Férfi egyetemi bajnokság: A TF ismét legyőzte a Közgázt, 130-as tempóban kezdett az újonc Óbuda
23
Oct
2022
Férfi egyetemi bajnokság: A TF ismét legyőzte a Közgázt, 130-as tempóban kezdett az újonc Óbuda
2022. október 23.  |  10:50
Hat elég egyoldalú, valamint egy izgalmas, küzdelmes mérkőzéssel elkezdődött a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság a férfiaknál. Az egyetlen szoros, kiélezett csata az előző kiírás fináléjának visszavágója, a nyugati csoport rangadója, a TF-Közgáz mérkőzés volt, amely nagy küzdelmet és a címvédő TF 5 pontos sikerét hozta. Szintén nyugaton figyelemre méltó, hogy a Veszprémnek dobott 130 ponttal, a nyitány pontrekordjával mutatkozott be a bajnokságban az újonc Óbudai Egyetem. A keleti csoportban a BME-MAFC a szünetben még hátrányban volt Nyíregyházán, de remek második félidei játékával fölényes győzelmet aratott.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 1. forduló
 
Keleti csoport
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - BME-MAFC 72-98 (25-20, 19-21, 13-26, 15-31)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 30 néző. V.: Sallai, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Vaskó 16/12, Szilasi 9/3, Tisza 8, Nagy, MOKÁNSZKI 12. Csere: VERBA 18/12, Demeter 9/9. Edző: Vida Zoltán.
 
BME-MAFC: VANTAL 24/15, LÁNG-MITICZKY 18/12, Pásztor, ROZS 21, Vargovics. Csere: Svéda 2, Bartha 6, SZÁNTÓ 16, Pollák 11/3. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Pörgős, jó iramban indult a mérkőzés. Vaskó második hármasa után korán kikérte első idejét a vendég csapat a nagyobb hátrány elkerülése érdekében, s az első negyed végét sikerült szorossá tennie. A hazaiak jó védekezésük, palánk alatti labdaszerzéseik, valamint Vaskó György és Verba Szabolcs triplái révén növelték az előnyüket. A félidő hajrájában a vendégek keményebb védekezésükkel ismét szorossá tették a mérkőzést. Az iram szünet után sem csökkent, de ekkor már a vendégek az eredményessége mellett a játékot ügyesen is szervező Vantal András (24 pont, 9 gólpassz), az eredményesen kosarazó Láng-Miticzky Dániel és Rozs Máté, továbbá a padról beszállva is egy igen mutatós dupla-duplával jelentkező Szántó Levente (16 pont, 18 lepattanó) vezetésével fokozatosan elhúztak. A hazaiak távoli dobásai ekkor már csak nagy ritkán hullottak a gyűrűbe, így végül magabiztos BME-siker született.
 
Vida Zoltán: - A csapatom a mérkőzésből kihozta a maximumot, megcsinálták azt, amit kértem tőlük. A szezon nehezen indult, nehezen állt össze a csapat, de bízom benne, hogy ez a kezdeti lelkesedés megmarad, és tudunk mérkőzésről-mérkőzésre fejlődni. Gratulálok a vendég csapatnak a győzelemhez!
 
Weisz-Tiba Klára: - Köszönjük a nyíregyházi csapatnak, hogy megvártak minket a nagy késésünk ellenére. Éppen ezért nehezen rázódtunk bele a mérkőzésbe, de a meccs első félidejének a végére sikerült összeszedni magunkat. Helyenként már láttam, hogy a saját játékunkat játszottuk. Köszönöm a játékot, örülünk a győzelemnek, így szeretnénk az összes meccset lehozni a bajnokság végéig!
 
 
 
DEAC - Debreceni Medikus Sportegyesület 104-72 (14-13, 37-17, 26-17, 27-25)
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok, 20 néző. V.: Fülöp, Kisházi.
 
DEAC: POLLÁK 26/18, Balázsi 9/3, Neuwirth 3/3, CZERMANN 6, HORVÁTH B. 13/9. Csere: Velkey 5/3, Gáspár, KISS K. 14/6, Szekeres 11/9, Kenéz, Fábián 4, VARGA S. 13/3. Edző: Nagy Lajos.
 
DMSE: Soliman 5, SOMI 20/12, KOVÁCS G. 18/3, UDUOISE 7/3, Csirpák 18. Csere: Csomor, Hegyi 2, Halász, Belal 2. Edző: Kovács István.
 
„Testvérek egyenlőtlen küzdelme!” – így jellemezhettük a két debreceni csapat mérkőzését, hiszen a kiválóan felkészített, évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakmai stáb által vezérelt, NB I-es játékosokkal teletűzdelt DEAC-nak elvben nem okozhatott problémát a lelkes, ám alacsonyabb osztályból érkező kosarasok alkotta Medikusok legyőzése. Aztán a mérkőzés elején alapvetően egyenlő erők küzdelme zajlott a pályán, ami elsősorban a „hazaiak” rossz dobásainak, illetve a „vendégek” szívósságának volt köszönhető. A kialakult egypontos előny nem tükrözte a két gárda közti különbséget, azonban megmutatta, hogy a DMSE csapatát nem lehet teljesen félvállról venni. A második negyedben aztán hamar begyújtotta a rakétákat a DEAC, gyorsan 20 pont közelébe nőtt a különbség - a Medikusoknál már kezdtek kiütközni a koncentrációs problémák, a sok eladott labda pedig megbosszulta magát.
 
A DEAC a második félidőben is próbálta fenntartani a nyomást, azonban a „vendégek” már nem hagyták, hogy jelentősen nőjön a különbség, ami annak fényében is meglepő, hogy DEAC-osok 61 hárompontos kísérlettel próbálkoztak a DMSE 26 kísérletével ellentétben. Pollák Balázs ezúttal is ellenálhatatlan volt 26 ponttal, 8 lepattanóval, 4 gólpasszal, mellette Kiss Kolos, Horváth Botond, Szekeres Ferenc és Varga Sándor dobott 10 pont felett. A Medikusoknál Somi Miklós és Kovács Gábor is dupla-duplát ért el (20 pont, 11 lepattanó, illetve 18 pont, 13 lepattanó), Csirpák Patrik pedig közel került a 20 ponthoz.
 
Nagy Lajos: - Az első negyed erőtlen és puha játéka után már valamivel nagyobb intenzitással kosárlabdáztunk, sok könnyű kosarat szereztünk, melynek köszönhetően sikerült magabiztos előnyre szert tennünk. Gratulálok a fiúknak a győzelemhez, de azért bőven van még hiányérzetem a mutatott játék, és főleg az abba fektetett energia kapcsán! Ellenfelünknek sok sikert kívánok folytatáshoz!
 
Kovács István: - Szeretem a hazai derbiket, hiszen olyan edzők és játékosok ellen játszhatunk, akikre felnézek, ezért igyekszem ellesni tőlük azt és annyit, amennyit lehet. Jó eredményt értünk el. Ugyan van még mit csiszolni a játékunkon, de sok biztató elem is volt a meccsben. Sportszerű összecsapás volt, gratulálok a hazai csapatnak!
 
 
 
Eszterházy SC - ELTE BEAC 40-96 (8-24, 10-17, 8-27, 14-28)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 20 néző. V.: Zahorán, Mezei.
 
Eszterházy SC: Kerekes 5/3, Pomázi 10/6, Holecz 5, Kátai, BAJUSZ 12/3. Csere: Hőgerl Buda 2, Kovács, Hőgerl Bence 2, Marics. Edző: Klepej Roland.
 
ELTE BEAC: SZABÓ B. 12/6, Baroch 10, ORCZI 12, Sipos 13/3, MORAUVSZKI 19/9. Csere: ANTAL 16, SZÁSZ 14. Edző: Csányi Zoltán.
 
Gyengén kezdtek a hazaiak, akik kénytelenek voltak center nélkül kiállni. Az ELTE BEAC ezt a magassági fölényét ki is használta, már az első etapban jelentős előnyre tett szert, és végig nagy fölényben játszva biztosan győzött. Érdekesség, hogy a vendég gárda minden játékosa 10 pont fölött dobott, Morauvszki Gergely (19 pont, 11 lepattanó) és Orczi Ferenc (12-12 pont és lepattanó) dupla-dupláig jutott.
 
Klepej Roland: - Nem túl jó előjelekkel vártuk a mai mérkőzést, hiszen egy center posztos játékos sem állt a rendelkezésemre. Ettől függetlenül azt beszéltük meg a srácokkal, hogy agresszívabb védekezéssel és gyors támadásokkal próbálunk az ellenfelünk fölé kerekedni. A mérkőzés elején ezt sikerült is megvalósítani, és pár perc játék után időt kellett kérnie az ellenfél edzőjének. Rendezték a soraikat, és a védelmük is harcosabb volt, minket pedig több eladott labdába kényszerítettek bele. A pontgyártás nálunk megakadt, amin az időkérés sem segített, és hiába forgattam a társaságot, nem volt olyan játékos, aki átlendítette volna a csapatot a holtponton. Innentől kezdve igyekeztünk a gyakorlásra fektetni a hangsúlyt, ami többé-kevésbé sikerült, viszont ennyi ziccert kihagyni egyik mérkőzésen sem szabad. Voltak biztató momentumok, csak jól elrejtettük őket. Úgy gondolom, hogy ekkora különbség nincs a két csapat között. Remélem, legközelebb egy jobb arcunkat fogjuk mutatni. Gratulálok az ellenfél csapatának!
 
Csányi Zoltán: - Csodálatos környezetben, csodálatos csarnokban nagyon jó volt nézni a fiúkat, ahogy szem előtt tartottak minden olyan megbeszélt elemet, amit az elején próbáltam gyakorolni, gyakoroltatni. Gratulálok természetesen az egrieknek, nagyon lelkes, szimpatikus csapat benyomását keltették!
 
 
 
Miskolci Egyetem - Semmelweis Egyetem 90-54 (23-7, 28-14, 21-15, 18-18)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 60 néző. V.: Vaszi, Dr. Nagy.
 
Miskolci Egyetem: ORLICZKI 8/6, Csák 6/3, Sándor 9/3, RAGÁLYI 12, Gerőcs 6. Csere: MOLNÁR L. 24/18, SZŐKE G. 12, Gadus 11/9, Szicsák 2, Nyíri, Kozák. Edző: Béres Dávid.
 
Semmelweis Egyetem: SZŐKE P. 14, Schrier 13/3, Kórodi 12, Tóth 8, Hajdú 3/3. Csere: Kovács 4. Edző: Weisz Miklós.
 
Az alapszakasz első fordulójában a Semmelweis Egyetem csapatát fogadta a miskolci gárda. A hazaiak a Csák Bence-Orliczki Mátyás duó távoli kosaraival kezdték a mérkőzést, de a vendégek ezt nem hagyták szó nélkül, Szőke Péter és Tom Schrirer kosárral válaszoltak. Hazai és vendég oldalon is születtek látványos megoldások, de fokozatosan ellépett a "hosszabb" kispaddal rendelkező Miskolc. A második negyedben a fiatal Molnár Levente tripláival magabiztos előnyre tettek szert a miskolciak. Vendég részről Hajdú Botond próbálta tartani a lelket csapattársaiban egy hármassal. Szünet után a harmadik negyed hazai részről ismét Molnár tripláiról szólt. A vendégek a félidei pihenőben új erőre kaptak, és a mérkőzésen egyedüliként dupla-duplát elérő Szőke P. (14 pont, 10 lepattanó) kosaraival csökkentették a különbséget - érdekesség, hogy a "miskolciak Szőkéje," Gábor (12 pont, 8 lepattanó) sem maradt el sokkal a dupla-duplától. Az utolsó etapban mindkét csapat mozgósította tartalékait, kiegyenlített volt a játék, gond nélkül őrizte magabiztos előnyét a Miskolc.
 
