Férfi egyetemi bajnokság: A fiúknál is a DEAC nyert keleten
08
Apr
2022
Férfi egyetemi bajnokság: A fiúknál is a DEAC nyert keleten
2022. április 8.  |  13:51
A 18. forduló mérkőzéseivel, plusz egy halasztott találkozóval a keleti csoport küzdelmei is befejeződtek a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál - maradt nyitott kérdés bőven a záró fordulóra. A legfontosabb a csoportgyőztes kiléte volt: nos a DEAC-nak ehhez Szegeden kellett nyernie. Győzött is, így ahogy a hölgyeknél, úgy a férfiaknál is a debreceniek diadalmaskodtak a keleti csoportban. Bár minimális különbséggel, egyetlen ponttal kikapott, a Miskolc szerezte meg a második helyet, mégpedig annak köszönhetően, hogy az őt most legyőző BME-MAFC gárdáját ősszel 11 ponttal verte a fővárosban - így a műszaki alakulat végzett a harmadik helyen. A negyedik helyre egy másik fővárosi együttes, jelesül a Közgáz futott be, amelynek le kellett győznie a Ludovika csapatát, és ezt az első percek kissé lámpalázas játéka után egy fölényes győzelem formájában meg is tette.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 18. forduló
 
DMSE - Eszterházy SC 93-63 (23-15, 30-19, 23-6, 17-23)
Debrecen, OEC tornaterem, 20 néző. V.: Kisházi, Bács.
 
DMSE: SOLIMAN 11/3, Veszprémy 5/3, KOVÁCS G. 24, UDUOISE 12, CSIRPÁK 14/3. Csere: NÁDASI 12/3, Herczku 6, Szilágyi 5/3, Halász, Szabó 2, Hegyi 2. Edző: Kovács István.
 
Eszterházy SZC: Kerekes 2, KÁTAI 13/9, Kelemen, Pomázi 14/12, Hőgerl Buda 5/3. Csere: Hőgerl Bence, BENYOVSZKY 22/15, Bocsi 7. Edző: Máté Balázs.
 
Az alsóházi rangadón A hazaiak magasabb szerkezettel álltak fel, a vendégek inkább a gyorsaságukra és a távoli dobásokra helyezték a hangsúlyt. A medikusok hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, és Kovács Gábor és Daniel Uduoise kosaraival hamar elhúztak az egriektől. A második negyed elején a vendégek megtalálták a hazai csapat védekezésének az ellenszerét, és Benyovszky Mihály, valamint Pomázi Patrik révén főleg a sikeres hárompontosoknak köszönhetően egy 10-3-mal 1 pontra feljöttek. A második negyed közepén rendezte sorait a DMSE, s magához ragadva a játék irányítását, kiegyensúlyozott, jó csapatmunkával szünetig 19 pontos előnyre tett szert. A második félidőben tovább nyílt az olló, és végül sima hazai győzelem született. 
 
Kovács István: - Gratulálok a csapatomnak, jó egy győztes meccsel lezárni az alapszakaszt! Ma jól játszottunk, Kovács Gabi főnixmadárként szárnyalt. Köszönöm a vendégeknek a sportszerű játékot!
 
Máté Balázs: - Köszönöm a csapatomnak az egész éves munkát, sportszerű meccsen a jobban játszó csapat nyert! Gratulálok mindkét együttesnek!
 
 
 
Szegedi RSC – DEAC 63-91 (21-23, 9-18, 15-25, 18-25)
Szeged, Topolya sori Sportcsarnok, 30 néző. V.: Utasi, Márkus.
 
Szegedi RSC: BELLA 16, Csornai 10/6, Tráser M. 7, Lőrincz 8, TRÁSER N. 14/3. Csere: Cservák 2, Kamenik 4, Balog 2, Szabó. Edző: Mike János.
 
DEAC: POLLÁK 17, SÓLYOM 4, CSOMOR 19/9, GÁSPÁR 12, Szekeres 5/3. Csere: Sipos 11/9, Berzi 9/6, Fábián 8, Czermann 6, Zsuga. Edző: Nagy Lajos.
 
