Nem bírtunk a litvánokkal
06
Sep
2022
Nem bírtunk a litvánokkal
2022. szeptember 6.  |  19:02
Elérkezett a negyedik csoportmérkőzéséhez a magyar válogatott az Európa-bajnokságon, amely a szintén nyeretlen, de még továbbjutási álmokat dédelgető Litvániával csapott össze.
 
Grigonis könnyed találatával kezdődött a találkozó, egy szerzett labda után Allen Rosco egyenlített (2-2). A meccs elején jól meg tudtuk állítani a litván támadásokat, többször is elcsentük a játékszert, de egyelőre kosarakkal nem tudtunk büntetni, Valanciunas egy középtávolival jelentkezett (4-2). Vojvoda hármasával vettük át a vezetést, Valanciunas azonban ezúttal sem hibázott (5-6). Hopkins szépen fordult le az emberéről, ám Grigonis gyors triplával fordított. Kezdtek lendületbe jönni a zöld-mezesek, zsinórban szereztek hét pontot megválaszolatlanul (7-13). Keller tett vissza egy támadólepattanót, majd Sabonis zsákolt, kisvártatva pedig egy 2+1-es akciót is csinált, időt kért Sztojan Ivkovics (9-17). Keller pontos hármast dobott, aztán Ferencztől érkezett egy bravúros tempó (14-17). Kuzminskas könyörtelenül vert be egy távolit, de azonnal jött Váradi közelije (16-20). Sabonis nem hibázott a vonal mögül, de Perl remek betörést csinált a túloldalon (18-22). Az utolsó támadást mi vezethettük a negyedben, ám Vojvoda trojkája lejött. 18-22.
 
Brazdeikis nehéz dobást értékesített, majd Allen jutott két büntetőhöz. Nem hibázott, továbbra is néggyel mentek a litvánok. Perl a sarokból szerzett egy hármast, feljöttünk egyre, időt kért Kazys Maksvytis (23-24). Valanciunas szerencsésen került helyzetbe a gyűrű alatt, de ha már ott van bezsákolta a labdát, Allen büntetőivel tartottuk a lépést (25-26). Remek labdaszerzés után Vojvoda került helyzetbe, élt is vele, újra nálunk volt az előny (27-26). Valanciunas használta ki a testi fölényét a festékben, de Allen újabb kosarat ért el, viszont gyorsan kaptunk két triplát (29-34). Sabonis jó ütemben lépett be az alapvonalon, zsákolt egyet, majd Jokubaitis fejezett be egy gyorsindítást, kezdett meglépni Litvánia, időt kért Sztojan Ivkovics (29-38). Vojvoda kapott technikai hibát – véleményes ítélet volt -, így lett kétszámjegyű a különbség (29-39). Továbbra sem tudtunk elmozdulni a 29 dobott pontról, miközben Valanciunas összegyűjtötte már a maga tíz egységét is (29-41). Perl közel négyperces magyar gólcsendet tört meg, de erre is hamar jött a válasz a litvánok sztárjától (31-43). Eilingsfeld büntetőzött pontosan, de a félidő vége előtt még csináltak egy 5-0-ás rohanást a zöld-mezesek. 33-48.
 
A fordulás után Valanciunas balkezes ziccere került a helyére, míg a túloldalon Benke középtávolija döcögött a gyűrűbe. Grigonis triplázott, de Vojvoda is három pontot szerzett, igaz, ő 2+1-es leosztásban (38-53). Valanciunas továbbra is tarthatatlan volt, ahogy Sabonis is (38-57). Somogyi és Perl összjátéka két pontot ért a mieinknek, majd Sabonis kapott egy jó labdát. Golomán is feliratkozott a pontszerzők közé egy kiharcolt faultot követően, Grigonis viszont demoralizáló hármast szerzett, meglett a közte húsz (42-62). Valanciunas támadólepattanót követően küldte a gyűrűbe a játékszert, kezdett egyre jobban nyílni az olló (42-66). Támadásban megtorpantunk egy kicsit, amikor jött Golomán triplája, Echodas viszont azonnal válaszolt (45-71). A negyed végéig egy kicsit sikerült kozmetikáznunk a differencián, de összességében nem forgott veszélyben a litvánok magabiztos előnye. 52-75.
 
Hopkins remek egyéni villanásával startolt a záró etap, majd Sabonis ellentmondást nem tűrően ziccerezett. Vojvoda jó ütemben lépett be és kapott labdát, Perl tempójával pedig bejöttünk húsz alá (58-77). Allen nagy lendülettel jutott el a gyűrűig, majd Grigonisnak ütött oda, aki faulttal együtt értékesítette a dobását (60-80). Kicsit lelassult a mérkőzés ritmusa a végére, de ez érthető is annak tudatában, hogy milyen sorozatterhelésen vannak túl a felek. Összességében a litvánok magabiztos győzelme már nem forgott veszélyben, de a Hanga Ádámot nélkülöző magyaroknak is volt több emlékezetes jelenete. Folytatás szerdán a németek ellen, 20:30-as kezdettel. 64-87
 
Magyarország - Litvánia 64-87 (18-22, 15-26, 19-27, 12-12)
 
Európa-bajnokság, B-csoport, 4. forduló
Németország, Köln Aréna
V.: Glisic (szerb), Aunkrogers (lett), Mitrovski (észak-macedón)
 
Magyarország: Váradi 2, Vojvoda 10/3, Benke 2, Allen 10, Hopkins 4. Cserék: Somogyi 2, Perl 16/3, Ferencz 2, Eilingsfeld 5, Keller 5/3, Golomán 6/3.
 
Litvánia: Jokubaitis 10/3, Butkevicius 2, Grigonis 15/9, Sabonis 19/3, Valanciunas 21. Cserék: Brazdeikis 2, Echodas 4, Giedraitis 4, Kuzminskas 4/3, Lekavicius 6, Zemaitis -, Zukauskas -.
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek