Megvalósította álmait a Kecskeméti Akadémia lány U16-os csapata
13
May
2022
Megvalósította álmait a Kecskeméti Akadémia lány U16-os csapata
2022. május 13.  |  16:15
Május 5-8. között rendezték meg Pécsen az U16-os Nemzeti Leány Kadett Bajnokság döntőjét. Az ország legjobb csapatai között ott volt a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia is – Halmai Gábor és Burján Bianka együttese a negyedik lett.
 
A nyolcas döntőben a kecskemétiek a Csata, a DVTK és a Kőbánya csapatával kerültek egy csoportba. A továbbjutáshoz legalább két győzelem kellett, ez a diósgyőriek és a kőbányaiak ellen tűnt reálisnak. Az első meccsen a MKA vereséget is szenvedett a későbbi győztes, tehát az ország legjobbja, a Csata ellen. A miskolciakkal szemben ezt megelőzően kétszer játszott a Kecskemét, mindkétszer alulmaradt, azonban a legfontosabb mérkőzésen, az országos döntőn 57-54-re nyert! Ezután a Zsíros Akadámiát is legyőzték a hírös városiak, így legjobb négybe jutottak. Az elődöntőben aztán a házigazda Pécs, majd a harmadik helyért a Sopron gyűrte le a MKA-t, amely így is fantasztikus sikerként könyvelheti el, hogy országos negyedik lett. 
 
– Tavaly az U14-es korosztályban ennek a csapatnak az egyik felével hatodik helyezést értünk el, míg a másik felével B Döntőt nyertünk. Idén a játékosok fejlődését látva az U16 között a legjobb négybe akartunk bejutni – mondta a kecskeméti lányok büszke vezetőedzője, Halmai Gábor. – Már a nyári felkészülést is ebben a szellemben kezdtük meg, ez a cél lebegett végig a szemünk előtt. Négyéves munka van ebben, és megérdemeltük ezt az eredményt. Csak a dobogón végzett ellenfelek ellen szenvedtünk vereséget, ez nagy dolog.
 
A kecskeméti csapatban van több korosztályos válogatott kosaras, vannak tehetséges játékosaik, akik hozták a tőlük megszokott jó játékot, de Halmai Gábor elmondása alapján együtt érték el ezeket a sikereket.
 
– Sikerünk titka, hogy nagybetűs csapatként funkcionálunk. A lányok alázatosak, kiváló a munkamoráljuk, rengeteg egyéni képzésen vettek részt és mindenki tudja, mi a feladata – nyilatkozta Halmai Gábor.
 
– Külön készültünk azokra a csapatokra, melyeket tudtuk, hogy meg kell vernünk az elődöntőbe jutáshoz. Az egyéni képzéseken a technikai tudásukat csiszoltuk a lányoknak, amiben az akadémia mentora is nagyban a segítségünkre volt, illetve a taktikai felkészülésre is nagy hangsúlyt fektettünk. Az erőnléti szakemberek egész évben dolgoztak a játékosokkal, hiszen a fizikum előtérbe került a modern kosárlabdázásban. Ehhez szorosan kapcsolódik a táplálkozás, a regeneráció és a mentális állapot, amiben külön programot igényeltünk a döntőre az akadémia dietetikusától, sportpszichológusától és gyógytornászától. Szóval a szakmai stáb is csapatként dolgozott az eredményért.
 
– Jöhetett az elődöntő a Pécs ellen. Ez volt az a találkozó, aminél előre tudtuk, hogy nem lesz sok sanszunk, így a fő célunk az volt, hogy a kevesebb játéklehetőséget kapó játékosaink is megmutassák magukat a döntőben.
 
– A bronzmeccsen a Darazsak Sportakadémia is a többi csapathoz hasonlóan végig zónázott. Nincs kifejezetten magas, palánk alatti centerünk, így sokat kellett kintről próbálkoznunk, ám az ötödik meccsen nem lehet elvárni, hogy extra legyen a dobószázalékunk. Azon a találkozón ez okozta a nagyobb különbséget. Azt viszont bebizonyítottuk, hogy alapos felkészüléssel, elszántsággal, akarattal és megfelelő védekezéssel bárkit meg tudunk szorongatni – értékelte a mérkőzéseket a vezetőedző.
 
A kecskeméti lányok számára még nem ért véget a szezon, ugyanis a csapat több mint fele, kilenc fő feljátszik a kecskeméti felnőtt klub U18-as gárdájába is, amely szintén országos döntőbe jutott. Azt ráadásul hazai környezetben, Kecskeméten fogják rendezni május 19. és 23. között.
 
 
A kecskeméti csapat eredményei az U16-os döntőn:
 
Csoportmeccsek
 
Csata DSE – Kecskeméti KA/A 72–41 (23–11, 22–9, 18–8, 9–13)  
DVTK Akadémia/A – Kecskeméti KA/A 54–57 (12–13, 11–22, 17–12, 14–10) 
Kecskeméti KA/A – Zsíros Akadémia/A 65–53 (19–14, 9–12, 20–16, 17–11)
 
Elődöntő
 
NKA Pécs/A – Kecskeméti KA/A 106–31 (36–8, 30–2, 17–12, 23–9)
 
Bronzmeccs
 
Darazsak Sportakadémia/A – Kecskeméti KA/A 70–36 (24–13, 15–7, 13–4, 18–12)

Vármegyei szövetségek