Nagy iramban kezdtek a csapatok. A DEAC - amely számára a csoportelsőség volt a tét ezen a találkozón - gyorsan kialakított egy nagyobb előnyt, ám ezt a Szeged az első negyed végére el is tüntette. A félidő végére megint belehúzott a mezőny kiemelkedően legjobb játékosa, a dupla-duplája mellett jelentős mezőnymunkát is végző Pollák Balázs (17 pont, 10 lepattanó, 5 szerzett labda, 6-6 gólpassz és eladott labda) vezette vendég együttes, és 10 pontos előnnyel fordult a második félidőre. Szünet után fokozatosan nyílt tovább az olló, és végül a DEAC magabiztos győzelmet aratva nyerte meg a keleti csoport küzdelmeit.
 
Mike János: - Kicsit jobb dobóformával akár vezethettünk is volna a félidőben, utána viszont sebességet váltott a DEAC, amire már nem tudtunk reagálni. Gratulálok a debreceni csapatnak a megérdemelt győzelemhez!
 
Nagy Lajos: - Köszönöm szépen a Szegednek a jó hangulatú mérkőzést, és sok sikert kívánunk nekik jövőre! Szeretnék gratulálni a saját csapatomnak, mivel meg tudtuk szerezni az alapszakasz elsőséget, bár ez nem csak rajtunk múl!. Készülünk a keresztjátékra, és próbálunk bejutni a négyes döntőbe!
 
 
 
Közgáz SC és DSK - NKE SE 130-65 (36-16, 30-13, 32-18, 32-16)
Budapest, Kinizsi u., 15 néző. V.: dr. Németh P., Nagy-Pál.
 
Közgáz: Laczó 4, JENEI 10/6, NÉMETH B. 13/3, BARTHA 15, KOMMA 24. Csere: PAPP D. 14/12, Bea G. 9/3, ÚR 15, FÓTI 13, Csikós 4, Korompai 9. Edző: Vladár Csaba.
 
NKE SE: TÓTH M. 25/12, Pilinszki 12/6, Hajas 2, Komlós 10/6, PÓCZOS M. 6. Csere: Veres 6, Tóth Á., Korcsik 2, Pálvölgyi 2, Darvas. Edző: Mészáros István.
 
Az esélyes Közgáz számára volt tétje az összecsapásnak: nyernie kellett, hogy bejusson a csoport legjobb 4 csapata közé, és folytathassa a rájátszásban. Talán ezért kezdtek kicsit görcsösen, lámpalázasan a hazaiak, s tartotta velük a lépést Tóth Mátyás vezérletével az első percekben az NKE SE. A negyed közepén aztán elsősorban Jenei Koppány, valamint Németh Bence remek megmozdulásaival, egy 15-0-s rohamot bemutatva közel 20 pontos előnyt szereztek a hazaiak, s ezt a negyed végén nagy dobópárbaj mellett meg is tartották. A második etap elején Komma László kosaraival gyorsan 20 pont fölé nőtt a Közgáz előnye. Hazai részről több játékos is hasznos, eredményes játékkal szállt be a padról vendégeknél továbbra is csak Tóth jelentett érdemi veszélyt a kosárra, szünetig 30 pont fölé nőtt a különbség. Szünet után is nagy fölényben játszottak a hazaiak, és végül magabiztos győzelemmel verekedték be magukat az egyetemi bajnokság rájátszásába a szünet után már elfáradó NKE SE csapatával szemben.
 
Vladár Csaba: - Örülök a győzelemnek és annak, hogy így bejutottunk a csoportban a legjobb négy közé, és ezzel együtt a rájátszásba. Ellenfelünknél a legnagyobb név a kispadon ült és meccselt, a munkája pedig látszott, ők fejlődtek a legtöbbet az évad során.
 
Mészáros István: - Mi a mezőny alsó harmadában lévő csapatokkal vagyunk közel azonos szinten. Ennek ellenére teljesen amatőr csapatunknak voltak szép felvillanásai. Gratulálok a Közgáznak! Gyorsan, pontosan, szépen játszottak, sok sikert kívánok nekik a rájátszásban!
 
 
 
Miskolci Egyetem - BME-MAFC 64-65 (15-20, 22-19, 16-12, 11-14)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 60 néző. V.: Lónáth, Vaszi.
 
Miskolci Egyetem: KOZÁK M. 10, Sándor 5/3, Ragályi 9/3, ASSZÚ 9, Gerőcs 8. Csere: ORLICZKI 9/3, Molnár 5/3, Szicsák 5, Szőke 4, Bíró. Edző: Béres Dávid.
 
