Kitüntették a magyar kosárlabdázás nagyjait
10
May
2022
Kitüntették a magyar kosárlabdázás nagyjait
2022. május 10.  |  21:05
Ma délelőtt küldöttgyűlést tartott a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, amelyen több téma mellett főszerepet kapott az MKOSZ díjazottjainak köszöntése is - a szövetség elnöke, Szalay Ferenc, valamint főtitkára, Bodnár Péter adta át a díjakat.
 
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének életműdíjában részesült a női edzők úttörője, a KSI-nél maradandót alkotó Bild Katalin mesteredző, a vidéki kosárlabdázás egyik meghatározó alakja, illetve a szekszárdi klub kulcsfigurája, Harsányi Mária, korának egyik legjobb játékosa világszinten, az 1980-as olimpián a magyar csapatot negyedik helyhez segítő, Eb-bronzérmes és 328-szoros válogatott Kiss Lenke, a hazánkban a rájátszás rendszerét bevezető, a Harlem Globetrotterst először Magyarországra hozó és a magyar válogatottat Amerikába segítő egykori főtitkár, Horváth Frigyes, az 1955-ös, Eb-győztes férfi csapatból csak egy fertőzés miatt kimaradó legenda, a főiskolai világbajnokságon aranyérmet nyerő és az 1960-as olimpián is pályára lépő Judik Zoltán, illetve a nemrég történelmet író, az Euroligát megnyerő Sopron Basket ügyvezetője, Török Zoltán is.
 
Ezt követően az MKOSZ érdemérmét kapta minden idők egyik legjobb magyar kosárlabdázója, a 223-szoros válogatott, háromszoros Eb-bronzérmes és kétszeres Ronchetti Kupa-győztes Balogh Judit, a még aktív, de már szintén legendának számító, az Euroligában 247-szer pályára lépő, és idén a csúcsra is felérő Dénesné Fegyverneky Zsófia, a valaha volt egyik legjobb európai kosaras, akit Európa legjobb női játékosának is megválasztottak, az olimpiai 4. helyezett, négyszeres Eb-bronzérmes és kétszeres Ronchetti Kupa-győztes, a FIBA Hírességek Csarnokába tavaly beiktatott Németh Ágnes, az 1999-es férfi Európa-bajnokságon szereplő magyar csapat szövetségi kapitánya, a szövetség szakmai és utánpótlás bizottságának elnöke, a Magyar Edzők Társaságának elnökségi tagja, Mészáros Lajos mesteredző, a kosárlabdázás utcai változatának népszerűsítéségében elévülhetetlen érdemeket szerző, a streetball szakágat itthon felvirágoztató Kucsera József, valamint a Sportkórház megbízott orvos-igazgatója, a magyar küldöttség tagjaként öt olimpián is megforduló, a magyar kosárlabdát pedig 40 éve szolgáló dr. Téglásy György.
 
Harsányi Mária kiemelte, milyen sok barátra tett szert a sportág által, sokszor segített neki a nehéz helyzetekben, és számára a családja mellett a kosárlabda van az első helyen. Horváth Frigyes elmondta, nagyon büszke arra a munkára, amit anno még a vasfüggöny mögött a sportág egyre szélesebb körű ismertségéért, illetve népszerűsítéséért tettek - több mint 30 városba és 700 iskolába vitték el a kosárlabdát, társadalmi munkát is végezve emellett. A 90. életévében is kifejezetten jó egészségnek örvendő Judik Zoltán szerint a legfontosabb az, hogy a kosárlabda egy csapatjáték, ami egyébként az élet minden területén segítette őt - emellett arra biztatott mindenkit, hogy mozogjon minél többet, és ezt sose hagyja abba.
 
Török Zoltán megköszönte, hogy a kosárlabda család tagja lehet, mely által megtalálta a hivatását is - kiemelte segítői, Molnár Balázs és Czukorné Hollós Anna munkáját, akik kulcsszerepet játszottak a sikerek elérésében. Mészáros Lajos pedig egyetértett Judik Zoltánnal abban, hogy a kosárlabda csapatsportág, ám nemcsak a pályán, hanem azon kívül - vezetői szinten - is. Felidézte azt is, hogy az 1999-es férfi Eb-re kijutó együttesnek a FIBA fordítottja volt a jelmondata: Ambíció, Bátorság, Intelligencia, Fegyelem - ezek jellemezték az akkori együttest, amely nagyon hosszú várakozás után tudott újra kontinenstornán szerepelni.
 
A díjazottak közül egyedül Kiss Lenke nem tudott részt venni az eseményen egy orvosi beavatkozás miatt - ezúton is jobbulást kívánunk!
 
MKOSZ-életműdíjat kapott:
 
Bild Katalin
Harsányi Mária
Kiss Lenke
Horváth Frigyes
Judik Zoltán
Török Zoltán
 
MKOSZ-érdeméremben részesült:
 
Balogh Judit
Dénesné Fegyverneky Zsófia
Németh Ágnes
Mészáros Lajos
Kucsera József
dr. Téglásy György
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek