a vezetést (21-18). A pécsiek fiatal bedobójának sorozata ezzel azonban még nem ért véget. Következőnek ugyanis ismét ő volt sikeres távolról. Ezután pedig Kiss Virág középtávoliján volt a sor, ami 26-18-ra változtatta az állást. Ekkor Zseljko Djokics vezetőedző időkérése következett. Az eligazításból visszatérve magabiztosabb játékképet mutatott a vendégcsapat, minek köszönhetően 4 pontot tudtak lefaragni hátrányukból. Ez időkérésre kényszerítette a PEAC vezetőedzőjét. A folytatásban viszont ismét megtáltosodtak a hazaiak, amivel a Szekszárd már nemigen tudott lépést tartani. Így tehát a különbség tíz pontra nőtt a felek között (32-22). Lazításra azonban még nem volt semmi ok. A nagyszámú hátrány ellenére, a KSC ugyanis minden hibát megbosszult. Az első félidő utolsó perceiben pedig ismét felzárkóztak, így 34-30-nál újból pécsi eligazítás szakította meg a játékot. Peregtek a másodpercek, majd az utolsó pillanatban Calhoun vágott be egy hárompontost. Ezzel a csapatok 37-30-ról fordulhattak. A mezőny legjobbja ekkor Kiss Virág volt 10 ponttal és 10 lepattanóval.

A harmadik játékrész az eddigiekhez hasonló ritmusban folytatódott. Kosárra-kosár volt a válasz, így tulajdonképpen a differencia nem is változott. Három perc elteltével 44-35-öt regisztrálhattunk, amikor a Szekszárd vezetőedzője, Zseljko Djokics kért időt csapatának. Visszatérve azonban továbbra is a vendégek védekezése jelentette számukra a legnagyobb problémát. Nem tudták ugyanis megállítani a PEAC játékosait, akik szinte minden támadásukat sikerrel fejezték be. A KSC oldalán pedig, bár szépen eloszlottak a teljesítmények, senki sem lépett elő vezérként, hogy átlendítse a vendégeket ezen a gyengébb perióduson. A folytatásban, Burdick sikeres büntetői következtek, amivel 48-37-re változott az állás. Ezzel a különbség ismét tíz pont fölé növekedett. Közel három percre a negyed végétől azonban ritmust váltottak a vendégek, és egy 7-0-ás sorozat után hat pontra zárkóztak fel. Megfékezve az ellenfél lendületét, Jovan Gorec vezetőedző kért időt eligazításra. A szekszárdi rohamnak azonban ez sem vetett véget. Visszatérve újabb 7 pont következett, ezzel pedig a KSC nemcsak kiegyenlített, de 53-54-nél át is vették a vezetést. Innen kezdődhetett tehát a mérkőzés záró szakasza.

Az utolsó tíz percet Ruthy Hebard és Boros Julcsi találatai vezették fel, amivel a vendégek tovább tudták növelni előnyüket. 53-58-nál így ismét Jovan Gorec vezetőedző időkérése miatt állt a játék. A folytatásban egy igazi ki-ki mérkőzés kerekedett. Fej-fej mellett haladt a két együttes, majd 58-58-nál ismét egált regisztrálhattunk. Egyik fél sem adta fel a küzdelmet. S bár a játékuk közel sem volt tökéletes, mindenki megtett mindent annak érdekében, hogy végül csapatáé legyen a győzelem. Ekkor következett Studer Ági hárompontosa. Ezzel pedig ismét a Szekszárd került lépéselőnybe, Wenzel Nóra azonban szinte azonnal válaszolt egy újabb triplával. Az eredmény alakulását tekintve viszont most a vendégek tűntek magabiztosabbnak. Ennek ellenére, a PEAC sem hagyta magát – egy pillanatra sem hagyták meglépni ellenfelüket. Az utolsó három perc következett, a kijelző pedig 63-63-at mutatott. Ekkor érkezett pécsi oldalról Katanic találata, amivel megkezdődött a találkozó hajrája. Azonban, az utolsó egy perc sem telt kevésbé eseménydúsan. A Szekszárd ugyanis kiegyenlített, majd Cyesha Goree-nak esélye volt két pontra növelni csapat előnyét. Büntetői közül azonban egy sem lett találat, így az állás maradt 65-65. Ekkor a hazaiak kértek időt. A pályára visszatérve a PEAC játékosai pontosan hajtották végre az edzői utasításokat, mely végül pontokat is eredményezett. Kiss Virág volt sikeres középtávolról, ami pedig esélyt adott a pécsieknek megszerezni a végső győzelmet. Még Zseljko Djokics vezetőedző kikért egy utolsó időt, a folytatásban viszont már nem tudta megváltoztatni a mérkőzés eredményét a Szekszárd. Az NKA Universitas PEAC végül hatalmas csatában aratott 67-65-ös sikert az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata ellen.


NKA Universitas PEAC - Atomerőmű KSC Szekszárd 67-65 (16-18, 21-12, 16-24, 14-11)

Bajnokság 10. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Tóth Cecília, Söjtöry Tamás, Nyilas István (Farkas Zoltán)

NKA Universitas PEAC: Burdick 9, Laczkó 6/6, Kiss 16, Calhoun 9/3, Wentzel 9/6. Csere: Katanic 7, Pap -, Olawuyi -, Sanchez 3/3, Kötő -, Simon 5/3, Selcova 3/3.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Goree 7, Hebard 10, Miklós 6, Studer 5/3, Vivians 6. Csere: Wallace 16/6, Mányoky 3/3, Horváth -, Szűcs -, Boros 12/3, Holcz -.

 

A bajnokság 10. fordulójában a E.ON ELTE-BEAC 78-76-ra legyőzte a Ludovika-Csatát és ezzel az ötödik sikerét ünnepelhette az idei évadban.

Czank Tímea és Tóth Franka triplái vezették fel az összecsapást. Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Igazi válogatott szünet utáni találkozót láthattunk. Mindkét oldalon több lehetőség is kimaradt. Pár ponttal jellemzően a BEAC járt előrébb. A legnagyobb differenciát 17-12-nél jegyezhettük fel, de az első szakasz végére innen 17-16-ra felzárkózott a Csata. A második negyed elején Ana Vojtulek és Orosz Zsófia találataival a BEAC ismét lépéselőnybe került. A korábban kialakult 4-5 pontos előnyénél azonban nem tudott jobban ellépni. A második szakasz feléhez közelítve Czank Tímea és Szabó Fanni tripláival igyekezett új lendületet venni a vendég gárda. Az első félidőben a 19 triplakísérletéből 7 sikeres lett a Csatának.

A vendégek 25-25-nél egyenlítettek. Ezt követően Ana Vojtulek még a BEAC-ot juttatta előnyhöz, de erre Toman Dóra válaszolt. Ismét távolról volt eredményes Szabó Fanni, majd Czank Tímea büntetői következtek. A félidőt pedig Sam Fuehring duplája zárta. Több, mint négy percig nem talált be a BEAC és így alakult ki a félidei 34-27-es állás. A Csata a 35 kísérletéből 11-et értékesített, míg a BEAC 34-ből 8-at. A hazaiak 25-24-re vezettek a lepattanókban, de a többi fontos mutatóban kisebb Csata fölény mutatkozott, ami reális képet adott a félidei 7 pontos különbségről. A harmadik negyedet Morgan Green triplája vezette fel. A ponterős légiósnak az első félidőben mind a 11 kísérlete lejött a gyűrűről. Ez a triplája szimbolikus volt a BEAC szempontjából, hiszen érezhetően új lendületet vett támadásban és pontosabban is folytatta a meccset a házigazda. Nem telt el három perc, amikor 36-36-nál már egyenlő volt az állás. Sőt, Angyal Barbara duplája után 38-36-os hazai vezetésnél Tursics Krisztián időkérése állította meg a játékot.

A folytatásban fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Gyöngyösi Janka és Czank Tímea tripláinál úgy nézett ki, hogy a Csata vehet új lendületet. A BEAC-nak mindenre volt válasza. Három pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki. Az utolsó 10 percnek 54-53-as Csata vezetésről vágtak neki a felek. Jáhni Zsófia és Tóth Franka kosárváltása után Horváth Bernadett triplát értékesített. A Csatának 59-55-nél volt labdája, hogy még jobban elszakadjon. Ezzel nem tudott élni. Angyal Barbara öt pontja, Radócz Fanni és Milkovics Réka triplái a hazaiakat hozták lépéselőnybe. 66-63 után Horváth Bernadett triplájával még egyenlített a Csata, de erre Morgan Green felelt öt ponttal. Azóta már tudjuk, hogy 71-66 után az utolsó négy percben végig a hazaiak vezettek. A Csata egy pillanatra nem adta fel, Horváth Bernadett vezetésével tartotta a lépést. Ebben az utolsó négy percben a kiváló irányító egymaga 8 pontot szerzett. Sam Fuehring pedig 77-76-ra felhozta a csapatát, de a hajrában Ana Vojtulek büntetője alakította ki a végeredményt. 78-76-ra nyert a BEAC.


E.ON ELTE BEAC - Ludovika Csata 78-76 (17-16, 10-18, 26-20, 25-22)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 10. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Fodor Attila, Rácz Zsolt Róbert, Varga-Záray Katalin (Dernei Gábor)

E.ON ELTE BEAC: Angyal 18/9, Vojtulek 18, Milkovics 7/3, Green 12/6, Tóth 14/3. Csere: Katona, Orosz 6/3, Angyal 18/9.

Ludovika-Csata: Fuehring 8, Horváth 22/15, Czank 15/9, Szabo 15/9, Gyöngyösi 8/3. Csere: Jáhni 4, Toman 2, Barnai 2.

 

A bajnokság 10. fordulójában a Vasas Akadémia 53-49-re legyőzte a TFSE-MTK csapatát. Ezzel a Vasas Akadémia is megszerezte ötödik sikerét az idei szezonban.

Schaquilla Nunn 2+1-es megoldására Lauren Manis válaszolt a mérkőzés elején. Az előzetes várakozásoknak megfelelően egy kemény, küzdős meccs kerekedett. Sokáig három pontnál nagyobb különbség nem alakult ki. Az első szakasz hajrájához közeledve 10-5-re elszakadt a Vasas, de innen Ty Marshall, Lauren Manis és Dúl Terka révén egyenlített a TFSE. Sőt, a negyed végjátékában Dúl Panka is eredményes volt büntetőből. 10 perc után 11-10 állt az eredményjelzőn és a TFSE vezetett. A játék képe a második negyedre sem változott. Dúl Panka ismét büntetőből talált be, amivel 13-10-es előnyhöz juttatta csapatát. Erre azonban Papp Dia és Nadija Smailbegovic válaszolt, így visszavette a kezdeményezést a Vasas.

A második szakasz feléhez érkezve Papp Dia és Schaquilla Nunn villanásaival tartotta a pár pontos vezetését a Vasas. Tette mindezt úgy, hogy a félidőig egyetlen távoli kísérlete sem ért célt a 10-ből. A legnagyobb különbséget 21-15-nél jegyezhettük fel. Erre azonban a sérülés után visszatérő Németh Alma és Dúl Terka válaszolt, amivel 21-19-re feljött a TFSE. Sőt, Dúl Panka és Theodoreán Alexandra büntetői már a vendégeknek hoztak vezetést. Hasonó volt a forgatókönyv, mint az első negyedben. Azzal a nagy különbséggel, hogy ezúttal a TFSE fordítását követően még két perc volt a szünetig és maradt ideje rendezni a sorokat a Vasasnak. Végül Schaquilla Nunn, Papp Dia és Szerencsés Tamara révén 26-22-re elszakadtak a hazaiak. A Vasasnál a 38 mezőnykísérletből 11 volt sikeres, míg a TFSE-nél 26-ból 6. A harmadik negyed első percében nem találtak be a csapatok, majd a Vasas Schaquilla Nunn révén tudta növelni az előnyét. A folytatást Ty Marshall és Budácsik Dorka kosárváltása jellemezte. Mind a ketten kétszer-kétszer villantak meg. Ez egyben azt is jelentette, hogy a 4-6 pontos előnyét tartotta a Vasas. Magyar Bianka 33-26-nál kért időt, de a folytatásban Nadija Smailbegovic duplája után a 10 egységet is elérte a differencia.

A rendkívül küzdős mérkőzésen 38-28 után a harmadik negyed utolsó négy percében igyekezett új ritmust venni támadásban a TFSE. Ty Marshall és Hegedűs Janka 39-34-nél megfelezte csapata hátrányát. Marshall a harmadik negyedben egymaga 8 pontot szerzett. Úgy nézett ki, hogy ekkor érvényesíteni tudja játékát a TFSE. Lauren Manis és Dúl Panka 41-39-re hozta fel a vendégeket. Erre azonban Katrina Pardee triplája érkezett válaszul, ami a Vasas első és egyetlen sikeres hárompontosa volt ezen az estén. A hazaiak szempontjából a legjobbkor. A negyed végén így 44-39-re ment Milos Pavlovic gárdája. A záró szakaszt Tóth Orsi duplája vezette fel. Erre Dúl Panka felelt, majd Papp Dia villant meg. 48-41-nél hosszabb időre befagyott az eredményjelző. Úgy nézett ki, hogy ezen 5-7 egység között állhat be a differencia. 52-45 után azonban Lauren Manis triplájával még visszahozta az esélyeit a TFSE. Több mezőnykosár már nem született a meccsen. Az utolsó három percbe érve Dúl Panka büntetője 52-49-re módosította az eredményt. Mindkét oldalon kimaradtak a lehetőségek. A TFSE-nek az egyenlítésre, a Vasasnak a meccs lezárására volt több labdája. Ahogy telt az idő, egyre közelebb került a hazai siker. Schaquilla Nunn büntetője alakította ki a 53-49-es eredményt.

 


Vasas Akadémia - TFSE-MTK 53-49 (10-11, 16-11, 18-17, 9-10)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 10. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Nagy Viktor, Földesi Ádám, Rózsavölgyi Alexandra (Németh Csaba János)

Vasas Akadémia: Nunn 15, Papp 12, Tóth 2, Pardee 5/3, Madár E. 5. Csere: Budácsik 6, Smailbegovic 4, Szerencses 4, Salamon, Madár K.

TFSE-MTK: Theodorean 2, Hegedűs 2, Dúl P. 16/3, Manis 12/3, Dúl T. 3. Csere: Pusztai, Németh 2, Marshall 12.

Vármegyei szövetségek