Női egyetemi bajnokság: Négy vendégsiker a nyitányon
23
Oct
2022
Női egyetemi bajnokság: Négy vendégsiker a nyitányon
2022. október 23.  |  10:55
Mindkét csoportban 2-2 vendég, illetve 1-1 hazai győzelemmel kezdődtek meg a küzdelmek a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Bajnokságban. Az ELTE BEAC fővárosi derbin jó harmadik negyedének köszönhetően tudott nyerni az SOTE, a Miskolc pedig végig kézben tartva az irányítást győzött a BME otthonában. A csoport egyetlen hazai sikerét a DEAC érte el, 141 pontot dobva a nyíregyházi lányoknak. A nyugati csoportban egy korai sérülés nagyon megzavarta a szombathelyieket fogadó Közgázt, így biztos vendégsiker született. A TF-nek nem okozott gondot nyerni a Ludovika Csata otthonában. Itt a hazai csapatok "becsületét" a pécsiek "mentették meg", akik remek kezdésüknek köszönhetően győzték le azt a SMAFC-ot - amely a második etaptól már egyenrangú ellenfél volt.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 1. forduló
 
Keleti csoport
 
Semmelweis Egyetem - ELTE BEAC 58-68 (20-18, 16-19, 7-19, 15-12)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Sentényi, Lázár.
 
Semmelweis Egyetem: Opitz 4, Majsai 5/3, Buzinkay 3/3, BALOGH J. 10, Novák 5. Csere: GANGL 14, Szabó 2, Som 4, Pálmai 2, Kiss M. 4, Nagy H. 5/3, Nagy A. Edző: Hegyi Hanna.
 
ELTE BEAC: Simoncsik 2, VARGA 21/15, TAKÁCS 18/6, NAGYI 12, Levente 2. Csere: Mudra 1, BOGDÁN 12/6, Salamon, Szerencsés, Zsámár. Edző: Földi Alexandra, Laklóth Anna.
 
Az első percekben a hazai gárda azonnal magához ragadta a vezetést, azonban az ELTE csapata nem engedett. Folyamatos kosárváltásokkal fej-fej mellett haladt a két együttes. A negyed végén a Semmelweis kosarasai kétpontos előnnyel mehettek pihenőre. A második negyedben hasonlóan alakult a játék, folyamatos kosárváltások miatt egyik alakulat sem tudott előnyt kialakítani. A félidő vége előtt a vendég gárda egy sikeres hárompontossal fordított, így minimális különbségű vezetést tudhatott magáénak.
 
A második félidőt az ELTE kezdte jobban, a hazaiak nem találták a ritmust, míg ellenfelük lendületbe jött, és sikeres távoli dobásokkal 10 pont fölötti előnyre tett szert az utolsó negyed előtt. A maradék 10 percben összeszedte magát a SOTE, igyekezett faragni a hátrányból, azonban nem volt egyszerű dolga a kívülről továbbra is betaláló vendég együttes ellen. Az utolsó percekre még egy nagy hajrába kezdett a hazai csapat, azonban csak 10 pontra sikerült ledolgozni a hátrányt. A SOTE-ből Gangl Kinga (14 pont, 5 lepattanó) és Balogh Júlia (10 pont, 8 lepattanó), az ELTE-től pedig Bogdán Réka (12 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz), a dupla-duplát elérő Nagyi Tímea (12 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz), a mezőny legeredményesebb játékosa, Varga Anna (21 pont, 4 gólpassz) és Takács Emese (18 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) értek el kétszámjegyű pontot.
 
Hegyi Hanna: - Az első félidőben még tudtunk koncentrálni, bátran játszottunk, és kihasználtuk ellenfelünk hibáit, amiért nagy gratuláció jár a lányoknak. A harmadik negyedet sajnálom, sajnos ott megmutatkozott, hogy edzéshiányban vagyunk, teljesen leblokkoltunk. Az utolsó negyedben még tudtunk szépíteni valamennyit, de már nem tudtunk fordítani az eredményen. Gratulálok az ELTE csapatának a győzelemhez, nekik és kolléganőimnek sok sikert kívánok a folytatásban!
 
