Módosul a férfi versenykiírás, nem lesz középszakasz
27
Apr
2022
Módosul a férfi versenykiírás, nem lesz középszakasz
2022. április 27.  |  09:00

A női A-csoportos bajnokságban nem lesz lényegi változás a következő szezonban sem, ellenben a férfi mezőnyben több újdonságra is számíthatnak a csapatok és a szurkolók – derült ki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének keddi elnökségi ülését követően.

 

Ahogyan az már hagyománynak számít a magyar kosárlabdázásban, a szövetség vezetése minden szezonban konzultál a két elsőosztályú bajnokság klubjaival az évad végéhez közeledve. Az elmúlt héten lezajlott egyeztetésen az MKOSZ kikérte a klubok véleményét többek között a versenynaptárról és a fiatalszabály jövőjéről is.

 

- Az egyeztetést követően terjesztettük az elnökség elé azokat a javaslatokat, melyek érvényesek lesznek már az ősszel rajtoló 2022/23-as szezontól – mondta a Hunbasket.hu-nak Bodnár Péter főtitkár. – A női versenyrendszer lényegében nem változik, az eddig megszokott szabályok szerint működik tovább a bajnokság újabb két esztendeig.

 

A férfiaknál ellenben több módosulást is elfogadott az elnökség.

 

- Egyöntetűen kérték a csapatok, hogy a szeptember végi, október eleji kezdés mellett május végéig, június elejéig fejeződjön be a szezon. A nemzetközi versenynaptárt, illetve klubjaink nemzetközi szereplését is figyelembe véve ez csak úgy lehetséges, ha a középszakaszt eltöröljük. Felmerült azonban igényként, hogy a mérkőzések száma drasztikusan ne csökkenjen, így újra lesznek mérkőzések az 5-8. helyekért is, mely helyezések a támogatási összegek szempontjából komoly jelentőséggel bírnak. Annak érdekében, hogy a 9-14. helyezett csapatok mérkőzései is a lehető legtovább érdeklődésre számot tartóak legyenek, olyan kiírás készül, hogy a lehető legkésőbb derüljön csak ki a kieső csapat kiléte. Ez egyben azt is jelenti, hogy a két csapatot érintő play-out valószínűleg megszűnik – tette hozzá Bodnár Péter.

 

A fiatalszabályt illetően újabb két évig a jelenlegi szabályozás marad hatályban, tehát továbbra is egy 23 évnél fiatalabb hazai nevelésű játékosnak a pályán kell lenni a mérkőzések első félidejében.

 

A férfi és a női Magyar Kupa kapcsán annyi újítás történik, hogy a negyeddöntő mérkőzéseket – melyeket eddig a nyolcas döntő első napján rendeztek – az alapszakasz első körében jobb helyezést elérő csapatok pályaválasztó jogával játszanak le a csapatok a Magyar Kupára fenntartott hét elején, így csak a négy továbbjutó csapat utazik majd a hétvégi négyesdöntőre.

Megyei szövetségek