Tippmix Férfi NB I: Idegenbeli győzelemmel kezdte a rájátszást a Kecskemét, az OSE és az Alba is
18
May
2022
Tippmix Férfi NB I: Idegenbeli győzelemmel kezdte a rájátszást a Kecskemét, az OSE és az Alba is
2022. május 18.  |  21:30

Váradi Benedekkel a soraiban melegített a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely csapata a Naturtex-SZTE-Szedeák elleni mérkőzésre a rájátszás negyeddöntőjének első összecsapásán. A két csapat három nyert meccsig játszik egymással.

Golomán közelijével indult a találkozó, amire Persons hamar válaszolni tudott, ám ezután Golomán egy triplát is a helyére küldött (5-2). Jól védekeztek a szombathelyiek, hosszú támadásokra kényszerült a Szeged, végül Perl ziccerére Bognártól jött két büntető (7-4). Bár közel tudott maradni a Szedeák, összességében jól őrizte az előnyét a Golomán és Perl húzta Falco (11-6). Clark óriási blokkolása után Somogyi dobott szép kosarat, Cooktól jött egy trojka a túloldalon. Sorban jöttek a kosarak mindkét oldalon, Persons is távolról talált be, ezzel háromra zárkóztak a vendégek, Somogyi viszont egy középtávolival is jelentkezett, ám Golomán eladott labdája után Persons faulttal együtt szerzett egy triplát (19-18). Hiába Somogyi büntetői, az ekkor 13 pontnál tartó Persons nagyon elkapta a fonalat, Cook ziccerével pedig fordítani tudott a Szedeák (21-22). Somogyi megint eredményes tudott lenni, de ezúttal Polányi saroktriplája akadt be. Ennek és a jó hajrának köszönhetően meg is őrizte az előnyét a vendég együttes a negyed végére. 25-29.

Jó összjáték után Barac közelije nyitotta a második etapot, Benke triplájával pedig már vissza is vette a vezetést a Szombathely (30-29). Elképesztő dobóformában nyitotta ezt a tíz percet a vasi csapat, két perc alatt tíz pontot dobtak a sárga-feketék, időt kért Simándi Árpád (35-31). Ez sem lassította le a hazaiakat, akik nem sokkal később már nyolc ponttal mentek, de mielőtt kétszámjegyűre hízott volna a különbség, Davis szerzett egy közelit (43-37). A vendégek légiósa ezután egy gyorsindítást is végig vitt, majd Golomán tört be az üres területre (45-39). Clark is hozzá tudott tenni kettőt, de Davis erre is válaszolt, ezúttal triplát szerzett, időt kért Milos Konakov (47-42). Jót tett a kis szünet a hazaiaknak, hiszen ezután egy 5-0-ás etapot eresztettek, így tízre hízott az előnyük másfél perccel a félidő vége előtt (52-42). A hátralevő időben érdemi változás nem történt, tizenegy pontos hazai vezetéssel mentek nagyszünetre a felek. 56-45.

A fordulás után Keller rámolt be egy távolit, majd Perl ütött be egy sportszerűtlen hibát, Davis mindkét büntetőjét értékesítette, Perl a túloldalon javította a hibáját (61-47). Davis és Alston kosaraival feljött tízre a Szeged, ám erre villámgyors öt ponttal reagált a Szombathely (66-51). Benke eredményesen kosárlabdázott ezekben a percekben, az ő vezérletével pedig el is ment tizennyolccal a Falco (71-53). Hiába kért időt Simándi Árpád, Benke újabb pontokat szerzett, ezzel meglett a húsz is közte, igaz, az ezt követő támadásból azonnal dobott egy triplát a Szeged (73-56). Újra egy fokozattal feljebb kapcsoltak a sárga-feketék, megint elmentek húsz ponttal, ami három híján meg is maradt a záró negyedre. 87-70.

Az utolsó etap elején Somogyi zsákolt, majd Benkétől jött egy távoli tripla, ezzel megint elment hússzal a Szombathely, egyre inkább eldőlni látszott a találkozó. A Szedeák próbálkozott becsülettel, de innen a hazaiak már nem engedték ki a kezükből a győzelmet, így behúzták az első találkozót. 105-86.

A párharc állása: 1-0 a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely javára.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Naturtex-SZTE-Szedeák 105-86 (25-29, 31-16, 31-25, 18-16)
Rájátszás, negyeddöntő, 1. meccs
Szombathely, Savaria Arena
V.: Papp Péter, dr. Mészáros Balázs, Horváth Csongor Béla

Falco: Somogyi 17/6, Perl 23, Clark 11/3, Golomán 9/3, Keller 12/6. Cserék: Verasztó -, Benke 21/15, Hawkins 2, Barac 10, Sövegjártó -, Takács -.

Szedeák: Persons 29/12, Balogh -, Cook 13/9, Bognár 4, Alston 8. Cserék: Davis 14/6, Polányi 3/3, Szatmári 2, Keller 5/3, Kerpel-Fronius 6, Filipovics 2, Mayer -.


 

 

A középszakaszt második helyen záró Szolnoki Olajbányász a hetedik Duna Aszfalt-DTKH Kecskeméttel csapott össze a rájátszás első mérkőzésén. A párharc a pályaelőnnyel rendelkező szolnokiak otthonában kezdődött.

A Kecskemét kezdte jobban a mérkőzést, Milutinovics egy kétpontost, Klobucar pedig egy triplát süllyesztett el kezdésként. Sokáig azonban nem örülhettek a vezetésnek a vendégek, mert a Szolnok részéről Pallai, majd Badzim is betalált távolról. Felváltva vezettek a csapatok, a negyed közepén 10-12 állt az eredményjelzőn Karahodzsics kosara után. Young triplája után újra a hazaiaknál volt az előny, de Dramicsanin és Pollard révén fordított a KTE. Innen már nem engedte ki a kezéből a vezetést a kecskeméti együttes, sőt Dramicsanin és Klobucar triplája is beakadt, miközben a túloldalon csak Cakarun talált be (22-29).

Nem az Olaj elképzelése szerint alakult a második negyed, mert három és félperc után még nem találtak a gyűrűbe. Mindeközben Pollard hárompontosa egy 10-0-s rohanást zárt le. Pallai büntetője jelentette az első hazai kosarat, majd Cummings és Szubotics is betalált. A KTE azonban lendületben maradt, Milutinovics hármasa után húszpontos volt a különbség. 27-47 után nagyot hajrázott a Szolnok, Cummings két triplájának köszönhetően tíz pontra faragták a különbséget. Az utolsó kosár Milutinovics nevéhez fűződött (37-49).

Szubotics távolija nyitotta a második félidőt, majd Karahodzsics büntetőzött pontosan. Felváltva születtek a kosarak, így állandósult a következő percekben a tíz pont körüli differencia. Amikor úgy tűnt, hogy esetleg tíz ponton belülre kerülhetnek a hazaiak, a vendégek részéről mindig jött egy kosár. Wittmann remekelt többször is távolról, míg a Tisza-partiaknál továbbra is Cummings volt aktív. Végül 12 pontos vendég előnnyel vághattak neki a felek a záró tíz percnek (55-67).

Cummings hárompontosa jelentette a negyedik negyed első kosarát, majd Karahodzsics felelt. Ezt követően Klobucar és Milutinovics talált be. Young betörésből volt eredményes, majd Wittmann már a negyedik tripláját küldte a helyére. Hat perccel a vége előtt 76-62-re vezettek a vendégek. Miután Dramicsanin is értékesített egy hármast, Gasper Potocniknak kellett időt kérnie, mert elúszni látszott a meccs. Mint a hátralévő szakaszban kiderült, már nem is tudott visszajönni az Olaj, hiába dobott Szubotics és Badzim is triplát a végén. A túloldalon közben Klobucar is betalált,  kilenc pont pedig megmaradt a vendégek előnyéből, és ezzel a győzelemmel elvették a szolnokiak pályaelőnyét (75-86).

A párharc állása: 1-0 a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét javára.

Szolnoki Olajbányász - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 75-86 (22-29, 15-20, 18-18, 20-19)
Rájátszás, negyeddöntő, 1. meccs
Szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Praksch Péter Árpád, Nyilas István (Hartyáni Zsolt)

Szolnok: Pongó Má. -, Badzim 6/6, Pallai 6/3, Cummings 19/9, Cakarun 9. Csere: Rudner 1, Szubotics 15/6, Gilszki 2, Young 13/3.

Kecskemét: Pollard 10/3, Kucsera -, Milutinovics 15/6, Klobucar 22/12, Karahodzsics 10. Csere: Wittmann 14/12, Dramicsanin 15/6, Kiss D. -, Ivkovics -.


 

 

Újkori történelme során újra rájátszásra készülhetett az MVM-OSE Lions csapata, amely a negyedöntőben először idegenben lépett pályára az Egis Körmend otthonában.

Kemény védekezéssel kezdett mindkét csapat, jött is az eladott labda mindkét oldalon, végül Gordon egy gyorsindítás végén szerezte meg a mérkőzés első kosarát, majd White tett hozzá még kettőt büntetőből (4-0). Egyelőre nem találta a ritmust az Oroszlány, White egy triplát is dobott, időt kért Sebastjan Krasovec (7-0). Végül Burns középtávolijával megszületett az első vendég kosár is, ám Gordon azonnal válaszolt egy 2+1-es akcióval - igaz, a ráadás büntetőt kihagyta (9-2). Mesicek faulttal együtt küldött a helyére egy hármast, neki bement a plusz egy is (9-6). Tartotta ezt a három pontos előnyét a Körmend, mert bár közelebb is tudott volna jönni az OSE, kimaradtak a ziccerek, végül Ferencz büntetett egy hármassal (14-8). Továbbra is elsősorban a kőkemény védekezés dominált, amiből elsősorban a hazaiak tudtak jobban kijönni, akik már hét ponttal is vezettek, ám a negyed utolsó másfél percében feljebb tudott kapcsolni az MVM-OSE Lions. 17-16.

Ruják távolija nyitotta a második etapot, ezzel a vendégek először kerültek előnybe a találkozón, majd Tóth távolija is célrt ért (17-22). Parrish is három pontot érő kosarat szerzett, de szépen lassan kezdett a hazai együttes is felpörögni (22-25). Párperces gólcsend következett, amit Ruják tört meg, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (22-27). White büntetőjével folytatódott a mérkőzés, ám erre öt ponttal válaszolt az OSE, újabb időt kértek a hazaiak (23-32). Extázisban játszottak a vendégek, Mesicek csinált egy 2+1-es akciót, ezzel a tízet is átlépte a differencia, miközben teljesen leblokkoltak az ekkor a negyedben hat dobott pontnál tartó vasiak (23-35). Carev kapott technikai hibát, az ezért megítélt büntetőt Ferencz értékesítette is, de ezután két hármast is kihagytak a körmendiek, miközben Mesicek újabb pontokat dobott (24-37). Mesicek elképesztően játszott, ezután faulttal együtt értékesített egy ziccert, már tizenöt pontnál járt, miközben elkezdett egyre jobban nyílni az olló a felek között (26-40). Hiába kezdett nagy hajrába a Körmend, ezeket rendre jól kezelték le az oroszlányiak, akik meg is tartották a kétszámjegyű fölényüket a félidőre. 31-45.

Stokes és Gordon összjátékával indult a második felvonás, ám erre előbb Burns, majd Parrish dobott egy-egy hármast (33-51). Duárzi is távolról jelentkezett, majd Gordon állhatott a vonal mögé, de mindkettőt kihagyta. Egy szerzett labdával javította a hibáját, amelyet követően Durázi dobott egy ziccert, majd egy hármast is, feljött tízre a Körmend (41-51). Időben kapcsoltak a vendégek, így nem tudott tízen belülre jönni a hazai együttes (43-56). Durázi remekül szállt be a padról, újatt triplát értékesített, ezekben a percekben egymaga tartotta meccsben a vasiakat, de Mesicek továbbra is megállíthatatlan voltm ruják középtávolijával pedig újfent időt kellett kérnie a hazaiaknak (46-62). A játékrész vége előtt gyors kosarakkal próbált zárkózni a Körmend, ami sikerült is, de így is megmaradt 12 a vendégek fórjából. 54-66.

Molnár kosarával indult a záró negyed, ami után beindult a ponttermés mindkét oldalon (59-73). Támadóhibát vétettek a hazaiak, amelyet követően Parrish dobott be egy hármast, megint időt kért Antonisz Konsztantinidesz (59-76). A kis szünet sem hozott változást, elképesztő formában kosárlabdáztak a vendégek, míg a körmendiek nem tudtak újítani, így megmaradt a magabiztos oroszlányi előny. Az MVM-OSE Lions az első negyedet leszámítva végig uralta a találkozót, így rögtön az első meccsen elvette az Egis Körmend pályaelőnyét. 74-90

A párharc állása: 1-0 az MVM-OSE Lions javára.

Egis Körmend – MVM-OSE Lions 74-90 (17-16, 14-29, 23-21, 20-24)
Rájátszás, negyeddöntő, 1. meccs
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, Söjtöry Tamás Ferenc, Makrai Márton (Forrai Sámuel)

Körmend: Stokes -, Takács -, White 14/6, Szavics 10/6, Gordon 20. Cserék: Martinez 1, Ferencz 12/6, Durázi 17/9, Henry -.

Oroszlány: Ihring -, Carev 2, Mesicek 29/12, Calhoun 16/9, Burns 10/3. Cserék: Tóth 5/3, Ruják 11/3, Parrish 9/9, Molnár 6, Dorogi 2.


 

 

Az Alba ragadta magához a kezdeményezést az elején, Pongó büntetői után 4-2-re vezettek az első percben. Aztán beindult a triplagyártás, sorrendben Mack, Sitku, majd Davis is betalált. Ezt követően Montgomery és Davis pillanatai következtek, a kosárváltás után a soproniak tartottak előrébb. A 6. percben Vojvoda duplájával újra az Albánál volt az előny. Ehhez Stark és Fakuade is hozzátett, végül hétpontos fórt harcoltak ki maguknak a vendégek (18-25).

A második negyed első felében továbbra is tartotta vezetését a székesfehérvári együttes, felváltva estek a kosarak. Többször is inkább a védekezés dominált, támadásban bele-belehibáztak a csapatok. A 16. perctől egyre közelebb kerültek a hazaiak, majd 35-35-nél Myers középtávolija után egyenlítettek is. Smith válaszolt rögtön egy triplával, majd egy labdaszerzést követően zsákolt is egyet az amerikai. Montgomery tudott rá válaszolni, valamint Myers is pontosan büntetőzött a végén, így egy pont maradt meg az Alba előnyéből (39-40).

Lendületesen jött ki a második félidőre az Alba, három és félperc elteltével már egy 14-4-es rohanásban voltak. Davis tripláját követően Montgomery és Myers révén hat soproni pont érkezett, így már csak ötpontos volt a különbség. Davis azonban továbbra is ponterősen játszott, így nagyon nem kellett izgulnia a vendég szurkolóknak. Úgy nézett ki, hogy a slusszpoén is a fehérváriaké lesz, de Vojvoda távolijára még Mack távoli válasza is belefért pár másodperccel a negyed vége előtt (54-63).

Nem változott a játék képe a záró tíz perc első felében sem, tartotta tíz pont körüli előnyét Matthias Zollner csapata. Néhány elhibázott támadás után kezdtek magukra találni a soproniak, és négy perccel a vége előtt Boriszov kiegyenlített. Myers büntetőivel pedig már a hazaiak tartottak előrébb 80-78-nál. Vojvoda egyenlített, majd Fakuade révén újra az Alba volt a kezdeményező fél. Az utolsó előtti támadásnál Starkot faultolták a hazai védők, aki két büntetőjéből csak az egyiket értékesítette. Három pont volt a különbség, és maradt még tíz másodperce a Sopronnak az egyenlítésre. Myers köszönte a lehetőséget, aki egy gyors bedobást követően, a dudaszó pillanatában még a helyére küldött egy triplát (78-78). Következhetett a hosszabbítás.

Montgomery révén a Soproné volt az első kosár, amire Lukács válaszolt. Hiába vette vissza a vezetést Vojvoda hármasával az Alba, Mack is pontosan célzott távolról. Két és félperccel a vége előtt már a Sopronnak állt a zászló, amikor Sitku a sarokból dobott egy triplát. 88-84-ről azonban vissza tudott jönni az Alba: Vojvoda előbb felhozta egy pontra csapatát, majd Szabó kosarával már vezettek a fehérváriak. 90-89-nél, húsz másodperccel a vége előtt Sitkut faultolták a vendégek. A soproni magasember mindkét büntetőjét elhibázta, miközben az ellentámadásból Start közelije még belefért. A végén Myers ismét megpróbálkozott egy triplával, de ezúttal kimaradt, így egy ponttal, hatalmas küzdelemben nyert az Alba, és elvette a Sopron pályaelőnyét (90-91).

Sopron KC - Alba Fehérvár 90-91 (18-25, 21-15, 15-23, 24-15, 12-13) - hosszabbítás után
Rájátszás, negyeddöntő, 1. meccs
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Földházi Tamás Péter, Győrffy Pál Attila, Goda László (Bodrogváry Iván József)

Sopron: Mack 18/12, Myers 23/3, Q. Ford 10, Sitku 8/6, Montgomery 22. Csere: Fazekas -, Boriszov 7/3, Supola 2, Takács -, Halász -, Werner -.

Alba: Pongó Ma. 4, Vojvoda 16/9, Lukács N. 4, S. Davis 18/6, Fakuade 12. Csere: Szabó Zs. 5, Stark 13/3, Takács M. 1, L. Smith 16/6, Omenaka -.

Vármegyei szövetségek