Az energiaválság felülírhatja a versenyrendszert
29
Sep
2022
Az energiaválság felülírhatja a versenyrendszert
2022. szeptember 29.  |  17:23
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége legutóbbi ülésén központi téma volt az energiaárak növekedése. Ennek okán a pandémiánál is nagyobb kihívás elé néz a sportág, és úgy tűnik, a túlélés érdekében tett intézkedések a 2022/23-as szezonban is felülírhatják a szakmai szempontokat.
 
Az MKOSZ – a pandémiás helyzet válságkezeléséhez hasonló módon – a szabályzati keret- és feltételrendszer lazításával tudja elősegíteni a bajnokságok lebonyolítását. Tekintettel arra azonban, hogy a létesítményfeltételek területenként, de akár sportszervezetenként is változóak, és később is dinamikusan változhatnak, az MKOSZ elnöksége többlépcsős intézkedési tervet fogadott el azonnali hatályba lépéssel.
 
A hatályos szabályzat legalább 16 fokos hőmérsékletet ír elő a mérkőzések rendezése kapcsán. Húsz fok alatt az előírásszerű mérkőzésfelszerelés alatt bármilyen színű és hosszúságú aláöltözőt viselhetnek a sportolók.
 
Az NB I A csoportos és NB I B csoportos mérkőzéseket az NB I-es mérkőzésekre előírt technikai felszereltséggel, de az előírtnál kisebb nézőszámmal rendelkező termekben is le lehet játszani, amennyiben a csapat igazolja, hogy az eredetileg megjelölt terme az energiaválság miatt nem elérhető. Az utánpótlás bajnokságok mérkőzéseit – beleértve a főtáblás mérkőzéseket is, – amennyiben a csapat igazolja, hogy az eredetileg megjelölt terme az energiaválság miatt nem elérhető, olyan pályán is le lehet játszani, melynek mérete nem felel meg a szabályzati előírásoknak. Az utánpótlás bajnokságok mérkőzéseit – beleértve a főtáblás mérkőzéseket is – hétköznap is le lehet játszani. A tornarendszerben tervezett mérkőzések akár egyedi mérkőzésként is lejátszhatóak.
 
A létesítmények általános bezárása esetén a fűtési szezonban az NB I A csoportos mérkőzéseket központi termekben is lejátszhatják a csapatok, oda-vissza utazással. Régiónként központi, nyitva tartó termeket jelöl ki a szövetség, ahol az utánpótlás mérkőzések lehetőség szerint lejátszhatóak. Amennyiben a fűtési szezonban az utánpótlás tornák (mérkőzések) megrendezése az általános létesítmény bezárások miatt, vagy az irreálissá váló bérleti díjak miatt ellehetetlenül, a fordulókat a fűtési szezonon kívüli időszakra halasztják, a tavaszi fordulókat besűrítik, és ha szükséges, a versenynaptárt és a versenyrendszert is módosítja a szövetség.

Vármegyei szövetségek