BME-MAFC: Vantal 2, HORVÁTH CS. 17, LÁNG-MITICZKY 11/9, ROZS 15/3, SZÁNTÓ 7. Csere: Koflanovics 10/6, Baranyi 2, Pásztor 1, Horváth M., Svéda. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Az alapszakasz utolsó fordulójában hazai pályán fogadta a miskolci gárda a BME-MAFC csapatát, ahol nem kisebb volt a tét, mint a keleti csoport második helyezése - ősszel, a fővárosban 11 ponttal győzött a miskolci gárda. A vendégek kezdték jobban a találkozót, az első negyedet 5 ponttal arányban megnyerve. A második negyed színvonalas, kiegyenlített játékot hozott - a hazaiak szünetre 2 pontra csökkentették hátrányukat, miután ezt a szakaszt 22-19-re nyerték. Térfélcsere után Kozák Márton (10 pont, 3 szerzett, labda 4 assziszt) vezérletével fordítottak, és némi előnyre tettek szert a hazaiak, ám ezt a Horváth Csanád (17 pont, 3 szerzett labda) és Rozs Máté (15/3 pont 9 lepattanó) duó vezette vendég "műszaki alakulat" nem hagyta szó nélkül. A palánkok alatt is nagy harc folyt a Szántó Levente-Baranyi Péter BME-tengely és a miskolci Gerőcs Roland-Asszú Áron centerpáros között. A mérkőzés végig roppant izgalmas volt, az utolsó másodpercig fej-fej, váltott vezetéssel mellett haladt a két csapat. Az utolsó percben Horváth Cs. kosarával egypontos vezetésre tett szert a vendég együttes, amelyet a mérkőzés végéig megtartott, így a győzelmet a BME, de a csoport második helyét a Miskolc szerezte meg. 
 
Béres Dávid: - Először is, gratulálok a vendégeknek a győzelemhez és a sportszerű mérkőzéshez! Elég fizikális, mindvégig kiélezett mérkőzésen vagyunk túl. Büszke vagyok a fiúkra az egész alapszakaszbeli teljesítményükre! Sok sikert kívánok a BME-MAFC csapatának a rájátszásban!
 
Weisz-Tiba Klára: - „Megvédtük a becsületünket”! Nem volt olyan keleti csapat, akit legalább egyszer ne sikerült volna megverünk. Végig szoros mérkőzésen sikerült győznünk, gratulálok a fiúknak! Nem utolsó sorban gratulálok a miskolciaknak az elért eredményükhöz! Sok sikert kívánok nekik a rájátszásban!
 
 
 
Halasztott mérkőzés a 15. fordulóból
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - NKE SE 109-70 (30-16, 22-21, 29-15, 28-18)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Gergely, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: DEMETER 14/3, VIDA 19/15, TISZA 14/6, VERBA 14, SKORCOV 14. Csere: BÍRÓ 12/3, Rudik 5/3, BOLDEN 9/3, Lakatos 8. Edző: Bus Iván.
 
NKE SE: VERES 24/3, KOMLÓS 25/3, Tóth M. 4, DARVAS 8, Erdős 7/3. Csere: Tóth A. 2. Edző: Mészáros István.
 
Nagy lendülettel kezdték a csapatok a mérkőzést, a hazaiak már az első negyedben fölénybe kerültek. A vendéglátónál a csapategység dominált, a játékot a második 10 percben kiegyenlítetté tevő vendégeknél a Veres Máté-Komlós Barnabás páros szállította a pontokat. Szünet után már egyértelmű volt a nyíregyházi fölény - végig nagy iramban zajlott a találkozó, sok szép megoldással, főleg hazai részről. A NyESE csapata végül fölényes győzelmet aratott a már a találkozót megelőző napon is mérkőzést játszó, és az összecsapás végére elfáradó fővárosi csapattal szemben.
 
Bus Iván: - Örülök, hogy győzelemmel zártuk az alapszakaszt! Köszönjük a játékot a Ludovika csapatának!
 
Mészáros István: - Gratulálok Nyíregyházának a győzelemhez! A mi részünkről szerintem becsülettel végigjátszottuk a bajnokságot. Nagyon sokat fejlődtünk az elejéhez képest. Jövőre folytatjuk!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek