Női egyetemi bajnokság: Trónfosztás, ELTE-Győr döntő lesz a hölgyeknél
21
May
2022
Női egyetemi bajnokság: Trónfosztás, ELTE-Győr döntő lesz a hölgyeknél
2022. május 21.  |  18:07
A tavalyi finálé visszavágóján az ELTE BEAC okos játékkal, a kritikus helyzetekben jobb döntéseket hozva, pontosabban játszva "trónfosztást" hajtott végre, és egy rendkívül színvonalas találkozón legyőzte a címvédő és a hölgyeknél hosszú évek óta egyeduralkodó TF csapatát. A másik elődöntőben, küzdelmes mérkőzésen a szünetben még 4 pontos hátrányban lévő győri együttes a harmadik negyed közepén "robbantott", ellépett a DEAC-tól, és a folytatásban már nem adta ki kezéből a vezetést.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda bajnokság, nők, elődöntő
 
TFSE - ELTE BEAC 69-77 (17-19, 19-25, 19-16, 14-17)
Miskolc, 150 néző. V.: dr. Németh, Magyari, Káré.
 
TFSE: Dömötör, 7/3 Szabó Evelin 4, BURJÁN 16/3, KIRÁLY A. 11, VÍGH 7/3. Csere: KELEMEN 16/6, Galli-Hirling 4, Szabó Emese, Kenyeres 3/3, Úr. Edző: Kováts Gabriella.
 
ELTE BEAC: Mudra 5/3, TAKÁCS 17/6, NAGYI 9, LENDÉR 16/6, FOLTIN 12. Csere: Majsa 5/3, VÁRI 12/3, Horváth P., Fabini 1. Edző: Laklóth Anna.
 
A tavalyi finálé résztvevői idén már az elődöntőben szembe kerültek egymással. A négyes döntő első pontjait Burján Laura révén a címvédő TF szerezte, de Lendér Lilla jóvoltából rögtön válaszolt az ELTE. 4-2-es TF-vezetés után Mudra Viola triplája nagy lökést adott az ELTE BEAC-nak, amely egy egységes, jó csapatjátékkal, szervezett védekezéssel bemutatott 12-2-vel 8 ponttal elhúzott, érthető volt Kováts Gabriella időkérése. Zónára állt át a címvédő, amelynek kosárcsendjét Kelemen Barbara törte meg. 4-re visszajött a TF, amikor Vári Anna dobta át a zónáját. A negyed hajrájában a bajnok magára talált támadásban, s egy 7-2-es rohammal - benne egy triplával a center Vígh Bernadett részéről - 2 pontra felzárkózott.
 
A padról kifejezetten jól beszálló Kelemen a kosárszerzés minden válfaját bemutatta - dupla, tripla, büntető. Az ő vezérletével 9-2-vel kezdte a második etapot, ezzel fordított és ellépett a címvédő TF. Lendér triplájára Dömötör Petra azonnal felelt, ekkor Laklóth Anna kért időt. Ez jót tett a tavalyi döntő vesztesének, amely labdákat szerezve, le-leindítva a címvédőt, s ügyes akciókat vezetve egy 10-2-es rohammal átvette a vezetést. A remek napot kifogó Kelemen újabb hármasával a félidő hajrájában egalizált a TF, de ahogy előbb a túloldalon, itt is érkezett a válasz a triplára, újra Lendér talált be távolról. Ez alaposan "megtolta" az ELTE BEAC szekerét, amely Takács vezérletével egy 10-1-et "repesztett". A félidő egy jó TF-büntetővel és 8 pontos ELTE BEAC-vezetéssel zárult.
 
Lendér - háromból - egy jó büntetőjével indult a második félidő, tiszta helyzetig játszott akció végén Kelemen felelt könnyed duplával. Azzal zárkózott a TF, hogy az ELTE rendre elhibázta a büntetőit. A szakasz közepén távolabbról Takács nem tévesztett célt 3 pontért, de Király sem. Hiába szerzett szép duplát Majsa Judit és Vári, kapkodott az ELTE - a padról érkező Kenyeres Anett, valamint a magára találó Burján triplájával 1 pontra zárkózott föl a TF, Laklóth pedig időt kért. Burján vezetésével üldözte a ellenfelét a címvédő, de az ELTE a cserejátékosaitól érkező extrákkal - Majsa tripla, Vári 2+1 - tartotta előnyét, s 5 pontos vezetéssel várhatta a záró etapot.
 
Vári kosarával indult a negyedik negyed, majd Nagyi Tímea ellen ítéltek sportszerűtlen hibát, hogy a büntetők után indításból találjon be. Király támadópattanó után volt eredményes. 64-61-es ELTE-vezetés után mindkét oldalon több "pontatlan" akciót láthatott a közönség, majd Nagyi "jelentkezett" egy 2+1-gyel, megduplázva csapata előnyét. A szakasz közepén váltva estek a kosarak, tartotta 5 pont körüli előnyét az ELTE. Bő három perccel a befejezés előtt Foltin Blanka indítás utáni találatával 8 pontra nőtt az ELTE-előny. Az utolsó két percre 7 pontos ELTE BEAC-vezetéssel fordultak a felek. Ezen faragott büntetőkkel Burján, de kapkodott a címvédő, s a végén négy büntetőből hármat értékesítve az ELTE nyerte az elődöntőt, s jutott a fináléba. A TF-től Király Andrea (11-11 pont és lepattanó), az ELTE BEAC csapatából pedig Foltin Blanka (12 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát.
 