Földi Alexandra: - Gratulálok a lányoknak az idei első győzelemhez! Nagyon döcögősen indult az első félidő, sokat hibáztunk, főleg védekezésben, érezhető volt még az összeszokottság hiánya. Azt gondolom, ez egy nagyon jó kis társaság, jó képességű játékosokkal. Biztos vagyok benne, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobban fog működni a "kémia" közöttük. A SOTE-nak és kolléganőnknek további sok sikert kívánunk!
 
 
 
BME-MAFC – Miskolci Egyetem 45-67 (11-14, 13-20, 10-20, 11-13)
Budapest, Camugo Sportlabdacsarnok, 50 néző. V.: Józsa, Hartai.
 
BME-MAFC: Bozsó 2, Tamás 5/3, Munteán 7, Kardos 4, DRÁVECZ 14. Csere: Horváth 4, Pálfi 2, Kriston 5/3, Turcsics 2, Sinka, Budavári, Szakony. Edző: Gorácz Árpád.
 
Miskolci Egyetem: KECSKÉS 15/9, Takács 3/3, SZEGECKI 16/3, Lukács 5/3, VÉG-DUDÁS 6. Csere: Kápolnai 2, Tóth 3/3, Hajdú 2, Balla 3/3, MÁRKUSZ 12, Béres. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Rettenetesen idény eleji formában kezdtek a csapatok, amiből a miskolciak azért fokozatosan magukra találtak, és elléptek ellenfelüktől. A BME-sek ott folytatták, ahol a mérkőzés elején kezdték: gyenge dobóteljesítmény, szellős védekezés, pontatlan támadójáték, gyenge lepattanózás jellemezte a hazai együttes játékát, így az összeszokottabbnak tűnő és talán „rutinosabb” vendégek megérdemelten, simán nyerték a mérkőzést.
 
Gorácz Árpád: - Nos, hát van „néhány” eleme a játéknak, amiben fejlődnünk kell.
 
 
 
DEAC - Nyíregyházi Egyetemi SE 141-27 (33-11, 31-5, 45-7, 32-4)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 15 néző. V.: Kisházi, Bács.
 
DEAC: MEZEI 22/3, KERNÁCS 13/9, Holinka-Miklós 6, PÁSTI 17/3, SZABÓ G. 24. Csere: Mondl 4, KOVÁCS R. 29, Bárdos 9/3, PALLAI 15, Szöllősi 2. Edző: Kovács Imre.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Adonyi, Erdélyi, Nagy 3/3, Ádám 2, Karakó 22, Csere: Ignácz, Páll. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
A hazaiak már a mérkőzés elején domináltak: a végül 22 ponttal, 11 labdaszerzéssel - s mellé 8 gólpasszal - dupla-dupláig jutó Mezei Dóra és az ettől egyetlen labdaszerzéssel elmaradó Szabó Gréta vezetésével egy 18-0-s rohammal indították a találkozót. Ez meg is adta a mérkőzés alaphangját - a vendégek hosszú kezdeti kosárcsendjét az a Karakó Dorina törte meg, aki egyrészt gyakorlatilag egymaga jelentett veszélyt a hazai gyűrűre, másrészt pedig igen "izmos", 22 pontos, 25 lepattanós dupla-dupláig jutott. A végig egyoldalú találkozón hazai oldalon több jó teljesítmény is akadt. A DEAC 100 pont fölötti különbséggel győzte le a lelkes Nyíregyházát, s hazai oldalon is akadt egy játékos, aki elérte a dupla-duplát, mégpedig Pásti Regina (17 pont, 11 lepattanó).
 
Kovács Imre: - Gratulálok mind a hazai, mind a vendég csapat lányainak, szépen játszottak! Sikereket kívánunk a Nyíregyházának!
 
Farkasinszki Orsolya: - Új év, új kezdet. A csapat felének első mérkőzése volt, de szerencsére pozitívan élte meg mindenki az eredmény ellenére is. Lesz ez még jobb is, biztos vagyok benne. Gratulálunk az ellenfelünknek, és gratulálok a lányaimnak a helytállásukért!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
Közgáz SC és DSK - Szombathelyi ESE 52-69 (12-9, 5-23, 16-19, 19-18)
Budapest, Kinizsi u., 15 néző. V.: Nagy-Pál, Tóth.
 
Közgáz SC és DSK: Wunder, Németh F. 9, Kiss A. 4, IMRE 10, MUNKÁCSI 3/3. Csere: Csoma 7/3, Gáspár 2, Vári 1, Szarka 2, Szanthoffer 2, HORVÁTH P. 8, Kovács O. 4. Edző: Németh Kata.
 
Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület: Preisinger 4, MEZŐSI 9, PÜSPÖKI 11, BALOGH V. 11/3, PLÓZER 22. Csere: KARDOS 10, Hegyi 2, Horváth K., Kalamár. Edző: Szabó László.
 
Másfél, de három és fél perc elteltével is 4-4 állt az eredményjelzőn, majd a hazai gyűrű alatt amolyan egyszemélyes "légelhárítást" kialakító, a túloldalon pedig triplát "vágó" Munkácsi Enikő vezérletével egy 6-0-lal ellépett a Közgáz. A negyed második fele küzdelmes játékot hozott, majd a 9. perc végén, miután 4. blokkját is kiosztotta, Munkácsi bokasérülést szenvedett - sportszerű jelenet volt, hogy két szombathelyi lány vállára támaszkodva bicegett le a pályáról. Kiválása nagyon megzavarta a hazai csapat játékosait: a második negyedben a közgázosok rengeteg labdát eladtak a SzoESE "pattogós" zónája ellen, amikor pedig helyzetbe kerültek, azokat még közelről is rendre elkapkodták, kihagyták.
 
A szombathelyiek Mezősi Anna, Püspöki Lotti és Balogh Viktória vezérletével könnyed ziccerekkel átrohantak a Közgázon, Plózer Petra pedig "korlátlan úrnőnek" bizonyult a palánkok alatt, s végül igen "izmos", 22 pontos, 21 lepattanós dupla-duplával zárta a találkozót. Szünetben 15 ponttal vezettek a vendégek, akiknek a harmadik etapban már 20 pont fölötti előnyük is volt. Az utolsó 15 percet ugyan Imre Noémi, valamint a záró etapban pályára lépő Horváth Petra révén kiegyenlítetté tette a Közgáz, de a magabiztos szombathelyi sikert egy pillanatig sem tudta kétségessé tenni.
 
Németh Kata: - Ellenfelünknél több magas, erős palánk alatti játékos szerepelt, a mi legjobb magasemberünk viszont az első negyed végén megsérült - jobbulást kívánunk neki! Ezzel sajnos el is dőlt a mérkőzés, a játék a hátralévő időben megmutatta, hogy mi mindenben kell javulnunk. Gyakorlatilag mindenben, agresszivitásban, gyorsaságban, mind fizikailag, mind gondolkodásban, a helyzetek jobb kiválasztásában és dobásbiztonságban.
 
Szabó László: - Az első negyed végén - ismerjük el - számunkra kedvezően befolyásolta a mérkőzés alakulását Munkácsi Enikő sajnálatos sérülése, akinek ezúton is jobbulást, mielőbbi gyógyulást, felépülést és a pályára való visszatérést kívánunk. A második negyedben nyújtott kimondottan jó játékkal olyan vezetést szereztünk, amellyel gyakorlatilag eldöntöttük a mérkőzést. Szünet után okosan játszva tartottuk az előnyt, és biztosan nyertünk.
 
 
 
PTE-PEAC - SMAFC 87-67 (26-4, 17-23, 23-20, 21-20)
Pécs, 30 néző. V.: Téczely, Földvári.
 
PTE-PEAC: Némedi 6, NÉMETH B. 18, SZOMOR 15/9, MÁNDITY 14/6, FÜZY 19. Csere: Szabó, Nagy, Ugrics 6, Propszt 9/3. Edző: Gyenge Gábor.
 
SMAFC: KARÁCSONY 34/3, Gondár 7, SZLÁVIK 14, Erős 2, Czirják 10. Csere: Gaál. Edző: Márkus Tamás.
 
Az első negyedben a PEAC a Füzy Csilla-Mándity Mirna-Németh Bíborka-Szomor Kinga kvartett vezetésével nagyon elhúzott. A második negyedben Karácsony Tamara és Szlávik Sára jóvoltából fölzárkózott a kezdeti megilletődöttségét "levetkőző" SMAFC, és érdekessé tudta tenni a mérkőzést. Aztán a pécsiek rendezték soraikat, és fokozatosan újraépítették az első negyedben kiharcolt előnyüket, amit a lefújáskor is ünnepelhettek. Összességében a PEAC - amelyből Mándity 14 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el - magabiztosan nyerte a mérkőzést, de a soproni csapatnak is voltak szép periódusai és akciói.
 
Gyenge Gábor: - Gratulálok a csapatomnak, hogy felszabadult játékkal és nagy lelkesedéssel kezdte a szezont, és győzni tudott! A soproniaknak is gratulálok a játékukhoz, és aki megnézte a meccset, az láthatta, hogy meg kellett küzdenünk ezért a győzelemért.
 
Márkus Tamás: - Először is gratulálok a Pécsnek, megérdemelten nyertek! A csapatomra elképesztően büszke vagyok, hiszen annak ellenére, hogy hiányos kerettel érkeztünk, nagyon nagyot küzdöttek a lányok! Az első negyed bátortalan játéka után, 20 pontos hátrányból sem adtuk fel, és visszajöttünk a meccsbe. Erre tudunk építeni, és bízom benne, hogy megtaláljuk a győzelemhez vezető utat.
 
 
 
Ludovika Csata - TFSE 37-95 (11-20, 8-19, 9-27, 9-29)
Budapest, Ludovika Aréna kisterem. V.: Pohánka, Szőts.
 
Ludovika Csata: Jánosi 11/3, Borza 5, Szarka 5, Kovács, Peti 3. Csere: Tóth 1, Lajtai 4, Süle 2, Arnóczki, Darvas 2, Lantos 4 Edző: Vincze Viktória.
 
TFSE: Kenyeres 4, Burján 8, KIRÁLY 9/3, HERMAN 9/3, VÍGH 16/3. Csere: Kelemen 4, Szabó 5, ÚR 13/3, Szeitl 10, Dömötör 6, SZABÓ EVELIN 11/9, Dúl. Edző: Kováts Gabriella.
 
Az első percektől nagy volt a különbség a pályán: 9-0-lal nyitott a TF, amely 13-2-re is vezetett. A Ludovika Csatának az első negyed közepén volt egy jó periódusa, ekkor 16-10-re zárkózott fel. A játékrész végére 20-11-re húztak el a vendégek, akik a második etap elején stabilizálták 10 pont feletti előnyüket. Innentől a Ludovika már nem tudott komoly ellenállást kifejteni. 33-13-nál már 20, 52-22-nél, a 24. percben pedig 30 pont volt közte. Kováts Gabriella végig magas hőfokon játszatta és cserékkel folyamatosan frissen tartotta a csapatát, ami a különbségen is érződött. A 32. percben már 70-28-ra is vezetett a több A-csoportos rutinnal rendelkező játékost is soraiban tudó TFSE. A vendégek játékkedvére jellemző, hogy az utolsó percben két triplát is elsüllyesztettek Vígh Bernadett és Úr Boglárka révén. 95-37-re győzött a TFSE.
 
Vincze Viktória: - Mindenekelőtt gratulálok a TFSE-nek, és sok sikert kívánok nekik a szezonhoz, nekünk pedig még van mit gyakorolnunk...
 
Kováts Gabriella: - Először is köszönjük az ellenfélnek, hogy negyven percig igyekeztek ellenállni a letámadásunknak. Nagyon vártuk már a szezonkezdést, de azt hiszem, mindent elárul az, hogy mindkét csapat húsz perccel a melegítés előtt még a figurákat gyakorolgatta saját térfelén,  félpályán. Gratulálok a csapatomnak, és sok sikert a Csatának!
 
 
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek