U20-as B divíziós férfi Eb: Végletekig kiélezett meccsen kikaptunk az írek ellen
15
Jul
2022
U20-as B divíziós férfi Eb: Végletekig kiélezett meccsen kikaptunk az írek ellen
2022. július 15.  |  21:07
Ma este Írország ellen megkezdte szereplését U20-as férfi válogatottunk a B divíziós Európa-bajnokságon, a georgiai Tbilisziben.
 
Kiss Dávid ziccerével kezdődött a találkozó, de az első felvonás nagyobb részében az írek irányítottak. Fulton két ziccerével, valamint Buivydas büntetőivel és triplájával megugrott ellenfelünk, miközben a mieink képtelenek voltak a gyűrűbe találni, időt is kért Bors Miklós (2-11). Radics Gerzson duplájára Alajiki még kintről válaszolt, de 10 pontos hátrányunk után elkezdtünk zárkózni (4-14). Radics faulttal együtt volt eredményes, Kármán Domonkos be is dobta a neki megítélt +1 büntetőt, Kollár Bence triplájával pedig ott loholtunk ellenfelünk nyakán (12-16). Tóth Barna révén még közelebb jöttünk, de a negyed utolsó perceiben Írország többször is betalált közelről (15-23). A felvonás végén Kármán közelről tudott betalálni, majd Tóth tripláját Neuwirth Bence a levegőből tette vissza, így csak 4 pontos hátrányban voltunk (19-23).
 
A második játékrész legelején Kollár triplát, majd két büntetőt dobott, újra nálunk volt az előny - a meccs legeleje óta először (26-25). Fulton triplával jelentkezett, majd Kiss egyenlített egy közelről feltett kettessel (28-28). Az ezt követő rövid holtpontról szerencsére a magyar válogatott lépett el: Kovács Ákos két büntetője után Kass Balázs szerzett labdát és könnyű két pontot, időt kértek az írek a negyed felénél (32-28). Buivydas duplájára Sövegjártó Ábel válaszolt, majd Sövegjártó triplájára Fulton felelt. Radics újabb kosarával hat pont volt az előnyünk, majd néhány percnyi kosárcsend után McCarthy tudott a kosárba találni, beállt a 4 pontos különbség (39-35). Kass két büntetőjét írhatták még fel a statisztikusok a pontrovatba az első félidőben, így 20 perc játékot követően 41-35-re vezettünk.
 
A fordulás után sajnos Írország sokkal agilisebben jött ki az öltözőből. Buivydas egy jó büntető után egy lefordulásból dobott ziccert, Lenihan bő másfél perc után egyenlített egy triplával, Buivydas két büntetőjével pedig a 23. perc legelején megint ellenfelünk vezetett (41-43). Alajiki csinálta meg a sarkazást, majd a +1-et is a helyére küldte, mielőtt Kármán egy támadópattanó után közelről be tudott találni a mieinktől (43-46). Tóth triplája az egyenlítést, szépen kivezetett ziccere pedig újfent magyar előnyt jelentett, kezdtük felvenni a ritmust (48-46). Az írek teljesen megálltak a 11-0-s negyedkezdésük után, de ezen a ponton mi is megtorpantunk. Kass hármasa nagyon kellett a 28. perc végén, de erre Graham egy 2+1-gyel felelt - majd szerencsére a hármasát kivetette magából a gyűrű. Nem úgy Sövegjártóét, az írek pedig már nem tudták kosárral befejezni akciójukat - ötpontos előnyünk volt 10 perccel a vége előtt (54-49).
 
Az alapvonalon befutó Sövegjártó szép passzt kapott Kasstól, a túloldalon viszont Buivydas 3+1-es akciót vezetett... illetve vezethetett volna, ha bedobja a plusz egyet (56-52). Kollár nem hibázott a büntetővonalról, majd labdát is szerzett. Odiahi támadópattanót követően, Alajiki pedig egy lefordulásból szerzett 2-2 pontot - továbbra is tapadtak az írek, akik Alajiki zsákolásával a negyed felénél egyenlítettek is (58-58). Magyar időkérés után megint Alajiki maradt egyedül a palánkunk alatt - Tóth Barnától rettenetesen kellett a triplája (61-60). Négy perccel a vége előtt már bónuszban voltunk, amit Alajiki váltott pontokra, de Tóth megint válaszolt. Buivydas állt ezután az írek élére - elsőre Kiss még válaszolt a duplájára. Fulton büntetője után egy triplával nehéz helyzetbe hozhatott volna minket az utolsó perc felé közeledve, de kimaradt a kísérlete, Alajiki pedig hiába szedett pattanót, Kiss hatalmas blokkot adott neki (65-67). 5 másodperc volt hátra a támadóidőnkből, mikor jött egy magyar időkérés. Sövegjártó hármasa épphogy, de kiszédült a gyűrűből, majd Radics kapott blokkot, mikor vissza akarta tenni a támadópattanót. Az írek is hibáztak, így maradt lehetőségünk egy utolsó támadásra és a hosszabbítás vagy az egypontos győzelem kiharcolására. Az írek kétszer faultolhattak még, így 3.5 másodpercünk maradt. Sövegjártó ennyi idő alatt is megcsinálta magának a dobóhelyzetet, de sajnos az egyenlítést érő dupláját is kivetette magából a gyűrű, így végül két ponttal kikaptunk (65-67).
 
 
Magyarország U20 - Írország U20 65-67 (19-23, 22-12, 13-14, 11-18)
 
U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Georgia, Tbiliszi, Tbiliszi Olimpiai Palota
 
Magyarország U20: Kass 7/3, Tanoh Dez -, Neuwirth 2, Kovács 2, Kiss 6. Csere: Radics 6, Sövegjártó 10/6, Kármán 8, Kollár 10/6, Tarján -, Tóth 14/6.
 
Írország U20: Fulton 13/6, Lenihan 3, Gribben -, Alajiki 15/3, Buivydas 22/6. Csere: Odiahi 6, O'Mahony -, Graham 5, McCarthy 3, Muldowney -, Ferguson -, Verschoyle -.
 
 
Bors Miklós szövetségi edző: "Szerettük volna dinamikusan, aggresszívan kezdeni a mérkőzést, azonban ez nem sikerult, rengeteg hibát követtünk el a pálya mindkét oldalán és hamar hátrányba kerültünk. Ebből a hátrányból később sok energiát felemésztve visszajöttünk a meccsbe. A második-harmadik negyedben szinte végig vezettünk, bar komolyabb előnyt nem sikerült kialakítanunk. Az utolsó negyedben az írek védekezése felkemenyedett, mi támadásban osszeroppantunk, rossz döntéseket hoztunk. Végső soron veresegunk fő okaként támadásban a rengeteg eladott labdát, védekezésben a gyenge 1-1 elleni játékot tudom kiemelni. Magunkba kell nézni, de keseregni nincs idő, ugyanis vasárnap már az első fordulóban a letteket legyőző Bulgária ellen lépünk parkettre, ahol nem lehet más célunk, mint kijavítani ezt a mai vereséget."

Vármegyei szövetségek