Történelmi siker: Euroliga-győztes a Sopron Basket
10
Apr
2022
Történelmi siker: Euroliga-győztes a Sopron Basket
2022. április 10.  |  17:52
Egészen fantasztikus hangulat, telt ház, 14.000 néző fogadta a házigazda Fenerbahce Safiport csapatát és a magyar bajnok Sopron Basket együttesét a női Euroliga idei fináléjában.
 
Parádésan kezdett a magyar alakulat, amelyet egyáltalán nem nyomasztott a légkör - nem úgy a hazaiakat. A Sopron zseniális védekezésével nem tudott mit kezdeni a hazai gárda, amely hét és fél percig (!!!) nem tudott pontot szerezni. Iagupováék csak egyéni megoldásokkal próbálkozhattak a Sopron csodálatos védekezésével szemben, és ezekből a helyzetekből nem tudtak pontokat szerezni - az ukrán kiválóság egyébként is gyengén játszott, de mások sem tudtak mit kezdeni a mieinkkel. Gabby Williams kezdte meg a pontgyártást a mieinktől, majd egy labdaszerzés után ugyancsak ő volt eredményes. Fegyverneky Zsófia a sarokból szórt triplát, majd a törökök időkérését követően Határ Bernadett volt pontos. Briann January a büntetővonalról talált be, Fegyverneky pedig ziccerből - 12-0-t mutatott az eredményjelző a 7. perc közepén. Egy percre rá jött a hazaiak első kosara egy tripla formájában, de az első 10 perc egyértelműen a mieinkről szólt (16-6).
 
A második felvonásban Elizabeth Williams kosaraira és Iagupova büntetőire előbb January, majd Gabby Williams válaszolt, Jelena Brooks triplájával pedig újra közte 10 volt, megint időt kért a török csapat (25-15). Nagyon megállt ezt követően mindkét gárda, de Gabby Williams dupláival a félidőben is 10 ponttal vezetett a Sopron (29-19). A fordulás után Sabally és főleg Cakir vezetésével és irányításával nagyon megindultak a törökök - úgy tűnt, hogy a nagyszünetben, az öltözőben rendet tettek a fejekben. Gáspár Dávid a 25. perc elején, 33-30-nál kért időt, mert a Fener több támadást is lendületből, gyorsan be tudott fejezni - ez az, amire az első félidőben egyáltalán nem volt példa. Cakir révén egyetlen pont is volt már a különbség (33-32), de a Fener lendülete ezzel alábbhagyott - sokkal rendezettebb védekezést sikerült ezt követően produkálnunk. Gabby Williams talált be a mieinktől, majd 1-1 büntetővel próbáltunk ellépni, Határ pedig nagyszerű labdát kapott a palánk alatt, török időkérés következett (39-33). Zahui az egyik, Fegyverneky és Brooks a másik oldalon voltak eredményesek - 7 pont még mindig megvolt az előnyünkből 10 perccel a vége előtt (45-38).
 
Az utolsó felvonásban nagyon türelmes játékot produkáltak a soproni lányok, így Zahui hiába állt a Fener élére, mindenre volt válaszunk - January és Gabby Williams is nagyon jó ütemben dobtak kosarakat. Nem kapkodtunk, és bár Iagupova is beindult a meccs utolsó 5 percére, ekkorra már megvolt a törökök 5 csapatfaultja is - Fegyverneky két büntetőjével 7 pont volt az előnyünk négy és fél perccel a vége előtt (55-48). Cakir révén újra nyomás alá helyeztek minket a törökök, a magyar bajnokot azonban ezen az estén nem lehetett megtörni fejben - Határt előbb szépen játszották meg egy ziccerért, majd büntetőt is dobott (58-52). Sabally kulcsfontosságú triplát szórt, amivel nagyon izgalmas lett a végjáték, ezt követően azonban Iagupova és McBride is hibáztak, 58-55-tel mentünk bele az utolsó fél percbe. McBride második egyenlítési kísérletét is kihagyta, Fegyverneky leszedte a pattanót 8 másodperccel a vége előtt, történelmi siker kapujába ért a Sopron (58-55). Fegyverneky a második büntetőjét bedobta, az időkérés után Zahui kihagyta a hármast, ezzel eldőlt a meccs. Gabby Williams még a végén beszórt egy büntetőt, így a végén 60-55-re nyert a Sopron Basket.
 
A soproni együttes ezzel történelmet írt: magyar csapat még soha nem nyerte meg az első számú nemzetközi sorozatot, hívják azt női Euroligának vagy Bajnokcsapatok Európa Kupájának!
 
A döntő MVP-jének Gabby Williamst választották.
 
 
Sopron Basket - Fenerbahce Safiport 60-55 (16-6, 13-13, 16-19, 15-17)
 
Női Euroliga, döntő
Törökország, Isztambul, Ülker Sports and Event Hall
 
Sopron Basket: January 11/3, Fegyverneky 12/3, G. Williams 16/3, Brooks 9/6, Határ 10. Csere: Dolson 2, Czukor -, Varga A. -, Jovanovic -.
 
Fenerbahce: Cakir 11, McBride 2, Iagupova 13, E. Williams 5, Sabally 9/6. Csere: Zahui 12/6, Hartley 3/3.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek