Női egyetemi bajnokság: Kisebb izgalmak keleten, nyugalom nyugaton
17
Nov
2022
Női egyetemi bajnokság: Kisebb izgalmak keleten, nyugalom nyugaton
2022. november 17.  |  14:00
Némi meglepetésre, bár minden negyedet megnyert, csak elég nehezen tudott nyerni az ezüstérmes ELTE BEAC Nyíregyházán a Nemzeti Egyetemi Bajnokságban a hölgyeknél. A DEAC nagyon jól kezdett a BME-MAFC otthonában, de a fővárosiak védekezést váltottak, s ennek köszönhetően fordítottak és biztosan győztek. A nyugati csoportban három nagyon sima, egyoldalú mérkőzést játszottak. A "legszorosabb" a SzoESE - PTE-PEAC találkozó volt, amelyen 40 pontos hazai siker született.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 4. forduló
 
Keleti csoport
 
BME-MAFC - DEAC 58-42 (14-15, 17-12, 14-10, 13-5)
Budapest, Camugo Sportcsarnok, 60 néző. V.: Kruk, Szőts.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 6/6, Tamás 2, SZAKONY 8/3, Kardos 2, DRÁVECZ 22. Csere: Török 2, Sinka 8/6, Budavári 4. Edző: Gorácz Árpád.
 
DEAC: Holinka-Miklós 5/3, BACZUK 21/3, Mezei 9/3, Király, Gaál. Csere: Kernács, Mondl 2, Pallai 2, Pásti 3/3, Mácsai. Edző: Kovács Imre.
 
A mérkőzés a vendégek fölényével kezdődött. A BME-sek sem védekezésben, sem támadásban nem találták a ritmust, a debreceni lányok könnyedén ziccereztek felállt védelem ellen is. A nyitó negyedben 8 pontos, 10-2-es vendég vezetésnél időt kértek a hazaiak, és emberfogásról zónavédekezésre váltottak. Ezt követően a játék képe 180 fokos fordulatot vett. A "műszaki alakulat" átvette a játék irányítását, a nyitó negyed végére 2 pontra csökkentette hátrányát. A folytatásban is a vendéglátók akarata érvényesült, szünetben már 3 pontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző. A zónavédekezés olyan sikeres volt a hazaiaknál, hogy a DEAC nem nagyon tudott támadásban ezzel mit kezdeni, így a BME-MAFC meggyőző játékkal nyerte a mérkőzést. Hazai részről Drávecz Boróka (22 pont, 19 lepattanó) ért el dupla-duplát, a vendégektől pedig ugyanezt Baczuk Virág (21 pont, 11 lepattanó) mondhatja el magáról - bár előbbinél a 11 eladott labda, utóbbinál pedig az 1/7-es triplamutató ront kicsit az összképen. 
 
Gorácz Árpád: - Nagyon „sült” a zónánk, bár ehhez az ellenfél csapatára is "szükség volt".
 
Kovács Imre: - Csalódott vagyok. A lányok nem azt játszották, amit megbeszéltünk, valamint rendkívül gyengén dobtunk kívülről. Gratulálok a BME-seknek!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - ELTE BEAC 58-67 (13-14, 16-19, 14-18, 15-16)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 30 néző. V.: Gergely, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Nagy, Mátyás 19/3, Marton 10/3, Karakó 29, Ádám. Csere: Páll, Ignácz. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
ELTE BEAC: TAKÁCS E. 14/3, Solymosi 1, Simoncsik 9, Bogdán 14/6, Nagyi 8/3. Csere: KUTRIK 11/9, LEVENTE 10. Edző: Földi Alexandra.
 
Izgalmas mérkőzésen győzte le az erősen tartalékos ezüstérmes ELTE BEAC a szezon során messze a legjobb játékát nyújtó nyíregyházi csapatot. Sok hiba volt csúszott mindkét fél játékába, de talán ez tette izgalmassá és szorossá a mérkőzést. A hazai csapatból a két dupla-dupláig jutó játékos, a szokásos igen mutatós (29 pont, 22 lepattanó) dupla-duplával jelentkező Karakó Dorina, valamint Marton Dorottya (10-10 pont és lepattanó) mellett Mátyás Eszter eredményessége alaposan megnehezítette a fővárosiak dolgát. A vendégek, akiknél Takács Emese (14 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) a tripla-dupla közelében járt végül, ha szűken is, de minden negyedet megnyerve a vártnál jóval nehezebben, de győztek.
 
Farkasinszki Orsolya: - Nagyon örülünk, hogy ilyen mérkőzést játszottunk. Gratulálok az ellenfélnek is, illetve a lányaimnak külön dicséret jár, amiért így küzdöttek, és ennyire összeszedetten tudtak kosárlabdázni! Nagyon sok jó dolgot láttunk támadásban és a védekezésben egyaránt. A lepattanókon még egy kicsit javítani kell, de azt gondolom, hogy ez volt az idei év legjobb mérkőzése.
 
Földi Alexandra: - A mai mérkőzésen a legjobb dolog számunkra a győzelem volt, és tulajdonképp ez a legfontosabb. Vannak rosszabb napok, a mai nap ezek közé tartozott. Köszönöm azoknak, akik vállalták az utat, és gratulálok a Nyíregyházának a mutatott játékhoz!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
Miskolci Egyetem - Semmelweis Egyetem, 2022. november 30.
 
 
 
Nyugati csoport
 
SZOESE - PTE-PEAC 90-50 (23-16, 29-11, 21-10, 17-13)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 25 néző. V.: Kovács, Antoni.
 
SZOESE: Preisinger, BALOGH 26/12, MEZŐSI 23/9, PÜSPÖKI 25/9, PLÓZER 6. Csere: Kardos 8, Horváth 2, Nemény, Lacó, Farkas. Edző: Szabó László.
 
PTE-PEAC: FÜZY 18, Halaseh 9/6, Propszt 10/6, Németh B. 4, BÁTAI 8. Csere: Janho 1, Tóth. Edző: Gyenge Gábor.
 
A hazai csapat nagy elánnal kezdte a mérkőzést, de az első percben elveszítette sérülés miatt az egyik kulcsjátékosát, Preisinger Boglárkát. A SZOESE jobban, pontosabban, nagyobb lendülettel játszva építette ki 7 pontos előnyét az első negyedben. A másodikban ezt megfejelte még nyolccal, így 15 pontos, megnyugtató előnnyel mehetett a nagyszünetre. Szünet után szépen, taktikusan játszva fokozatosan őrölte fel ellenfelét a vendéglátó, megfejelve még 11 ponttal az eddig sem csekély 15 pontos előnyét, így a mérkőzés eldőlt. Az utolsó negyedben már a fiatalok is szóhoz jutottak. Hazai oldalról kiemelendő Balogh Viktória (26), Püspöki Lotti (25) és Mezősi Anna (23) ponterős játéka, míg Plózer Petra hozta a szokásos egy tucat lepattanó átlagát, ami a mai este 15 lett. A vendégek részéről Füzy Csilla 18 pontja emelhető ki és Bátai Eszter 13 lepattanója.
 
Szabó László: - Gratulálok a saját csapatomnak, jól játszottunk, de a pécsieknek is jár a gratuláció, hogy hét fővel eljöttek, és játszottunk egy jó mérkőzést! A TF ellen biztos, hogy ennél sokkal jobban kell játszanunk ahhoz, hogy meccsben tudjunk maradni. 
 
Gyenge Gábor: - Először is gratulálok a Szombathelynek a győzelemhez! Sokkal jobbak voltak, mint mi. Sajnos nagyon tartalékosak voltunk, és kevesen is tudtunk eljönni. Várjuk a visszavágót. Szeretnénk jobbulást kívánni a Szombathely mérkőzésen megsérült játékosának!
 
 
 
TFSE – Közgáz SC és DSK 85-26 (23-5, 20-8, 14-6, 28-7)
Budapest, Budai Cisztercei Szent Imre Gimnázium, 15 néző. V.: Nagy-Pál, Darai.
 
TFSE: DÚL T. 16/3, Kenyeres 11/3, Burján 3, KIRÁLY 10/6, VÍGH 11. Csere: Herman 8, Mérész 6, Szeitl 8, Munkácsi 5/3, Dömötör 7/3. Edző: Kováts Gabriella.
 
Közgáz SC és DSK: Wunder, Németh, Kiss 2, RYAN 8, Imre 4. Csere: ÉDES 5, Horváth 4, Szanthoffer, Csoma 3, Kovács, Gáspár, Vári. Edző: Németh Kata.
 
A mérkőzés első percétől kezdve a több A csoportos játékosát (Király, Dúl T., Burján, Szeitl) is felvonultató TFSE diktálta a tempót. Az első negyedben vendég oldalról csak Édes és Kiss villant egyszer-egyszer támadásban, míg a hazai oldalról Király Andrea (10 pont, 5 lepattanó, 5 szerzett labda, 4 gólpassz, 3 blokk, 21 VAL), Dúl Terka és Kenyeres Anett keze "sült el" a triplavonalon túlról. A második negyedben sem változott a játék képe, a hazai csapat agresszív védekezésének és labdaszerzéseiknek köszönhetően könnyű kosarakat szerzett, félidőben kerek 30 pont volt a különbség. A második félidő elején a szimpatikusan küzdő vendégek több hibára kényszerítették a kék-fehéreket, így a harmadik negyed szorosabb eredményt hozott. A Közgáz csapatából Imre Noémi és Ryan Júlia (8 pont, 4 lepattanó, 9 VAL) kosarainak örülhettek a kilátogatók. Az utolsó 10 perc elején legfőképp Dúl T. (16 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 26 VAL) révén tovább növelte előnyét a TFSE csapata és nagyarányú győzelmet aratott.
 
Kováts Gabriella: - Örülök a győzelemnek, de akadtak olyan pontatlanságaink, amik egy kiélezettebb mérkőzésen nem fognak beleférni. Ellenfelünknek további sok sikert kívánunk!
 
Németh Kata: - Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk felnőni a feladathoz, hogy méltó ellenfelei legyünk a TF csapatának. Az erőviszonyok nem voltak összehasonlíthatók. Küzdöttek a lányaim, de ez ma nem volt elég. Gratulálok az ellenfélnek!
 
 
 
SMAFC - UNI Győr 24-122 (2-38, 2-32, 8-25, 12-27)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Hernicz, Rokob.
 
SMAFC: Szlávik 6, Erős, Gaál, Gondár 4, CZIRJÁK 12. Csere: Kóczán 2, Sengbouapha 2, Németh. Edző: Márkus Tamás.
 
UNI Győr: ROZMÁN 10/6, BAFFY 13/3, Perl 10/6, Reider 10, SZŰTS 20. Csere: BÁNSZEGI 16, HORVÁTH B. 16, Bognár 10, Pozsgai 6, CHROMÉJ 6, Nagy Cs. 5/3. Edző: dr. Barthalos István.
 
A vendég csapat az első percektől érvényesítette erőfölényét, és gyorsan nagy előnyre tett szert. A SMAFC ugyan próbálkozott, de a Győr kemény védekezése ellen nem tudott érvényesülni. A mérkőzés már az első félidőben eldőlt, de hazai együttes a második félidőben már bátrabban játszott, és helyenként szép megoldásokat is láthattunk tőlük is. 
 
Márkus Tamás: - Gratulálok a Győrnek, sajnos az ilyen meccsekre még nem vagyunk felkészülve!
 
dr. Barthalos István: - Az előző NB1/B-s mérkőzés után ez egy jó önbizalom növelés volt a lányoknak. Köszönjük a mérkőzést a Sopronnak, és bízom a sikeres folytatásban!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek