Férfi egyetemi bajnokság: Tartalékosan is nyert a DEAC a BME otthonában
26
Oct
2022
Férfi egyetemi bajnokság: Tartalékosan is nyert a DEAC a BME otthonában
2022. október 26.  |  19:00
Több, ha nem is a végletekig kiélezett, de igen érdekes, színvonalas mérkőzést játszottak a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Bajnokságban. A keleti csoportban a DEAC az NB I-es csapat mérkőzése miatt csak erősen tartalékos összetételben tudott pályára lépni a BME-MAFC otthonában, így Erdei Ádám legénységének egy fordulatos mérkőzésen kivívott sikere akár bravúrként is felfogható. Az ELTE BEAC jobb hajrájával tudott nyerni egy az izgalmakat szintén nem nélkülöző mérkőzésen. "Nyugaton" a SMAFC másfél negyeden át tudta tartani a lépést a Közgázzal a fővárosban, a nyitó fordulóban 130 pontot "szóró" újonc Óbuda pedig a megilletődött kezdése után végig "kitartóan üldözte" vendáglátóját, a Mosonmagyaróvárt - végül egy kosarakban gazdag, jó kis meccsen hazai siker született.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 2. forduló
 
Keleti csoport
 
Semmelweis Egyetem - Eszterházy SC 92-66 (30-14, 15-29, 32-8, 15-15)
Budapest, SOTE csarnok, 30 néző. V.: Bagi, Molnár.
 
Semmelweis Egyetem: SZŐKE 35/9, Körmöczi 4, SCHIRER 17/12, JANKÓ 20/6, HAJDÚ 10. Csere: Csipán 6. Edző: Weisz Miklós.
 
Eszterházy SC: POMÁZI 17/6, Kátai 12/6, Holecz 2, BAJUSZ 17/3, KEREKES 15/6. Csere: Högerl B.H., Lénárt 3, Kovács, Monos, Högerl B. Edző: Klepej Roland.
 
Jól kezdték a csapatok a mérkőzést: bár a Semmelweis Egyetem szerezte az első pontot a mérkőzésen a 6. percig az egri csapat irányította a játékot. Egy hazai időkérés után aztán szigorított védekezésén a SOTE, és egy 15-0-s futással zárta a felvonást. A második negyedre aztán elfogyott a lendület, és a vendégek 7 hárompontost értékesítve a vezetést is átvették. A félidőben csak azért állt két ponttal jobban a SOTE, mert Szőke Soma a dudaszó pillanatában elengedett igen-igen távoli hárompontosa betalált. A második félidő elején ismét a SOTE tűnt élesebbnek: előbb egy 8-0-s, majd egy 20-2-es futással a vendéglátók gyakorlatilag eldöntötték a mérkőzést. A negyedik negyedben már nem nőtt tovább a különbség. A SOTE csapatából a magabiztos győzelemhez "izmos" dupla-duplával hozzájáruló Szőke S. (35/9 pont, 13 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 4 gólpassz), Jankó Árpád (20/6 pont, 19 lepattanó, 6 gólpassz), Tom Schirer (17/12 pont, 7 lepattanó) és Hajdú Botond (10 pont, 12 lepattanó) játéka emelhető ki. A vendégek részéről Pomázi Patrik (17/6 pont, 4 szerzett labda), Kerekes Hunor (15/6 pont, 7 kiharcolt fault), Kátai Zsolt (12 pont, 8 lepattanó) és Bajusz Ábel (17/3 pont, 9 lepattanó) jutott tíz pont fölé.
 
Weisz Miklós: - Sajnos csak másfél negyeden keresztül sikerült koncentráltan játszanunk, de szerencsére ez is elég volt a győzelemhez. Dolgoznunk kell azon, hogy hosszabb ideig tudjuk tudatosan játszani, és ne „egyénieskedjük” el a támadásokat. Köszönjük az egrieknek a sportszerű játékot!
 
Klepej Roland: - Kicsit álmosan kezdtük a mérkőzést, a következő meccs előtt a bemelegítést komolyabban kell venni. A védekezés hellyel-közzel agresszívan sikerült megoldani. Sikerült átvennünk a második negyedben a vezetést, viszont a második félidőre az ellenfél is változtatott a védekezésén, ami minket hibákba kényszerített, sok eladott labdánk volt amit büntetett a SOTE. Próbáltam forgatni a társaságot, de nem volt senki, aki meg tudta volna bontani a védelmet. A végén voltak még bíztató momentumaink, amit a későbbiekben fel tudunk majd használni. Gratulálok a SOTE csapatának!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - ELTE BEAC 60-70 (20-20, 15-21, 16-10, 9-19)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 20 néző. V.: Sallai, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Demeter 5/3, VASKÓ 13/6, SZILASI 18, Nagy L. 2., Mokánszki 2. Csere: Kusnyír, Bíró 8, Bálint, VERBA 12, Gyulai. Edző: Vida Zoltán.
 
ELTE BEAC: JÓNÁS 16, Sipos M. 5/3, Szabó 5/3, ORCZI 8, MORAUVSZKI 19. Csere: Sipos B., SZÁSZ 15/3, Antal 2, Baroch, Kosztricz. Edző: Csányi Zoltán.
 
A mérkőzés elején kiegyenlített játékot láthatott a közönség, viszont az idő haladtával a valamivel pontosabban játszó, s jobban lepattanózó, a pattanóharcot 57-40-re megnyerő vendég csapat fokozatosan ellépett. A harmadik negyed végére sikerült egyenlítenie a Nyíregyházának, de a záró szakaszban a fővárosiak új erőre kaptak. A két Zoltán keresztnévre hallgató szakvezető csapatai közül a vendég edző, Csányi együttese került ki győztesen egy olyan találkozón, amelyen hazai részről Szilasi Bence (18 pont, 16 lepattanó), a vendégektől pedig Morauvszki Gergely (19 pont, 12 lepattanó) ért el dupla-duplát.
 
Vida Zoltán: - A csapat küzdésével meg vagyok elégedve csakúgy, mint az első fordulóban. Az elején hagytuk, hogy az ellenfél meglógjon. Futottunk az eredmény után, de a felzárkózás túl sok erőt vett ki belőlünk a meccs végére. Most már tudjuk, hogy miben kell fejlődjünk. Gratulálok az ELTE BEAC csapatának.
 
Csányi Zoltán: - Hosszú utazás után hullámzó játék, a végén hála Istennek mi jöttünk ki jól a helyzetekből. Gratulálok természetesen Nyíregyházának, nagyon komoly ellenállást fejtettek ki, de elsősorban természetesen saját fiaimnak, akik felül tudtak emelkedni a nehézségeiken a mérkőzés folyamán! Gratuláció mindenkinek!
 
 
 
Debreceni Medikus Sportegyesület - Miskolci Egyetem 68-106 (21-29, 14-34, 19-22, 14-21)
Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok, 20 néző. V.: Bács, Kisházi.
 
DMSE: HEGYI 7, Somi 24/9, UDUOISE 7/3, Csirpák 14, BELAL 13/6. Csere: Csomor, Halász, Nádasi 3. Edző: Kovács István.
 
Miskolci Egyetem: ORLICZKI 18/12, KOZÁK M. 26/12, Csák 5/3, GERŐCS 7, Ragályi 6. Csere: SÁNDOR 14/6, Gadus 2, Szőke 6, NYÍRI 12, KOZÁK B. 10. Edző: Béres Dávid.
 
Nem feltartott kézzel léptek pályára a medikusok, bár az a mérkőzés előtt is várható volt, hogy sebességben nem tudja felvenni a versenyt a hazai csapat a miskolciakkal. Ennek ellenére a hazaiak küzdöttek becsülettel, és tulajdonképpen a második negyedet leszámítva végig méltó ellenfelei voltak a jobb játékerőt képviselő vendégeknek. A miskolci csapat a szervezettebb, agresszívabb védekezésében és a kiváló dobásaiban bízhatott, amelynek meg is lett az eredménye, főleg a második negyedben. A félidőt követően már nem nőtt szignifikánsabban a különbség, de a vendégek győzelme egy másodpercig nem volt kérdéses. Kozák Márton és Orliczki Mátyás kiválóan szervezett és a pontokat is ipari mennyiségben szállították. 10 gólpasszt, 9 szerzett labdát és 44 pontot „tettek be a közösbe”, és ha ők valamiért nem érvényesültek, Sándor Bence helyettesítette őket (14 pont, 5 gólpassz). A medikusoknál Somi Miklós - nála azért a 17 eladott labda valamit ront az összképen -, Csirpák Patrik és a mezőny egyetlen dupla-duplával záró játékosa, Albukai Belal (13 pont, 14 lepattanó) felelt a pontokért. Hiába nyerték meg a hazaiak 51-44-re a lepattanócsatát, a hússzal több eladott labda megpecsételte sorsukat, így végül a papírformának megfelelő biztos miskolci siker született.
 
