Indul a Férfi NB I B: Otthon kezdenek a pécsiek,
23
Sep
2022
Indul a Férfi NB I B: Otthon kezdenek a pécsiek,
2022. szeptember 23.  |  11:10
17 órától a Jászberény-Nagykőrös mérkőzéssel elkezdődnek a férfi másodosztály küzdelmei. Úgy a zöld, mind a piros csoportban a "törzsgárda tagok" mellett 3-3 új csapat is indul. Sajnos visszalépések is voltak, de ennek ellenére is izgalmas szezon előtt állunk. Akadtak csapatok, amelyeknél nagyon nagy változások történtek nyáron a kereteknél, de sok helyen az állandóságban, a "mag", a gerinc együtt tartásában bíztak. Lesz egy-egy Phoenix a piros és a zöld csoportban egyaránt.
 
 
Az előző kiírás piros csoportos fináléjának vesztese, az egész bajnokságot indító Jászberény magja együtt maradt, s kiegészült a feljutó Honvédtól visszatérő Czirbus Józseffel, valamint az éppen az első ellenféltől, a Nagykőröstől érkező Mester Márkkal. A csapatot a gárda korábbi játékosa, Miljan Rakics vezeti. A gerinc egyébként Nagykőrösön is együtt maradt. A Sólymok is egy debütáló, játékosból edzővé avanzsáló szakvezetővel vágnak neki a szezonnak Puszta Dávid személyében.
 
A nyáron a csapatok felől érkező hírek alapján a játékosállományok tekintetében meghatározónak tűnik a két pécsi alakulat, az élvonalból kieső PVSK-Veolia, valamint az NKA gárdája. Előbbi igen tapasztalt, korábbi válogatott magyar kosarasok - ezen a szinten roppant erősnek tűnik a Horti Bálint, Juhos Levente, Tóth Norbert palánk alatti trió - mellett néhány tehetséges fiatallal erősödve vág neki a szezonnak, légiósok nélküli, jelentősen átalakított a kerettel, amelyet az eddig inkább az utánpótlásban dolgozó Juhász Olivér dirigál. Az NKA együttesénél viszont együtt maradt a "mag", amelyet a csapat a mezőnyposztokon két rutinos, hosszabb élvonalbeli, sőt egy jelentős nemzetközi rutinnal is rendelkező játékossal erősített meg Kerpel-Fronius Gáspár, valamint a "legnagyobb név", Kovács Péter személyében. A két pécsi gárdából szinte egy válogatott sor is összeállítható lenne... Mindkét "baranyai brigád" hazai környezetben kezd.
 
Jelentősen átalakult viszont az Óbuda és a Vasas, s a két együttes egymás elleni szezonnyitója pikánsnak ígérkezik... Fekete Viktor és Boros Márk az előző évadban is játszott Óbuda-Vasas meccset, de nyáron lényegében helyet, azaz csapatot cseréltek. A Salgótarján is megtartotta együttese gerincét, sőt mezőny posztokon úgy tűnik, még erősödött is. A Veszprém várhatóan elsősorban rutinos külső kettőse, egy régi "törzsgárdatag", Szabó Péter, valamint a visszatérő Madár András és egy másik visszatérő, Orgona Gergő játékában bízhat. Kérdés, mire megy a 20 éves, 215 centis grúz center. A MAFC-nál a játékosból vezetőedzővé avanzsáló Lakits András lényegében előző évekbeli társait dirigálhatja, Buzás Bence jelenthet vérfrissítést, erősítést a gárdának. A zöld csoport bajnokánál, a Ceglédnél a rutinos Tóth Norbertet leszámítva együtt maradt a mag. Fiatalodott, bővült a keret, de nem túl "hálás" dolog az NKA Pécs otthonában kezdeni egy újoncnak. A másik "hálátlan" pécsi fellépés a csapata gerincét együtt tartó, a távozó Tichov Dominikot Dancsecs Andrásra "váltó" TF-BP csapatára vár, amely a palánkok alatt Anda Dáviddal erősödve, s magasodva próbál ellenállni a PVSK-s rohamoknak.
 
Szigetszentmiklóson a Kosok becenéven "futó" BKG csapata - amelynél minden bizonnyal ezúttal is a Nagy-fivérek diktálják a ritmust és szabják a fazont - a zöld csoportból osztályozón feljutó Újpest MT-ből alakult Phoenix Megyeri Tigrisek Fót együttesét fogadja. A BKG-nál nagy erősítést jelenthet a Kelenföldi Domonkos-Frenki Lilaj (albán válogatott, amerikai egyetemi múlttal) palánk alatti kettős, valamint bedobó poszton az élvonalat is megjárt Plézer Gábor. Ami a Megyeri Tigriseket illeti, nagy "cápát" fogott az irányító poszton rendkívül megerősödő, a feljutást kiharcoló gárda kulcsjátékosainak többségét pedig megtartó együttes, amely leigazolta a Nyíregyháza Blue Sharks élvonalbeli gárdájának volt "csékáját", Bus Ivánt. Rajta kívül ráadásul még egy kiváló játékszervezőt megszerzett az együttes, az előző évadban a zöld csoportban a Dunaharaszti "motorjának" számító Jordan Santiagót. Szintén zöld csoportból próbálnak pirossá "érni" a debreceni fiatalok, akik az előző évadhoz képest egyrészt egy évaddal már rutinosabbak, másrészt pedig a tavalyihoz képest valamivel bővebb rotációval vághatnak neki a szezonnak, amire ezen a szinten talán szükségük is lehet.
 
 
Tiszaújváros-Budafok összecsapással kezdődik a zöld csoport, azaz az előző évadot a sereghajtó helyen záró borsodiak fogadják az NB II bajnokaként feljutó Budafokot. Mindkét csapatnál nagyjából együtt maradt a gerinc: a Phoenixnél a korábban már több NB I B-s csapatnál is megforduló Steve Rosemond váltotta Drahos Gábort irányító poszton, a budafokiak pedig valamelyest szélesítették rotációjukat, elsősorban Rozs Máté megszerzésével.
 
A Győr és a MEAFC az előző évadban a negyeddöntőben találkozott, s némi meglepetésre az akkor még Kertész Dániel irányította győri gárda pályahátrányból jutott tovább. Győrből a szakvezető mellett három igen fontos, meghatározó játékos is - Berneczei, Geiger, Lógár - távozott. A visszalépő Pápa csapatától érkezett a rutinos Sonyák Béla, valamint Kocsis Tamás. Miskolcon, bár Puszta Dávid távozott és Nagykőrösön szakvezetővé avanzsált, bővültek Váczi Péter rotációs lehetőségei, hiszen Kozák Bertalan és Gerőcs Roland is erősítést jelenthet az előző évi gárda gerincének megtartása mellett. A visszalépések okán jutott játékjoghoz a Dávid Kornél KA, amely fiataljai mellett elsősorban a Somogyfoki fivérek tapasztalatában bízhat.
 
Ahogy fiatal vonalon bővült a Pénzügyőr rotációja, úgy rutinban is erősödött a társulat, a Barócsi-Kerkai duó a Vasastól "nagy fogásnak" tűnik. Az előző évek meghatározó játékosai közül Kiss Lajos neve hiányzik a névsorból. A visszalépések után a felkérést vállalva lépett "magasabb osztályba" a NYIKSE gárdája. A jórészt hazai, nyíregyházi nevelésű játékosokra építő alakulat együtt tartotta az NB II-es ezüstérmes együttesét, amely már akkor is egészséges elegye volt a tapasztaltabb, s fiatalabb játékosoknak. Most edzőként az eddig a csapatot a pályáról irányító, Nyíregyházán annak idején az élvonalban is jópár évet "lehúzó" Brane Savic avanzsált vezetőedzővé. A szabolcsiak a csapatuk régi, összeszokott kulcsjátékosai többségét megtartó Vásárhelyi Kosársulit fogadják.
 
A remek légiós irányítóját, Jordan Santiagót és "dobógépét", Csabay Ádámot ugyan elvesztette a Dunaharaszti, ám Boinitzer Dávid, Burai Róbert, dr. Franczva Ádám, Joó Tamás és Mészáros Bence személyében ezen a szinten csupa jónevű játékos érkezett az együtteshez - Ughy Albertnek kell csapatot kovácsolnia belőlük, ami nyilván nem megy egyik pillanatról a másikra. A Dunaharaszti a többnyire a helyi sportiskolában pallérozódó fiataljai mellett a még lábadozó Márkus Tamás és Kovács Benedek rutinjára, tapasztalatára építő, Farkas Dávid személyében fiatal új edzővel a szezonnak nekivágó soproni egyetemi együttest, a SMAFC-ot fogadja a nyitányon.
 
A kecskeméti fiataloknál továbbra is a helyi tehetségek fejlesztése a cél, s amint azt az ebben a gárdában főszerepet játszó fiatalok nemegyszer a "nagycsapat" meccsein is megmutatták, ez egy abszolút járható út - közben a fiatalok szereztek egy év jelentős rutint, még jobbak lehetnek. Nagy kérdés, mire lehet képes majd a bennmaradást elég kalandos úton kiharcoló - végül nem lett kieső, csak sajnos visszalépők -, várhatóan ismét a Paks fiataljaira, valamint néhány rutinos játékos tapasztalatára építő Bonyhád.

Vármegyei szövetségek