Kováts Gabriella: - A mi dobóformánk rettenetes, az ELTE csapatáé remek volt. Ennek és a nem következetes bírói fújásnak az ötvözete a nyolcpontos vereségünk. Gratulálok az ELTE csapatának, sok sikert nekik a döntőben, nekünk pedig húsz óránk van összeszedni magunkat a bronzmérkőzésre!
 
Laklóth Anna: - Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy megnyertük! Amióta én vagyok az ELTE BEAC edzője, még nem tudtuk legyőzni a TF-et, most a legjobbkor sikerült! Amiért jöttünk, annak a felét már teljesítettük. Most kipihenjük magunkat, holnap pedig megpróbáljuk teljesíteni a szezon elején kitűzött cél másik felét.
 
 
 
 
DEAC - Uni Győr SzESE 52-58 (10-13, 16-9, 9-21, 17-15)
Miskolc, 150 néző. V.: Sallai, Gergely, Novák.
 
DEAC: Mezei 4, BACZUK 11, Holinka-Miklós 8/3, Szabó G. 3, Herdon 2. Csere: SZABÓ Z. 18/12, Shirian 3, Szabó Cs., Kernács 3/3, Gaál. Mb edző: Kovács Imre.
 
Győr: ROZMÁN 16, BAFFY 8, Horváth D. 3, Szűts 5, BÁNSZEGI 11. Csere: Chroméj 6, Perl 9/3, Sándor, Békés, Király. Edző: Dr. Barthalos István.
 
Rozmán Lilla remek megmozdulásai révén gyorsan elhúzott 8-2-re a győri együttes. A negyed közepén rendezték soraikat az eltiltását töltő szakvezető, Kászoni Boglárka helyett Kovács Imre irányította debreceniek, s a pontokat szépen elosztva, labdaszerzések után 1-2 könnyű kosárral egy 8-1-es rohamot bemutatva fordítottak. A hosszabb győri kosárcsendet a negyed hajrájában Chroméj Hajnalka törte meg, ráadásul kétszer is villant, így a küzdelmes, fordulatos negyedet 3 ponttal a győriek nyerték. A második etap Szabó Zita egyenlítést érő triplájával indult. Ekkor a nagy tét főleg a győri játékosokon érződött - volt, hogy ziccereket hagytak ki, vagy egyszerűnek tűnő helyzetekben ejtették ki a labdát. A pontosabban játszó DEAC Baczuk Virág büntetőivel és Holinka-Miklós Hanna kosaraival egy 11-2-es 7 perccel 6 ponttal elhúzott. Hosszú-hosszú győri kosárcsendnek vetett véget büntetőivel Baffy Fanni, aki nem sokkal ezután támadólepattanó után is villant. Két pontra visszajött a Győr, amikor újra Baczuk villant debreceni részről, kosarával szünetben 4 ponttal a debreceni együttes vezetett.
 
Mezei Dóra betörés utáni kosarára Bánszegi Borbála 2+1-es akcióval felelt a második félidő elején. Ez egy Rozmán vezette, fordítást érő győri roham kezdetét jelentette, érthető volt a debreceni időkérés. Ez azonban nem segített a győri zóna ellen tanácstalannak tűnő DEAC-nak, tovább nyílt az olló, 15-1-et "repesztett" a Győr. A negyed hajrájában Szabó Zita és Kernács Réka triplájával próbált új erőre kapni a keleti bajnok. A szakasz Rozmán ziccerével és 8 pontos győri vezetéssel ért véget. A negyedik pedig Szabó Z. harmadik hármasával indult. Erre Rozmán felelt, majd kollektív kapkodás következett, amelynek Perl Zsófia vetett véget triplával, amellyel 10 pontosra nőtt a Győr előnye. Perl vezérletével minden debreceni felzárkózási kísérletet visszavert a Győr, így bár a végjátékban triplákkal 6-ra feljött a DEAC, győri győzelem született, amelyből Bánszegi Borbála 11 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával vette ki részét.
 
Kovács Imre: - Köszönjük a csapatot elkísérő debreceni szurkolóknak a buzdítást! Védekezésben puhák voltunk, támadásban pedig nem eléggé fókuszáltak. Gratulálok a Győrnek, két jó csapat vívja majd a döntőt!
 
Dr. Barthalos István: - Mérhetetlenül boldog vagyok, beérett a munkánk gyümölcse. A holnapi mérkőzés egy ajándék nekünk, amelyet szeretnénk nagyon élvezni - és természetesen megnyerni.
 
 
 
 
 
Fotó - BEAC Női Kosárlabda Szakosztály facebook

Vármegyei szövetségek