Női egyetemi bajnokság: 100 fölötti tempóban kezdett a címvédő Győr
14
Nov
2022
Női egyetemi bajnokság: 100 fölötti tempóban kezdett a címvédő Győr
2022. november 14.  |  13:41
Izgalommentes héten van túl a női egyetemi bajnokság mezőnye, a legszorosabb mérkőzésen a DEAC 14 ponttal verte a miskolciakat. A bajnoki címvédő győri együttes csak most mutatkozott be az új bajnokságban, méghozzá igazi erődemonstrációval: 109 pontot szórt a szombathelyieknek
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 2. forduló
 
ELTE BEAC - BME-MAFC 65-43 (12-13, 25-8, 13-13, 15-9)
Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Nagy-Pál, Gruber.
 
ELTE BEAC: Varga A. 4, BOGDÁN 14/6, Zsámár 2, TAKÁCS 12/6, NAGYI 10/3. Csere: OROSZ 8/6, Simoncsik 6/6, Mudra 4, Kutrik 4, Salamon, Szerencsés 1, Solymosi. Edző: Földi Alexandra, Laklóth Anna.
 
BME-MAFC: Bozsó 3, MUNTEÁN 13/3, KARDOS 10, Drávecz 8, Budavári 4. Csere: Kriston, Pálfi, Sinka 4, Szakony, Horváth 3, Turcsics. Edző: Gorácz Árpád.
 
Az első 4 perc során hazai oldalon a kezdőcsapat 4 tagja – Zsámár Panna, Nagyi Tímea, Takács Emese és Varga Anna – is feliratkozott a pontszerzők listájára, ám ettől függetlenül „csak” 10-10 állt az eredményjelzőn, köszönhetően Kardos Réka, a végül 13 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Munteán Lili és Budavári Katalin kosarainak a vendégoldalon. A ponterős kezdést szó szerint pontatlan folytatás követte, majdnem 4 percen át semmilyen módon nem szereztek pontot a csapatok – végül a vendégek Drávecz Boróka révén törték meg a kosárcsendet. A Földi-Laklóth edzőpáros ráncain talán simított valamit Varga Anna kosara – ettől még az 5/22-es mezőnymutató bizonyosan nem tette őket boldoggá (12-13). Kosárváltással indult a 2. negyed (16-17), hogy aztán sok elrontott akció kövesse egymást.
 
Az újabb góliszonyt Bogdán hármasa zárta le – ezzel nem mellesleg újra átvette a vezetést az ELTE csapata, majd jött Orosz közelije és Bogdán újabb triplája, és ezáltal kialakult egy 7 pontos hazai előny, no meg jött egy BME-időkérés (24-17). A rögtönzött megbeszélés sem tudta lelassítani a házigazdákat: Takács Emese, Bogdán Réka majd Orosz Zsófia jelentkeztek sikeres dobásokkal, így először a mérkőzésen 10 pont fölé nőtt az ELTE-előny (31-19). Az első félidő zárásaként Simoncsik Petra két akcióból két hármast süllyesztett el, 16 pontosra hizlalva a hazai vezetést (37-21). A fordulást követően zsinórban 7 elrontott dobást jegyzetek a hazaiak picivel több mint 4 perc alatt, aminek következtében jött is az időkérés Földiéktől – a BME azonban a hazaiak ezen rossz periódusát mindössze 4-1 arányban "használta ki", így alig faragott hátrányukból (38-25).
 
Bogdán és Takács éreztek rá újra a pontszerzésre – ők lettek az elsők, akik kétszámjegyű ponttermést jegyeztek, az ELTE pedig 20 pont fölötti előnyre tett szert (47-25). A házigazda hullámzását jól jellemzi a 3. negyed utolsó 2 és fél perce: 9 megválaszolatlan vendég pont született, hogy aztán Nagyi triplájával alakuljon ki a negyed végeredménye (50-34). Nagyi közelijével startolt a záró 10 perc, hogy aztán megint érkezzen egy hazai hullámvölgy – a 3 perces góltalanságot 6 ponttal "büntette", s a 10 pontos lélektani határ közelébe került a BME (52-40). Ekkor új erőre kapott az ELTE BEAC, Mudra Viola, Bogdán és Takács villanásai újra 20 pontos hazai előnyt hoztak, kevesebb mint 4 perccel a lefújást előtt (60-40),  így a fővárosi derbi végére már csak  a különbség volt kérdéses.
 
Földi Alexandra: - Gratulálunk a lányoknak! Nagyon örülünk, hogy minden héten ilyen lelkesen jönnek a meccsekre. A keret szinte sose ugyanazokból áll, mégis jó látni, ahogy buzdítják egymást a mérkőzések során. A BME-nek további sok sikert kívánunk!
 
Gorácz Árpád: - Ennél jobbra számítottam. Ennyi eladott labdával és ilyen dobószázalékkal nem fogunk tudni mérkőzést nyerni a továbbiakban sem.
 
 
 
Semmelweis Egyetem - Nyíregyházi ESE 89-37 (28-7, 22-13, 22-13, 17-4)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Kruk, Darai.
 
Semmelweis Egyetem: Buzinkay 5/3, Kiss 2, Nagy H. 2, Jakobszen 6, Balogh 5. Csere: SZABÓ 18, NAGY K. 13/3, OPITZ 16, NAGY A. 10, Kuczik 4, Som 8. Edző: Hegyi Hanna.
 
Nyíregyházi ESE: MARTON 26, Ádám, Adonyi, Ignácz, KARAKÓ 11. Csere: Páll. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
A nyíregyháziak szereztek vezetést, a hazai oldalon némi zavarodottság, tanácstalanság volt jellemző. Később azonban a vendéglátók megtalálták a ritmust és átvették az irányítást. A negyed utolsó két percében a Semmelweis Egyetem letámadása sikeresnek bizonyult, 18-0-s rohanással magabiztos előnyre tettek szert a hazaiak. A második negyedben továbbra is dominált az orvosegyetemi együttes, és szünetre növelte előnyét. A félidőt követően 9-0-ával kezdett a nyíregyházi csapat, ami bár a hazai vezetést nem veszélyeztette, de szorosabb lett a mérkőzésre. A SOTE csapata ekkor "észbe kapott", és 20-0-ával bebizonyította, hogy nagyobb játékerőt képvisel ellenfelénél.
 
Az utolsó negyedben is érvényesült a hazai csapat akarata, ezzel nagy arányú győzelmet aratva. A SOTE csapatából Opitz Kitti (16 pont, 4 szerzett labda, 3 gólpassz), Szabó Petra (18 pont, 6 szerzett labda, 2 gólpassz), Nagy Krisztina (13 pont, 7 szerzett labda, 2 kiharcolt fault), Nagy Anna (10 pont), a Nyíregyháza csapatából a dupla-duplát elérő Karakó Dorina (11 pont, 16 lepattanó, 12 eladott labda, 7 kiharcolt fault) és a mezőny legeredményesebb játékosa, Marton Dorottya (26 pont, 7 lepattanó, 16 eladott labda, 7 kiharcolt fault) jutottak 10 pont fölé, a vendégektől más nem is dobott pontot.  
 
Hegyi Hanna: - Nem egyszerű negyven percen át zóna ellen játszani, főleg, hogy ma nehezebben is találtuk a megoldásokat ellene. Ennek ellenére igyekeztünk gyakorolni új feladatokat is, melyeket többé-kevésbé sikerült megvalósítani. Örülök, hogy minden pályára lépő játékos pontot tudott szerezni és új lendületet tudott vinni a pályára! Köszönjük a sportszerű játékot és sok sikert kívánunk a Nyíregyházának!
 
Farkasinszki Orsolya: - Köszönjük a Semmelweis Egyetem csapatának, hogy eltette a mérkőzést. A jó kezdést az ellenfelünk letámadása megzavarta, sokáig kellett várnunk, hogy újra eredményesebbek legyünk. A negyedik negyedbeli zónának sem sikerült megtalálnunk az ellenszerét, sok volt az eladott labdánk, de voltak szerzett labdáink és olykor a védekezésünk is sikeres volt. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
DEAC - Miskolci Egyetem 71-57 (20-18, 19-9, 20-10, 13-20)
Debrecen, Debreceni Egyetem Játékcsarnok, 25 néző. V.: Kisházi, Szűcs.
 
DEAC: Mezei 3, BACZUK 14/6, HOLINKA-MIKLÓS 16/3, Gaál 8/6, SZABÓ G. 12. Csere: Pallai 4, Kernács 3/3, Kovács, Király, Szöllősi, MONDL 11. Edző: Kovács Imre.
 
Miskolci Egyetem: KECSKÉS 13/9, Takács 5/3, Hajdu 2, SZEGECZKI 10, OLÁH 21/6. Csere: Lukács, Balla, Kababik 6, Kápolnai, Béres. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Már a mérkőzés elején magas fordulatszámon pörögtek a felek, a hajdúságiak egy kicsivel jobban kapták el a "rajtot", így Baczuk Virág hármasa után már öt pontos előnynek örvendtek (13-8). A folytatásban továbbra is Baczuk tartotta a frontot a debrecenieknél, majd jól váltott ritmust a vendég alakulat, és Kecskés Karina távolijával és Oláh Fruzsina büntetőivel szépen felzárkóztak a periódus végére (20-18). A második negyedben Kecskés révén átvette a vezetést a vendég csapat, ám a miskolci öröm nem tartott sokáig, ugyanis egy 9-0-ás futással hamar visszavette a vezetést a házigazda (29-21). A félidő hátralévő perceiben próbálta olvasztani kialakult hátrányát a Miskolc, de Holinka-Miklós Hanna remek megoldásaival már 10 pont fölé tornázták fórjukat a cívisvárosi lányok a nagyszünetre (38-27).
 
A fordulás után ott folytatták a debreceniek, ahol abbahagyták, és egy 10-0-ás szakasszal megduplázták előnyüket (48-27). A DEAC menetelését Kecskés távoli dobása szakította meg, de Mondl Petra remekelésével így is megőrizték a 20 pont feletti előnyüket Kovács Imre lányai (58-37). Az érdemi kérdések már eldőlni látszottak, de a borsodiak nem adták fel, és Oláh vezetésével mindent megtettek hátrányuk ledolgozása érdekében (65-49). A cívisvárosiaknak azonban a kiépített előny kitartott a végéig, és szép megoldásokkal operálva magabiztosan zárták le az összecsapást, ezzel 2-1-re javítva idei mérlegüket a bajnokságban (71-57).
 
Kovács Imre: - Gratulálok mind a két csapatnak. Egy nagyon jó és pörgős mérkőzést játszottunk, amiből mi jöttünk ki pozitívan. A korábbiakhoz képest koncentráltan és már az elejétől agresszívan játszottunk. Bízom a hasonló folytatásban!
 
Lippai Szabolcs: - Megfelelő tempóval és fegyelemmel kezdtük a mérkőzést, azonban a meccs középső szakaszában nem voltunk elég élesek és egyre többet hibáztunk, védekezésben, sok könnyű kosarat engedélyeztünk. Szerencsére az utolsó negyedben sikerült energiákat mozgósítani, így közelíteni tudtunk az ellenfelünkhöz, ami kulcsfontosságú a továbbiakban. Gratulálunk a Debrecennek, várjuk a visszavágót!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 3. forduló
 
PTE-PEAC - TFSE 32-81 (8-25, 9-16, 8-14, 7-26)
Pécs, 20 néző. V.: Dr. Danka, Földházi. 
 
PTE-PEAC: Füzy 4, Propszt 3/3, Németh B. 4, Szomor 2, Némedi 7/3. Csere: Janho 4, Bátai 2, Tóth, Jankó, Halaseh 5, Ugrics 1. Edző: Gyenge Gábor.
 
TFSE: ÚR 14/3, Szabó E. 2, KENYERES 23/6, Kelemen 6, Munkácsi 6. Csere: VÍGH 19/3, MÉRÉSZ 11. Edző: Kováts Gabriella. 
 
A mérkőzés kezdetétől a TFSE diktálta az iramot a PEAC végig futott az eredmény után, de különbség folyamatosan nőtt. Csupán rövid szakaszai voltak a mérkőzésnek amikor a PEAC tudta tartani a meglévő különbséget. A budapestiek - akik közül Úr Boglárka (14 pont, 11 lepattanó) és Mérész Petra (11 pont, 13 lepattanó) is dupla-dupláig jutott ilyen különbséggel is megérdemelten győztek.  
 
Gyenge Gábor: - Gratulálok a Testnevelési Egyetem csapatának a megérdemelt győzelemhez!  Nem voltunk egy súlycsoportban, de annak örülök, hogy végig küzdöttek a lányok és láttam igazán szép dolgokat is tőlük a pályán, aminek örültem!
 
Kováts Gabriella: - Mindig öröm egy jó hangulatú, lelkes csapat ellen játszani. Ezt megkoronázta a nagyarányú győzelmünk, amiért gratulálok mind a hét játékosomnak, akik bevethetőek voltak. Sokat tudtunk gyakorolni, hasznos mérkőzést játszottunk. Sok sikert a továbbiakban a pécsi lányoknak!
 
 
 
Ludovika Csata - SMAFC 91-22 (28-3, 21-5, 20-4, 22-10)
Budapest, Ludovika Aréna kisterem, 20 néző. V.: Tóth, Molnár.
 
Ludovika Csata: JÁNOSI 23/3, Borza L. 6, SZARKA 8/3, PETI 12, SÜLE 9. Csere: LANTOS 6, Tóth 2, Kovács 2, DARVAS 13/3, Mészáros 10. Edző: Vincze Viktória.
 
SMAFC: Sengbouapha 2, Gondár 7/3, Szlávik 3, CZIRJÁK 10, Gaál. Csere: Borza. Edző: Márkus Tamás.
 
Már az első percekben kijött a Ludovika Csata fölénye a SMAFC ellen: 13-0 után szerezték első pontjukat a hat emberrel érkező vendégek, és 28-3-ra tartott előrébb a Csata tíz perc játék után. A második negyedben sem változott a játék képe, ezt 21-5-re nyerte a teljes keretét forgató Ludovika. Egyoldalú maradt a mérkőzés a második félidőben is. A hazaiak végig magas fordulatszámon pörögve próbáltak minél több energiát vinni a játékukba, de a soproniak is küzdöttek becsülettel. 25 perc játék után átlépte a különbség az 50 pontot, 30 perc után 69-12-re vezetett a Csata. A vége 91-22 lett. Hazai oldalon Jánosi Virág 23 pontjával, 12 labdaszerzésével és 10 gólpasszával tripla-duplát ért el, 41-es teljesítményindexe kiemelkedő teljesítmény.
 
Vincze Viktória: - Gratulálok a csapatomnak. Végre voltak értékelhető teljesítmények. Próbáltuk a mérkőzést gyakorlásra is felhasználni. Sok sikert kívánok a Sopron csapatának.
 
Márkus Tamás: - Gratulálok a Csatának, megérdemelten nyertek. Nem teljes kerettel érkeztünk, fontos emberek hiányoztak. Akik viszont itt voltak, azok harcoltak. Büszke vagyok rájuk!
 
 
 
UNI Győr - SZOESE 109-51 (35-14, 28-11, 18-12, 28-14)
Győr, Egyetemi edzőcsarnok, 30 néző V.: Káli, Erős.
 
UNI Győr: ROZMÁN 14/9, BAFFY 30/6, Reider 6, Szűts 2, Horváth B. 2. Csere: BÁNSZEGI 13/3, CHROMÉJ 18, RABI 9, Mihály 5/3, Sándor 1, POZSGAI 4, Nagy 1. Edző: dr. Barthalos István.
 
SZOESE: Preisinger, BALOGH V. 17/9, PÜSPÖKI 14/9, Mezősi 3/3, PLÓZER 14. Csere: Kardos, Horváth K. 3, Hegyi, Nemény, Farkas. Edző: Szabó László.
 
Jó iramban indult a mérkőzés, mindkét csapat pörgős ritmust diktált. A győriek a negyed második felében átrohantak ellenfelükön. A címvédő hazai együttes védekezése egész mérkőzésen jól működött, 21 szerzett labda állt a csapat neve mellett a meccs végére. A második félidőben zóna védekezésre váltottak a hazaiak, amiből újabb szerzett labdák és gyorsindítások voltak. Folyamatosan fölényben játszott a bajnokcsapat, a szombathelyieknek néhány szép felvillanásra futotta. Hazai oldalon Rozmán Lilla és Chroméj Hajnalka jól szervezték a játékot, mindketten 7-7 gólpasszt osztottak ki. Baffy Fanni pedig különösen elemében volt, 30 pontot (hibátlan közeli dobások 11-ből 11), 8 lepattanót és 41 VAL-t szorgoskodott össze. A mezőny egyetlen dupla-duplát elérő játékosa a vendégektől került ki Plózer Petra (14 pont, 11 lepattanó) személyében. 
 
dr. Barthalos István: - Nagyon örülök a pillanatnak, hogy megkezdtük szereplésünket az egyetemi bajnokságban. Egy kicsit nehezebb mérkőzésre számítottam, de a lányok kellő küzdési- és akarási vággyal álltak hozzá a mérkőzéshez és ennek következtében sikerült nagyarányú győzelmet aratnunk egy szépen küzdő Szombathely ellen.
 
Szabó László: - Gratulálok a győri csapatnak, megmutatták, hogy milyen a modern, gyors pontos kosárlabda. Szerettünk volna egy szorosabb mérkőzést játszani, ez a mérkőzés képe alapján nem volt reális.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek