Női nemzetközi kupák: Hibátlan játéknap, megvan a Szekszárd első Euroliga-győzelme
03
Nov
2022
Női nemzetközi kupák: Hibátlan játéknap, megvan a Szekszárd első Euroliga-győzelme
2022. november 3.  |  08:00

Az Euroliga 2. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd két hosszabbítást követően 103-101-re legyőzte a Fenerbahcét.

Mindkét csapat vereséggel kezdte az évadot, de mennyire ellentétes vereséggel. A Szekszárd sok tekintetben előremutató teljesítménnyel maradt alul Prágában. A Fenerbahce viszont váratlanul nagy pofont kapott a lengyel Polkowicétól. Villámrajtot vett a Fenerbahce. Két perc alatt 7-2-re léptek el. A mieink első találatát Cyesha Goree szerezte. Hatalmasat küzdött a Szekszárd és 10-7-re felzárkózott, de innen 8-0-val ismét a Fenerbahce került nagyobb előnybe. Kulcsfontosságú volt, hogy 18-7 után Cyesha Goree és Sydney Wallace révén három perc alatt 20-14-re szépített a KSC. Sikerült megtörni a vendégek ritmusát. Amikor az utolsó percbe érve Sydney Wallace második triplája is célt ért, 22-21-nél már csak egy pont választotta el a feleket. Natasha Howard duplája zárta az első 10 percet, de így is teljesen nyílt lett a csata. A második negyed elején ismét a Fenerbahce ragadta magához a kezdeményezést. Fél perc alatt 28-21-re elléptek, de gyors időkérés után rendezte sorait a Szekszárd.

Cyesha Goree és Victoria Vivians triplái adtak új lendületet a mieinknek. A forgatókönyv nem változott. A szekszárdi felzárkózás és 28-27 után ismét a törökök kerültek lépéselőnybe. Többször is elérte a hat pontot a differencia (33-27, 31-37, 39-33), majd 45-37-nél ezt át is lépte. A Szekszárd azonban nagyon komoly tartásról tett tanúbizonyságot, hiszen Studer Ági és Sydney Wallace pontjaival 8-0-s futást mutatott be, amivel 45-45-nél egyenlített. A félidőt Olivia Epoupa duplája zárta, de a 47-45-ös állás reális esélyeket kínált a folytatásra. A harmadik negyedet Studer Ági triplája vezette fel, amivel a mérkőzés során először megszerezte a vezetést a magyar csapat. A harmadik szakaszban fej-fej mellett haladt a két gárda. 55-50-nél jegyezhettük fel a legnagyobb különbséget. Ekkor a törökök vezettek. Erre viszont 12-4-es sorozattal válaszolt a KSC és 62-59-re fordított.

A harmadik negyed hajrájában 64-64 után Ruthy Hebard és Bálint Réka 68-64-es előnyhöz jutatta a KSC-t. A negyedik etapban sokáig úgy nézett ki, hogy az ekkor megszerzett előny akár végig ki is tarthat. A Szekszárd 72-70 után ugyanis az extázisban játszó Cyesha Goree vezetésével 77-70-re elszakadt. A végjátékban viszont a Fenerbahce is megmutatta klasszisát. Bár rendre a Szekszárd szerzett vezetést, de mindig egyenlítettek a vendégek. Az utolsó másodperekben 87-85 után Olcay Cakir mentette hosszabbításra a meccset. Az első ráadásban Ruthy Hebard révén ismét a Szekszárd került előnybe, de 92-90-nél már a Fenerbahce vezetett. Végül Cyesha Goree büntetőivel egyenlítettek a mieink. Így 92-92-ről jött a második hosszabbítás. Itt ismét a KSC szerzett vezetést. 95-92 után viszont 96-95-re fordított a Fener, majd Kayla McBride triplájával 99-97-re is vezettek. Az utolsó percben Studer Ági zseniális triplája és egy palánk alatti kavarodásból – remek helyzetfelismeréssel megszerzett labdával – Sydney Wallace juttatta döntő előnyhöz a Szekszárdot. A végeredményt már ünneplés közepette Sydney Wallace büntetője alakította ki.

Felejthetetlen csatában két hosszabbítást követően 103-101-re legyőzte a Szekszárd a Fenerbahcét és megszerezte fennállása első sikerét az Euroliga főtábláján.

 


Atomerőmű KSC Szekszárd - Fenerbahce Alagoz Holding 103-101 (21-24, 24-23, 23-17, 19-23, 16-14)

Euroliga, 2. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Amel Dahra (Franciaország), Yasmina Alcaraz Moreno (Spanyolország), Suzana Vujicic (Montenegró) - Maja Vukanovic (Szerbia)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Hebard 11, Miklós, Studer 16/6, Goree 30/3, Vivians 25/6. Csere: Mányoky, Bálint, Wallace 16/9, Boros 3/3, Holcz.

Fenerbahce Alagoz Holding: Cakir 15, Howard 28/3, Djordjevic 7/3, McBride 28/18, Epoupa 8. Csere: Istanbulluoglu, Kurtulmus, Onar, Stokes 6.

 

Az Euroliga 2. fordulójában a Sopron Basket 75-50-es sikert aratott a CBK Mersin otthonában.

Jonquel Jones és Temi Fagbenle találataival indult a találkozó. A Mersin került lépéselőnybe az első percekben. Fegyverneky Zsófia és Jelen Brooks révén a Sopron is megvillant támadásban, de 12-5-ös hátrányban Gáspár Dávidnak így is időt kellett kérnie. Alice Kunek két triplájával kezdte meg a felzárkózást a Sopron, majd Jelena Brooks hármasával 14-13-nál már a mieink jártak előrébb. Brooks egymaga 7 pontot szerzett az első szakaszban. A negyedet pedig Brittney Sykes duplája zárta, amivel 18-15-re ment a címvédő magyar csapat. Kiválóan szállt be a mérkőzésbe Böröndy Vivien, aki a második etap elején két extra villanással és egy remek gólpasszal új lendületet adott támadásban társainak. Két és fél perc telt el a második negyedből, amikor már 27-17-re vezetett a Sopron.

A második szakasz feléhez érkezve 6-10 pont között látszott beállni a különbség. Négy perc volt a nagyszünetig, amikor Jelena Brooks dupláját követően még 33-23-ra mentek Gáspár Dávid tanítványai. Ezt követően viszont megtorpantak a mieink támadásban. A félidőig DeWanna Bonner négy pontjával, illetve Quanitra Hollingsworth és Briann January büntetőivel 33-31-re felzárkóztak a hazaiak. Az első 20 percet hosszabb videózás zárta, de megállapították a játékvezetők, hogy Temi Fagbenle dudaszós találatát lépéshiba előzte meg, így két pont megmaradt a soproni előnyből. Óriási kérdés volt, hogy innen milyen irányba indul el a harmadik negyed. Szerencsére kedvező irányba indult. Ezi Magbegor és Alice Kunek tripláival 80 másodperc alatt 39-33-ra elszakadt a magyar csapat. Ami ennél is fontosabb, hogy sikerült a félidő hajrájának kisebb hullámvölgyéből kimászni ezzel. A törököknek innen 41-37-nél még akadt egy felzárkózásuk, de azóta már tudjuk, hogy ez volt a legszorosabb mérkőzésállás.

A Sopron Jelena Brooks és Brittney Sykes villanásaival extrát hozott támadásban. Kevesebb, mint két perc alatt 9-2-es sorozatot mutatott be a magyar csapat és ezzel 50-39-nél ismét átlépte a 10 pontot az előny. A Mersin igyekezett meccsben maradni, de a döntő pillanatokban mindig jött egy soproni extra. 50-44 után például Czukor Dalma értékesített triplát. Az utolsó 10 percnek 55-46-ról futottak neki a csapatok. Közel két perc telt el pont nélkül, majd jött Jelena Brooks négy pontja és ezzel 59-46-ra alakította az eredményt. Alice Kunek triplájával pedig már 62-46-ra elléptek a mieink. Az utolsó öt percbe fordulva nem forgott veszélyben a soproni siker. Fokozatosan kiürült a lelátó és ezzel arányosan a hazaiak koncentrációja is csökkent. Ekkor már nem csak egy magabiztos siker, de akár egy nagyon komoly pontkülönbség is reális forgatókönyv volt. Két perccel a vége előtt lépte át a 20 pontot a különbség, Ha nincs az utolsó fél percben Jelena Brooks kézsérülése, akkor ez egy tökéletes este lett volna. A Sopron Basket kiválóan csapatteljesítménnyel 25 ponttal legyőzte az idei Euroliga mezőny legellentmondásosabb csapatát.

 


CBK Mersin - Sopron Basket 50-75 (15-18, 16-15, 15-22, 4-20)

Euroliga, 2. forduló
Mersin, Servet Tazegul Spor Salonu
Vladimir Zanev (Bulgária), Veronika Vavrova (Csehország), Amalia Marchis (Románia) – Petar Denkovski (Észak-Macedónia)

CBK Mersin: January 5/3, Fitik, Bonner 10, Fagbenle 4, Jones 20/6 Csere: Hollingsworth 9, Yalcin 2, Grigalauskyté, Atas.

Sopron Basket: Fegyverneky 6, Sykes 18, Kunek 12/12, Brooks 19/3, Magbegor 10/3 Csere: Böröndy 7, Czukor 3/3, Stankovic, Varga A.

 

Európa Kupa

 

Magabiztos győzelemmel folytatta Európa Kupa szereplését az NKA Universitas PEAC. Jovan Gorec együttese hazai pályán aratott 78-58-ös sikert a Elitzur Landco Ramla csapata ellen.

A találkozó Elina Babkina büntetőjével indult, ezzel pedig a vendégek kerültek lépéselőnybe. A válasz azonban nem pécsi oldalról érkezett. Shakira Austin kosarával immár 3-0-ra nőtt a Ramla előnye, amikor Beatriz Sanchez szerezte meg a PEAC első pontjait. Ezután méginkább felgyorsult a játék. Kosárra-kosár érkezett válaszként, mígnem 7-6-nál ismét a hazaiak kerültek lépéselőnybe. A Ramla azonban nem adta fel a harcot. Újból megfordították a mérkőzést, majd előnyüket 5 pontra növelték. 7-12-nél így Jovan Gorec vezetőedző kért időt eligazításra. Ezt követően bár a hazaiak minimálisan felzárkóztak, a Ramla továbbra is tartotta a tisztes, pár pontos távolságot. Az első negyed eredményét végül Elina Babkina kosara állította be, így pedig a második felvonás 12-16-ről folytatódhatott.

A következő tíz percet egy 5-0-ás rohammal indította a PEAC, amivel 17-16-nál ismét átvették a vezetést. Az öröm azonban nem tartott sokáig. Kontrában ugyanis a vendégek indítottak támadást, amit végül Austin fejezett be sikeresen. Austin újabb találata után már 17-20-at mutatott az eredményjelző. Ekkor következett Sierra Calhoun akciója, amivel a Pécs végül 1 pontra zárkózott fel. Kiegyenlíteni, vagy akár megfordítani azonban már nem tudták a mérkőzést. Erről Babkina kosara gondoskodott (19-22). A negyed következő szakaszában továbbra is fej-fej mellett haladtak a résztvevők. Egypontos mérkőzés kerekedett, ahol előszőr az egyik, majd a másik fél vette át a vezetést. Egészen 25-28-ig, amikor ismét a vendégek kerültek három pontos lépéselőnybe. Jovan Gorec tanítványai azonban egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet. Bár a találkozó az eddig megszokott ritmusban folytatódott, a félidő végjátéka további izgalmakat tartogatott. A PEAC ugyanis az utolsó pillanatban újból maga felé billentette a mérleget. Az állás ezzel 32-30-ra változott, vagyis a nagyszünet 2 pontos pécsi előnnyel kezdődhetett.

A második félidőt Eden Rotberg pontjai vezették fel, amivel a Ramla 32-32-nél egyenlített. Következőnek azonban Ivana Katanic és Sierra Calhoun szerzett találatokat, vagyis az előny végül a PEAC csapatánál maradt. 38-32-nél Cassidie Burdick volt sikeres, ami csak méginkább felgyorsította a pécsi sereget. Jovan Gorec tanítványai ugyanis közel tíz pontra növelték előnyüket, hajrájukat pedig csak a vendégek időkérése tudta megfékezni. A játék 45-36-ról folytatódott, a PEAC pedig még ennél is magabiztosabban tért vissza a pályára. Egy újabb 7-0-ás hazai roham vette kezdetét, amivel az állás 52-36-ra változott. Ekkor ismét a Ramla együttese kért időt. Visszatérve viszont már rendezték soraikat a vendégek. Bár továbbra sem tudtak 10 pont alá férkőzni, magabiztos támadásaiknak végül csak Jovan Gorec vezetőedző tudott véget vetni időkérésével. Az eligazítás pedig szemmel láthatóan jókor jött, ugyanis a hátralévő percekben abszolút dominált a hazai gárda. A negyed végére 20 pontra növelték előnyüket, így a mérkőzés záró szakasza 63-43-ról kezdődhetett.

A végső tíz perc már nem tartogatott nagy meglepetéseket. A pécsiek stabilan tartották a húsz pont körüli előnyüket, aminek köszönhetően már viszonylag korán el is dőlt a győztes kiléte. A pécsi együttes kezdőötöséből mindenki kétszámjegyű dobott pontot jegyzett. A legtöbbet Sierra Calhoun érte el, – a PEAC légiósa 22 pontig jutott – a mezőny legeredményesebb játékosa azonban Cassidie Burdick lett 12 ponttal és 21 lepattanóval. Burdick emellett 4 gólpasszt is kiosztott. Az NKA Universitas PEAC tehát, tulajdonképpen egy magabiztos harmadik negyednek köszönhetően, 20 ponttal győzte le a Elitzur Landco Ramla együttesét.

 


NKA Universitas PEAC - Elitzur Landco Ramla 78-58 (12-16, 20-14, 31-12, 15-15)

Európa Kupa, 2. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Peter Zenis, Maid Lasetovic, Petar Pesic (Dragutin Ilic)

NKA Universitas PEAC: Burdick 12, Calhoun 22/6, Katanic 12/3, Wentzel 13/6, Kiss 15/3. Csere: Sanchez 2, Kaszás-Pap -, Kötő -, Laczkó -, Selcova , Simon 2, Szűcs -.

Elitzur Landco Ramla: Austin 14, Babkina 13/3, Baron 2, Mosby 12, Rotberg 5/3. Csere: Dudásová 2, Danan -, Eliyahu -, Fleischer -, Kauf -, Mbaka 10.

 

Újabb győzelemmel folytatta Európa Kupa szereplését a SERCO UNI Győr. Cziczás László együttese hazai pályán aratott 72-65-ös sikert a Botas Spor csapata ellen.

A győriek találkozója fej-fej mellett indult. Az első pontokat Dubei Debóra szerezte, akihez később Aaryn Ellenberg csatlakozott. A Botas első találata Egle Sventoraite-től érkezett, amivel 4-2-re változott az állás. Bár a vendégek ezután egyenlítettek, a Győr ritmust váltott, és 8-4-re meglépett. A Botas ezt követően Sevgi Uzun hárompontosával fordított (10-11). Kosárra-kosár volt a válasz, mígnem a vendégek öt pontra növelték előnyüket. 12-17-nél Cziczás László vezetőedző kért időt eligazításra. A rövid taktikai szünet előtt azonban még Nagy Dóra ütött oda Victoria Macaulay dobása közben, amiért a vendégek légiósa visszatérve két büntetőt dobhatott. Egyetlen találata után Melis Gulcan is pontokat szerzett, amivel pedig 12-20-ra változott a negyed állása. Következhetett a játékrész hajrája. A hátralévő időben Dombai Réka 2+1-es akcióját, illetve, a vendégek oldaláról Uzun kosarát láthattuk. Ezzel 15-22-nél regisztrálódott az első negyed eredménye.

A második felvonás Beatrice Mompremier kosarával indult, amivel a Győr két pontot faragott le hátrányából. A Botas azonban nem engedte közelebb ellenfelét, és további 4 egységgel tíz pont közelire növelte előnyét (17-26). Ez a különbség a negyed következő perceiben is megmaradt, mígnem Sabina Oroszová vezetésével a hazaiak ismét felzárkóztak. 23-28-nál a Botas együttese kért időt. Visszatérve Mompremier kosarával folytatódott a játék, ezzel pedig már csak 3 pont volt a különbség a felek között (25-28). Cziczás László együttese ezután is továbbmenetelt, és egy 5-0-ás rohamnak köszönhetően ismét megfordította a találkozót. 30-28-nál ezúttal a Botas vezetőedzője kért időt csapatának. A szünet azonban nem zavarta meg a hazaiak teljesítményét. Egészen a félidő hajrájáig magabiztosan tartották 4 pontos előnyük, amikor Cziczás László időkérése szakította meg a játékot. Az utolsó másodpercek már találat nélkül peregtek le, vagyis a csapatok 34-30-ról fordulhattak.

A második félidő Victoria Macaulay kosarával indult, amire Beatrice Mompremiertől érkezett a válasz. Ezzel a két akcióval a felek közti négy pontos különbség tulajdonképpen változatlan maradt. A játék képe egészen 38-38-ig szintén változatlan maradt, amikor viszont Sevgi Uzun büntetőivel egyenlített a Botas. Ezután Destiny Slocum triplájával vették át a vezetést a vendégek (38-41). A mérkőzés ezt követően igencsak kiegyenlítődött. 43-43-nál ismét egált regisztrálhattunk, majd a mérleget újból Slocum kosara billentette a vendégek felé. Cziczás László együttese azonban továbbra sem adta meg magát. Tovább folytatták a hajrát, amivel megint csak fordítottak, időkérésre kényszerítve az ellenfél vezetőedzőjét. A harmadik negyed utolsó két perce 48-44-ről kezdődhetett, majd a játékvezetők a Botas kispadjának ítéltek technikai hibát. Dubei Debóra állhatott tehát a vonalra egy büntetőért, amit végül sikerült értékesítenie (49-44). Ez kellő lendületet adott a hazaiaknak ahhoz, hogy előnyös helyzetből kezdhessék a mérkőzés záró szakaszát.

Az utolsó játékrész tehát 51-49-ről indulhatott, az első találatot pedig Dombai Réka szerezte. Bár ezután a Botas oldaláról is érkezett találat, a Győr tovább tudta növelni előnyét. Két perc elteltével már 58-51-et regisztrálhattunk. A mérkőzésnek azonban még közel sem volt vége. A vendégek ugyanis a fehér-zöld gárda minden hibáját megbosszulták, amivel végül két pontra fel is zárkóztak. A találkozó pedig csak ezután vált igazán izgalmassá. Cziczás László együttese higgadtan és koncentráltan tartotta magát, a Botas-t azonban továbbra sem tudták lerázni. Az ötödik percbe érkezve 62-59-et mutatott a kijelző, majd vendég időkérés következett. A folytatásban is hasonló volt a játék képe. A ritmust ezután is a Győr diktálta, és egy pillanatra úgy tűnt, mintha fogyna a vendégek energiája. Ekkor 67-61-et regisztrálhattunk, majd következhetett a végjáték. A hátralévő időben a Botas már nem is tudott felzárkózni. Az eredményt végül Nagy Dóra hárompontosa állította be – a SERCO UNI Győr hazai pályán aratott 72-65-ös győzelmet.

 


SERCO UNI Győr - Botas Spor 72-65 (15-22, 19-8, 17-19, 21-16)

Európa Kupa, 2. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Alexandra Stan, Paulina Gajdosz, Bojan Jovanic (Erich Kratschmer)

SERCO UNI Győr: Dubei 18/6, Mompremier 19, Oroszová 6, Bach 2, Ellenberg-Wiley 7/3. Csere: Dombai 10/3, Nagy 8/3, Baffy -, Török -, Varga -, Weninger -, Williams 2.

Botas Spor: Gulcan 7, Macaulay 15, Slocum 4/3, Uzun 23/9, Sventoraite 12. Csere: Avci 2, Cidal -, Gulcelik 2, Gunay -, Topcu -.

Vármegyei szövetségek