Légiós körkép: Hanga Ádám spanyol szuperkupa-győzelemmel kezdte az idényt
27
Sep
2022
Légiós körkép: Hanga Ádám spanyol szuperkupa-győzelemmel kezdte az idényt
2022. szeptember 27.  |  11:38
A múlt hét folyamán elkezdődtek a küzdelmek az európai bajnokságokban és kupákban - természetesen idén is sorra vesszük külföldön játszó férfi válogatottaink heti teljesítményeit.
 
A Real Madrid a spanyol szuperkupában volt érdekelt, ahol az elődöntőben 100-69-re verte a Coosur Betist, majd a döntőben hosszabbítás után 89-83-ra legyőzte a Barcelonát, így elhódította a serleget. Az Európa-bajnokságot sérülés miatt sajnos hamarabb befejező Hanga Ádám a sevillai klub ellen három és fél percet töltött a pályán, a katalánok ellen pedig nem nevezték (a sérülése még nem jött rendbe), de ezúton is gratulálunk Ádinak az újabb serleghez!
 
A német Niners Chemnitzhez igazoló Filipovity Márkó a Bajnokok Ligája selejtezőjében lépett pályára új csapatával. A Chemnitz az észak-macedóniai selejtezőtornán a negyeddöntőben a TFT Szkopjét verte (77-96), az elődöntőben a Fribourg Olympic sem jelentett komolyabb akadályt a németeknek (70-93), a döntőben viszont a legesélyesebbnek tartott török Tofas Bursa megállította Filipovityékat (82-78). A "Niners" a szintén német Brose Bamberggel, az izraeli Hapoel Galil Elyonnal és a koszovói Golden Eagles Yllivel egy csoportban fog játszani a FIBA Europe Cupban. A magyar válogatott játékosa a Szkopje ellen 26 pontig jutott, a svájci Fribourggal szemben 17 pontot, 6 lepattanót és 3 gólpasszt jegyzett, a döntőben pedig 5 pontot és 4 lepattanót tett a közösbe - az első két találkozón csapata legjobbja volt.
 
Litvániában elkezdődött a pontvadászat, mindkét válogatottunk csapata pályára lépett már. A Rytas egy kifejezetten szoros, pontgazdag meccsen nyerni tudott az Uniclub Casino-Juventus otthonában (88-90) - a Hangához hasonlóan az Eb-n megsérülő Váradi Benedek nem lépett pályára. A 7Bet-Lietkabelis egy simább találkozón győzött a Pieno zvaigzdes ellenében (86-74) - Golomán György közel 16 perc alatt 2 pontot, 1 lepattanót és 2 blokkot hozott.
 
Franciaországban is lejátszották már az első fordulót, amelyben a Gravelines-Dunkerque 12 ponttal múlta felül a Boulogne-Levallois-t (85-73), amelyet a jövő évi NBA draft 1/1-esének várt Victor Wembanyama vezetett. Benke Szilárd 19 percet töltött a pályán, ami alatt 8 pont, 7 lepattanó és 1 blokk is a neve mellé került.
 
A spanyol bajnokság ezen a héten indul, a EuroCup pedig két hét múlva, így Maronka Zsombor és a Joventut Badalona még nem léptek pályára. A japán élvonal nyitó fordulójára ezen a héten kerül sor - Rosco Allen csapata, a Niigata Albirex az átszervezett első osztály középső csoportjában fog szerepelni. Olaszországban pedig szintén ezen a hétvégén kezdődik majd a bajnokság, előtte még egy szuperkupát is lejátszanak majd a hét közepén - ez utóbbiban az UnaHotels Reggio Emilia és Mikael Hopkins nem lesznek érdekeltek, szombaton azonban ők kezdik meg az első fordulót.
 
 
 
Fotó - Hanga Ádám facebook

Vármegyei szövetségek