Kovács István: - Gratulálok mindkét csapatnak! Pörgős mérkőzés volt, ahol a szimpatikus vendégek ízelítőt adtak az NB I B-s védekezésből. Kicsit bővebb rotációval egyszerűbb mérkőzés lett volna, de a játékosaim mindent megtettek ma, amire erejükből futotta.
 
Béres Dávid: - Gratulálok a játékosaimnak, egy szimpatikusan és erőszakosan játszó Debrecen ellen tudtunk nyerni! Az elején jól dobtunk, aztán az ellenfél ránk tudta erőltetni az akaratát, de kimásztunk gödörből és fordítottunk a helyzeten, elsősorban a jó védekezésnek köszönhetően. További sok sikert kívánok a medikusoknak!
 
 
 
BME-MAFC - DEAC 71-79 (15-15, 23-28, 15-17, 18-19)
Budapest, Camugo, 50 néző. V.: Gruber, Novák.
 
BME-MAFC: Koflanovics 2, Pollák Á. 10/6, LÁNG-MITICZKY 13/6, ROZS 15/3, Szántó 8. Csere: Horváth Cs. 10, Pásztor 5, Horváth M. 2, Schaul 4, Vantal 2. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
DEAC: Pollák B. 14/6, Turán 5/3, VARGA S. 16, HORVÁTH B. 21/15, FÁBIÁN 10. Csere: Velkey 4/3, Szekeres 9/6, Sipos. Edző: Erdei Ádám.
 
Bombaerős keretéhez képest tartalékosnak mondható DEAC találkozott a szintén erős kerettel rendelkező BME csapatával a műszakisok új „otthonában”. A hazaiak gyorsan kézbe vették az irányítást jelezve, hogy csak egyfajta végeredmény elfogadható számukra. A vendégek azonban nem voltak megilletődve ettől, időnként válaszolgattak, nem maradtak le. Sőt a második negyed elején gyorsan átvették a vezetést. Ekkor Láng-Miticzky Dániel (13/6 pont, 4 kiharcolt fault, 4 gólpassz) vezérszerepet vállalt, és rendre feltörte a hajdúságiak szervezett védekezését. A cserék ugyan jól szálltak be, mégsem sikerült átütő lendületet produkálni, sok hibával játszottak a hazaiak. Ezzel szemben a debreceni egyetemisták magabiztosan termelték a kosarakat Pollák Balázs (14/6 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 4 kiharcolt fault, 5 eladott labda), valamint Varga Sándor (16 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda) hathatós közreműködésével. Ez a negyed egyértelmű vendég vezetést, sőt olykor 10 pont körüli különbséget hozott. Aztán néha megrázta valaki a vészharangot a hazaiaknál, és gyorsan bejöttek 4-5 pontra. Hol egy Szántó Levente-féle zsákolás, hol egy-egy tripla Pollák Árpádtól és Rozs Mátétól vagy Horváth Csanád-villanás, és látható volt a BME-sek támadó ereje, mindig volt azonban válasz Debrecenből. Szekeres Ferenc, Horváth Botond, és Velkey Lőrinc is védőről dobott triplát.
 
A második félidő a védekezés agresszivitásában hozott változást, mindkét csapat magasabb fokozatra kapcsolt. Támadásban Rozs M. (15/3 pont, 14 lepattanó, 3 kiharcolt fault) vette hátára a BME-s csapatot, de csak nagyon nehezen zárkózott mellé 1-1 játékostárs. A BME-MAFC-nak ugyan sikerült átvenni a vezetést a 27. percben, azonban a "műszaki alakulat" öröme nem tartott sokáig. Tulajdonképpen ez volt az utolsó pillanat a mérkőzésen, amikor a hazaiak vezettek. A másik oldalon Pollák és Szekeres „kellemetlenkedett” 1-1 remekül időzített kosárral, illetve Horváth B. (21/15 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) "féken tartása" jelentett megoldhatatlan problémát a BME csapatának. Az utolsó negyed elején még nyitott volt a találkozó kimenetele. Pásztor Mátyás és Horváth Marcell vezetésével eredményesnek is bizonyult az agresszív hazai védekezés, de jött Fábián Szabolcs, Horváth B. vagy Varga S., és a debreceniek visszaverték a hazai felzárkózási kísérleteket.
 
Weisz-Tiba Klára: - Ezen a mérkőzésen egy jól irányzott pofonnal földre vittek minket. Ez gondolkodásra késztet edzőt és játékost egyaránt. Nem dőlt össze a világ! Elemzünk, javítunk, és nem adunk alább a céljainkból. Gratulálok a DEAC-nak!
 
Erdei Ádám: - Szeretnék gratulálni a srácoknak, hiszen az első mérkőzésen nem ezt a hozzáállást nyújtották, mint most! Egy jó erőkből álló csapat otthonában sikerült nyernünk, és ez csak annak volt köszönhető, hogy a srácok az elejétől kezdve mindent beleadtak. Nagyon fontos volt, hogy a hiányzókat tudtuk pótolni, és aki pályára lépett, mindent megtett. A BME-nek pedig sok sikert kívánok a folytatásban!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr – Óbudai Egyetem Kandó SC 95-86 (21-12, 21-22, 23-23, 30-29)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Káli, Tamás.
 
Mosonmagyaróvár UNI-Győr: KÁMÁN 18/6, BAKON 25/15, Friedl 3/3, Garancz 12/6, HÁGEN 20/3. Csere: Gosztola 8, Varga T. 5/3, Szabó 4, Jakab, Varga Z., Vass, Karsai. Edző: Laky Tibor.
 
Óbudai Egyetem Kandó SC: Csikós 16, BAATARSUK 26/12, VÍGH 25/3, Groska 9/3, Bodnár 6. Csere: Karakó 4, Leveleki. Edző: Őri Gergely.
 
Nagy iramú, de helyenként sok hibával tarkított, nagyon fizikális mérkőzésen a jól kezdő hazai csapat a Bakon Csanád-Hágen Tamás-Kámán Bálint trió vezérletével az első negyedben szerzett előnyét végig megőrizve szerezte meg a győzelmet. A szívósan küzdő, időnként jól játszó óbudai legénység viszont leginkább Anuujin Baatarsuk és Vígh Marcell révén egy pillanatra sem hagyta lazítani, kiengedni az óvári gárdát. A fővárosiak a második negyedtől abszolút egyenrangú ellenfelei voltak a 2020-21-es kiírás bajnokcsapatának, a hazaiak azonban a kritikus helyzetekben rendre jó döntéseket hozva verték a szezonnyitón - az egész mezőnyt szinte "sokkolva" - 130 pontot szerző bajnoki újoncot, amely ezúttal is jó benyomást keltett. 
 
Laky Tibor: - Nehezebben győztünk, mint vártuk egy nagyon tanulságos mérkőzésen. Az idény első mérkőzésén ennél nem vártam jobb teljesítményt. A kötelező győzelem az kötelező győzelem, azonban azt gondolom, hogy mai ellenfelünk nagyon sok csapatnak fog meglepetést okozni, és bízom benne, hogy náluk Budapesten nekünk nem.
 
Őri Gergely: - Gratulálok a hazai csapatnak a győzelemhez, látszik, hogy egy nagyon összeszokott együttes! Az első negyed bosszulta meg önmagát, ott nem tudtunk mit kezdeni a Mosonmagyaróvár agresszív védekezésével, nem tudtuk felvenni a ritmust, és végig az ott összeszedett különbség jött ki. Ezt leszámítva voltak nekünk is jó dolgaink.
 
 
 
Közgáz SC és DSK - SMAFC 88-67 (23-21, 23-8, 24-26, 18-12)
Budapest, Kinizsi u., 35 néző. V.: Horváth, Szőts.
 
Közgáz SC és DSK: DORMÁN 11/3, PAPP D. 10/6, RADICS 12/3, PFANDLER 7, GALAMBOS 14/6. Csere: Csikós 8, GRILLI 8/6, Jenei 2, Bartha 6, Limpek 10. Edző: Vladár Csaba.
 
SMAFC: TÓTH D. 12/6, Horváth M. 4, HEISZENBERGER 12/9, HENCZ 19/3, RÉTI 18. Csere: Török 2, Bőhm, Kemény, Fekete, Janzsó, Nagy, Sztankovics. Edző: Pongrácz Levente.
 
Lendületes, gyors, pontos csapatjátékkal valósággal "nekiesett" a Közgáz a kissé megilletődötten kezdő soproniaknak, és pillanatok alatt könnyed lerohanásokból szerzett szép kosarakkal elhúztak 14-2-re. Pongrácz Levente meglehetősen határozott hangvételű, s decibelekben sem szűkölködő időkérése kifejezetten jót tett a vendégeknek, akik egy "pattogós" zónára állva megtörték a hazai csapat lendületét. A SMAFC részben labdákat szerezve könnyű kosarakból, részben pedig mert ekkor már játékosai távolról is be-betaláltak, a negyed második felében szintén jó csapatjátékot nyújtva egy 17-5-ös rohammal ledolgozta hátrányát. A soproniak - akiknek kulcsjátékosaiból nyilván sokat kivett a nagy hátrány ledolgozása - a második negyed közepéig tudták tartani a lépést a Közgázzal.
 
