Kezdődik a 3x3-as U17-es Európa-bajnokság
02
Sep
2022
Kezdődik a 3x3-as U17-es Európa-bajnokság
2022. szeptember 2.  |  10:30

Pénteken Athénban kezdetét veszi az U17-es 3×3-as Európa-bajnokság. A Herzog Bora, Kádas Boglárka, Küllős Kíra, Varga Napsugár alkotta magyar leány válogatott a csoportmeccseit a nyitó napon vívja. 16 óra 50 perctől Németország, majd 20 óra 50 perctől Szlovénia lesz a rivális. Az első két helyezett jut a legjobb nyolc közé. Károlyi Andrea szövetségi kapitányt kérdeztük a várakozásairól.

 

A szolnoki Eb-selejtező után ott fejeztük be, hogy nem fog változni a keret. Mikor találkozott a csapat? Volt edzésetek az utazás előtt?

Szerencsére mindenkinek a PCR-tesztje negatív lett, így ezért sem kellett változtatni. Szerdán délután találkoztunk és egy edzésünk volt a csütörtöki utazás előtt. Gyakorlatilag felfrissítettük a nyári emlékeket ezen alkalommal. Ettől csodát nem kell várni, ahogy az Európa-bajnokságtól sem. A 3×3-as kosárlabdában egy ennyire kezdőnek számító csapattól önmagában a kvalifikáció nagy eredmény.

Látva azt, hogy a kapható ellenfelek közül szinte a legerősebbekkel kerültünk egy csoportba, Németországgal és Szlovéniával, ha innen továbbjutunk, az a csoda kategória lenne. Természetesen nem feltett kézzel megyünk ki, mert, ha nehezen is, de szeretnénk győztesen elhagyni a pályát.

Megerősítve, amit mondtál. Az újraindulás óta eltelt korosztályos világversenyeken, ez két U18-as világbajnokságot és egy U17-es Európa-bajnokságot jelent, Németország minden alkalommal a négy közé jutott aktuális csapatával. Szlovénia pedig négy olyan játékossal szerepel majd, akik ott voltak júliusban az 5:5 szakág debreceni U17-es világbajnokságán. Ez azt jelenti, hogy korosztályuk meghatározó emberei. Át lehet adni a lányoknak, hogy ilyen helyzetben nincs veszíteni való és lehet felszabadultan játszani?

Csak így szabad majd pályára lépni. A németek valóban minden korosztályban ott vannak a világ élvonalában. Az a különleges, hogy ezt gyakorlatilag másfél-két év alatt építették fel. Úgy, hogy előtte viszonylag stabilan vertük őket.

A szlovénok a korosztályuk négy legjobb játékosát hozták el és velük nyáron végig együtt dolgoztak. Úgy tűnik, ha az az irány nem működött Szlovéniában, hogy a játékosok azon részéből választottak, akik 5:5-ben nem kerültek be a versenyző csapatba, akkor most kipróbálnak egy másik utat. Természetesen az sem feltétlenül garancia, ha topjátékosokat viszi egy nemzet a 3×3-as világversenyre, de ők ennek szavaztak most bizalmat.

A szlovén csapatban egy 183 cm-es játékos lesz a legmagasabb. Lehet arra építeni, hogy talán nem lesz akkora fizikális hátrány?

Az mindenképpen más játékstílust igényelne, ha sokkal magasabb játékosok ellen kell helytállni. Ezt a világbajnokságon a hollandok és a franciák ellen láthattuk is. Aki nincs folyamatosan hozzászokva ahhoz, hogy magasabbak ellen játszik, annak ezt nehéz felvenni. Más technikát igényel, hogy miként tolod ki a palánk alól, hogy előzöd meg, miként védekezel egy ilyen játékoson. Talán egy fokkal egyszerűbb egymagasak vagy alacsonyabbak ellen játszani.

Ha a lelki oldalt nézem, akkor mondhatom azt, hogy elsőre ez talán kevésbé demoralizáló?

Igen, nincs az az első élmény, hogy bemész a pályára és úgymond felfelé kell nézni.

A németeknél a tervek szerint viszont lesz egy 189 cm magas játékos. Egy ilyen karakterű riválisra lehet valamennyire készülni? Esetleg a korábbi tapasztalatokat felhasználni?

Mindig az ellen kell játszani és azzal kell megpróbálni felvenni a versenyt, aki szembejön. Varga Napsugár védekezett már ekkora játékosok ellen a világbajnokságon is, neki talán annyira nem lesz újdonság. Szükségünk lesz Napsugár jó játékára és bízunk benne, hogy a világbajnokságon tapasztaltakból tovább tudja építeni itt a játékát.

Megint abban a helyzetben vagyunk, mint múlt héten Debrecen kapcsán, hogy talán ez az a csoport, ahol mindkét rivális ennyire erős.

Ez a nyár már csak ilyen, de ez az összesre elmondható. Azzal, hogy a világranglistán ennyire hátul vagyunk, onnantól egyértelmű, hogy erősebb csapatokat kapunk. Ráadásul van egy másik átka ennek a rendszernek. Ha vannak olyan országok, amelyek éppen csak arra figyelnek oda, hogy kvalifikálják magukat és utolsó helyről érkeznek a csoportba, majd a tornán már erős felállásban szerepelnek, az borítani tudja a ranglista alapján kiegyensúlyozottnak szánt csoportbeosztást.

Néztem, hogy a német játékosok nyolc-kilenc tornával a lábukban érkeznek az Európa-bajnokságra. Ha a magyar csapatnak lett volna lehetősége hasonló mennyiségű erőpróbára, azzal lehetne fokozni a versenyképességet?

Szerintem igen. Elég csak arra gondolni, hogy egy Európa-bajnoki selejtező négy mérkőzése alatt mennyit fejlődtek a lányok, akkor ugyanaz a nyolc-kilenc tornával felszorozva mindenképpen sokat segítene. Erősítené az önbizalmukat és a ranglistán is esélyt kínálna előrébb lépni.

Zárásul, az utánpótlás versenyeket megelőző állandó kérdésem. Milyen gondolatokkal engeditek el a lányokat a tornára?

Élvezzék ki azt, hogy kijutottak egy Európa-bajnokságra. Tapasztalják meg a hangulatát. Élvezzék a játékot és tegyenek meg mindent azért, hogy úgy jöjjenek le a pályáról, hogy semmi nem maradt bennük a mérkőzések végére. Ha így jönnek le a pályáról, akkor mi eredménytől függetlenül elégedettek leszünk velük.

 

 

A csoportok beosztása:

A-csoport: Németország, Magyarország, Szlovénia.
B-csoport: Ukrajna, Hollandia, Svédország.
C-csoport: Lengyelország, Spanyolország, Görögország.
D-csoport: Litvánia, Franciaország, Csehország.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Szeptember 2., péntek
16:50 Németország – Magyarország
20:50 Magyarország – Szlovénia

Vármegyei szövetségek