Elrajtol a férfi élvonal is
30
Sep
2022
Elrajtol a férfi élvonal is
2022. szeptember 30.  |  11:28
Ma este elkezdődik a Tippmix Férfi NB I A csoportjának 2022/2023-as alapszakasza. Lássuk, hogyan alakultak a csapatok keretei az előző szezonhoz képest!
 
 
1. forduló
 
Atomerőmű SE - Arconic-Alba Fehérvár
2022. szeptember 30., péntek, 18:00
 
Az előző idényben Playouton bennmaradó Paks erre a szezonra egy nagyban átalakított állománnyal kezdi meg az idényt - annak reményében, hogy most nem a kiesés ellen kell majd küzdeniük. A magyar magban nem sok változás volt, Eilingsfeld János, Kovács Ákos és a fiatalok, Frank Áron, Karosi Gergely, Csizmadia Attila, Gulyás Milán és Pajor Dávid is maradtak, Szolnokról pedig érkezett Samuel Taiwo. A légió viszont teljesen kicserélődött: két új amerikai kisember, a Macedóniából érkező Deon Edwin és a legutóbb a görög élvonalban megforduló Devonte Green próbál majd új fazont szabni a paksiak játékának. A szerb Milos Grubor 3-4-es poszton próbál majd segíteni a csapatnak (ő Ausztriában játszott tavaly), míg Eilingsfeld első számú társa a palánk alatt az NCAA-ből szerződtetett amerikai Paul Atkinson Jr. lesz. Magyarországon eddig nem ismert légiósokról van szó, és bár néhány edzőmeccsen láthattuk már őket, ezekből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni - ez ugyanígy igaz természetesen a többi csapatra is. Új vezetőedző irányítja majd a gárdát, Csirke Ferenc visszatér a férfi vonalra - az elmúlt éveket a Pécs női csapatánál töltötte.
 
Az Alba "nyarát" új névadó szponzor és igen komoly igazolások is színesítették. Matthias Zollner vezetőedző maradt a kispadon, és a magyarok többsége is: Vojvoda Dávid, Pongó Marcell, Szabó Zsolt, Balsay Ádám, Takács Milán és Góbi Marcell továbbra is a székesfehérvári gárdát erősítik. Visszatért a ZTE-től az előző idény második felét kölcsönben Zalaegerszegen töltő Takács Martin, Lukács Norbert Szolnokra, Godwin Omenaka Körmendre, Kass Balázs pedig Nyíregyházára került, az egész nyár egyik legnagyobb játékosmozgása viszont szintén az Albához köthető: Simon Balázsék megszerezték a bajnok Falcótól Somogyi Ádámot. A légiósok egy része sem teljesen ismeretlen a hazai közönség számára: Quenton De Cosey kifejezetten jó teljesítményt nyújtott a ZTE-ben, Quincy Ford pedig az előző idényt Sopronban töltötte, de előtte megfordult már Szolnokon is. Kettejük mellett még Isaiah Philmore és Adam Kemp érkeztek, mindketten a magasemberek közé - előbbi a francia 2-ből, utóbbi a lengyel élvonalból. Ha van kérdőjel az Albánál, akkor jelenleg itt lehet, de nem véletlenül tartják számon a fehérváriakat a szűken vett elitben, a bajnoki címre legesélyesebb együttesek között.
 
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - HÜBNER Nyíregyháza BS
2022. szeptember 30., péntek, 18:00
 
A Kecskemét hosszú évek óta kialakult, stabil kerettel dolgozik, és ez most sem változott. Az állomány nagy része a légiósokat is beleértve együtt maradt: Wittmann Krisztián, Kemal Karahodzsics, Kiss Dávid, Kucsera Dániel, Ivkovic Milán, Fazekas Máté, Rasztko Dramicsanin és Jaka Klobucar továbbra is Forray Gábor rendelkezésére áll. A nagy kérdés az, hogy az előző idényben kiemelkedő teljesítményt produkáló Xavier Pollard után maradt űrt hogyan tudja majd betölteni Marques Townes, aki a francia másodosztályban játszott az előző idényben. Az ő játéka kulcsfontosságú lesz, de kap azért segítséget. Egyrészt Klobucar ott lesz neki már a szezon elejétől kezdve (a szlovén tavaly az idény felénél érkezett Kecskemétre), másrészt a támadójátékot erősíti majd Milos Boriszov is, aki Sopronból teszi át székhelyét a hírös városba. A KTE-nél mindig nagy előny az állandóság, ez most is a csapat mellett szól, a legkevesebb lényegi változás náluk ment végbe - a Honvédot leszámítva.
 
A Nyíregyházánál sokkal több volt a csere minden fronton. Borisz Maljkovics sajnálatos halálát követően Pethő Ákos egy spanyol segédedzőt szerződtetett maga mellé Alberto Ona személyében, de a magyaroknál is volt változás, a "légió" pedig teljesen kicserélődött. Bazsó Brúnó, Mokánszki Máté, Vaskó György és Szobi Dániel maradtak, Kiss Benedek pedig már nem kölcsönjátékosként szerepel majd Nyíregyházán. Bus Iván és Madár András viszont távoztak, helyükre pedig fiatalok érkeztek Kass Balázs (Alba) és Fazekas Csaba (Sopron) személyében - a 20 éves, 208 centis Tóth Gergő lesz még új ember, aki kölcsönbe érkezik a Debreceni Akadémiától. Egy évvel ezelőtt pazarul választottak külföldieket dr. Mohácsi Mátéék, és valószínűleg idén is azon fog múlni a Blue Sharks eredményessége, hogy ezt hogyan oldották meg. A szlovák válogatott Marek Dolezaj a palánk alatt lehet hasznos, és magasember a brit Jordan Williams, valamint az amerikai Harrison Henderson is. Jaycee Hillsman személyében egy kiscsatárt is igazolt a Nyíregyháza, a játék fazonját pedig ezúttal Darius Perry fogja szabni - Dolezaj a görög első osztályból, Williams és Hillsman a brit bajnokságból, Perry és Henderson pedig a NCAA-ből érkeztek.
 
 
Budapesti Honvéd SE - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
2022. október 1., szombat, 18:00
 
A feljutó Honvéd rögtön a bajnokkal kezd, ami nem feltétlenül ideális a budapesti együttes számára. Nem volt túl nagy mozgás Baksa Szabolcs csapatánál, tekintve hogy Czirbus József az egyetlen távozójuk, míg érkező oldalon Peringer Balázst és Demeter Attilát lehet egyelőre felírni, de Báder Márton a Honvéd hét eleji sajtótájékoztatóján elmondta, hogy tervezik még külföldi játékosok igazolását. Jelenleg egy légióssal rendelkeznek Stefan Mijovics személyében, aki mellett Takács Dániel és főleg Luka Markovics, valamint Simon Kristóf jelenthetik a rutint - Völgyi Marcell a 24 évével már az idősebbek közé tartozik. Tehetséges fiatalok vannak a budapestiek keretében (Kopácsi Ákos, Tanoh Dez András, Cohill Edward, Hajdu Péter, Tarján Izsák, Vámos Ádám), de az szinte biztosnak látszik (a nyilatkozatok alapján is), hogy ez a keret fog még változni az idény során.
 
A Honvéd kimondott célja a bennmaradás, a Falco pedig nyilván a címvédést tűzte ki maga elé, de nem lesz egyszerű dolga, hiszen négy válogatott játékosát is elvesztette: Váradi Benedek és Golomán György Litvániába, Benke Szilárd Franciaországba, Somogyi Ádám pedig az Alba Fehérvárhoz igazolt. Perl Zoltán és Keller Ákos maradtak, és ez stabil alapot jelenthet, de jelentősen több a bizonytalansági tényező most a szombathelyi gárda körül, mint korábbi években. A fiatal magyarok közül Sövegjártó Ábel, Verasztó Péter és Kovács Benedek maradtak, a légiósok közül pedig Boris Baracot marasztalták. A távozó válogatottakat, illetve a Marvin Clark-Deontae Hawksins duót külföldiekkel kellett pótolni, így érkezett a szerb válogatottban is bemutatkozó irányító, Stefan Pot, aki a görög élvonalban kosarazott az elmúlt idényben. Kifejezetten jó kezű játékosként ismert, legutóbb Lengyelországban kosarazott Raymond Cowels, aki 2-3-as poszton lesz majd bevethető, a Szedeákból ismerhetjük már Zach Brownt, ő Németországból tér vissza hazánkba, Matt Tiby pedig korábban Pakson is megfordult, most a belga élvonalból igazolt Magyarországra. A palánk alatti részlegbe érkezett még Körmendről Krivacsevics Markó, vele teljes Milos Konakov együttesének kerete.
 
 
Kometa Kaposvári KK - Szolnoki Olajbányász
2022. október 1., szombat, 18:00
 
Mindkét csapat esetében kicserélődött a teljes légió. A névadó szponzort szerző Kaposvárnál a magyar mag Plézer Gábor távozását leszámítva nem változott. A fiatalok között ott van Puska Bence, Paár Márk, Hajduk Attila Dominik és Antalics Dániel, de mellettük a keretben található továbbra is Hendlein Roland, Csorvási Milán, Krnjajszki Borisz és Bogdán Benedek is. Négy külföldit foglalkoztatnak: a játékmester a Dániából érkező Sebastian Aris lesz, a kettes poszton bevethető Dayon Griffin a ciprusi élvonalban játszott legutóbb, a 3-4-es Tomislav Gabric a francia másodosztályból tette át székhelyét Somogy megyébe, a center Michael Hughes pedig az osztrák első ligában szerepelt az előző idényben. Edzőt is váltottak a Kaposvárnál: ebben a szezonban már Ivan Rudez irányítja az együttest - nem a somogyiak az egyetlenek, ahol rengeteg a kérdőjel és az ismeretlen, de ők is ebbe a halmazba tartoznak.
 
Szolnokon a szakmai stáb maradt, viszont hatalmas jövés-menés volt a játékosállományban. A távozó magyarok, Kovács Péter, Zsíros Péter és Samuel Taiwo helyére egyrészt Révész Ádám érkezett a palánk alá, másrészt Lukács Norbert révén a "fiatalszabályban" komoly erősítést hajtott végre az Olaj. A többi magyar közül valószínűleg Pongó Máté, Pallai Tamás és Rudner Gábor lehetnek majd állandó tagjai az aktív rotációnak. A légiósok közül csak Bojan Szubotics maradt, mindenki mást cserélnie kellett a szakmai stábnak. Az irányítást ezúttal a korábban Pécsen is kosarazó Jabril Durhamnek kell megoldania, aki most az olasz első osztályból érkezik. Jimmy Gavin a holland élvonalból szerződött Szolnokra, Andre Williamson és Auston Barnes pedig a magasemberrészleget próbálják meg erősíteni - előbbi a török, utóbbi az olasz másodosztályban játszott tavaly. Gasper Potocniknak ha nem is kell teljesen új, de az eddigiekhez képest merőben más csapatot kell felépítenie, ami egyébként a felkészülési mérkőzések alapján alakul is, de ahogy korábban is írtuk, azokból nagyon messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.
 
 
MVM-OSE Lions - Egis Körmend
2022. október 1., szombat, 18:00
 
Teljes átalakuláson ment keresztül az Oroszlány a nyáron, alig maradt valaki hírmondónak az együttesből: Carev Alekszej, Ruják András, Mucza Tamás, Szabadfi Márk és Dorogi Gergő maradtak mindössze a 2021/22-es idény keretéből. Sebastjan Krasovec helyett Simon Petrov irányítja majd a gárdát, Garamvölgyi Ákos, Molnár Márton és Tóth Bence helyére a Pécsről visszatérő Illés Máté, az Amerikából hazatérő Pápai Máté, illetve Sopronból Werner Viktor kerültek, és a teljes légiót lecserélték itt is. Az előző szezont a szerb élvonalban töltő Djordje Dimitrijevics próbálja majd átvenni Mario Ihring szerepét irányítóként, a horvát 1-ből Josip Barnjak, az izlandi első osztályból pedig Jacob Calloway érkezett bedobónak, Denis Krestinin pedig Elijah Burns palánk alatti szerepét venné át - a magyar mag elég erőteljes átalakulása miatt itt talán még több a kérdőjel, mint az előbb említett Kaposvárnál.
 
A Körmendnél a szakmai stáb maradt Antonisz Konsztantinidesz vezetésével, és Krivacsevics Márkót leszámítva a magyar mag azon része is, amely komolyabb játékidőt kapott az előző idényben (Ferencz Csaba, Martinez Ralf, Durázi Krisztofer, Takács Kristóf, Kiss Mátyás, Doktor Péter, Balogh Máté). Pont Krivacsevics helyét veheti át az Albából érkező Omenaka Godwin, az 5 külföldi közül azonban itt is mindenkit lecserélt a vezetőség. Nagyon friss, alig pár napos hír, hogy Brandon Andersont lecserélte az együttes, így teljesen új irányítóval próbálkozik majd a körmendi gárda Siyani Chambers személyében. Wendell Mitchell Koszovóból érkezik hátvéd posztra, Brandon Parrish-t az OSE-ből ismerhetjük, Mike Moore a lengyel élvonalban kosarazott utoljára, Marjan Cakarun pedig a Szolnok centereként lett ismert Magyarországon, most azonban már a vasi piros-feketéket erősíti. A Körmendet a BL selejtezőjében láthattuk már, de még Andersonnal egyes poszton, így belőlük sem kaphattunk túl reális összképet.
 
 
Sopron KC - DEAC
2022. október 1., szombat, 18:00
 
A Sopronnál Kosztasz Flevarakisz maradt, de a görög mesternek is le kellett cserélnie csapata nagy részét - ez papíron egészen jól is sikerült. A magyarok közül Sitku Márton, Takács Norbert és Supola Zoltán maradtak, idén pedig nagyobb szerepe lehet Schöll Richárdnak, Csátaljay Péternek vagy éppen Csendes Péternek. Halász Ákos, Fazekas Csaba és Werner Viktor távoztak ugyan, helyükre viszont egyrészt Valerio-Bodon Vicent érkezett a DEAC-tól, másrészt Molnár Márton Oroszlányból - előbbi nagy erősítést jelenthet a fiatalszabály miatt (is), utóbbinak pedig voltak sokkal jobb évei, mint az előző, ha visszatér az a formája, az komoly pluszt hozhat a Sopronnak. Yasiin Joseph irányít majd ezúttal Myles Mack helyett, Teyvon Myers posztjára viszont egy nagyon rutinos scorert szerzett az SKC, a korábban Szolnokon is megforduló, szlovák válogatott Andre Jonest. Más posztokra érkezett most külföldi, mint tavaly, hiszen lesz még egy swingmanje a soproniaknak Tavarius Shine személyében, aki a svéd élvonalban játszott legutóbb. Jordan Barnettet ismerhetjük a tavalyi ZTE-ből, az EJ Montgomery helyére, centerbe szerződtetett Juwan Durham pedig a litván első ligában hozott egészen jó számokat. A tavalyi légió szintjét nagyon nehéz lesz hozni Sopronban, de azokból kiindulva, akiket ismerünk, ez egy erős gárda lehet.
 
A DEAC-nál is volt bőven változás - mint említettük, Valerio-Bodon Vincent épp Sopronba igazolt, távozott Kerpel-Fronius Gáspár, valamint az 5 fős légió négy tagja és a szakmai stáb is, már David Dedek vezeti az együttest. A magyarok közül Tóth Ádám, Polyák László, Kovács Ákos és Neuwirth Bence továbbra is a debrecenieket erősíti, de a fiatalok közül Balázsi Soma és Ságodi Róbert is maradtak Debrecenben. A két magyar távozót viszont rengeteg érkezővel pótolták: Körmendről Kenéz Csaba és Mócsán Bálint, Pécsről Hőgye Patrik, a Vasastól Várszegi Ádám, míg Oroszlányból Garamvölgyi Ákos tette át székhelyét a Hajdúságba. Djordje Drenovac maradt a légiósok közül, a négy eligazoló külföldi helyett csak három újat szerződtettek: Mike Scott lesz a csapat irányítója a lengyel első osztályból, Keenan Gumbs a cseh élvonalból igazolt Debrecenbe, centerben pedig Jimmie Taylor próbálja majd segíteni Tóth Ádám munkáját - Taylor egyébként tavaly is csapattársa volt Scottnak a Start Lublinnál. Hogy mit tudhat idén a debreceni együttes, azt nagyon nehéz belőni - a korábbi évekből kiindulva nemcsak a három új külföldi, hanem az is kulcs lesz, hogy Dedek milyen csapatot tud formálni ebből a keretből. 
 
 
Zalakerámia ZTE KK - Naturtex-SZTE-Szedeák
2022. október 5., szerda, 18:00
 
A ZTE-nél is szinte teljesen új csapatot kell majd megszoknunk a most következő szezonban. A tavaly is játszó magyarok közül Simó Bence, Németh Ákos, Polster Attila és Csuti Kornél maradtak, de távozott például Révész Ádám és Horti Bálint, Takács Martin visszament az Albához, és Bonifert Bendegúz sem Zalaegerszegen fog játszani. Helyükre érkeztek magyarok: Keller Iván Szegedről költözött át Nyugat-Magyarországra, Zsíros Péter pedig gyakorlatilag helyet cserélt a Szolnokra kerülő Révésszel. A kispadon is történt változás, az OSE-től érkező Sebastjan Krasovec pedig öt légióssal vág majd neki az alapszakasznak. D'Mitrik Trice a lengyel élvonalban játszott az előző szezonban, Liam O'Reilly pedig a svéd első osztályban. Petar Rakicsevics Szerbiából, Danilo Osztojics Trice-hoz hasonlóan Lengyelországból érkezik, míg a gárda kezdő centere Mitchell Smith lesz, aki Finnországban kosarazott előzőleg - az jó előjel lehet, hogy a Göcsej Kupa döntőjében legyőzték az Olajt, de tétmeccsén őket sem láttuk még eddig..
 
A Szedeáknál szintén voltak változások, de korántsem ennyi, kezdve ott, hogy Simándi Árpád maradt a vezetőedző. Keller Iván épp Zalaegerszegre szerződött, és a tavalyi sikerek után nem meglepő, hogy egyik légiósukat sem sikerült megtartani, a magyar mag viszont nagyjából ugyanaz, mint volt - Keller helyére Kovács Ádám érkezett a MAFC-tól, Bognár Kristóf, Filipovics Stefan, Kerpel-Fronius Balázs, Mayer Ákos, Polányi Kristóf, Balogh Szilárd és Szatmári Zsombor pedig maradtak. Ezúttal Desi Washington lesz a szegediek játékmestere, aki legutóbb Chalonban, a francia másodosztályban pattogtatott. Wesley Person Jr. neve ismerős lehet a hazai szurkolóknak, megfordult korábban Körmenden - most a brit ligából érkezett Szegedre. Milics Sztarovlah hármas poszton fog játszani, ő legutóbb Montenegróban és az ABA Ligában játszott, a palánk alatt pedig Tyler Roberson próbálja majd pótolni Justin Alstont - Roberson a lett-észt bajnokságban kosarazott az előző idényben.
 
 

Vármegyei szövetségek