Ekkor kezdett megmutatkozni, hogy a hazai gárdának jóval erősebb, "minőségibb" a cseresora, a pontosabban játszó vendéglátó 15 pontos előnyre tett szert szünetre. Térfélcsere után ugyan egy pillanatig sem forgott veszélyben a hazai győzelem, mégis érdekes volt a találkozó. Mindkét szakvezető próbált minden taktikai fegyvert bevetni, mindkét csapat volt, hogy embert fogott, zónázott, sőt le is támadott. Az egyetemi szinten szép számú nézősereg tagjai között ugyan többségben voltak a hazai szimpatizánsok, de SMAFC-szurkolók is akadtak. Mindkét félnek akadt jócskán oka örömre, mindkét gárda vezetett ügyes támadásokat, s mutatott be szép akciókat. Egy küzdelmes, színvonalas mérkőzést nyert meg magabiztosan a Közgáz.
 
Vladár Csaba: - Nagyon jól kezdtünk, majd a még az összeszoktatás fázisában - sőt, még annak is az elején - lévő csapatunk "túlpörgött", és ezt a nagyon szép, kulturált kosárlabdát játszó soproniak ügyesen kihasználva egyenlítettek. Szünetig szerencsére sikerült megnyugtató előnyt szerezni, és nagyon örülünk a jó ellenféllel szemben elért biztos győzelemnek!
 
Pongrácz Levente: - Gratulálok a Közgáznak a győzelemhez! A vereség ellenére annak nagyon örülök, hogy az első mérkőzésünkhöz képest mind játékban, mind pedig mentálisan óriásit léptünk előre - a bajnokság folytatását tekintve úgy gondolom, erre építhetünk, a Közgáz pedig megmutatta, hogy nem érdemtelenül volt az előző kiírás ezüstérmese.
 
 
 
Veszprémi Egyetemi SC - TFSE 31-73 (4-21, 6-10, 13-18, 8-24)
Veszprém, 100 néző. V.: Fülöp, Horváth. 
 
Veszprémi Egyetemi SC: PIUKOVITS 19/3, Slavóczki 1, Rózsás, Szabó, Rácz 2. Csere: Varga M. 2, Kubik, Halász 1, Polgár 2, Nádasdi, Szabó 2, Csernák 2. Edző: Kerekes Gábor.
 
TFSE: Lepsik 7, PATAKI 17/12, SZLÁVIK 11/3, POZSIK 12, Rátkai 5/3. Csere: NAGY D. 13, Balsay 6, Tombor 2. Edző: Boros Zoltán.
 
A tartalékosan Veszprémbe látogató TFSE csapata az elejétől fogva egyértelművé akarta tenni a mérkőzés kimenetelét. A hazaiaknak nem sikerült felvenni a ritmust az első negyedben, így a 8. percben már 14-0-ra vezetett a vendég együttes. A hazaiak első pontjait a 9. percben sikerült megszereznie Piukovits Olivérnek. A második negyedben kiegyenlített játékot láthatott a szép számú közönség, ebben a szakaszban jól tartotta magát a hazai együttes. A fordulást követően kiütköztek a képességbeli különbségek, és a fizikálisan jobb állapotban levő vendég gárda tovább növelve előnyét biztosan győzött. 
 
Kerekes Gábor: - A mérkőzés elejétől fogva jól látszottak a képességbeli és fizikális különbségek. Büszke vagyok a fiúkra, mert mindent megtetettek, mindenki igyekezett maximális teljesítményt nyújtani, de van még hova fejlődni egyéni és csapat szinten is. A TFSE-nek pedig sok sikert kívánok a bajnokságban.
 
Boros Zoltán: - Sikerült az első negyedben magabiztos előnyt szerezni a Veszprémmel szemben, köszönhető a jó védekezésünknek, ez tükrözte az egész mérkőzést. Látszik, hogy a Veszprém csapata fejlődik mérkőzésről mérkőzésre, további sok sikert kívánok nekik!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
Ludovika SE - SzOESE, 2023.02.06.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek