Női egyetemi: Játékosként két-két csapattal lettek bajnokok - edzőként a keresztjátékban találkoznak
08
Apr
2022
Női egyetemi: Játékosként két-két csapattal lettek bajnokok - edzőként a keresztjátékban találkoznak
2022. április 8.  |  15:19
A halasztott Nyíregyháza-BME találkozóval befejeződtek a csoportküzdelmek a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Az alapszakasz után kialakultak a keresztjáték párosításai - az egyik párharcnak lesz egy érdekessége.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, a 8. fordulóból halasztott mérkőzés
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - BME-MAFC 68-91 (12-27, 16-19, 21-18, 19-27)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 50 néző. V.: Horányi, Páll.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: LUKÁCS 28/9, Veréb 2, Dallos 2, KARAKÓ 34, Balogh 2. Csere: Ádám. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 15, HORVÁTH A. 24/6, Benkő 6, Kardos 11/3, Budavári 24. Csere: Kriston 6, Kohán 5. Edző: Gorácz Árpád.
 
Az első negyed közepéig két, végül dupla-duplával záró játékosa, Lukács Panna (28 pont, 10 lepattanó) és Karakó Dorina (34 pont, 19 lepattanó) révén a hazaiak meglepetésre tartották a lépést a BME csapatával. A nyitó negyed második fele a vendégeké volt, akik a felvonás végére 15 pontos előnyre tettek szert. A következő két szakasz abszolút kiegyenlített játékot hozott - a hazaiak felvették a versenyt a három dupla-duplát elérő játékost - Budavári Katalin (24 pont, 14 lepattanó), Horváth Anna (24 pont, 11 lepattanó) és Kardos Réka (11-11 pont és lepattanó) - is felvonultató fővárosiakkal. A BME győzelme azonban nem forgott kockán, mert amikor a hazaiak felzárkóztak, a vendégek újra megrázták magukat, és végül biztosan nyerték a mérkőzést.
 
Farkasinszki Orsolya: - Gratulálunk az ellenfélnek! Nagyon jó periódusaink voltak a mérkőzésen. Az év alatt sokat fejlődtek az egyetemistáink, többeknek sikerült kosarat szerezniük, aminek nagyon örülök. Köszönöm a lányok munkáját!
 
Gorácz Árpád: - A kötelezőt teljesítettük. Gratulálok a Nyíregyháza két játékosának, Lukacs Pannának és Karakó Dorinának! Sokat fejlődtek az idei bajnoki év folyamán.
 
 
 
 
Az alapszakasz talán legnagyobb meglepetése, hogy a bajnokság egyik korábbi meghatározó csapata, a generációváltás nehézségeivel küzdő Közgáz nem jutott be a keleti csoport legjobb négy csapata közé, azaz a keresztjátékba. Keleten egyértelműen a csoportgyőzelem volt a fő cél - nem csak a dicsőség miatt, hanem azért is, mert a győztes elkerülte a "nagy nyugati hármast", a tavalyi kiírás dobogósait, a TFSE - ELTE BEAC- UNI Győr SzESE triót. Ez végül a kiegyenlített csoportot megnyerő DEAC csapatának sikerült.
 
A másik "rendkívüli esemény" a bajnokságban hosszú évek óta veretlen és egyeduralkodó TFSE női csapatának győri veresége volt - ezzel együtt a TF megnyerte a nyugati csoportot.
 
A negyeddöntő párharcok közül pont a TF és ellenfele, a Miskolc párharcának lesz némi pikantériája, érdekessége. Mindkét csapatot olyan fiatal szakvezető irányít, akik korábban játékosként igen sikeresek voltak az egyetemi bajnokságban - mindketten többszörös bajnokok, ráadásul két-két csapattal is felértek a csúcsra. A TF szakvezetője, Kováts Gabriella a Közgáz és a TFSE, a miskolci szakvezető, Lippai Szabolcs pedig a DEAC és a Miskolc színeiben nyert egyetemi bajnokságot.
 
 
 
Így folytatják:
 
Negyeddöntők
 
Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület – DEAC
UNI Győr SZESE – BME-MAFC
Szegedi RSC – ELTE BEAC
Miskolci Egyetem – TFSE
 
 
A 9. helyért
 
Semmelweis Egyetem – Közgáz SC és DSK
 
 
A 11. helyért
 
Ludovika Csata – PTE-PEAC
 
 
A 13. helyért
 
SMAFC – Nyíregyházi Egyetemi SE

Vármegyei szövetségek