További három évig Sztojan Ivkovics marad a férfi válogatott szövetségi kapitánya
05
Aug
2022
További három évig Sztojan Ivkovics marad a férfi válogatott szövetségi kapitánya
2022. augusztus 5.  |  17:48
Ma délután, a Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel És Konferenciaközpontban, a Georgia elleni edzőmeccs előtt sajtótájékoztatót tartott a magyar férfi kosárlabda-válogatott a soron következő világbajnoki selejtezőkről, az Európa-bajnokságról és az ezekre történő felkészülésről.
 
Hanga Ádám, a Real Madrid és a magyar válogatott játékosa elmondta, hogy nagyon boldog, hogy újra itt tud lenni a válogatottal.
 
„Hosszú és eredményes kosárlabda karrierrel büszkélkedhetek, de sajnos elég kevésszer adatik meg, hogy a nemzeti csapat rendelkezésére álljak. Nagyon hosszú várakozás volt ez a hat év, nagyon örülök, hogy végre itt tudok lenni. Összességében egy remek program lett összeállítva, a srácok rendkívül jó munkát végeztek eddig. A 2017-es Európa-bajnokságon kiharcoltuk a legjobb 16-ba jutást, ezúttal nagyon kemény csoportba kerültünk, de most is ez a célunk. Van egy hónapunk, kemény ellenfelek lesznek, de megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, és reméljük, sokan elkísérnek minket Kölnbe.”
 
 
Sztojan Ivkovics, a magyar válogatott szövetségi kapitánya annyit tett ehhez hozzá, hogy másodszor vagyunk a vb-selejtezők harmadik körében, ami nagyon fontos - nemcsak azért, mert eredményesek vagyunk, hanem azért is, mert a következő nyáron olimpiai selejtező van.
 
„Ma Georgiával játszunk, ők valamennyivel előrébb járnak, mint mi, 12 nap felkészülés van mögöttük, míg mögöttünk csak három nap. Így lehet, hogy ez a mai mérkőzés kicsit fájni fog, de menni kell tovább. Érdekes, izgalmas nyár lesz, a csapat mögött tíz év munka van, élvezzük az együtt töltött időt. Az Eb-n minden eddiginél több NBA-játékos lesz, hatalmas élmény lesz ebben a mezőnyben játszani.”
 
Horváth Péter, a magyar válogatott csapatvezetője elmesélte, hogy 2013 nyarán, amikor Sztojan Ivkovics átvette a szövetségi kapitányi posztot, akkor kérte fel őt, hogy legyen csapatvezető.
 
„Akkor volt egy sajtótájékoztató a Magyar Sport Házában, ahol mondtam az Elnök úrnak, hogy volt már, hogy valamit nulláról kezdtünk, és végül valami jót sikerült kihozni belőle – itt is ez a helyzet. Hat Eb-selejtezőből egyet játszottunk Magyarországon, így sikerült kijutnunk, ez kifejezetten bravúr volt. Az elmúlt években nem csak a válogatott, hanem a klubcsapatok is értek el komoly sikereket, ennek köszönhetően minden eddiginél több játékosunk fog európai topligákban játszani. Minden kalapból megkaptuk a legnehezebb ellenfeleket az Eb-n, a litvánoknál, németeknél is játszanak majd NBA-sztárok, igyekszünk a legjobbunkat nyújtani.”
 
 
Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke szerint a cél a tisztes helytállás és az, hogy mindenki hozza ki magából, ami benne van.
 
„A szövetségi kapitány mentalitása, habitusa meghatározza a válogatottat - a férfiember küzdjön, szedje fel a parkettát, ez a csapat pedig képes erre. Az elmúlt 50 évben nem voltunk egymást követő két Eb-n. Nehéz helyzetben vagyunk olyan szempontból, hogy a kézilabda, a vízilabda és a labdarúgás itthon nagyon népszerű, a kosárlabdát viszont világszinten csak a labdarúgás népszerűsége előzi, számtalan országban játsszák. A célunk az, hogy olyan példaképek nőjenek fel, olyan példás helytállás legyen, amire felkapják az emberek a fejüket.”
 
Az MKOSZ elnöke ezt követően kitért a női szakágra, ahol eddig példa nélküli sikert aratva nyert Euroligát a Sopron Basket, és arra is, hogy a férfi döntőben sem volt lefutott mérkőzés.
 
„Fel lehet tenni a kérdést, miért van ennyi külföldi, de ez más sportágakra is jellemző, szabad a munkaerő áramlása. Az utánpótlás-szabállyal igyekszünk kedvezni a fiataloknak, a cél az, hogy olyan játékosok nőjenek fel, mint (Hanga) Ádám.”
 
Szalay Ferenc ezt követően bejelentette, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 2025-ig meghosszabította Sztojan Ivkovics szerződését, így további három évig ő marad a férfi válogatott kapitánya.
 
„A mentalitása, hozzáállása, eredményei azt mutatják, hogy jó kezekben van a magyar kosárlabda. Arra kérek mindenkit, hogy ha teheti, jöjjön Kölnbe, bíztassuk együtt ezt a csapatot, mert kiérdemelték.” – zárta a sajtótájékoztatót az MKOSZ első embere.
 
 
 
 
Fotók - Girgász Péter/MKOSZ

Megyei szövetségek