Ez nem csak a jelen, a jövő válogatottja is
21
Nov
2022
Ez nem csak a jelen, a jövő válogatottja is
2022. november 21.  |  10:15

Székesfehérváron készül a női kosárlabda-válogatott soron következő megmérettetéseire. Nemzeti csapatunk jelenleg 1-1-es mérleggel áll az Európa-bajnoki selejtezősorozat C csoportjában, csütörtökön Románia ellen lép pályára a gárda Temesváron, vasárnap pedig Spanyolország lesz az ellenfél Huelvában. 

A felkészülésről és esélyekről Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, Pukler Gábor csapatvezető, Székely Norbert szövetségi kapitány, valamint Dubei Debóra, a válogatott újdonsült csapatkapitánya beszélt.

 

Szalay Ferenc: Büszkeség, hogy a szövetségnek van egy ilyen központja Székesfehérváron, magas szinten, remek körülmények között készülhetnek nemzeti csapataink. A szövetségi kapitánynak köszönöm, hogy olyan csapatot rakott össze, ami a jövőnek is szól, rengeteg fiatal van a keretben. A mennyiség mellett minőség is van, látszik, hogy az U20-as fiatalszabálynak hála remek játékosok érkeztek, értek el válogatott szintre. A női bajnokság egyre erősebb, legalább öt csapat van, aki hasonló sanszokkal indul a bajnokságnak, és láthatjuk, hogy a nemzetközi kupákban is jól teljesítenek - ebből a válogatott is profitál. 100.000 igazolt kosárlabdázónk van jelenleg, jó látni azt, hogy a lányok Európa első feléhez tartoznak. Biztos vagyok benne, hogy a válogatott mindent megtesz a jó eredményért, fontos a jó hozzáállás.

 

Pukler Gábor: Két nagyon jó meccset várok, és olyan eredményt, amivel tovább tudunk jutni. A feltételek adottak, a lányok lelkesek, és nagyon örülök, hogy a szintén itt, Székesfehérváron készülő U20-as válogatottban rengeteg olyan játékossal ismerkedtem meg, akik később a csapat gerincét adhatják - mint anno Debóra, aki szintén végigjárta a korosztályos ranglétrát, és most a válogatott kapitánya. A nemzetközi körforgásban való részvétel nagyon fontos, ad egy olyan rutint, ami a válogatott meccseken is hasznosítható, örülök, hogy jól szerepelnek csapataink a nemzetközi megmérettetéseken.

 

Dubei Debóra: Fontos lenne, hogy a válogatott ott legyen az Eb-n, azt gondolom, hogy képesek vagyunk kiharcolni a részvételt. Ehhez Romániában mindenképpen nyernünk kell. A spanyolok elleni mérkőzés nehezebb lesz, de a motivációval egészen biztosan nem lesz gond - bízom benne, hogy meglepetést tudunk okozni.

 

Székely Norbert: Sosem egyszerű Eb-re kijutni, az elmúlt időszak azt mutatja, hogy a magyar válogatott egy billegő csapat. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez egy rossz lebonyolítás, bonyolult pontszámítás után dől el, hogy ki lesz ott a kontinensviadalon, és nem a hozzánk hasonló billegő országoknak kedvez ez a rendszer. A spanyoloktól ugyan kikaptunk egy éve, de nem feltartott kézzel megyünk Huelvába - ahogy Debi is mondta, lehet esélyünk, ez lehet a tízből egy alkalom, amikor megverhetjük őket. Ha nem, akkor is fontos, hogy közel maradjunk hozzájuk, minden pont számít. A csapat motivált és kifejezetten fiatal. A csapat gerince hosszú évekre adott, de jó verseny van, és ebből egyre több olyan játékos bontogatja szárnyait, akik utánpótlás tornákon jól szerepeltek. Hiszek abban, hogy ezt tudjuk folytatni felnőtt szinten. Bár Határ Betti nincs most itt, hiszem azt, hogy a nagyon jó ritmusban lévő Kiss Virág – Cyesha Goree páros sokat tud hozzátenni a meccshez, és rajtuk kívül is vannak jó formában lévő játékosaink. Románia ellen a győzelem elvárás, ezzel együtt kell élni. Szeressük ezt a válogatottat, mert van miért, ez nem csak a jelen, hanem a jövő válogatottja is.

 

 

Vármegyei szövetségek