Férfi egyetemi döntő: Egyetlen pont döntött a TF javára a Közgáz ellen
22
May
2022
Férfi egyetemi döntő: Egyetlen pont döntött a TF javára a Közgáz ellen
2022. május 22.  |  20:42
Hullámzó, színvonalas és a végsőkig kiélezett, izgalmas játékot hozott a férfi finálé a két fővárosi együttes, a Közgáz és a TF között. A harmadik negyed közepéig inkább a Közgáz akarata érvényesült, majd átvette az irányítást és a vezetést is az utolsó egy-másfél negyedben távolról remekül dobó TF. A Közgáz az utolsó pillanatig tapadt riválisára, a végén 1 pontra fel is zárkózott, de fordítani nem tudott. A végig szoros bronzmérkőzés hajrájában a hazaiak kerekedtek fölül.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Bronzmeccs
 
DEAC - Miskolci Egyetem 77-85 (26-25, 18-20, 19-18, 14-22)
Miskolc, 250 néző. V.: Győrfy, Jakab, Magyari.
 
DEAC: POLLÁK 18/9, Sipos, SÓLYOM 6, GÁSPÁR 21, FÁBIÁN 15. Csere: Szekeres 5/3, CSOMOR 9/3, Berzi 3/3, Velkey, Kurucz, Czermann. Edző: Tankó István.
 
Miskolc: TAKÁCS D. 17/3, KOZÁK M. 8, SÁNDOR 10/3, Kozák B. 7/3, SZICSÁK 12. Csere: Ragályi 6, ORLICZKI M. 13/6, GERŐCS 9/3, Asszú. Edző: Béres Dávid.
 
A négyes döntő előtt még a fináléba jutásban reménykedő két gárda bronzcsatáját az újfent a Pollák Balázs-Gáspár Mátyás kettős vezette debreceni gárda kezdte jobban, amely a nyitó etap közepén 19-10-re ellépett. Sándor Bence vezetésével egy 6-0-lal közelítettek a hazaiak, akik a negyed végén 1 pontra csökkentették hátrányukat. A második etap ugyan debreceni kosárral indult, de ezután egy 6-1-gyel fordított a Miskolc. A szakasz közepe a DEAC csapatáé volt, amely a szakasz közepén egy 9-2-vel 5 pontos előnyre tett szert. Orliczki Mátyás triplájára és Takács Dániel - többek között egy debreceni technikaiért is járó - büntetőire alapozva egy 10-2-vel visszavették a vezetést a vendéglátók, s minimális előnnyel fordulhattak.
 
Gerőcs Roland kosarával és nagy dobópárbajjal indult a második félidő. A debreceni zónát Sándor dobta át triplával, a DEAC-ot büntetőkkel Gáspár tartotta versenyben. A szakasz közepén kicsit ellaposodott a játék, egymás hibáiból éltek a csapatok. A miskolciak egy-két labdaszerzés utáni kosárral 5-tel elléptek, de a Gáspár-Pollák duó nem engedte el nagyon a hazaiakat, sőt egy 10-2-vel vissza is szerezték a vezetést - egészen Gerőcs egalizálást jelentő hármasáig. A fordulatos etap végén, a záró 10 perc előtt döntetlenre álltak a felek.
 
Kozák Bertalan triplájával indult a negyedik negyed, majd betörésből is villant, s Takács is triplával jelentkezett. Erre debreceni részről mindössze egy Csomor-ziccer volt a válasz, érthető, hogy a 8-2-es hazai roham után időt kért a DEAC. Hatott, mert utána a debreceniek szereztek pontokat - sorozatban hatot, így a szakasz közepén a hazaiak kértek időt. A holtponton Szicsák Bence próbálta ügyes center kosárral átlendíteni a Miskolcot, de Gáspárt nem tudták tartani a borsodiak. A hajrában Orliczki és Szicsák villanásaival ha szűken is, de a hazaiak vezettek, a DEAC-ot a Gáspár-Fábián centerpár tartotta versenyben. Fél perccel a vége előtt Orliczki a támadóidő lejárta pillanatában dobott triplája pedig eldöntötte a találkozót a hazaiak javára.
 
Tankó István: - Egy végletekig kiélezett mérkőzésen maradtunk alul az utolsó percben, így nem sikerült megszerezni a bronzérmet. Köszönöm a csapatomnak az egész szezont, a negyedik hely ellenére büszke vagyok rájuk! Gratulálok a szervezőknek a színvonalas rendezvényhez! Sok sikert kívánok minden játékosoknak a vizsgaidőszakhoz!
 
Béres Dávid: - Gratulálok a fiúknak a bronzérem megszerzéséhez! A tegnapi vesztes meccsek után mindkét csapat szinte vért izzadt a bronzérem megszerzéséért. A srácoknak helyén volt a szívük, jobb dobóformánknak köszönhetően sikerült érmet szereznünk.
 
 
 
 
Döntő
 
Közgáz SC és DSK - TFSE 84-85 (23-13, 22-30, 17-17, 22-25)
Miskolc, 400 néző. V.: Fodor, Szilágyi, Horváth Cs.
 
Közgáz: Laczó, TICHOV 32/15, Pfandler 5/3, ÚR 10, KOMMA 18. Csere: SZÁNTÓ 16/6, Németh B. 3, Papp D., Csepregi, Bartha, Fóti. Edző: Vladár Csaba.
 
TFSE: POLGÁRDY 24/6, Kopácsi 6/6, LAMAN 15/9, KIRÁLY 8/6, HORVÁTH G. 12/6. Csere: Cohill 8/3, HERLÓ 12/6. Edző: Boros Zoltán.
 
"Úri" kosárral, azaz Úr Mátyás támadópattanó utáni duplájával kezdődött a férfi finálé, amelyet csapata, a Közgáz kezdett jobban (5-0). A TF első pontjait Laczó Levente sportszerűtlennek ítélt hibája után a tavaly még a Közgáz színeiben ezüstérmet, az elődöntőben pedig közel 40 pontot szerző Polgárdy Ádám szerezte büntetőkből. Maradt a labda a TF-nél, s Laman Richárd triplájával egalizált a TF. A Tichov Dominik-Úr kettős vezetésével egy 9-2-es rohammal ismét ellépett a Közgáz. Horváth Gergely duplájával és Polgárdy hármasával vette újból üldözőbe ellenfelét a TF. A szakasz hajrájában a büntetői felét értékesítő Komma László pontjaira építve egy 9-0-lal 10 pont fölé hizlalta előnyét a Közgáz, amely kerek 10-zel "ment" a szakasz végén.
 
A második etap Németh Bence 2+1-es akciójával indult, ügyes akció végén Horváth G. felelt szép duplával. Ő lépett elő a TF-nél, Szántó Dániel triplájára hármassal felelve. Ez a találat egy 11-2-es TF-rohamot indított útjára, időt is kért Vladár Csaba. Triplaesővel folytatódott a játék, két Tichov hármas között Laman is beemelt egy triplát, majd Cohill 2+1-es játékát követően Szántó is. Az elődöntőhöz képest sokkal hatékonyabb Tichov villanásaival tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a Közgáz az ekkor Polgárdy büntetőire alapozó TF ellen. A félidő végén a több labdát is eladó Közgázzal szemben Herló György bátor betörés utáni kosarával, majd triplájával 2 pontra zárkózott föl a TF.
 
Parádésan, 7-0-lal - benne egy Tichov-tripla - kezdte a Közgáz a második félidőt, Kopácsi Ákos hármasával próbált kapaszkodni a TF. Komma kosarával a szakasz részeredménye 11-3-ra alakult, s 10 ponttal ellépett Vladár Csaba legénysége. Laman is hármassal "jelentkezett" a TF-nél, amely a szakasz közepén vezetésével egy 10-0-lal ledolgozta hátrányát az ekkor egyénieskedésbe kezdő Közgáz ellen. A szakasz Úr kosarával, s 2 pontos Közgáz vezetéssel zárult. Coholl Eric és Úr váltott kosarat a negyedik negyed elején, majd Király Zalán hármasával átvette a vezetést a TF. Érződött a fáradtság a játékosokon, sok volt a hiba. Ezek mellett látványos megoldások is akadtak, mint Komma zsákolása. Erre azonban két triplával felelt a TF Polgárdy és Herló révén, s 5 ponttal megugrott, jött az újabb időkérés a Közgáztól. Komma 2+1-es akciója fokozta az izgalmakat. A szakasz közepén beesett a második "királyi" tripla, azaz Király dobott hármast. Majd Cohill is.
 
A Közgázt Tichov tartotta versenyben, aki a kosárszerzés minden típusát bemutatva 1-re hozta föl övéit. A TF-nek azonban minden "sült" a negyedik negyedben, Kopácsi és Horváth G. hármasával nem egészen két perccel a vége előtt 7 ponttal lépett meg a "Boros-brigád". Szántó indította egy utolsó rohamra a Közgázt, majd újabb kosarával az utolsó percen belül egy triplányira hozta föl csapatát. Polgárdy egészpályás "szóló" kosarával úgy tűnt, bebiztosítja a TF győzelmét. A Közgáz azonban nem adta föl, Pfandler büntetője és Tichov triplája után 1 pontra jött föl, s még volt labdája a győzelemhez, de Tichov félpályás kísérlete rövid volt, így a TF lett a bajnok. Hiába ért el két Közgáz játékos, Komma (18 pont, 13 lepattanó) és Úr (10 pont, 11 lepattanó) is dupla-duplát, s nyerte a lepattanócsatát nagy fölénnyel 54-29-re a Közgáz, a sokkal jobban büntetőző (21/24, 87.5%, ill. 12/21, 57.1%) és jobban is triplázó (14/37, 37.8%, ill. 8/27, 29.6%) TFSE csapatáé lett a bajnoki cím.
 
Vladár Csaba: - Egy döntőn gyakran csak nüanszok döntenek, mint egy-egy kihagyott ziccer vagy büntető. Ez most is így történt, s ezek a nüanszok most nem érdemtelenül a TF javára döntöttek, gratulálok nekik!
 
Boros Zoltán: - Először is gratulálok a Közgáznak, mert egy remek, nagyon színvonalas döntőt játszottunk velük! Saját csapatomnak pedig maximális elismerés jár, mert a sérülések miatt gyakorlatilag center nélkül is meg tudtuk nyerni a döntőt!
 
 
 
 
Végeredmény
 
Nők
 
1. UNI Győr SzESE
2. ELTE BEAC
3. TFSE
4. DEAC
 
All-Star csapat
 
Rozmán Lilla (UNI Győr SzESE)
Baffy Fanni (UNI Győr SzESE)
Szabó Zita (DEAC)
Lendér Lilla (ELTE BEAC)
Vígh Bernadett (TFSE)
 
Legértékesebb játékos (MVP)
 
Baffy Fanni (UNI Győr SzESE)
 
 
Férfiak
 
1. TFSE
2. Közgáz SC és DSK
3. Miskolci Egyetem
4. DEAC
 
All-Star csapat
 
Polgárdy Ádám (TFSE)
Kopácsi Ákos (TFSE)
Kozák Márton (Miskolci Egyetem)
Gáspár Mátyás (DEAC)
Komma László (Közgáz SC és DSK)
 
Legértékesebb játékos (MVP)
 
Polgárdy Ádám (TFSE)
 
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek