Tippmix Férfi NB I: Az Oroszlány bravúros sikert ért el a Szolnok ellen
24
Nov
2022
Tippmix Férfi NB I: Az Oroszlány bravúros sikert ért el a Szolnok ellen
2022. november 24.  |  11:00
A válogatott szünet után a Debrecen ellen lépett először hazai parkettre a Zalakerámia ZTE KK, méghozzá a sportcsarnokban – mindez azért érdekes, mert edzéseken néhány hete immár az Ostoros csarnokban készülnek Keller Ivánék. Ez a tíznapos ciklus a tiszántúli csapatok jegyében telik Zalában, a Nyíregyháza legyőzése után az egyetemvárosiak következtek, szombaton pedig a bajnokaspiráns Szolnok vendégei lesznek Krasovec mester tanítványai.
 
A 2017-es esztendőben az élvonalba feljutott DEAC ellen azóta 11 alkalomból nyolcszor a zalaiak hagyták el győztesen a pályát, ezt a pozitív statisztikát pedig szerették volna tovább javítani a kék-fehérek. Tabellán elfoglalt pozíciójuk ezt is vetítette elő – 5-2-vel állt a ZTE, míg 2-5-el a hajdúságiak, azonban elbizakodottságra azonban nem volt okuk, hiszen a korábbi találkozókon sok hiba csúszott a hazaiak játékába is. A hajdú-bihariak tíz napot készülhettek a zalai vendégjátékra, kérdés volt azonban, ez mennyit számít majd az összecsapáson.
 
Németh Ákos Nyíregyházán szenvedett ujjsérülést, ami makacsabbnak bizonyult, mint elsőre tűnt, így nem állhatott Sebastjan Krasovec mester rendelkezésére; a túloldalon pedig a ZTE-vel bajnoki címet nyerő Tóth Ádám volt maródi: a center kisebb agyrázkódás után bár nagyon szeretett volna játszani egykori csapata ellen, nem kapott még zöld utat az orvosi grémiumtól, így el sem utazott Zalába; Djordje Drenovac azonban újra szerelést ölthetett.
 
Tompán kezdte a találkozót a ZTE, a frisebb Debrecen pedig remekül használta ki mindezt, rengeteg könnyű kosarat szerzett. Pontatlanul dobtak a zalaiak, a vendégek pedig 13-5-re léptek meg, többek között Drenovac 5 pontjának is köszönhetően. Krasovec mester időkérése csak ideiglenesen segített rendezni a sorokat, Gáspár Mátyás triplája még mélyebbre süllyesztette a ZTE-t, akiknek csak 22-16-ig sikerült visszakapaszkodni, a csereként beálló Zsíros Péter trojkájával.
 
Mócsán Bálint gyors 5 pontjával és Gáspár második hármasával 8-0-val nyitott a DEAC, el is hangzott néhány keresetlen szó a nézőtéren a csapat teljesítményével kapcsolatban... 15 pont volt a legnagyobb vendégelőny, amikor Keller Iván köszönt be távolról, tízre hozva fel övéit. Drenovac vette hátára csapatát a vendégeknél, a hajdúságiak igyekeztek tartani 10 pont körüli előnyüket, ám a negyed végén jobban koncentráltak a hazaiak és Trice betörése után már 42-37-es vendégelőnyt mutatott az eredményjelző a 2. negyed végén.
 
A nagyszünet után sokkal harcosabb és harapósabb ZTE futott ki a parkettre, ennek pedig meg is lett az eredménye. Keller ziccerével vették át a kék-fehérek a vezetést először a találkozón, meg is jött a közönség hangja. Összerakta védekezését a hazai csapat, a vendégek pedig egyre többet hibáztak, így teljesen megérdemelten fordított a Zalaegerszeg. Hiába játszott extrán Mócsán Bálint, a 64-58-as egerszegi vezetést ő sem tudta megakadályozni.
 
Nem adták fel a vendégek, Mócsán remeklésével egyre jobban zárkóztak, sőt 68-67-nél a vezetést is átvették egy pillanatra. Jött azonban a feljavuló Trice, majd Zsíros Péter trojkája, ami a 35. percben fordulópontot jelentett. Ugyan az őrült végjátékban három pontra is feljött a vendégcsapat, a ZTE okosan menedzselte a támadóidőket és rendre pontokkal zárta támadásait. Végül 5 ponttal nyerte a szoros találkozót a hazai gárda, ami még sokat jelenthet a Magyar Kupába kerülés kapcsán, hiszen a ZTE már csak egy találkozóját játssza hazai pályán az első körben. A találkozó legjobbjai Trice, illetve Mócsán Bálint voltak, de a dupla-dupláig jutó Smith-re, valamint a nagyot küzdő Ostojic-ra sem lehetett panasz hazai oldalon. Mindkét csapat megérezte sérültjei hiányát: Sebastjan Krasovec Németh Ákos védekezését hiányolta az ex-csapattárs Mócsán Bálinton, míg Dedek mester Tóth Ádám palánk alatti stabilitásának hiányát emelte ki. A ZTE így 6-2-vel várhatja a nagy menetelést – a Szolnok, Falco, Paks idegenbeli sorozat minden bizonnyal hatalmas kihívás elé állítja majd az egerszegieket.
 
Zalakerámia ZTE KK - DEAC 84-79 (16-22, 21-20, 27-16, 20-21)
 
Bajnokság, 8. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Farkas Gábor, Major Ádám (Forrai Sámuel)
 
Zalakerámia ZTE KK: Trice 22/6, O'Reilly 12/3, Polster -, Ostojic 16, Smith 12. Cserék: Rakicevic 10, Keller 5/3, Zsíros 6/6, Szalay -, Csuti 1.
 
DEAC: Scott 12/6, Polyák 5, Drenovac 15, Gáspár 6/6, Taylor 9. Cserék: Gumbs, Mócsán 22/15, Kenéz -, Garamvölgyi 2, Balázsi -.
 
 
 
Már az elején látszott, hogy mindkét csapatnak élet-halál kérdése a találkozó. Dickerson és Bazsó pontjaival kezdtek a hazaiak, de a szegediek azonnal tudtak rá válaszolni, Starovlah és Bognár is betalált. A folytatásban egyik csapat sem tudott jelentős előnyt összeszedni. 18-18-as állásnál fordultak a negyed utolsó percére, amikor a Szeged Person két triplájával “megnyerte” ezt a játékrészt. 18-24.
 
Person duplával indult a második negyed, majd Balogh rontott két büntetőt miután sportszerűtlent ítéltek Perry ellen. Sok hiba és hosszú gólcsend következett, amit Starovlah triplája tört meg. Időt kért Pethő Ákos, mert a Szeged már 11 ponttal vezetett. Dickerson gyönyörű zsákolásával folytatódott a mérkőzés, de Person is bedobta egyik büntetőjét. Maradt a tíz közte. A különbség a folytatásban is megmaradt, a negyed közepén 23-32 volt a táblán. Sok volt a hiba mindkét oldalon, de szegediek őrizték előnyüket. Megrázta magát a Nyíregyháza, Henderson dupláját követően, 27-36-os állásnál Simándi Árpád kért időt. Kovács duplájával növelték előnyüket a vendégek, a másik oldalon Perry dobott hármast. Dolezaj büntetőzött jól, de Henderson is bedobta két büntetőjét. A hajrá azonban ismét a vendégeké volt. 36-42.
 
Henderson kosarával indult a második félidő, ezt követően ismét a szegediek ragadták magukhoz a kezdeményezést, a Nyíregyháza távoli dobásai nem ültek, Williams közelijével viszont megkezdték a felzárkózást. A vendégek azonban ismét újítani tudtak, 46-55 volt a táblán, amikor újra időt kellett kérnie a hazaiknak. Dickerson talált be, majd Dolezaj ellen fújtak sportszerűtlent. Öt pontot csináltak “belőle” Washingtonék, tíz fölé nyílt az olló. 52-63.
 
Perry duplájával és Bazsó büntetőivel kezdődött az utolsó negyed. A folytatásban is a hazaiak akarata érvényesült, 58-63-s állásnál ismét Simándi Árpád kért időt. Roberson dobott kosarat és vissza is vette a kezdeményezést a Szeged. Washington kosarát követően 60-69-s állásnál már a Nyíregyháza kért időt. A mérkőzés hajrájában jelentős erőket mozgósítottak a hazaiak, negyven másodperccel a vége előtt négy pontra is feljöttek. Bazsó és Perry remekül teljesített ekkor. Simándi Árpád időkérését követően azonban a vendégek már nem engedték kiénekelni a sajtot a szájukból. 78-86.
 
HÜBNER Nyíregyháza BS - Naturtex-SZTE-Szedeák 78-86 (18-24, 18-18, 16-21, 26-23)
 
Bajnokság, 8. forduló
Nyíregyháza, Continental Aréna
Benczur Tamás, Sörlei Attila, Szilágyi Bálint (dr. Gincsai János Péter)
 
HÜBNER Nyíregyháza BS: Perry 23/3, Mokánszki -, Dickerson 20, Bazsó 9/3 , Williams 8. Cserék: Dolezaj 4, Kass -, Kiss -, Henderson 14, Szobi -.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák: Washington 24/12, Polányi -, Starovlah 13/6, Bognár 13, Roberson 20. Cserék: Balogh -, Person 10/6, Kovács 4, Filipovics 2.
 
 
 
Subotics büntetőivel kezdődött a mérkőzés, Carev előbb egyenlített, majd megtette ezt Barnes hármasa után is (5-5). Barnjak gólpasszából Ruják szerezte meg az Oroszlányak a vezetést először a mérkőzés során, és megsem álltak 13-5-ig. Lukács állította meg a rossz szolnoki sorozatot Durham kiosztásából, majd Subotics hozta még közelebb a vendégeket, később megint Ruják villant (15-10). Szubotics kemény fault és leérkezés ellenére bemutatott egy 2+1-et, igaz a büntető nem esett be. Gavin hármasával egy pontra zárkózott a Szolnok, Calloway kosara után egy vendég időkérés következett (18-15). Lukács gyönyörű blokkja után megint Gavin talált be kintről, így utolérte ellenfelét az Olaj. Megint a Szolnok légiósa volt eredményes, méghozzá négy büntetővel, Lukács két pontjával pedig már hat volt az előny. Dimitrijevics majd Galvin váltottak kosarat, a negyedet pedig  Dimitrijevics büntetői zárták. 22-26
 
A második negyed Dimitrijevics triplájával kezdődött, majd Durham tört be két pontért. Hosszú kosárcsend után Illés szerezte meg egy duplával első pontjait, Lukács pedig távolról süllyesztett el egy dobást, megtette ezt nem sokkal később csapattársa is, Williamson (30-34). Mucza büntetőivel kettőre csökkent a differencia, Williamson zsákolt, Szubotics közelről tett hozzá két pontot. Illés újabb kosara következett, Williamson büntetőit, Krestinin annulálta. Carev duplájával megint csak kettő volt közte, Barnjak találatával pedig utolérte a Lions ellenfelét, sőt mivel oda is ütöttek neki dobás közben, büntetőjével a vezetést is megszerezte (41-40). Galvin azonnal válaszolt előbb egy duplával majd egy büntetővel, Krestinin a túloldalon a festékből dolgozott meg keményen két pontért. A félidő utolsó két percében előbb Galvin hagyott ott egy pontot a vonalon, Krestinin fordított, majd büntetőivel kettővel léptek el a hazaiak, Lukács és Sebők egalizált. A félidő végi szakaszt két ponttal az Olaj nyerte, így pont ekkora előnnyel vonulhattak szünetre a vendégek. 47-49
 
A harmadik negyedet Szubotics triplája indította be, Barnes pedig egy büntetőt küldött a helyére. Dimitrijevicset a fault sem zavarta meg a kosárszerzésben, Szubotics passzát Williamson értékesítette (50-55). Calloway vert be egy hármast, majd megtette ezt Subotics és Dimitrijevics is, ezt követően majd két percig azonban nem esett kosár egyik oldalon sem. Végül ezt Szubotics szakította meg Calloway technikai faultjáért járó büntetővel, majd ezt megfejelte még három sikeres kísérlettel (56-62). Ruják közelijével négyre jött fel az OSE, Lukács a következő támadásban azonban bevágott egy triplát. A fiatal válogatott játékos a vonal mögül sem hibázott, Dimitrijevics pedig középtávolról. A negyed végén Dimitrijevics révén háromra csökkent a differencia, Gavin hármasa a legjobbkor jött így vendég szempontból. 64-70
 
Majd három percet várni az első kosárra a záró etapban, Szubotics volt eredményes középtávolról, ugyan onnan Calloway sem hibázott, Galvin pedig továbbra sem hűlt ki (66-74). Szubotics kintről is hatékonyan célzott, Barnjak kettessel válaszol, Calloway pedig négyre hozta fel a Lionst. A vendég időkétés után megint Lukács jelentkezett, Ruják pedig első hármasát dobta be (76-79). Pongó kosarával értünk az utolsó három percre, majd Krestinin értékesített két büntetőt (78-81). Barnjak átvette a vezetést hosszú idő után a hazaiaknak, Calloway két fontos büntetővel pedig egy büntetőt elrontott a kettőből. Az utolsó percben Williamson állhatott a büntetővonalra az egyenlítésért, azonban mindkét dobását elrontotta, az Olaj egy támadólepattanó formájában kapott még egy esélyt a győzelemre, azonban ezzel sem tudtak élni. 86-84
 
MVM OSE-Lions - Szolnoki Olajbányász 86-84 (22-26, 25-23, 17-21, 22-14)
 
Bajnokság, 8. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Jv: dr. Mészáros Balázs, Söjtöry Tamás, dr. Németh Patrik (Bodrogváry Iván József)
 
Oroszlány: Ruják 9/3, Szabadfi -, Barnjak 11/3, Carev 10/6, Dorogi -. Cserék: Illés 7/3, Mucza 2, Dimitrijevics 23/6, Krestinin 13, Calloway 11/6, Werner -.
 
Szolnok: Durham 2, Gilszki -, Barnes 4/3, Williamson 9/3, Szubotics 26/12. Csere: Gavin 21/9, Révész 3, Rudner -, Pongó 2, Lukács 16/9, Sebők 1.
 
 
 
Az energiaválság miatt a Kaposvár Arénából régi otthonába, a Városi Sportcsarnokba tette át székhelyét a KKKK, az Alba ellen debütáltak “új hazai” pályájukon a kaposváriak. A MindiGo a „nem tervezett helyszínváltoztatás” miatt nem tudta közvetíteni a mérkőzést.
 
Petersen triplájával indult a találkozó, Somogyi zsákolt, majd Gabric büntetőzött jól, Griffin pedig kintről volt eredményes (8-2). DeCosey sikeres középtávolija után rontott támadások következtek, Philmore törte meg a pontcsendet egy 2+1-es akcióval, Somogyi saroktriplája pedig már fehérvári előnyt jelentett (8-10). DeCosey duplájával már 10-0-s futásban voltak a fehérváriak, de ekkor Petersen bevert egy hármast (11-12). Ismét DeCosey volt eredményes, mire a dán újabb távolit küldött a helyére, egyenlített a KKKK. Vojvoda első kosarára Griffin felelt közelről, több, mint négy percet kellett várni a hazaiak első kétpontos kísérletére. Ford tett vissza egy támadólepattanót, 16-18-nál ismét a vendégek vezettek. Szabó is megkezdte a pontgyártást, Vojvoda nem hibázott a büntetővonalról, de a közelről és távolról is eredményes Griffinnek köszönhetően nem szakadtak le a somogyiak (22-21). Mi több, Hughes zsákolásával a vezetést is átvették, majd Krnjajszkinak köszönhetően a negyed végén is ők találtak be, ezzel 25-22-es előnyben voltak a fordulatos első negyed után.
 
Vojvoda hárompontosával a második játékrész első támadásából egyenlítettek a fehérváriak, válaszul Petersen dobott be egy közelit. Ford is így tett, ismét egálra álltak a felek, Krnjajszki közelijét Somogyi annulálta (29-29). Ismét Petersen következett, egymás után öt pontot jegyzett, de Ford zsinórban nyolccal válaszolt, amit Vojvoda egészített ki újabb 10-0-s sorozattá (34-39). Hughes szerzett fontos kosarat második esélyből, Petersen ötödik triplájával egyenlítettek a Delfinek, Pongó vette vissza az előnyt csapatának (39-41). Halmai duplájával ismét utolérték ellenfelüket a kaposváriak, ezt követően DeCosey büntetőzött hibátlanul, de a hazaiak fiatalja újabb kosarat jegyzett (43-43). Pongó, majd DeCosey talált be közelről, utóbbi még egy büntetőt is dobhatott. Ford zsákolt egy szerzett labdából, két másodperc maradt az órán, Rudez időt kért, Griffin pedig kosárral fejezte be a figurát, így 45-50-es vendégvezetéssel vonultak pihenőre a csapatok.
 
Petersen pontjaival indult a második félidő, Somogyi és Ford révén közelikkel őrizték vezetésüket a vendégek (48-54). Griffin hármasával zárkózott a Kaposvár, DeCosey és Gabric is kettővel növelte pontjainak számát, Bogdán első találata után már csak egy pont volt a különbség. Pongó szedett támadólepattanót és dobott fontos kosarat, Bogdán egy gólpasszt is kiosztott Hughes-nak (57-58). Vojvoda középtávolijával egy kis levegőhöz jutott az Alba, ám Griffin egy büntetőt és egy közelit is értékesített, a magyar válogatott bedobó szabaddobásai is pontosak voltak (60-62). Bogdán elkapta a fonalat, de Ford egyből annulálta kosarát, azonban ismét jött Petersen, újabb triplájával már a somogyiak vezettek 65-64-re. Hendlein portszerűtlen hibát vétett, Szabó dobhatott kettőt, de a labdabirtoklásból nem született vendégkosár. Petersen viszont újabb hármast süllyesztett el a fehérvári gyűrűben, majd a büntetővonalról sem hibázott, harmincadik pontjával az addigi legnagyobb hazai előnyt jegyezhettük fel (70-66). Jól jött DeCosey kettese a vendégeknek, Krnjajszki csak egy büntetőt értékesített, a fehérvári 25-ös viszont megint betalált (71-70). Gabric is otthagyott egy pontot a vonalon, viszont akcióból nem hibázott, három negyed után a KKKK vezetett 74-70-re.
 
A hazaiak horvát magasembere ott folytatta, ahol a kisszünet előtt abbahagyta, Somogyi próbálta visszahozni a meccsbe csapatát, de Hughes és Bogdán is pontosan célzott, már 80-72-re vezettek a fehérmezesek. Philmore lépett elő vendég oldalon, kiosztott egy gólpasszt Pongónak, majd egy hármassal időkérésre kényszerítette a kaposváriakat (80-77). Pongó duplájával tovább zárkózott az Alba, Hughes zsákolt válaszul, Ford büntetőivel 82-81-re jöttek fel a kékmezesek, ám újabb Hughes-zsákolást láthatott a közönség. Vojvoda állt csapata élére, zsinórban hat pontot szerzett, így a 36. percben már a Fehérvár vezetett (84-87). Pongó egy közelivel, Szabó egy büntetővel növelte az előnyt, Gabric egypontosaival jutott túl a holtponton a Kaposvár (86-90). Ford és Petersen is közelit dobott, DeCosey hármasával nagyot lépett a győzelem felé az Alba (88-95). Petersennek ütöttek oda tripladobás közben, mindhárom szabaddobást értékesítette, Vojvoda dobott fontos duplát, Bogdán válaszolt azonnal, két perccel a vége előtt 93-97 állt a táblán. Philmore csak egy büntetőt dobott be, Hughes révén egy labdányira zárkóztak a hazaiak (95-98), de DeCosey hármasa beesett, Gavricé kimaradt, így már nem volt esélyük a kaposváriaknak, Vojvoda állította be a 95-103-as végeredményt.
 
Kometa Kaposvári KK - Arconic-Alba Fehérvár 95-103 (25-22, 20-27, 29-20, 21-33)
 
NB I/A, 8. forduló
Kaposvár, Városi Sportcsarnok
Tőzsér Dénes Kelemen, Kovács Nimród János, Földesi Ádám (Páli dr. Kálmán)
 
Kaposvár: Petersen 35/21, Puska -, Griffin 18/9, Gabric 11, Hughes 14. Cs: Bogdán 8, Krnjajski 5, Halmai 4, Csorvási -, Hendlein -.
 
Alba: Pongó 12, Somogyi 11/3, DeCosey 23/6, Philmore 7/3, Ford 22/3. Cs: Vojvoda 23/3, Szabó 5, Takács -.

Vármegyei szövetségek