Tippmix Férfi NB I: Egyetlen lépésre a bajnoki címtől az Egis Körmend
21
Jun
2022
Tippmix Férfi NB I: Egyetlen lépésre a bajnoki címtől az Egis Körmend
2022. június 21.  |  20:37
1-1-ről, Szombathelyen folytatták a felek az egyik fél harmadik győzelméig tartó bajnoki finálét. Kamau Stokes a körmendiek részéről bemelegített, végül a kispadon kapott helyet.
 
Egy jó Somogyi-Keller összjátékkal indult a mérkőzés, majd Benke is eleresztett egy középtávolit egy lábról (4-0). Szavics szerezte meg a piros-feketék első kosarát, rögtön egy triplát értékesített, de Váradi azonnal válaszolt (6-3). Feljött megint egyre a Körmend, de egyelőre fordítani nem tudott, erről Somogyi büntetői gondoskodtak (8-5). Benke távoli kettesével elment öttel a Szombathely, majd a hátvéd egy gólpasszt is kiosztott Kellernek, White 2+1-esével tudott válaszolni a piros-fekete alakulat (12-8). Ennél sokkal közelebb egyelőre nem tudtak jönni a vendégek, elsősorban Benke jó játékának köszönhetően járt előrébb a Falco (16-10). Henry jól szállt be a kispadról, ez új színt vitt a körmendiek játékába, egy tripla után egy büntetőt is bedobott (18-14). Elkezdett feljavulni az amúgy is jó védekezés mindkét oldalon, jöttek is a hibák. Kamau Stokes végül pályára lépett már az első negyedben, de így is meg tudták tartani az előnyüket a hazaiak. 23-20.
 
Henry pontjaival feljött egyre a Körmend a második felvonás elején, sőt, Gordon ziccerével meglett a fordítás is a vendégeknek, de Barac hamar válaszolni tudott, majd Kovács is visszatett egy támadólepattanót (27-24). A fiatal játékos még egyszer megvillant, futásba került a Falco, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (29-24). Kicsit megállt a támadójáték mindkét oldalon, ezen a Szombathely tudott előbb túllendülni, Perl kapott jó labdát (31-24). Gordon faulttal együtt zsákolt nagyot, a ráadás büntető azonban kimaradt, ám így is közelebb tudtak férkőzni a piros-feketék, újfent Gordont találták meg a társak, ezúttal Milos Konakov kért időt (31-28). Hiába Keller közelije, Durázi hármasa célt ért, már csak kettő volt közte. Golomán a sarokból reagált, majd Váradi harcolt ki egy sportszerűtlen hibát, elmentek héttel a sárga-feketék (38-31). Próbálta elkapni a pillanatot a hazai csapat, Váradi újabb két pontjával már 7-0-ás rohanásban voltak (40-31). Bár több lehetőségük volt a szombathelyieknek, nem tudták átlépni a tízpontos határt, végül White tört meg egy többperces gólcsendet (40-33). A hátralevő egy percben már csak Barac pontjait jegyezhettük fel, kilenccel ment a Falco a nagyszünetben. 42-33.
 
A fordulás után Gordon szerzett kosarat, Váradi egy hármassal válaszolt, ezzel először meglett a közte tíz is a mérkőzésen (45-35). Barac zsinórban négyet is hozzátett, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (49-35). Egy ideig nem találtak be a csapatok, majd Gordon centerezett jól és Stokes triplája is beakadt, bejött tíz alá a Körmend (49-40). Keller próbálkozása szerencsésen hullott a gyűrűbe, de Stokes most elkapta a fonalat, újabb távolit küldött a helyére (51-43). Gordon révén lopta tovább a távolságot a vendég együttes, ám Benke szerzett labdáját követően Somogyi vitt végig egy gyorsindítást (53-45). White büntetőire Keller és Golomán szép összjátéka érkezett válaszként, majd White fejezett be jól egy akciót, továbbra is tartotta magát a Körmend (55-49). White nehéz dobása ment be, Szavics ziccerével pedig már csak kettő volt közte (55-53). Clark hazai szempontból fontos hármast küldött a helyére a sarokból, ám tovább ragadt ellenfelére a vendég alakulat, Durázi is jól célzott távolról (58-56). Clark büntetőzött jól, majd Antonisz Konsztantinidesz kapott technikai hibát reklamálásért, elment öttel a Szombathely (61-56). Az utolsó húsz másodpercben két nagy blokknak köszönhetően már nem született kosár, ezúttal is szoros végjátékra volt kilátás. 61-56.
 
Perl betörésével indult a záró felvonás, Henry küzdött nagyot a festékben a túloldalon (63-58). Barac középtávolról már a tizenkettedik pontját szerezte, míg Durázi két büntetőt tett a helyére (65-60). Váradi kosara következett, ám Henry továbbra is eredményesen kosárlabdázott. Barac és Stokes is kapott egy-egy technikait, majd Henry büntetőjével tovább lopta a távolságot a Körmend (67-63). Perl és Durázi kosárváltásával folytatódott a meccs, így maradt a közte négy (69-65). Három támadólepattanót szerzett egymás után a Szombathely, amelyet követően Benke triplája hullott be, időt kértek a vendégek (72-65). White nem hibázott a vonal mögül, míg Benke csak az egyiket dobta be (73-67). Stokes harcolt ki három büntetőt, kettő ment be, kicsivel több, mint két és fél perc maradt (73-69). Benke kosarat érően tette fel a palánkra a labdát, de Durázi újabb hármasával feljött egy triplányira a Körmend, két perc volt hátra (75-72). Gordon tette vissza a saját támadólepattanóját, mindössze egy pont volt közte, amikor labdát szereztek a piros-feketék. Szavics állt bele egy triplába, be is ment, ötven másodperccel a vége előtt átvette a vezetést az Egis Körmend (75-77). Perlnek ütöttek oda, aki most is csak egyet tudott bedobni (76-77). Negyvennel a vége előtt hosszas videózás után végül a Falcóhoz került a labda. Benke triplakísérlete lejött, leszedte a labdát a Körmend, Stokesnak ütöttek oda. Az irányító higgadt tudott maradni, háromra hízott a vendég előny, húsz másodperc maradt (76-79). Időt kért Milos Konakov. Nagyot védekeztek a piros-feketék, akik nyolc másodperccel az órán labdához jutottak. Perl szerzett labdát hamar, amelyből Barac dobott egy közelit, ami még felhozta egyre a szombathelyieket, de triplát kellett volna dobni, mert így nem maradt több ideje a hazaiaknak (78-79). White mindkét büntetőjét bedobta, Perl távoli kísérlete pedig lejött, Szombathelyen nyert az Egis Körmend, amely így egy győzelemre került a bajnoki címtől. 78-81.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Egis Körmend 78-81 (23-20, 19-13, 19-23, 17-25)
 
Rájátszás, döntő, 3. mérkőzés
Szombathely, Arena Savaria
V.: Kapitány Gellért, Győrffy Pál Attila, Ádám József (Bodrogváry Iván József)
 
Falco: Váradi 11/3, Somogyi 8, Benke 12/3, Golomán 6, Keller 8. Cserék: Verasztó -, Perl 10, Clark 5/3, Kovács 4, Barac 14, Hawkins -.
 
Körmend: White 15, Takács -, Szavics 8/6, Durázi 13/9, Gordon 16. Cserék: Stokes 12/6, Kiss -, Ferencz 2, Henry 15/3.
 
 
 
 
Fotó - Vágvölgyi Bálint, ugytudjuk.hu

Vármegyei szövetségek