Izgalmas meccsen megvan a továbbjutás férfi válogatottunknak
01
Jul
2022
Izgalmas meccsen megvan a továbbjutás férfi válogatottunknak
2022. július 1.  |  21:20
A kezdés előtt továbbjutást érő harmadik helyen álló magyar válogatott pénteken Portugáliát fogadta a Tüskecsarnokban a világbajnoki selejtező E-csoportjában, méghozzá közel tel ház előtt. A szurkolók is érezték, hogy nagy a tét: egy sikerrel továbbjuthatott az Ivkovics-csapat a selejtező következő körébe. Hogy ez összejöjjön, a gárda legnagyobb sztárja, a jelenleg sérült Hanga Ádám is ott szurkolt a Tüskecsarnokban.
 
Váradi Benedek triplájával kezdett a magyar csapat, amire Ricardo Monteiro révén azonnal válaszoltak a vendégek (3-3). Benke sem adta alább, szintén hibátlan hármast vállalt, majd Monteiro volt ismét eredményes (6-5). Az első negyed feléig Vojvodán kívül mindenkit lecserélt Ivkovics, látszott, hogy a szövetségi kapitány tudatosan forgatja a hosszú szezon végén fáradtabb keretet. Somogyi Ádám remek félhoroggal jelentkezett, ezzel lett először öt pont a különbség (12-7). Dobtak két duplát a vendégek, majd Hopkins következett, aki szintén távolról talált be, ez volt a harmadik magyar hármas (15-11). A csereként beszálló Filipovity rögtön egy duplával kezdett, így megint hízott egy kicsit a magyar előny (17-11). A portugál kapitány időt kért, és hallhatóan ingerülten magyarázott játékosainak. Ez sem segített nekik, Perl Zoltán közelijével tovább nőtt a magyar fölény (19-11). Guerreiro bedobott ugyan két büntetőt, de a negyed végénél Filipovity ismét eredményes volt, így az első játékrész megnyugtató eredménnyel ért véget. 21-13.
 
A hamisíthatatlanul portugál csengésű Lisboa triplájával indult a második játékrész, majd Relvao büntetőivel ismét szoros lett a találkozó (21-18). Két magyar hármas kimaradt ugyan, de egy labdaszerzést követően Allen zsákolásánál már nem volt kérdés (23-18). Váradi dobása rövid volt, ám asszisztnak tökéletes lett, hiszen Eilingfeld jól használta ki a kínálkozó esélyt (25-18). Dobhatott egy büntetőt is, az kimaradt. Hopkins kiválóan célzott távolról, a második triplakísérlete is behullott, így alakult ki először a tízpontos különbség (28-18). Labdaszerzés után Benke fejezett be egy akciót faulttal együtt, bement a büntető is, így 31-18-nál először volt érezhetően fölényben a hazai gárda. A portugál kapitány ismét időt is kért. Ventura triplájával lépték túl a húsz pontot a luzitánok, Brito is távoltól talált be, majd jött újra Ventura, aki két sikeres büntetőjével öt pontra hozta fel a csapatát (31-26). A magyar gépezet ekkor döcögött támadásban. Perl érezte, hogy tettekre van szükség, kétpontosával nőtt a különbség, ám Monteiro azonnal válaszolt erre (33-28). Vojvoda is megszerezte első pontjait, Allen büntetőből volt eredményes, majd Perl kosarával lett ismét tíz pont az előny (38-28). Barbosa bevágott egy triplát, Váradi erre egy ziccerrel felelt (40-31). A negyed utolsó támadásából a portugálok hibáztak. 40-31.
 
