Légiós körkép: Hangáék az Euroliga Final Four küszöbén
25
Apr
2022
Légiós körkép: Hangáék az Euroliga Final Four küszöbén
2022. április 25.  |  11:32
Az elmúlt két hét során a Real Madrid több mérkőzést is játszott az Euroligában és a spanyol bajnokságban egyaránt. A királyi gárda ellenfele Európa első számú sorozatának negyeddöntőjében végül az izraeli Maccabi Playtika Tel Aviv lett, a madridiak pedig az első két, hazai találkozót meg is nyerték már (84-74, 95-66), így a Final Four kapujába léptek - egyetlen győzelemre vannak a legjobb négytől. Hanga Ádám az első meccsen 11 ponttal és 2 lepattanóval, a másodikon pedig 9 ponttal, 2 lepattanóval és 3 gólpasszal segítette övéit. A magyar klasszisnak volt egy óriási tömése is a második meccsen, ami a nap legszebb zsákolása lett az Euroligában:
 
 
A Real problémái a bajnokságban folytatódtak, miután kikapott a Surne Bilbao Basket otthonában (79-67) - Hanga is csak 3 pontig jutott. Ezt követően azonban két siker következett a Pablo Laso együttesének, amely előbb a Río Breogánt verte (90-65), majd hullámzó meccsen diadalmaskodott a Coosur Betis otthonában (69-71) - Hanga előbbin nem lépett pályára, utóbbi összecsapáson viszont 7 pont, 7 pattanó és 2 gólpassz is a neve mellé került. A Real így 21-9-cel továbbra is a második a Barcelona mögött négy fordulóval az alapszakasz vége előtt.
 
A Joventut Badalona meglepetésre kiesett a EuroCup nyolcaddöntőjében - az egymeccses párharcot a ratiopharm Ulm nyerte, miután a negyedik negyedben nagyot játszott Badalonában (73-79). Maronka Zsombor nyolc és fél percnyi játéklehetőséget kapott. A bajnokságban ugyanazt hozta a Joventut, amit a Real: a Hereda San Pablo Burgos vendégeként kikapott (92-76), az Urbas Fuenlabradát (92-75) és az Unicaja Malagát (76-70) viszont legyőzte. A badalonai gárda 20-10-zel a harmadik, és már biztosan bejutott a rájátszásba. Maronka a Malaga ellen 9 és fél perc alatt 1 gólpasszt jegyzett.
 
A HDI Sigorta Afyon Belediyesi sorsa megpecsételődött, miután két újabb nagyon sima zakót szenvedett el az együttes - előbb a Galatasaray NEF (61-95), majd a Frutti Extra Bursaspor ütötte ki (94-59). Filipovity Márkó előbb 3 pontot, 5 pattanót és 2 gólpasszt jegyzett, majd 19 ponttal és 7 lepattanóval (22 VAL) csapata legjobbja volt, ez azonban nem segített a Belediyesin. A gárda 4-25-tel az utolsó helyen áll, kettő pontra (és lényegében két győzelemre) az utolsó előtti helyezettől, és mivel már csak egy forduló van hátra a török alapszakaszból, így eldőlt, hogy kiesik.
 
A felkelő nap országában sincs új a nap alatt a Niigata Albirex számára, amely ezúttal a keleti csoport második helyezettje, a Kawasaki Brave Thunders otthonában bukott el két találkozót (96-71, 110-70), így most már 5-41 a mérlege, és természetesen maradt az utolsó helyen keleten és az egész japán élvonalban is. Rosco Allen előbb 20 pontot, 13 lepattanót és 6 gólpasszt jegyzett (27 VAL), majd 22 ponttal és 8 lepattanóval (28 VAL) vezette csapatát, de nem volt elég társa ezúttal sem. Hat meccse van még a Niigatának, így nem tudja megelőzni a keleti utolsó előtti Cyberdyne Ibaraki Robots együttesét (14-34) és a nyugati utolsó San-en Neophoenix (10-42) lehagyásához is hatből legalább ötször győznie kellene - a Niigata sorsa is eldőlt.
 
Az UnaHotels Reggio Emilia a múlt héten kikapott hazai pályán a török Bahcesehir Koleji gárdájától (69-72) a FIBA Europe Cup döntőjének első meccsén, de óriásit mentett az olasz gárda - a harmadik negyed után még 16 pontos hátrányban volt, innen lett a vége mínusz 3 az olaszok szempontjából. Mikael Hopkins 6 pontot, 8 pattanót és 2 gólpasszt jegyzett. A visszavágóra szerdán, magyar idő szerint este 7 órakor kerül sor.
 
Az olasz bajnokságban háromszor lépett pályára a Reggio Emilia, és mindössze 1-2-t tudott hozni ezeken a találkozókon: a Gevi Napoli Basket vendégeként még győzni tudott az UnaHotels (82-85), a Germani Brescia viszont csúnya verést mért az együttesre (99-64), és bár az AX Armani Exchange Milano ellen jól tartotta magát a gárda, ott is vereség lett a vége (63-67). Kezd szétszakadni a Serie A tabellája, méghozzá pont a Reggio Emilia előtt: a hatodik Banco di Sardegna Sassarinak pozitív mérlege van (14-13), az UnaHotelsnek viszont már nem, de a többiek közül még mindig Cinciariniék állnak a legjobban (13-15), így a hetedikek. Mikael Hopkins a Napoli ellen 19 pontot és 5 pattanót, a Brescia ellen 7 pontot és 4 pattanót, míg a Milano ellen 16 pontot és 9 pattanót (25 VAL) jegyzett.

Vármegyei szövetségek