Béres Dávid: - Gratulálok a fiúknak a győzelemhez! Voltak hibáink, amelyeket a következő bajnoki fordulóig javítanunk kell. Egy igazi harcos csapat ellen játszottunk! Sok sikert kívánok nekik az elkövetkező mérkőzésekhez!
 
Weisz Miklós: - Hiányos kerettel érkeztünk ma sajnos, de azok a srácok, akik itt voltak, minden dicséretet megérdemelnek, mert szépen végigküzdötték a mérkőzést! Az ellenfelünk kihasználta a magassági fölényét, illetve a sok bekapott hárompontos rányomta a bélyegét a játékra. Gratulálok a miskolciaknak a győzelemhez!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
SMAFC - Szombathelyi ESE 40-68 (11-19, 11-24, 10-17, 8-8)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V.: Hernicz, Rokob.
 
SMAFC: Heiszenberger 8, Kalincsák, HENCZ 20/12, Lakatos 2, RÉTI 8. Csere: Kemény 2, Fekete, Janzsó, Kertész, Török, Sztankovics. Edző: Pongrácz Levente.
 
Szombathelyi Egyetemi SE: Gundinger 3, KISS M. 19/9, Novák 2, Frisnyák 4, VICZE 19/6. Csere: SCHÖLL 9/3, Németh B. 6, Gyánó 6, Gosztom, Tájmel, Várkonyi. Edző: Kéri Péter.
 
Nagy lendülettel, ugyanakkor sok hibával kezdte mindkét csapat a mérkőzést. A negyed közepéig jól tartotta magát a SMAFC, azonban szép lassan meglépett a vasi alakulat, és a második etapban Kiss Mihály és Vicze Kristóf vezérletével tovább növelték előnyüket. A félidőt követően még jobban kiütközött a két csapat közti különbség, melyet a szombathelyiek kihasználtak, így egy nagyarányú, megérdemelt győzelmet szereztek.
 
Pongrácz Levente: - Gratulálok a Szombathely csapatának! A játék minden elemében fölénk kerekedtek, rajtunk túlságosan érződött, hogy a szezon első mérkőzését játsszuk ebben a felállásban. A következő meccseken mindenképpen nagyobb ellenállást kell kifejtsünk. Megyünk tovább, és készülünk a jövő heti budapesti találkozóra.
 
Kéri Péter: - Az elmúlt szezonhoz képest jelentősen átszerveződött a csapatunk, nagyon sok új játékost kell beépíteni. Ezen dolgozunk. Örülök, hogy a mai mérkőzésre mindenkinek kellő játéklehetőséget tudtam biztosítani.
 
 
 
TFSE - Közgáz SC és DSK 69-64 (14-11, 22-18, 14-13, 19-22)
Budapest, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, 30 néző. V.: Horváth, Molnár.
 
TFSE: Lepsik 2, Pataki, HERLÓ 16/9, Cohill 5, KELENFÖLDI 11. Csere: MESTER 14/6, Dékány 8, Csomós 9/3, Szlávik 3/3, Vujity-Zsolnay 1, Kopácsi, Tarján. Edző: Boros Zoltán.
 
Közgáz SC és DSK: Jenei 2, Papp 9/3, PFANDLER 7/3, Úr 4, BARTHA 16/6. Csere: Mezdi 4, Szántó 10/3, Limpek 4, Németh B. 8. Edző: Vladár Csaba.
 
Az előző kiírás két döntősének szezonnyitó meccset akár felfoghatjuk amolyan "férfi egyetemi Szuperkupának" is, a kedd esti női Bourges-Sopron összecsapáshoz képest azzal a nem elhanyagolandó különbséggel, hogy a férfi egyetemi finálé "visszavágóján", a nyitó fordulóban már tétje is volt a találkozónak. A tét érződött is, mindkét csapat kihagyott sok hárompontost és büntetőt is, ami meg is látszott az első negyed eredményén. A második tíz percre a csapatok már belelendültek a játékba, Herló György és Mester Márk kosaraival 8-10 pontos előnyt szerzett a címvédő TFSE. Ezt a félidő végére Szántó Dániel kosaraival kicsit csökkentette a Közgáz. A nagy harc, a kemény küzdelem szünet után is folytatódott. Állandósult a néhány pontos TF-vezetés, de volt, hogy Bartha Ákos és Szántó kosarainak köszönhetően a Közgáz egy triplányira megközelítette a címvédőt. A hajrában azonban a hazaiaknak - akiktől Kelenföldi Domonkos 11 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát ért el - sikerült tartani előnyüket a mérkőzés végéig.
 
Boros Zoltán: - Sok hibával tarkított mérkőzésen talán eggyel vagy kettővel kevesebbet hibáztunk, és ezzel győzelmet tudtunk aratni. Gratulálok a Közgáznak, és sok sikert kívánok nekik!
 
Vladár Csaba: - Nem túl szerencsés a bajnok otthonában kezdeni a szezont, akkor sem, ha ez mérkőzés az előző kiírás döntőjének amolyan visszavágója is volt. Az akarással, lelkesedéssel nem volt gond, de a kivitelezésbe, a befejezésekbe elég sok hiba csúszott. Gratulálok a TFSE csapatának!
 
 
 
Óbudai Egyetem Kandó SC - Veszprémi ESC 130-46 (32-18, 32-11, 26-7, 40-10)
Budapest, Lónyay Utcai Református Gimnázium, 25 néző. V.: Gaál, Kruk.
 
Óbudai Egyetem Kandó SC: HALÁSZ 11/3, VÍGH 18, KARAKÓ 15/3, BAATARSUK 14, Bodnár 8. Csere: CSIKÓS 27/15, LEVELEKI 27/3, Groska 8, Szarvas 2. Edző: Őri Gergely.
 
Veszprémi ESC: PIUKOVITS 27/15, Slavóczki 4, Rózsás, Mogyorósi 8, Szabó 4. Csere: Kubik 1, Szabó, Nádasdi, Varga 2, Sztarácsek, Csernák. Edző: Kerekes Gábor.
 
Nagy lendülettel kezdte mindkét csapat a mérkőzést. Az első negyed közepéig tartotta magát a Veszprém, amelyből gyakorlatilag egyedül Piukovits Olivér jelentett veszélyt a hazai gyűrűre. Óbudai oldalon a cserepadról Csikós Botond és Leveleki Bence is hasznos, ponterős játékkal szállt be, az egyetemi bajnokságban most bemutatkozó vendéglátó gárda abszolút nem keltette megilletődött újonc benyomását. Egységes, jó csapatjátékot játszva fokozatosan meglépett az óbudai együttes, és a nagyszünetre gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést. A félidőt követően még jobban kiütközött a két gárda közötti különbség, így egy nagyarányú, megérdemelt győzelemmel kezdték meg szereplésüket a bajnokságban az újonc óbudaiak, akik közül Karakó Bálint 15 pontos, 20 lepattanós tripla-duplával, Vígh Marcell pedig 18 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával debütált.
 
Őri Gergely: - Agresszíven, kellően felpörögve kezdtük a mérkőzést, ami kitartott mind a négy negyed során. Fegyelmezetten játszottak a srácok, betartva kéréseimet, így az elejétől fogva mi irányíthattuk a találkozót. Félidőre sikerült egy megnyugtató előnyt szereznünk, eldöntve ezzel a mérkőzés kimenetelét. Gratulálok a csapatomnak, magabiztosan, ponterős játékkal sikerült bemutatkoznunk a bajnokságban! A Veszprémnek további sok sikert kívánunk!
 
Kerekes Gábor: - A mérkőzés elejére sajnos nem sikerült kellőképpen bemelegíteni, azonban hamar felvették a ritmust a fiúk. A második negyed végéig egészen jól tartottuk magunkat, azonban a mérkőzés második felében kijöttek a fizikai különbségek. Az Óbuda végig összeszedetten játszott, gratulálok nekik!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
PTE-PEAC - Ludovika SE, 2023.01.31.
 
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek