Sűrű program vár 3x3-as női válogatottunkra - interjú Földi Attilával
22
Apr
2022
Sűrű program vár 3x3-as női válogatottunkra - interjú Földi Attilával
2022. április 22.  |  09:00

Néhány hete változás történt a felnőtt női 3x3-as válogatott élén, Károlyi Andreát a korábbi U18-as kapitány, Földi Attila váltotta. Egy gyakorlatilag teljesen újjáépülő nemzeti csapatot láthatunk majd sok új játékossal, kihívásokkal és rengeteg feladattal.

 

 

Először is gratulálok a kinevezésedhez! Egy kis helyzetjelentést kérnénk szépen a válogatott háza tájáról - alakul-e már a keret, tudtatok-e már találkozni?

Köszönöm szépen. Amióta hivatalosan kineveztek, még egyszer sem volt válogatott szünet, zajlik a bajnokság, ebből kifolyólag még nem tudtam együtt dolgozni a játékosokkal. Májusban kezdjük meg a munkát. Ami a keretet illeti, a fejemben nagyon sok minden van, de azt már U18-as kapitányként megtanultam, hogy egy dolog, amit elképzelek, a realitás pedig egy másik dolog. Ezzel együtt nagyon sok ötletem van, kíváncsi vagyok, mennyi valósítható meg belőlük.

 

Kikkel képzeled el a következő női válogatottat? Esetleg már most beférhetnek fiatalabbak a bő keretbe? A korábbi válogatottakkal mi a helyzet?

Lesznek rutinosabbnak mondható játékosok is, és természetesen fiatalok is. Segít, hogy sokukkal dolgoztam korábban együtt az U18-ban. Viszont a játékosok kiválasztásánál sajnos nagyon sok kellemetlen meglepetés ért, sokan lemondták a válogatottságot – nagyjából a megkeresettek 70%-a. Volt, aki persze nyomós indokkal, például szezon végi műtétre hivatkozva. Ami a válogatott korábbi magját illeti: Medgyessy Dóra anyai örömök elé néz, Cyesha Goree-val még tárgyalásban állunk. Theodoreán Alexandra várhatóan nem lesz a csapat tagja, ami valahol érthető is, hiszen az elmúlt 7-8 nyarat végigdolgozta, nagyon sokat áldozott a 3x3-nak. Papp Dia fogja áthidalni a váltást, ő továbbra is a csapat rendelkezésére áll, komoly tapasztalatával nagy hasznára lehet a gárdának. Tóth Orsolya, Jáhni Zsófia, Böröndy Vivien, Tóth Franka és Kányási Veronika is rendelkezik 3x3-as rutinnal, rájuk szintén számítok. Új érkező lesz Hegedűs Janka, Pusztai Petra és a rendkívül lelkes Barnai Judit. Ahogy látszik, sok változás van. Még mindig keresgélem az embereket, próbálok egy 12-es bő keretet kialakítani. Ez elsőre soknak tűnhet, de nem akarom túlterhelni a játékosokat. Májusban megpróbáljuk letenni az alapokat, ezt követően pedig rotálnánk a csapatot – nyolc játékos dolgozna, négy pedig pihenne. Azért így terveztem, mert ebben a formátumban meg tudjuk csinálni, hogy gyakorlatilag egész nyáron aktívak leszünk, az összes tervezett megmérettetésen részt tudunk venni.

 

Melyek ezek a megmérettetések?

A jelenlegi tervekben vannak Women’s Series tornák, kettőre nagyon szeretnénk menni, meglátjuk mehetünk-e - nem rajtunk múlik, 12 csapatot engednek a szervezők. Egy franciaországi torna, két magyar B33-as viadal, valamint három osztrák torna is szerepel a programban. És természetesen ott a hivatalos verseny, az Eb-selejtező (Konstanca, június 4-5.). És ez még közel sem végleges lista. Ennyi tornához folyamatosan aktívnak kell lenni a nyár folyamán, ehhez pedig ember kell, de arra is tekintettel kell lenni, hogy mindenkinek jár nyáron pihenő is. Egy tornára való felkészüléshez nyolc játékos kell, négy elmegy játszani, a következő héten ők pihenőt kapnak, a másik nyolc folytatja. 12 embert így tudok folyamatosan játékban tartani, de a kellő pihenést is megadjuk nekik. Az alapötlet tehát ez. A gond ott van, de még nincs meg a tizenkét ember, csak tíz, de dolgozunk rajta. Azt gondolom, így lehet minőségi munkát végezni, és hosszabb távon így több ember is belekóstol a 3x3-ba, tehát mindig lesz kihez nyúlni. Elsőre nagyon nehéz feladat, de egyelőre nem állok el tőle, szerintem ennek így van jövője. Megpróbálom abszolút nulláról indítani a csapatot, és megpróbáljuk mindig a legjobb formában lévő négyest játszatni. Hosszú menet lesz, a 3x3 nem olyan szakaszos, mint a hagyományos 5-5 - elkezdődik májusban, és akár októberig tart. Ez gyakorlatilag egy szezon, és az Eb-selejtezőig nagyjából hat hét van már csak hátra, az idő nagyon rövid.

 

A szakmai stáb összetételéről lehet már tudni valamit?

A stábot illetően Medgyessy Dórához ragaszkodnék, de ő ezen a nyáron a fentebb említett gyermekáldás miatt nem lehet velünk. Egyébként abszolút az a terv, hogy ő része legyen a programnak. Azt gondolom, az ő személye valamilyen szinten azonosult a 3x3-mal, nagyon jó példa lehet a többiek számára. Elképesztően jó meglátásai, ötletei vannak. Idén DVTK-s kollégámra és barátomra, Bozsó Ádámra támaszkodom, neki egy kicsit új lesz a dolog, a közeg, de nem hiszem, hogy ez probléma lesz. A gyúrói feladatokat továbbra is Takács Krisztina látja el. Egy kérdés még nyitva van a stábot illetően, egy erőnléti edzőt még keresünk.

Megyei szövetségek