A harmadik negyed eleje a portugáloké volt: Lisboa, majd kétszer Queiroz volt eredményes, és hiába talált be Keller és Váradi, kicsivel csökkent a különbség (44-38). Eilingsfeld egyik büntetője volt jó, Amarante viszont hármassal felelt erre, négy pontra csökkent a hazai előny (45-41). A magyar triplák sorra maradtak ki ekkor, a portugálok viszont pont ezzel a fegyverükkel éltek remekül. Lisboa bevágott egy újabb hármast, időt is kért Ivkovics (45-44). Váratlanul izgalmas lett a találkozó, pláne akkor, amikor Lisboa még egy triplát bedobott – ekkor először vezettek a vendégek (45-47). Két portugál büntető után Somogyi törte meg a magyar csendet (47-49). Újra Somogyi ragadta magához a kezdeményezést, a duplája után a büntető is bement, ismét vezettünk (50-49). Relvao kosarára Keller egy jó büntetővel felelt, döntetlenre alakítva az eredményt (51-51). A negyed hajrájában Vojvoda zsákolt egyet, majd Ventura dobott be egy büntetőt, de mivel a másodikat kihagyta, maradt a magyar előnyből. 53-52.
 
Jöhetett az utolsó negyed, hatalmas téttel. Allen bedobott két büntetőt, ezzel indult (55-52). Somogyi villant megint fontos pillanatban, kiszorított helyzetből talált be, ráadásul egy faultot is kiharcolt. Az ugyan kimaradt, de Allen visszatette, így a lehető legjobban alakult ez az akció (59-52). Érezhetően feljavult a magyar védekezés, míg a vendégek kicsit kifogytak a puskaporból… Jól alakult a meccs, Allen duplájával kilenc pontra nőtt az előnyünk (61-52). Lisboa nem hagyta annyiban, újabb triplát értékesített, majd Hopkins volt eredményes a túloldalon (63-55). Queiroz hárompontos akciója, majd duplája hozta közelebb a vendégeket (63-60). Somogyi első büntetője bement, a második lejött, de a kiválóan játszó Hopkins összeszedte a lepattanót két portugál között. A center is büntetőzhetett, egy bement, így öt ponttal vezettünk (65-60). Perl duplája után jött a menetrendszerű portugál időkérés (67-60). Lisboa, a vendégek legjobbja jól tört be, két perccel a vége előtt ötre csökkent a különbség (67-62). Gyengén büntetőztünk, Keller is kihagyott kettőt, Ventura viszont nem rontott a duplánál (67-64). Queiroz szintén eredményes volt, egyetlen pont jelentette így a különbséget 46 másodperccel a vége előtt (67-66). Ivkovics időt kért. Vojvoda hármasa kimaradt, jöhettek a portugálok, de hibáztak! 5,7 másodperccel a vége előtt Vojvoda dobhatott két büntetőt. Az első bement, a második is! Egy triplával próbálkoztak egyenlíteni a vendégek, de Lisboa rontott, így Brito dudaszóval érkező duplájával nem sokra mentek a portugálok. 69-68.
 
A magyar válogatott három nap múlva Franciaországban zárja a vb-selejtező ezen szakaszát. A következő körben majd a megmaradt 24 együttes négy darab hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a vb-re. A 2023-as világbajnokságnak Indonézia, Japán és a Fülöp-szigetek ad otthont. A 32-es mezőnyben az utóbbi két rendező ország mellett – Indonéziának selejtezőt kell vívnia – öt afrikai, hét amerikai, hat ázsiai-óceániai és tizenkét európai csapat kap helyet.
 
Magyarország - Portugália 69-68 (21-13, 19-18, 13-21, 16-16)
 
Világbajnoki selejtező, E-csoport, 5. forduló
Budapest, Tüskecsarnok, 3000 néző
V.: Gurion (izraeli), Straube (német), Zupancic (szlovén)
 
Magyarország: Váradi 7/3, Vojvoda 6, Benke 8/3, Allen 11, Keller 3. Cserék: Hopkins 9/6, Somogyi 10, Perl 8, Eilingsfeld 3, Filipovity 4
 
Portugália: Brito 7/3, Monteiro 7/3, Amarante 3/3, Queiroz 16/3, Ventura 8/3. Cserék: Guerreiro 4, Araujo -, Delgado -, Lisboa 16/12, Relvao 4, Barbosa 3/3, Voytso -
 
 
 
Fotó - Girgász Péter

Vármegyei szövetségek